niedzwiedzica Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 ALUZJA-obejrzałam tę stronę i przyznam szczerze,że jestem w lekkim szoku :o :o :o Mimo podziwu dla samozaparcia tych hodowców, wolę jedak czaprakowe airedale :D Jakas taka zacofana jestem :wink:
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [quote name='niedzwiedzica']ALUZJA-obejrzałam tę stronę i przyznam szczerze,że jestem w lekkim szoku :o :o :o Mimo podziwu dla samozaparcia tych hodowców, wolę jedak czaprakowe airedale :D Jakas taka zacofana jestem :wink: Ja tez -chyba jestem w kwestii wzorca konserwatywna:-)Po co ulepszac doskonale? Z drugiej strony niezmiennie mnie zastanawia jedna rzecz - dlaczego zawsze "cudowne " nowosci odnajduja sie w Stanach?Jakies ekstra recesywne kolory ,odmiene calkowicie typy vide akita i soft coatedy,sznaucery.Czyzby mieli inne powietrze :-) :-? Misiu prosez napisz mi na priv wiesz c :D o,zebym mogla Ci odeslac !!!! :D
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):Huk wie czy zrzeszonych w AKC ale jednak amerykanskich.Nie tylko huk wie, bo sami podają to na cytowanej przez Ciebie stronie: AKC will not accept the blacks on the basis of coloration, so all of our black and Red (which contain black Airedale ancestry) Airedales are registered with States Kennel Club, an international registry. Ja tylko mogę powiedzieć, że mieszkałam w USA przez ponad 30 lat, siedziałam w AT i nigdy o takich odmiennych kolorach nie słyszałam. To powinno dać wyobrażenie o skali tego przesięwzięcia. Że ktoś w zadupiu sobie coś takiego hoduje i zrobił sobie stronę internetową, to znaczy naprawdę bardzo niewiele. Gość istnieje tylko dzięki internetowi - przedtem w ogóle nikt by o nim nie słyszał. A ten "States Kennel Club" to nawet strony internetowej nie posiada, co powinno coś Ci mówić o hmm... potędze tego "międzynarodowego" zrzeszenia. Ale to się dzieje nie tylko w USA. W Polsce, klub owczarka niemieckiego długowłosego działa tak prężnie, że znajoma z USA do mnie dzwoniła z pytaniem, czy mogę polecić hodowlę :roll: . No i ta moda w Polsce na białe boksery... Znajoma (w Polsce) miała miot, biała suczka poszła pierwsza! Jeżeli hodowcy białych bokserów już nie są gdzieś zrzeszeni, to na pewno niedługo będą.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):dlaczego zawsze "cudowne " nowosci odnajduja sie w Stanach?Jakies ekstra recesywne kolory ,odmiene calkowicie typy vide soft coatedy Te akurat zaczęły się w Anglii... :wink:
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Flaire nie ma co sie irytowac.TAkie "rare" kolory i takie hodowle sa niszowe.Co do czarnych airedale widzialam je jeszcze w innych amerykanskich hodowlach .I sa to kolory uzyskane zapewne na podstawie domieszek.Podobnie jak slynne softy amerykanskie ,czy mini sznaucery. Co do owczarkow dlugowlosych-nie sa takim cudem jak czarne airedale Byly od zawsze jednak nie uznane zostaly przez FCI. Podobnie jak biale boksery nie sa rarytasem ..sa po prostu od zawsze jako wynik wystepowanie genu recesywnego (a nie mieszaniec).BYly one eliminowane z hodowli poniewaz niosa czesto gluchote.Podobnie ma sie rzecz z marmurkowymi dogami (krzyzowka 2 arlekinow),czy biale collie (dwa x blue merle).Kolory te jednak sa nie tyle dziwactwem w stylu czarny airedale a wynikiem wystepowania genu recesywnego semi letalnego.Dlatego FCI nie do[puszca pewnych skojarzen kolorystycznych nie po to aby zabronic hodowac biale collie czy biale boksery ale by nie produkowac kalek (najczesciej obciazone gluchota i duzymi sklonnosciami do alergii). Trudno wiec porownywac obie sytuacje.
