Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Jonguil: Jak milo znow Cie widziec! Swietnie, ze dziewczynka zdrowa i wesola! Czekamy na foty!

Ramir: Awiatarek baaaardzo efektowny! Gratulacje!

Darkstorm: Bardzo milo nam Ciebie tu powitac! Prosimy o informacje o at i jak najwiecej fotek :lol: Jesli chodzi o trymowanie, to dobrze by bylo, gdyby udalo sie podpatrzec jak to na zywo wyglada. Rysunki nie zawsze uda sie przelozyc na rzeczywistosc (tzn. ja nie umialam :oops: ) A co do pytanka na temat kierunku: zawsze trymuje sie z wlosem, a nie pod wlos!

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Ramir, PIĘKNY awitarek!

My właśnie wróciłyśmy do domciu. Piękny opis od Pani Świętoń i BOG 3 od Pani Witkowskiej, co było tym przyjemniejsze, że to właśnie u Pani Witkowskiej na ringu w Bydgoszczy Misia robiła za nietoperza. Dzisiaj było znacznie lepiej, chociaż jeszcze nie do końca dobrze.

Darkstorm, witaj! Jak już aga_o napisała, trymujesz zawsze w tym kierunku, w którym rośnie włos. A z łbem jest w przybliżeniu tak. Wyobraź sobie linie od zewnętrznego kącika oka do kącika pyska. Wszystko w tył od tej linii trymujesz na krótko. W przód od tej linii - zostawiasz. Pomiędzy tym krótkim a tym długim musisz wycieniować, tak żeby krótkie w długie przechodziło stopniowo. Potem jeszcze zostaje Ci wyciągnąć (palcami, nie trymerem, bo łatwo tu przedobrzyć) włosy pomiędzy oczami tak, żeby pies miał dwie brwi, a nie masę sierści między oczami. To jest trochę trudno wytłumaczyć, a tak naprawdę, to jeszcze trudniej zrobić dobrze. Ja uważam to za najtrudniejszą część trymowania, ale jednocześnie bardzo ważną, bo właśnie to nadaje psu odpowiedni "wyraz pyska", czy ekspresję. Najlepiej chyba popatrzeć na trochę fotek - postaram się tu wklreić jakąś fotkę, może ktoś inny również mnie wesprze?

Posted

Jeszcze jedna trymerska wskazówka, której wcześniej zapomniałam: jak to ma wyglądać pod spodem. Tu linia jest od jednego kącika pyska do drugiego i znów, wszystko z przodu od tej linii zostawiasz, a z tyłu - wyciągasz. Tu nie muszisz nic cieniować - broda zostaje cała długa.

Posted

Za tydzień biorę go na trymowanie więc zdjącia poprawnie zrobionej głowy są bardzo wskazane :) -niestety takimi nie dysponuję a mam zamar być typową zmorą psiego fryzjera->przynieść zdjęcia i cały czas patrzeć na ręce 8) :D :)

Posted

[quote name='Ramir']Wracjac do zagadki. Skoro konkurancja na Grupie i ewentualnie na BIS to znaczy że nie AT, nie welsh, nie foks, nie lakeland. Więc co? :lol:
to ja nie wiem :roll: sealyhama ma Ola? i szkoda, że to nie at - przydałby się jakiś ładny nowy :(
P.S. z tą grupą to ja juz nie wiem, bo Diuk był drugi, a pani Świetoń i pani Kozłowska dorwały mnie pozniej i powiedziały, że ich zdaniem powinien był wygrać :multi: I przyznam sie szczerze, że strasznie sie cieszę, bo co tu kryc - opinia takiej foksiary jak Pani Świeton - się dla mnie liczy! Po nią właśnie przejechaliśmy z Makaronem cała Polskę!
[quote name='Nitencja']Niech sie Fuczka meczy :-D
Nie bedę :evilbat: - padłam jak kawka i idę spaaaaaaaaaaaaaaać :sleep2:

