Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

jak narazie to moge się cieszyć takim "niedzwiedziem" ale chyba niedługo tto się skończy :cry: i bedę musiał trochę poczekać aż mu "nówka" sierść odrośnie. Może jakiś sukces odniose(thx) a z wytrawłością to raczej nie będzie problemów. Może Aga powinnaś też spróbować zamienić trymowanie na zabawę a wtedy może aż tak rączki nie będą bolały i bąbli nie będzie ;)[/b]

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Aluzja napisała:
"Moze powinnam sie nauczyc ,ze na forum nie moze byc mowy o DYSKUSJI a jedynie kadzenie sobie nawzajem...Zadam tylko jedno pytanie CZY NA TYM FORUM NIE MOZNA JUZ O NICZYM POROZMAWIAC nalezy tylko zachwycac sie fotografiami,chwalic autorytety itp itd?"

Zgadzam się z Tobą. Wiem coś o tym, raz śmiałam się nie zachwycać i nie śpiewać w chórze. Tez zostałam sama, nikt nie śmiał się sprzeciwić.
A to było TYLKO MOJE ZDANIE. Dowiedziałam się nawet, że jakim prawem je tu wypowiadam, jak nikt o to mnie nie prosił. A wydaje mi sie, że nie o to tu chodzi.

Posted

Bo ,
problem w tym ,ze w sposob "kadzenia sobie" postepu raczej w danej dziedzibie nie bedzie .JAkby nie bylo niepokorne dusze dokonuja zmian.Tylko dyskusja daje sposobnosc na spojrzenie na sprawy innym okiem...daje szanse na to ,ze ktos pokaze ,ze widzi dana sprawe inaczej.Ta zasada dotyczy wlasnei w duzym stopniu tak elastycznej dziedziny zycia jaka jest kynologia.Gdysmy jako hodowcy ,wystawcy nie dyskutowali a nawet czasem sie nie klocili to hodowalismy psy marne bo przeciez "wszystkie pieski sa takie sliczne".
To infantylne podejscie do zycia.
Na forum trudno podjac jakolwiek dyskusje bo wszystko co powiesz w inny sposob niz "autorytety" jest brane za atak .Szkoda bo moze cos by sie wyklulo z tym rozmow.
Rozumiem ,ze napisalabym ,ze Flaire daje rady a sama to czy owo w rzeczywistosci robi zle ..takie zdanie jednak nie padlo i nie padnie .Poniewaz rozmowa nie dotyczyla Flaire a jedynie podejscia do rad na czacie -do tego ,ze nalezy ostroznie do nich podchodzic,ze czesto radza tutaj osoby majace marne pojecie o kynologii i psach.

Do Flaire extra:
malo kto na forum pewnie wie (poniewa nie rozpisuje sie o tym ciagle ) hoduje airedale od 1991 (Hoduje a nie mam) - a wiec nie tak dlugo .Wyhodowalam i mam Kilka Interchampionów,Zwycieze Srodkowej Europy (+ wygrana grupe na tej wystawie),vice Zwyciezczynie Swiata Młodzieży,trzykrotnie moje airedale uzyskiwaly tytul TOP AIREDALE POLSKI ( oraz np,II NAJLEPSZT TERRIER POSLKI ,Pierwszy byl moj welsh),mam zwyciezcow Klubu w : Polsce <NIemczech,Czechach.Slowacji,Rumunii,Wegrzech .Wiekszosc moich psow wystawiianych jest przeswietlana na dysplazja i uzyskuje doskonale wyniki,wiele psow ma PO i SchH.Airedale z Aluzji mieszkaja w Poslce ,Niemczech,Rumunii,Czechach,Hiszpanii,Belgii <Holandii.. wkrotce trafia do Australii.Zawsze sa w czolowce na wystawach rangi europejskiej czy swiatowej.Wiele osob stad ma w rodowodach moje psy -to nie przypadek.W hodowli uzywa sie bowiem zwierzat jak najlepszych.To ,ze koligacje rodzinne ze mna ma tutaj bardzo wiele osob chyba jest dowodem na to ,ze airedale sa moja psaja.
Napisalam to nie po by sie chwalic ..bo gdyby tak bylo podawalabym te fakty od poczatku pobytu na forum i powtarzalaby to az do znudzenia.Napisalam to po to zeby pokazac ,ze jestem osoba ,ktora ma prawo uznac sie z aosobe majaca pojecie o airedale.NIgdy jednak nie naduzywam slowa autorytet czy popisuje sie swoja wiedza.
W zyciu potrzebna jest duza dawka pokory.
Dlatego prosze o jedno jesli zaczyna sie tu jakakolwiek dyskusja traktujmy ja jako dyskusje a nie ataki personalne.
p.s i smaczek ...wlasnie a rodowodach angielskich manchester terrierów pojawil sie przydomek Aluzja.Tka tak ..krew moich psow dolana zostala do angielskich psow .

