Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aluzja']Flaire czyli reasumujac....jesli radzac popelnisz blad ( a nikt nie jest nieomylny) kto sten blad powieli to "po odejsciu od forum reklamacji sie nei uwzglednia" .Moze to amerykanskie -dla mnie traci hipokryzja.Po pierwsze, to jest właśnie bardzo nieamerykańskie - tak dalece, że po angielsku nie ma nawet odpowiednika tego zdania ("po odejściu od kasy...".) :wink:

Po drugie, co dokładnie "reasumujesz", bo chyba nie moje wypowiedzi :o ? Bo ja napisałam, że oczywiście zgadzam się z Tobą w Twoim stwierdzeniu, że
[quote name='Aluzja, z przytakiwaniem Flaire']dawanie rady z pozycji osoby majacej doswiadczenie (lub majacej mniemanie o wlasnym doswiadczeniu) jest powiazane z odpowiedzialnoscia za wlasne slowa.

Niemniej podkreślam, że dla mnie, jako użytkownika forum, co innego jest o wiele ważniejsze. A mianowicie, że każdy z nas musi sobie zdawać sprawę, że na takim (w dodatku anonimowym) forum niemal każdy może robić za eksperta na niemal każdy temat. I tak też się dzieje. Na Weterynarii rad udzielają 11-letnie dzieci - czasem lepszych, czasem gorszych. Czy jeśli jakiś inny użytkownik forum takiej błędnej rady posłucha, bo nie wie, że została udzielona przez 11-letnie dziecko, a nie przez weta, to odpowiedzialność ponosi to dziecko? Moim zdaniem - nie. I o to mi właśnie chodzi. Do każdego użytkownika forum należy ocena wiarygodności źródła i decyzja, czyich rad warto słuchać.
Howgh. :wink:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

hmmmm rady radami itd itp ...... ale ja bym nie radzila sie na forum. Po pierwsze dlatego co FLaire napisala ze jest to bardziej lub mniej anonimowe i czasem mam wrazenie ze wszyscy oczekuja iz tu pisze sie same superlatywy i tak sie dzieje....... a potem zaostaja mile powiedzonka :wink:

Posted

A mianowicie, że każdy z nas musi sobie zdawać sprawę, że na takim (w dodatku anonimowym) forum niemal każdy może robić za eksperta na niemal każdy temat. I tak też się dzieje.

Dokladnie rad na temat wystawiania.karmienia,leczenia ,hodowli.
Dobrze ,ze zauwazylas ,ze robi to NIEMAL kazdy a nie kazdy.Najczesciej robia to wlasciciele jednego pieska czy suczki ,ludzie ,ktorych udzial w wystawach jest sporadyczny,ktorzy odchowali jedne lub dwa mioty.
Niestety problem polega na tym,ze tutaj na forum liczy sie zasada,kto piekniej pisze ten ma racje.Tak jednak nie jest.
I masz racje ,ze ostroznosc jest poelcana.Ja jednak optowalabym tez za odpowiedzialnoscia za wlasne slowa ,zeby potem nie bylo rozdzwieku miedzy slowami a czynami.

Posted

pytam się dużo ponieważ jeszcze chyba mało wiem o tej rasie. moj poprzedni pies nie wymagał aż takiego nakładu pracy( miałem sznaucera średniego) trochę czesania i strzyżenie i to wszystko a tutaj?? trymowanie to jak zabawka której nie chcesz się pozbyć, nie chcesz nikomu dać i mieć ją tylko dla siebie. a z ta chroba mnie pocieszyliście.

Posted

jesli się komuś nie podoba ze za dużo się pytam to proszę powiedzieć. nic się nie stanie a ja się dostosuje tylko do panującej sytuacji. proszę się nie bać że dzięki Waszej pomocy stanę się najlepszy. nie ma takiej możliwości. nie prowadzę żadnej hodowli ani niczego podobnego.. jestem tylko właścicielem Airedale'a ( mam nadzieję że nie pierwszego) i tylko właścicielem.