Posted

[quote name='Fuka']z tą grupą to ja juz nie wiem, bo Diuk był drugi, a pani Świetoń i pani Kozłowska dorwały mnie pozniej i powiedziały, że ich zdaniem powinien był wygrać :multi: Jak nie wiesz, to ja Ci podpowiem: należy się cieszyć z drugiego miejsca w grupie bo:

1. To ogromny sukces
2. Na większe będą jeszcze okazje
3. Każdy sędzia widzi to troszkę inaczej - i całe szczęście, bo gdyby tak nie było, to nie miałybyśmy po co wystawiać
4. "Foksiara", jak nazwałaś Panią Świętoń, zazwyczaj w grupie wybierze pięknego foksa ponad pięknego szkota
5. I tak macie opinię tej "Foksiary" - że Diuk jej się bardziej podobał od szkota :D
4. Dla Pani Witkowskiej, jako specjalistki od jamniorów, Diuk ma pewnie za krótki grzbiet - szkot lepszy :wink: :wink: :wink: TO BYŁ ŻART :D
5. Dokopaliście Misi. Zasłużenie zresztą. Nam trzecie miejsce w takiej stawce całkiem pasuje. :D

My też jechałyśmy do Gdańska właśnie głównie po opinię Pani Świętoń, więc pozwolę sobie zacytować pierwsze zdanie z opisu Misi :D :

[quote name='Pani Świętoń']
Elegancka, doskonała w typie i wyrazie suczka, doskonała długa, wąska głowa.

Chyba się na pamięć nauczę. :wink: A słowo "elegancka" jest niemal w każdym Misi opisie! (Musi nadrabiać za swoją panią, która "elegancka" zdecydowanie nie jest :wink: ).

Dobra, muszę na ziemię zestąpić, bo mnie ciągle roznosi, a robota czeka. :multi: :D

Posted

[quote name='Flaire'] A słowo "elegancka" jest niemal w każdym Misi opisie!
Wcale się nie dziwię! Jak patrzę na jej zdjęcia, to pierwsze co mi się ciśnie na usta to "elegancka" :lol:

Witajcie Terieromaniacy po przerwie!
Jak dobrze znowu być na Dogomanii, brakowało mi jej niemal tak samo jak Kreski.
Dziwnie jest zobaczyć swojego psa po miesiącu niewidzenia, Kreśka wydaje mi się grubsza (przytyła, czy tylko mam zwidy? Filip zawsze wydawał mi się mniejszy po dłuższym rozstaniu, a chyba nie malał z wiekiem ;) ) Widzę, że została nieco rozpieszczona, zaczęła żebrać przy jedzeniu (ale dzisiaj na dzień dobry ją zbeształam za to żebranie, obraziła się nieco i odeszła od stołu), skończy się mamusine dopieszczanie suńki... :evil:

Posted

[quote name='Ramir']Niedźwiedzica! To to zdjęcie tak Ci sie podobalo?

Chyba to ! A jeśli nie to , to jakies bardzo podobne. mam wrażenie,ze było obcięta w kształt choinki, ale może to tylko demencja starcza ???Ala ta fotka jest bardzo ładna :D

Posted

[quote name='Flaire'] [quote name='Fuka']z tą grupą to ja juz nie wiem, bo Diuk był drugi, a pani Świetoń i pani Kozłowska dorwały mnie pozniej i powiedziały, że ich zdaniem powinien był wygrać :multi: Jak nie wiesz, to ja Ci podpowiem: należy się cieszyć z drugiego miejsca w grupie bo:

1. To ogromny sukces
2. Na większe będą jeszcze okazje
3. Każdy sędzia widzi to troszkę inaczej - i całe szczęście, bo gdyby tak nie było, to nie miałybyśmy po co wystawiać
4. "Foksiara", jak nazwałaś Panią Świętoń, zazwyczaj w grupie wybierze pięknego foksa ponad pięknego szkota
5. I tak macie opinię tej "Foksiary" - że Diuk jej się bardziej podobał od szkota :D
4. Dla Pani Witkowskiej, jako specjalistki od jamniorów, Diuk ma pewnie za krótki grzbiet - szkot lepszy :wink: :wink: :wink: TO BYŁ ŻART :D
5. Dokopaliście Misi. Zasłużenie zresztą. Nam trzecie miejsce w takiej stawce całkiem pasuje. :D