Posted

Aluzja napisał(a):
Wytlumacz mi prosze dlaczego uwazasz ,ze nasza rozmowa byla atakiem Ciebie?
Bo zadzwoniła do mnie inna uczestniczka forum i zadała mi pytanie, dlaczego się mnie czepiasz. Ona ma dostęp tylko w pracy, ale może jutro sama Ci wytłumaczy, dlaczego tak myślała.

Aluzja napisał(a):
Jednak skoro uwazasz ,ze nalezy mnie przywolac do porzadku bo chcialabym podyskutowac to prosze bardzo.
Dopóki obrażasz tylko mnie i nie łamiesz regulaminu, ja Cię do porządku przywoływac nie będę i w tej dyskusji nigdzie tego nie zrobiłam. Gdy obrażasz innych lub w inny sposób łamiesz regulamin, to moim obowiązkiem jest przywołać Cię do porządku i to nie ma nic wspólnego z byciem żadnym autorytetem, za który, nb, nigdy się nie podaję. Warto tu zaznaczyć, że znajomość moderowanego tematu nie jest od moderatora ani wymagana, ani specjalnie pożądana.

Każdy sam sobie wystawia najlepsze świadectwo i tym, co pisze, i sposobem, w jaki to pisze. Moja ingerencja na szczęście bardzo rzadko bywa tu potrzebna. :D

Posted

Może zamiast tak sobie słownie docinać lepiej odrazu porwać się do szabel?? Chyba na tym forum jestem najmłodszy( ale nie podam wieku) i dosyć nowy i z dużą liczbą pytań odnośnie Airedale'i ale widze ze przez moją ciekawość ktoś drugiemu prawi słowne docinki( jak dla mnie jest to troche nie smaczne, trochę powagi). Pyta się dlatego że słyszłem różne opinie jak ma wyglądać łeb AT. Od częsci "słyszę" co mam robić a z drugiej strony te osoby są atakowane. To troche chyba nie wporządku ale chyba takie jest życie( chyba jeszcze bede musiał się dużo uczyc)

Posted

Darkstorm, na pewno nie przez Ciebie. Przykro mi, że zjawiłeś się tutaj w tak niemiłym momencie - zaprosiłam Cię tutaj, bo raczej fajnie było i wierzę, że jeszcze będzie. Na razie przepraszam. Nie zrażaj się i zostań z nami.

A dla Ciebie mam pomysł: sfotografuj to, co wytrymowałeś i wstaw fotki - będziemy Ci wtedy mogli poradzić, co robisz dobrze, a co źle. :D

Posted

[quote="Flaire"][quote name='Aluzja']Wytlumacz mi prosze dlaczego uwazasz ,ze nasza rozmowa byla atakiem Ciebie?Bo zadzwoniła do mnie inna uczestniczka forum i zadała mi pytanie, dlaczego się mnie czepiasz. Ona ma dostęp tylko w pracy, ale może jutro sama Ci wytłumaczy, dlaczego tak myślała.

aha rozuuumiem.Ona myslala,ze Ja sie Ciebie czepiam wiec Ty napisalas ,ze ja sie ciebie czepiam i podwazam Twoj autorytet.Jasne.

[quote name='Aluzja']Jednak skoro uwazasz ,ze nalezy mnie przywolac do porzadku bo chcialabym podyskutowac to prosze bardzo.Dopóki obrażasz tylko mnie i nie łamiesz regulaminu, ja Cię do porządku przywoływac nie będę i w tej dyskusji nigdzie tego nie zrobiłam.

Aby dyskusja byla rzeczowa prosze podac przyklad gdy Cie obrazilam.Jak na razie ja czuje sie obrazona przez Ciebie ta insynuacja.

Gdy obrażasz innych lub w inny sposób łamiesz regulamin, to moim obowiązkiem jest przywołać Cię do porządku
J

estem osoba dorosla i jakos nie przypominam sobie o obrazaniu innych chyba ,ze chodzi o rozmowe z pewnymuzytkownikiem gdy nazwalam go ignorantem a co w Twoim subiektywnym odczuciu bylo jego obraza.

i to nie ma nic wspólnego z byciem żadnym autorytetem, za który, nb, nigdy się nie podaję.