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Flaire napisał(a):Aluzja napisał(a):dlaczego zawsze "cudowne " nowosci odnajduja sie w Stanach?Jakies ekstra recesywne kolory ,odmiene calkowicie typy vide soft coatedy Te akurat zaczęły się w Anglii... :wink: e-e nie zgadzam sie .Pudlowate softy to amerykanska linia.Zreszta do licha podobaja mi sie.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):I sa to kolory uzyskane zapewne na podstawie domieszek.Podobnie jak slynne softy amerykanskieDobrze, że napisałaś "zapewne". Rzeczywiście, są takie plotki. Oczywiście ludzie o to oskarżani - zaprzeczają, a dowodów brak. Ja wolę więc takich "informacji" nie rozpowszechniać, bo nie wiem. Mnie tylko zirytowało Twoje stwierdzenie, że takie rzeczy dzieją się "zawsze" w USA...Nie podoba Ci się przykład z ONami czy białymi bokserami? To weź dziesiątki innych tu, w Polsce. Spotykam je na każdym kroku. Sama miałam propozycję, czy Misia nie pokryłaba czyjejś walijki, bo chcieli zatrzymać córeczkę, tylko większą - musiałam wytłumaczyć, że Misia to suczka, więc raczej nic by z tego nie wyszło. Potem tylko potrzebny internet i nazwa hodowli - i mamy nowy typ AT czy walijczyka, bądź wręcz nową rasę.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):e-e nie zgadzam sie .Pudlowate softy to amerykanska linia.Zreszta do licha podobaja mi sie.Tak, ale Anglicy "ulepszyli" pierwsi. Angielskie też różnią się od irlandzkich inną sierścią - moim zdaniem, tutaj jest już ogromna różnica. A amerykańskie są w większości oparte właśnie na tych angielskich i tam różnica jest znacznie mniejsza.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):Pudlowate softy NB, zakładam, że ten zwrot użyłaś tylko po to, żeby jakoś tę sierść nazwać, i że wiesz, że sierść amerykańskich softów jest zupełnie inna od sierści pudla :wink: .
INA Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Ja też obejrzałam sobie te trochę dziwne czarne i red AT. :wink: A ja jeszcze wróce do pytań o kaganiec- ten plastikowi, jest dość lekki i w sam ras dla mojego śmieciarza :x Wszystko co tylko jest w zasięgo jego pyska od razu znajduje się w jego pysku... Flaire - w Karusku są trzy wielkości mała ,średnia i duża.Jaką kupowaliście Api ( wydaję mi sie, że chyba tę największą) Mamy problemy z ciągnięciem Vigo na smyczy--szczególnie jak zobaczy innego psa. Przejżałam obroże uzdowe ponoć dobre są też szorki ( przydają sie też ponoc do biegającego psa przy rowerze) ale co lepsze?
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [quote name='"Flaire"'][quote name='"Aluzja"']I sa to kolory uzyskane zapewne na Mnie tylko zirytowało Twoje stwierdzenie, że takie rzeczy dzieją się "zawsze" w USA... Flaire bo tak jest.I nie oceniam czy to dobreczy zle.Byc moze wlasnie w ten sposob dokonuje sie postepow w hodowli.Byc moze w USA ludzie sa mniej konserwatywni niz na Starym Kontynencie. Zwroc jednak uwage ,ze w Europie nikt o czarnych czy czerwonych airedale nie mowi i nikt nie chwali sie ich wyhodowaniem.Watpie by takie psy sie po prostu rodzily z typowych airedalowych skojarzen. Nie poruszam tu tematu mahoniowych airedale -poniewaz jest to odrebny temat i chyba zbyt malo wiedzy genetycznej by go zglebiac.Generalnie ow mahoniowy kolor mozna "podciagnac" pod ekstremalny rudy kolor+czaprak. W pewien sposob hodowcy amerykanscy sa postepowi ,,byc moze zbyt i nie do konca uczciwi.Dosc mocno siedze w manchesterach ,,mam rowniez kontakty z amerykanskimi fanami rasy.Sa tam hodowane dwie odmiany miniaturowa i standard.Teoretycznie miniturowy manchester jest English Toy Terrierem....jest jednak ale.W Europie psow tej rasy jest jak na lekarstwo,,mala pula genetyczna etc..natomiast w USA jesttego jak "mrowkow". Skad ta roznica.Otoz hodowcy dolali pinczera miniaturowego.Nie ukrywaja tego ,,, Wprawdzie teraz zapetlili sie i czesto szukaja linii czystych ale jednak. Gdzie sposrodku oceanu lezy prawda miedzy byc moze zbyt konserwatywna Europa a zbyt postepowa Ameryka.I dopoki tak bedzie beda sie zderzaly nasze opinie.