Posted

Skoro już przysłowiami sypiecie to ja wam jeszcze jedno podpowiem, tym razem polskie: " Dobrymi radami piekło jest wybrukowane..."
Moim zdaniem to forum (jak każde inne) rządzi się swoimi prawami i rad będzie tu dokładnie tyle co szukających tych rad.
Na forum zawsze będzie sto złotych środków na każdy problem, a to czy jesteśmy rozsądni i jak te rady potraktujemy zależy tylko od nas i naszego zdrowego rozsądku.
Nic więcej nie da się zrobić... :(

Posted

[quote name='Darkstorm']jesli się komuś nie podoba ze za dużo się pytam to proszę powiedzieć. nic się nie stanie a ja się dostosuje tylko do panującej sytuacji. proszę się nie bać że dzięki Waszej pomocy stanę się najlepszy. nie ma takiej możliwości. nie prowadzę żadnej hodowli ani niczego podobnego.. jestem tylko właścicielem Airedale'a ( mam nadzieję że nie pierwszego) i tylko właścicielem.
spokojnie - po to jest dogomania żeby wymieniać poglądy, a szczegolnie takie tematy jak ten - poswiecone konkretnej (dodam, że najlepszej na świecie :D ) rasie.
I naturalne jest to, że ktoś kto ma airedala od niedawna - potrzebuje wsparcia i porad od tych, którzy na airedalach zęby zjedli :lol:
Nie przejmuj sie i pytaj sie o wszystko i baw sie dobrze ze swoim psiurem. Czekamy na jego zdjecia - no i napisz coś wiecej, skad go masz, w jakim jest wieku i jak to sie stało, że wybrałeś airedala.
Pozdrawiam :D

Posted

Aluzja, zadzwoniła właśnie do mnie na komórkę inna użytkowniczka dogomanii ze słowami, "Czego ta Aluzja od Ciebie chce?" Ja nie do końca wiem, czego, ale teraz już wiem, że to właśnie mój autorytet starasz się podważyć, jeżeli w ogóle takowy posiadam. Przykrość mi zrobiłaś, ale to jest na tym forum Twoim przywilejem. A ja nadal uważam, że każdy ma obowiązek sam decydować, kogo uzna za autorytet i na jakiej podstawie.

Masz absolutnie rację, i każdy ze starych uczestników forum to wie, że w Polsce brałam udział w swoim życiu tylko w czterech wystawach krajowych (dwa BOG 3 i dwa NSwR), oraz 4 międzynarodowych (2xCACIB, 1 Res. CACIB) i tylko z jedną suczką, która ponadto nie jest przeze mnie wyhodowana, więc jej sukcesy i tak nie idą na moje konto - ja ją tylko przygotowuję i wystawiam. I co więcej, odchowałam tu w Polsce tylko jeden miot. Wyraźnie chcesz, żeby to było jasno wszystkim, korzystającym z mojej pomocy uświadomione - moim zdaniem było już wcześniej, a teraz jest raz jeszcze.

Czy to, plus jakieś tam stare doświadczenie z za granicy (bo moja przygoda z AT zaczęła się w roku 1973) to dosyć, żeby np. próbować radzić komuś, kto właśnie próbuje swoich sił trymująć pierwszego AT? Nie wiem, ale to chyba lepsze niż nic. A "nic" to jest dokładnie to, co niektóre z tych osób miałyby bez tej mojej pożal-się-Boże pomocy. W moim przypadku, o to, żeby było komu mnie nauczyć trymować, zadbała hodowczyni mojego pierwszego AT. W przypadku niektórych z moich polskich "uczniów" - również. A reszta?