Flaire zacytuje :'Ja nie do końca wiem, czego, ale teraz już wiem, że to właśnie mój autorytet starasz się podważyć, jeżeli w ogóle takowy posiadam.".

Darkstrom ,w ktorym momencie zaatkowalam Flaire i jej rady ,czy postawe podczas dyskusji o radzeniu.
JAkby bylo milo gdyby istniala jaks kultura dyskusji .To pocieszne ,ze zamiast rozwiazywac jakies problemy ,dyskutowac o nich trzeba marnowac czas na durnowate dyskusje czy obrazam albo mnie obrazaja.
Wobec tego oficjalnie wycofuje moja propozycje rozmowy na temat poradnictwa na forum.
Az strach pomyslec gdybym wystapila z tematem np. pozadany typ airedale albo katowanie airedale.
Flaire mysle ,ze walczysz o swoja pozycje tutaj -nikt Ci tego nie zabiera i nie zamierza.Robisz kawal dobrej roboty uswiadamiajc ludziom pozytwne aspekty trymowania czy postepowania z psami.Nie zamierzam jednak przytakiwac kazdej wypowiedzi na tym forum ...wiec moze mnie zabanuj.

Posted

Aluzja napisał(a):
aha rozuuumiem.Ona myslala,ze Ja sie Ciebie czepiam wiec Ty napisalas ,ze ja sie ciebie czepiam i podwazam Twoj autorytet.Jasne.
No to się cieszę, że się rozumiemy. Zawsze wierzę, że dwie dorosłe osoby, z odrobiną dobrej woli, dojdą do porozumienia. :D

I w takim razie dla mnie EOT. :D

Posted

Wracjąc więc z drobnej dygresji do pytania Darkstorma, czyli trymowania łba :wink:

[quote name='Flaire']Najlepiej chyba popatrzeć na trochę fotek - postaram się tu wklreić jakąś fotkę, może ktoś inny również mnie wesprze?

Nikt inny mnie nie wsparł, więc oto moje fotki. W USA mówi się, że łeb Airedala powinien przypominać w kształcie cegłę... i patrząc z boku:

I z góry:

Mam nadzieję, że wraz w uprzednim wyjaśnieniem, te zdjęcia przybliżą sprawę zainteresowanym. :D

Posted

Nikt Cie nie wsparł, bo ja np. nie mam takich fotkek niestety....
W Anglii tez mowia, ze ma byc jak cegła i linie proste maja byc wzajemnie rownolegle.

Posted

Fuka napisał(a):
Nikt Cie nie wsparł, bo ja np. nie mam takich fotkek niestety....
Fuka, nie ma sprawy. Ja też nie wiedziałam, czy mam, czy będę musiała dopiero zrobić. Ale miałam :D .

Fuka napisał(a):
W Anglii tez mowia, ze ma byc jak cegła
No bo wiesz, do USA to na pewno właśnie z Anglii przyszło, jak i Airedale, ale ja w Anglii nigdy nie byłam (z wyjątkiem przesiadek na Heathrow), więc jedyne, co mogę cytować, to źródła z drugiej ręki :wink:

Posted

Wiesz w Anglii to ja pierwszy raz słyszałam od Woodego :lol:
Ja bym mogła ufocić tylko glowe foxa, Fuka ciągle odrasta po tym jak jej wyrwałam całą brodę :P

A tak w ogóle - nowy airedalowy dogomniak jest proszony o przekopanie sie przez cały topic i do tego jeszcze przez galerie - znajdzie tam cała mase zdjec - tylko trzeba sie wgryźć :D