INA Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [quote name='"INA"']Ja też obejrzałam sobie te trochę dziwne czarne i red AT. :wink: A ja jeszcze wróce do pytań o kaganiec- ten plastikowi, jest dość lekki i w sam ras dla mojego śmieciarza :x Wszystko co tylko jest w zasięgo jego pyska od razu znajduje się w jego pysku... Flaire - w Karusku są trzy wielkości mała ,średnia i duża.Jaką kupowaliście Api ( wydaję mi sie, że chyba tę największą) Mamy problemy z ciągnięciem Vigo na smyczy--szczególnie jak zobaczy innego psa. Przejżałam obroże uzdowe--- ponoć dobre są też szorki ( przydają sie też ponoc do biegającego psa przy rowerze) ale co lepsze? Czy to wogóle zdaje egzamin? W Karusku są też szelki Easy Walker?
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Flaire napisał(a):Aluzja napisał(a):Pudlowate softy NB, zakładam, że ten zwrot użyłaś tylko po to, żeby jakoś tę sierść nazwać, i że wiesz, że sierść amerykańskich softów jest zupełnie inna od sierści pudla :wink: . Oxzywiscie ,ze jest inna -chodzi mi o "look" a nie o gatunek.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 INA napisał(a):Flaire - w Karusku są trzy wielkości mała ,średnia i duża.Jaką kupowaliście Api ( wydaję mi sie, że chyba tę największą) My kupiliśmy numer 9.... Taką też ma Misia. Może inny producent? :niewiem: Leon nosi 10. INA napisał(a):Mamy problemy z ciągnięciem Vigo na smyczy--szczególnie jak zobaczy innego psa. Przejżałam obroże uzdoweHmm. Ja nie jestem wielką zwolenniczką obroży uzdowych. W Stanach wiele osób od nich odchodzi, bo pojawiają się reportaże o urazach, spowodowanych przez te obroże. Ich zwolennicy oczywiście protestują, że te urazy są spowodowane przez ich nieodpowiednie użycie (nie wolno na nich szarpać), ale ja nie jestem do końca przekonana. INA napisał(a):ponoć dobre są też szorki W celu nieciągnięcia??? Spotkałam się z taką opinią, ale na właśne oczy nigdy tego nie widziałam i raczej w to nie wierzę. Trzeba po prostu nauczyć psa, żeby nie ciągnął na smyczy!
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 INA sprobuj podczsa spacerow zakladac psu obroze wysoko pod broda (tak jak ringowke) powinno to nieco ukrocic ciagniecie .