Ciekawi mnie jednak, które dokładnie moje rady uważasz za nieodpowiedzialne? Bo to właśnie oskarżenie odbieram najbardziej dotkliwie. W szczególnowści, sugerujesz gdzieś, że chodzi Ci o polecanie przez ekspertów-ignorantów, takich jak ja, innych hodowli - więc żeby była jasność, ja żadnej polskiej hodowli jeszcze nikomu nie polecałam. W polskich AT jestem osobą nieznaną, nikim, zerem - nie miałabym komu kogokolwiek polecać, bo do mnie po szczeniaki nikt nie dzwoni. Ale gdyby ktoś dzwonił, to powiedziałabym mu tak:

Moim zdaniem, jedną z najważniejszych spraw jest kontakt i zaufanie pomiędzy Tobą a hodowcą - wybieraj hodowlę z tym, jako podstawowym kryterium, a nie będziesz zawiedziony.

Posted

A ja tam ciesze się , że mogę posłuchać różnych rad.
W końcu kto pyta nie błą dzi.... :lol:
Przecież całe życie ktoś nam coś doradza i dzięi temu unikamy własnych błedów.
Wszystko ma dwa oblicza. :lol:

Posted

o Kurcze Flaire no ja to sie ciesze , że jest ktoś taki kto tyle serca wkłada w pomoc innym. Gdyby nie Twoja rady to pewnie byśmy wiele rzeczy nie wiedzieli.
Absolutnie nie rezygnuj z dawania nam rad a szczegolności z nauki trymowania!!! :evil:

Posted

Darkstorm napisał(a):
jesli się komuś nie podoba ze za dużo się pytam to proszę powiedzieć. nic się nie stanie a ja się dostosuje tylko do panującej sytuacji.
Darstorm, pytań NIGDY nie jest za dużo.

Darkstorm napisał(a):
proszę się nie bać że dzięki Waszej pomocy stanę się najlepszy.
Darkstorm - nie pisz tak. Ja mam nadzieję, że właśnie staniesz się najlepszy - o to chodzi. :D Poza tym nie ma nic fajniejszego dla nauczyciela, niż kiedy uczeń go prześcignie!

Żal mi tylko, że nie możesz znaleźć kogoś lokalnie, kto mógłby Ci pomóc... :(

Posted

Minio napisał(a):
Absolutnie nie rezygnuj z dawania nam rad a szczegolności z nauki trymowania!!! :evil:
Minio, nie obawiaj się, nie ma takiej możliwości! Ja kocham to co robię. A poza tym obiecałam, jak mnie uczono, że przekażę dalej - taki łańcuszek :wink: . To już dawno było, ale pamiętam.

Tylko żeby była jasność - ja żadnym ekspertem nie jestem - patrz wyżej.

Posted

po częsci to tez moja wina poniewaz zacząłem się pytać o przygotowanie psa. a pytam sie daltego ze z kilku źródeł słyszałem co należy zrobić z Airedale'm by wyglądał wzorcowo.
Dziękuję Flaire za wiarę we mnie i psa ale jeszcze dużo czasu mnie zanim będe co najmniej dobry( raczej najlepszy nie będe gdyz nie mam zamiaru żyć z tresury, wystaw i hodowli. Wolę to traktować jako zabawę, hobby a także wypełnienie wolnego czasu)

Posted

Darkstorm napisał(a):
po częsci to tez moja wina poniewaz zacząłem się pytać o przygotowanie psa. a pytam sie daltego ze z kilku źródeł słyszałem co należy zrobić z Airedale'm by wyglądał wzorcowo.
Darkstorm, nic tu nie jest Twoją winą. I wszyscy tutaj się raczej ze mną akurat zgodzą, że AT się trymuje, a nie strzyże. :wink:

Darkstorm napisał(a):
Dziękuję Flaire za wiarę we mnie i psa ale jeszcze dużo czasu mnie zanim będe co najmniej dobry( raczej najlepszy nie będe gdyz nie mam zamiaru żyć z tresury, wystaw i hodowli. Wolę to traktować jako zabawę, hobby a także wypełnienie wolnego czasu)
Ha, ale właśnie takie podejście może zapewnić, że będziesz najlepszy :wink: , bo będzie to pasja. Mało kto z tego żyje... prawie nikt chyba.