Posted

Nie wiem, czy powinnam wracać do tematu, który już się wyciszył, ale postanowiłam, że jednak wrócę, aby się wytłumaczyć.
ALUZJA - to ja jestem tą forumowiczką, która Twoje zawoalowane aluzje :wink: odebrała jako jednoznaczny atak na Flaire. Ty oczywiście nie zaatakowałaś jej personalnie (nie miałaś odwagi?), tylko krążyłaś jak pies wokół jatki. Zaczęłaś od komentarza "w okolicach" zdjęcia Miśki, a potem teksty typu "jedna suczka", "sporadyczny odział w wystawach", "jeden miot", a że ewidentnie piłaś do uczestników forum, to osoba, które spełnia te kryteria (plus udzielanie rad) jest na tym topiku tylko jedna. I raczej nie ma to nic wspólnego z megalomanią. Jeśli Ci żal, że ona "ma posłuch" na forum pomimo dużo mniejszych zasług w polskiej hodowli niż Ty, to nic straconego - forum jest otwarte dla wszystkich. Ciągle padają tu pytania, więc jesli ktoś chce na nie (sensownie) odpowiedzieć, jest mile widziany. Nie wiem, skąd w Tobie tyle niechęci, mogę się tylko domyślać. I zastanów się, co pisałaś na temat odpowiedzialności za słowa - Ciebie to też powinno dotyczyć.
A komentarze typu "pępek forum", mogłaś sobie darować, zbyt wiele w tym żółci.

Aluzja napisał(a):
Napisalam to nie po by sie chwalic ..bo gdyby tak bylo podawalabym te fakty od poczatku pobytu na forum i powtarzalaby to az do znudzenia.Napisalam to po to zeby pokazac ,ze jestem osoba ,ktora ma prawo uznac sie z aosobe majaca pojecie o airedale.NIgdy jednak nie naduzywam slowa autorytet czy popisuje sie swoja wiedza.

Zatem Twoim zdaniem odpowiadanie na pytania jest popisywaniem się wiedzą? Jeśli masz tyle doświadczeń i taką wiedzę, dlaczego nie podzielisz się z innymi? Po to jest forum, aby wymieniać się doświadczeniami, informacjami, niekoniecznie trzeba sobie kadzić, można podyskutować, róbmy to jednak na poziomie. Wiem, że nie ja jedna Twoje uwagi odebrałam jako atak na konkretną osobe, więc nie rób zdziwionej miny, że ktoś tak pomyślał. Uważam, że zrobiłaś to celowo i świadomie. Ulżyłaś sobie? Poprawiło Ci się samopoczucie? Jeżeli tak, to dobrze, może warto było.
Mam tylko nadzieję, że osoby, które tak wiele skorzystały z rad Flaire (a jest takich wiele, bez względu na to, co o tym myślisz), nie stracą tej możliwości i że Flaire nie zrazi się do wymiany doświadczeń z nimi, bo działałoby to na ich niekorzyść.

Posted

[quote name='Jonquil']Dla mnie zastraszające tempo to by bylo trzy dni. Bo trzy tygodnie to dłużyzna jakaś. Kiedy te gołe placki znikną? Ja już nie mówię o jakimś miśkowatym wyglądzie.
JONQUIL : specjalnie dla ciebie zdjęcie , na którym Ch.Pl .SAMBA Equitana, ubiegłoroczna 2xCACIB,Res-CACIB,3xNSwR( a to wszystko na 5 wystawach :o ) wygląda jak kurczak oskubany z piór przed wstawieniem na rożen :D :D :D Jak widzisz, airedale NIEKIEDY MUSZĄ byc wyskubane prawie do zera. Niestety. Ale łyse plamy na szyji, piersi i gdzie niegdzie indziej , także na twojej Hondzie, zarosną szybciej, niż myslisz. A sunia porosnie nowym, pieknym, błyszczącym włosem .I wtedy - na wystawę !!!

Ps. Sunię tak fachowo wyskubała Aluzja , przy współudziale właścicielki,Lidki

Posted

W temacie łba airedale mogę tylko dodać,że najważniejszy jest nauturalny kształt głowy-jesli pies ma owczy profil, to umiejętnym trymowaniem możemy kształt głowy poprawić,ale natury nie "dościgniemy "
przygotowana do wystawy TEQUILA Equitana

i jej matka, KOKA we "fryzurze domowej"

Posted

niedźwiedzica, tradycyjnie już, śliczne fotki, a tu w dodatku świetnie iluminujące temat - dzięki! :D

Jeszcze dla początkujących, postaram sie wyjaśnić, co to znaczy ten bardzo niewskazany u AT "owczy kształt głowy", o którym wspomina niedźwiedzica.