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):Flaire bo tak jest.Więc tutaj się nie zgadzamy. Może w Europie akurat z Airedalami nikt nie eksperymentuje, ale jest bardzo dużo innych dziwolągów. No i ras jest uznanych w Europie o wiele, wiele więcej, niż w USA. Aluzja napisał(a):I nie oceniam czy to dobreczy zleSorry, ale w swoich wcześniejszych wypowiedziach, jak i w tej - patrz niżej - bardzo wyraźnie dałaś do zrozumienia, co o tym myślisz. Aluzja napisał(a):Nie poruszam tu tematu mahoniowych airedale -poniewaz jest to odrebny tematChyba dobrze, że nie poruszasz, bo akurat o tym to ja trochę wiem. I zapewniam Cię, że żadnych domieszek nie było. Aluzja napisał(a):Generalnie ow mahoniowy kolor mozna "podciagnac" pod ekstremalny rudy kolor+czaprak.Tyle że niektóre z nich nie mają czapraków. I tu leży problem. Aluzja napisał(a):W pewien sposob hodowcy amerykanscy sa [...]nie do konca uczciwi.Więc właśnie takie stwierdzenia mnie irytują, i to bardzo, szczególnie po tym, jak piszesz, że ich postępowania "nie oceniasz" jako dobre czy złe. Mnie takie słowa kojarzą się z innymi podobnymi - np. że Murzyni są głupi, a Żydzi - skąpi. No a amerykańscy hodowcy - nieuczciwi (a może w ogóle Amerykanie - czy tylko Ci akurat, co biorą się za hodowlę psów?). Chyba jest zrozumiałe, że dla mnie, jako amerykańskiego hodowcy, takie słowa są wybitnie obraźliwe. Nie wiem, kogo Ty tam znasz (jeżeli właśnie ludzi nieuczciwych, to nasuwa się pytanie, po co się z nimi zadajesz) i na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski. . Z mojego doświadczenia jednak wynika, że ludzi głupich, skąpych, czy nieuczciwych można znaleźć z grubsza w takiej samej proporcji w każdej nacji, a takie uogólnianie do stereotypów historycznie do niczego dobrego nie prowadziło.
BEBE Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aby ostudzic atmosfere moze wtrace ,ze mnie osobiscie podobaja sie WSZYSTKIE erdele.I czarne i rude i czparakowe i moahoniowe i te z naszego kontynentu i te z za oceanu.Roznorodnosc w przyrodzie jest piekna :lol:
BEBE Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Jeszcze raz obejzalam te czarne bestyjki i musze stwierdzic ze mi sie bardzo podobaja.Ciekawe czy jednak czarna siersc nie jest troche inna gatunkowo bo one sa malo "puchate' na lapach .W sumie z ksztaltu to mi przypominaja irlandczyki.Ale jesli siersc maja taka sama w fakurze to moga chyba byc trymowane wedlug wzorca i porownywane z tradycyjnymi? /oczywiscie jesli je zatwierdzi FCI/.W koncu w wielu rasach wystepuje roznorodnosc umaszczenia.
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Flaire nie moge teraz napisac Ci odpowiedzi poniewaz wywala mi kazdy post dluzszy niz 10 linijeke ,,po raz 3 nie mam sily pisac.
Fuka Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 A ja dodam, ze wynalazłam też kiedyś amerykanskie hodowle airedali w rozmiarze ponad normalnym - nie pamietam gdzie, ale podobało mi sie bo Fuczka przy nich robiłaby za miniaturke :roflt: , a airedala nigdy za mało :angel: - przynajmniej dla mnie - :cunao: O uczciwości nie bede sie wypowiadac - bo mysle, że kombinują wszyscy wszędzie. Wszyscy nie w sensie wszyscy hodowcy, ale w sensie i tu i tam. Ale chciałabm do białych bokserow wrocic - sorry za zboczenie :roll: Moj amerykanski kuzyn postanowił sie tutaj osiedlic i wymyslił sobie boksera. Najpierw mowa była o pręgowanym, potem zaczal sie zastanawiac nad żołtym, a w koncu powiedział, że w Stanach popularne sa bardzo białe i on by takiego chciał.... Zatkało mnie - bo wiedziałam, ze sie zdarzaja i wiedziałam, że sa nieuznane przez FCI. Popytałam hodowcow i to takich z bokserowej gornej polki i okazalo się, że chociaz teraz już związek nie nakłada na nich takiego obowiązku - większość jak im sie taki trafi - jest usypiana. I tak sobie mysle, że skoro tak - to moj kuzyn, ktory nie chce wystawiać i wysterylizuje zwierzatko przed pierwsza cieczka - byłby lepszym wyjsciem. Może ja goopia jestem, ale ja nie lubie usypiania....