Posted

Darkstorm Z tymi wronami to był żart Minia 2.
A podejście masz zdrowe .
Flaire I bardzo dobrze. W końcu o to chyba chodzi aby swoje doświadczenia przekazać dalej :o

Posted

wtrące się troche, bowłaśnie jesteśmy po trymowaniu. :) Na szczęście nie ja to robiłam. Bo na pewno suka by tak nie wygladała. :o Łysolec jeden. Nosz jak ja ją zobaczyłam to się przestraszyłam. Gdzie mój zarośnięty misiaczek? Skąd się ten szczurek wziął? Jakie brzydactwo ... ja mam nadzieję, że jak sierść zacznie odrastać to się trochę proporcje poprawią: szczurzy ryjek i ogonek znikną. Gdzie jest mój niedźwiadek? :cry:

Posted

Dla mnie zastraszające tempo to by bylo trzy dni. Bo trzy tygodnie to dłużyzna jakaś. Kiedy te gołe placki znikną? Ja już nie mówię o jakimś miśkowatym wyglądzie.

Posted

dzis po raz pierwszy skorzystałem z rad dotycządych trymowania i wytrymowałem łeb mojemu erdelowi :D ależ było zabawy.... lwięcej niż w parku rozrywki( ja chcę tak codziennie) :D

Posted

Jonguil: Takie niedzwidziowate at sa fajowskie, ale poczekaj 2-3 tygodnie... i zobaczysz jak pieknie bedzie wygladalo Twoje malenstwo po porzadnym trymowaniu. Niedzwiedz niedzwoedziem, ale ja najbardziej lubie takie cudnie wytrymowane! A plackami sie nie przejmuj!

Darkstorm: Trzymaj tak dalej! Zazdroszcze Ci tej dobrej zabawy! Ja po trymowaniu mam zawsze na lapkach bable... a mam przeciez mini at, czyli welsha :lol: Duzo wytwalosci zycze i samych sucesow!
No i pamietaj... KTO PYTA NIE BŁĄDZI! Ja i tak wychdze z załozenia, że lepiej pytać i radzić się niż żyć w błogiej nieświadomości!

Flaire: Ja to tylko wstawię tutaj taką malutką emotikonkę, która mówi sama za siebie :iloveyou:

Posted

Flaire po raz kolejny zastanawiam sie nad pewnym fenomenem tego forum.Dyskusja dotyczyla dawania rad na forum a Ty przypisalas sobie ,ze cos od Ciebie chce.
Nie wiem ale w tym momencie traci to megalomania.
Dyskusja miala i wedlug mnie toczyla sie na temat dawania rad na forum.
Doszlysmy do pewnych wniosków.Ty ,ze ten co bierze rade ponosi odpowiedzialnosc ja do takich ,ze ten co daje rowniez jest odpowiedzialny.
Nie rozumiem wiec dlaczego forum to postrzeglo to jako atak na Ciebie skoro dyskusja byla na temat rad dawanych na forum.
Niewazne.Chyba przestaje mnie to powoli obchodzic.
Moze powinnam sie nauczyc ,ze na forum nie moze byc mowy o DYSKUSJI a jedynie kadzenie sobie nawzajem.
Co do autorytetow -wybacz nie bede sie wypowiadac .Twoje prawo czuc sie autorytetem tutaj.
Jednak skoro uwazasz ,ze nalezy mnie przywolac do porzadku bo chcialabym podyskutowac to prosze bardzo.Twoje prawo n atym forum i Twoj przywilej.
Zadam tylko jedno pytanie CZY NA TYM FORUM NIE MOZNA JUZ O NICZYM POROZMAWIAC nalezy tylko zachwycac sie fotografiami,chwalic autorytety itp itd?

Wytlumacz mi prosze dlaczego uwazasz ,ze nasza rozmowa byla atakiem Ciebie?
Nie chcialabym sadzic ,ze uwazasz sie za pepek forum i kazde zdanie bierzesz "pod siebie" .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...