Chodzi o to, że patrząc z boku, płaszczyzna czaszki powinna być równoległa do płaszczyzny kufy - a ponieważ stop, czyli miejsce pomiędzy oczami, gdzie czaszka przechodzi w kufę ma być u AT "bardzo słabo zaznaczony", to te dwie równoległe płaszczyzny często tworzą, szczególnie u psa przygotowanego do wystawy, a więc zaczesanego, niemal jedną linię prostą. "Owczy łeb" to sytuacja, gdy płaszczyzna kufy jest skierowana bardziej w dół niż płaszczyzna czaszki, a nie jest do niej równoległa. U AT często to się w mniejszym lub w większym stopniu zdarza i, jak napisała niedźwiedzica, do pewnego stopnia może być zakamuflowane odpowiednim trymowaniem i zaczesaniem.

Mam nadzieję, że to co napisałam da się zrozumieć, a jak nie, to może ktoś przetłumaczy :wink: . Bardzo mi brakuje odpowiedniego słownictwa, a już w szczególności kynologicznego... :(

Posted

Ale jajca! :D
Wziąłem moją Fugę na warsztat trymerski. Czaprak wstępnie, głowa i przód prawie zrobione, reszta dziś i w przyszłości.
Efekt - mam skrzyżowanie sarenki z niedźwiedziem!!! :D
Już zapomniełem jakie ona ma śliczne duże, krowie oczy!!! :lol:

Posted

Nawiązując do trymaowania...
Własnie sobię siedze w pracy i czytam forum a tu miła pani dzwoni , że chciałaby kupić trymery.
Trochę zgłupiałam bo nie wiedziałam co jej powiedzieć.
I już miałam ja odesłać do Karuska kiedy dotarło do mnie , że klientka chce obcinarkę do papieru formatu A0.
Ciekawe co na to szef by powiedział gdybym jej zaproponowała nożyk do skubania :roll:
Chyba przestanę w pracy czytać forum :lol:

Posted

Minio napisał(a):
Nawiązując do trymaowania...
Własnie sobię siedze w pracy i czytam forum a tu miła pani dzwoni , że chciałaby kupić trymery.
Trochę zgłupiałam bo nie wiedziałam co jej powiedzieć.
I już miałam ja odesłać do Karuska kiedy dotarło do mnie , że klientka chce obcinarkę do papieru formatu A0.
Ciekawe co na to szef by powiedział gdybym jej zaproponowała nożyk do skubania :roll:
Chyba przestanę w pracy czytać forum :lol:

:roflt:

Posted

nie zamierzam wracac do spraw.Proponuje jednak Ci male skupienie sie n atym co pisalo.Zacznij od zdjecia.......po kolei kazdy post .Lacznie z moja odpowiedzia n atemat fotografii.
Zastanawiam sie jednak dlaczego Ty mnie obrazasz stosujac jakies porownania typu "pies wokol jatki" itp itd.I pamietaj uderz w stol a nozyce sie odezwa.Nigdzie nie napisalam ,zadnej aluzji na temat Flaire.Jest jednak zasada w zyciu "na zlodzieju czapka gore" moze dlatego tak rozjuszylam Ciebie Flaire itp.A w sumie smiesznie to wyglada.Zapytalas dlaczego nie daje uwag jak Flaire ..zauwaz ,ze malo ktoz hodowcow daje tu jakas rade..a wiesz dlaczego??Poniewaz kazda rada tutaj jest generalnie torpedowana tzn.ze ktos zawsze wie lepiej.Pomysl dlaczego Ramir ,Niedzwiedzica.Nitencja i ja- tak malo staramy sie radzic?Ile mozna znosic zwracanie uwagi "ale ja zrobilabym to inaczeja" albo " u nas ...to robia to tak".To tak na spokojnie do przemyslenia.
Dziekuje Ci Mokko za stylowe i z wielka klasa przedstawienie swoich argumentow :-? Ciekawe jak to jest ,ze porownywanie mnie do psa itp nie zostalo uznane przez moderatora za obrazliwe? :roll:

A wiec dostosowujac sie do tonu tego forum:piekne zdjecia Flaire,Mokka wspaniale ujelas temat i doskonale mi przylozylas.

Niedzwiedzica ... widac moja lazienka:-))

Posted

ALUZJA : Niedzwiedzica ... widac moja lazienka:-))
Nie tylko twoja łazienka, ale również twoja praca jest na tym zdjęciu .A suka z mojej hodowli i twoja "synowa" :D Ale też widac piękny profil głowy (NATURA :wink: ) i piekne przygotowanie ( ALUZJA :D )
Widać,że solidnie się przyłożyłas do trymowania. :D . Tak a'propos, to te nasze wnuczęta powinny lada dzień na świat przyjść, prawda ?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...