1. Ja sie ciesze przeciez i to bardzo - jak głupia :lol:
2. Tu już nie mam takiej pewnosći, chociaz nie ukrywam, ze bardzo bym chciała..... :roll:
3. ja o tym wiem doskonale - i dzieki temu od wczoraj ze mnie adrenalina az tryska :lol:
4. Tu bym juz sie spierała - bo wiadome jest, ze wobec własnej rasy ma sie naogól dużo wieksze wymagania i wiecej krytycyzmu (ja tak mam wobec airedali i wiem, ze nie jestem w tym osamotniona)... I dlatego właśnie tak bardzo sie z opinii Pani Świeton ciesze. A żeby bylo smieszniej - Pani Kozłowska - ktora podzielała jej zdanie - sama hoduje staffiki, ktore nieco inne sa w typie od foksów :wink:
a Pani Witkowska jako jamniczara - wiesz ja mam inne wyjasnienie tego werdyktu, ale mniejsza z tym - bo gołym okiem było widać, ze szkot był ładny i jak na jamnika zdecydowanie za krótki :lol: i z pewnoscia jest to taki pies, ze zaden sedzia sie nie powstydzi z umieszczenia go na pierwszym miejscu na grupie.
5. No fakt dokopaliśmy Wam :wink: - i sama wiesz zresztą :D
Ale fajnie było stać wsrod samych swoich na grupie :angel:

Posted

Fuka napisał(a):
3. ja o tym wiem doskonale - i dzieki temu od wczoraj ze mnie adrenalina az tryska :lol:
Ja też się nie moge uspokoić! :D Jak pierwszym razem wygrywałam, to nawet nie było z kim się cieszyć, a tutaj było bardzo, bardzo fajnie!
Fuka napisał(a):
bo wiadome jest, ze wobec własnej rasy ma sie naogól dużo wieksze wymagania i wiecej krytycyzmu
Ale i więcej sympatii :wink: . Nie mam danych, ale ja bym zgadywała, że u sędziów hodujących daną rasę, na grupie ta właśnie rasa plasuje się częściej, niż przeciętnie, a nie rzadziej. Tak wynika z moich obserwacji (głównie z USA). A już szczególnie jak mam dobrego psa to wolę, żeby grupę oceniał ktoś, kto się na nim pozna. Dlatego między innymi wczoraj byłam zawiedziona, że grupę sędziuje Pani Witkowska, a nie Pani Świętoń - jak się okazało, niesłusznie! :D

Posted

Spóźnione ale niemniej serdeczne gratulacje dla wszystkich wczorajszych zwycięzców :klacz:
I wyrazy uznania dla pokonanych, którzy godnie znieśli porażkę :wink: (to dla ciebie i Urwisa, Fuka !!!)

Posted

Dzięki wielkie za gratulacje, ale

niedzwiedzica napisał(a):
I wyrazy uznania dla pokonanych, którzy godnie znieśli porażkę :wink: (to dla ciebie i Urwisa, Fuka !!!)
Nie, no dla nas też! W końcu Fuka z Makaronem nam dała w tyłek :lol: , nie mówiąc już o szkocie!