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Fuka, ale ja o tej popularności białych bokserów w Polsce to sobie nie wymyśliłam - mam tę informację właśnie od koleżanki, która hoduje boksery (nie białe! - hodowla Benignus). W ich poprzednim miocie urodziła się biała suczka - była od początku zarezerwowana! (Ja się tym miotem interesowałam, bo znałam kilka osób szukających w tym czasie bokserków, którym poleciłam tę hodowlę - i jedna nabyła nawet z tamtąd szczenię :D ). Kasia mówiła mi, że mają mnóstwo chętnych na białe - na szczęści, zbyt często się nie rodzą.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 A co do tych wielgaśnych Airedali - tak, była taka hodowla, nazywała się "Oorang". Oni, o ile pamiętam, hodowali, przynajmniej na początku, na bazie rodowodowych Airedali i na początku nawet chyba wystawiali. Ale szybko im przeszło - chyba dlatego, że zdecydowali, że bardziej im się opłaca robić coś innego. Próbowali na własną rękę wylansować nową odmianę, którą nazywali właśnie "Oorang Airedales" - a jednocześnie twierdzić, że tylko oni mają prawdziwe, autentyczne "Oorang" (a niby jak nowa odmiana, to każdy, kto na nich bazował, powinien móc przedstawicieli tej odmiany wyhodować, nie?). To była kolejna niszowa hodowla, tyle że na troszkę większą skalę. Teraz już chyba nie istnieje - ale od czasu do czasu zdarza się widzieć jakiegoś olbrzyma, którego ktoś przedstawia jako Ooranga. NB, marketing im robili jako psom do polowania na niedźwiedzie grizzly - tyle że grizzly są pod ochroną. To tak, żeby dać Ci pojęcie, jacy to byli ludzie. Wszędzie tacy są. Całkiem niedawno słyszałam o kimś, kto krył pit bulle dogami argentino (czy na odwrót, nie pamiętam szczegółów). Tu, w Polsce. Szczeniaki były na allegro. (Jestem pewna, że w USA też są tacy ludzie). No i te afery w Ca de Bou - ja nie mam cierpliwości, żeby to śledzić, ale to dzieje się całkowicie, tylko i wyłącznie w Europie...
Nitencja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Wszedzie sie tacy ludzie znajda...... Puppy Mills itd itp .... Ponad wszystko nalezy zachowac zdrowy rozsadek i juz.
Fuka Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Z tymi bokserami w Polsce - to pewnie mozliwe, ale rzecz w tym, że ich popularnosci w USA tyż nie wymyśliłam. A'propos, a spyatałabys sie o jakies godne polecenia szczeniaki. Nie muszą być białe :wink: Ale tak czy owak - suczka bedzie od rwysterylizowana, bo ma być petem.
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [quote name='Fuka']ale rzecz w tym, że ich popularnosci w USA tyż nie wymyśliłam. Ale Fuka, ja nigdy nie twierdziałam, że w USA nie są popularne! Po prostu nic na ten temat nie wiem i dlatego się nie wypowiadałam. Wiem tylko, że są modne w Polsce. [quote name='Fuka']A'propos, a spyatałabys sie o jakies godne polecenia szczeniaki. Nie muszą być białe :wink: Ale tak czy owak - suczka bedzie od rwysterylizowana, bo ma być petem.Ja polecam Kasię (http://bokserbenignus.republika.pl/, bo ją znam i bardzo lubię jej psa (i z urody, i z charakteru - a wiesz, jak to bywa z bokserowym charakterem). Jej ostatni miot jest chyba już cały sprzedany, ale za miesiąc-dwa ma być następny.
Recommended Posts