Ja kcem więcej takich porażek! :lol: :lol: :lol:

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Spóźnione ale niemniej serdeczne gratulacje dla wszystkich wczorajszych zwycięzców :klacz:
Niedzwiedzica - dzieki :D sama wiesz jak wygląda Urwis, bo widziałaś go w Głogowie, a trudno go nie zauważyc :lol: Po prostu chcielismy poznac opinie o nim - kogos - kogo cenimy.... Gośka wprawdzie przewidywała, ze Urwis wyleci bez oceny i wcale by mnie to nie zdziwilo, ale wydaje mi sie, że wzgledy pedagogiczne przewazyly - Pani Świeton robiła wykład dla dwoch asystentow, nie ograniczala sie tylko do suchego opisu, ale takze przyblizala im specyfike kazdej ocenianej rasy. Bardzo mi sie to podobało! A co do Urwisa - to na szczescie - on nie był importowany na wystawy, ale na dziki i jego Pan specjalnie sobie upatrzył psa z linii mega przerosnietych foksow. Wzorzec zna, ale nie zależalo mu na psie wzorcowym - tylko wielkim i takiego ma i z takiego sie cieszy. Urwis sie sprawia w lesie znakomicie i w ogole jest kochanym, miłym psem.

Posted

Niedźwiedzica! To jest to samo zdjecie. Tamto było troche obrobione. To jest tez przyciete bo z boku wideć było jeździdło w postaci malucha.

Posted

Jeszcze tutaj też wstawię Misię z wczoraj - wyciągniętą na maksa, niestety, bo Pańcia za daleko ten smakołyk trzyma i pies dosięgnąć nie może (a ruszyć łap nie wolno, bo było "stój" :( ). Moje biedne, wygłodzone psiątko!

Posted

Gratulacje dla wszystkich, zwłaszcza dla Fuki i jej gromadki. Mam info z "prawie pierwszej ręki", bo od Flaire. Ale Ty Fuka, to chyba masz autobus do wożenia tej swojej czeredy? :wink: (A drugi do przywożenia trofeów do domu).

Posted

Mokka, dzieki! :D Czereda niestety nie do końca moja (tzn w sensie własnosci całkiem cudza, a w sensie miłości - to już nie tylko cudza), autobus by sie przydał i jeszcze jakiś sponsor to opłacenia zgłoszeń :roll: a tymczasem jakoś sobie radzimy przy pomocy wypchanego po brzegi combi i minimalizacji zabieranych pudełek na psy - w wiekszosci podróżuja na kolanach, tylko niestety na wystawie mają mniej komfortu - bo muszą z kimś dzielić budę.....
No i mamy wspaniałego kierowce - wyjechalismy spod mojego domu przed polnocą i wrocilismy do domu też przed połnocą. Tylko psy ciągle odsypiają - Makaron zakopany w moją kołdre jest baaaardzo głęboko.

Posted

dzięqje Flaire za rade. jakos zdołałem sobie wyobrazić jak to powinno wyglądać. będe miał też kilka zdjęć z walki erdeli na gdańskiej wystawie. jeśli chcesz będe mógł je przesłac tylko narazie nie moge niczego obiecać kiedy będą wywołane. a tak po za tym gratuluje wszystkim zwyciezcom swoich konkurencji. jakoś nie zdziwiła mnie mocna obsada husky'ch. wkońcu jest moda na te psy. :D

Posted

Flaire : musisz się zdecydowac, do której gruoy chcesz należeć-zwyciezców czy pokonanych :wink: nie da się siedzieć jednocześnie na dwóch stołkach :D
Fuka : własciciel Urwisa ma po prostu więcej psa do kochania, niz przeciętny foksiarz :multi:

Posted

No kochani teraz na pare dni bedę się musiała z wami pożegnac. Może w wolnej chwili dam rade zajrzeć. Czekam na maila do planu sedziowania. Mamy zgloszone 3500 psów.

Posted

Fuka: Babo, nie krec nosem! Upijaj sie do nieprzytomnosci i oblewaj sukces! Masz jakies foty?

Flaire: Cieszymy sie razem z Toba! Misia tak smiesznie na tym zdjeciu wyglada, bo... zanim przeczytal opis do niego, to sobie pomyslalam:"Pewnie byla komnda stoj, a Misia ma ochote zesc to co jest w Twojej rece!" :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...