Martini*** Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Może troszkę nie na temat ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi :) Jaka jest teraz pogoda to wszyscy wiemym więc czy można teraz trymować airedale. Mój tak zarósł że wyglada jak kundel :(. Czy można trymować na różne długości??? Tak żeby miał trochę futerka i nie marzł???
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Martini*** napisał(a):Może troszkę nie na temat ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi :) Jaka jest teraz pogoda to wszyscy wiemym więc czy można teraz trymować airedale. Mój tak zarósł że wyglada jak kundel :(. Czy można trymować na różne długości??? Tak żeby miał trochę futerka i nie marzł??? Ja w tej właśnie chwili trymuję, więc jak najbardziej można. :wink: Natomiast co do różnych długości, to trochę zależy od tego, co było robione do tej pory. Jeżeli pies był raz na kilka miesięcy trymowany, to raczej nie ma szans na te "różne długości", bo w czasie takiego trymowania raz na kilka misięcy, usuwa się całą sierść i cała zaczyna w tym samym czasie rosnąć od nowa. Tak więc podczas kolejnego trymowania, cała sierść jest tej samej długości i można ją tylko usunąć ponownie albo nie. Natomiast trymując psa często, można wyrywać po trochu sierści, tak żeby sierść się "warstwowała" (właśnie wymyśliłam to słowo :wink: ). Usuwając część sierści powodujesz, że na miejsce tej części będzie już rosła nowa sierść. Gdy następnym razem usuniesz tę długą sierść, którą poprzednim razem zostawiłeś, zostanie krótka sierść, która zaczęła rosnąć od ostatniego trymowania - więc pies nie będzie goły, tylko właśnie będzie miał krótką pokrywę sierści. Ale to wymaga częstego, regularnego trymowania i sporo umiejętności.
Aluzja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 INA moja droga Twoje psisko szatanisko po prostu jest lakome (znaczy sie rasowy airedale :-) ) i bym sie nie przejmowala.Poza tym u psow wymioty nie do konca sa tym czym u nas ..po prostu traktuja czasem zoladek jako torbe na smokolyki nazbieraja do niej co szybko jedzonko a potem zwymiotuja lekko nadtrawione aby w spokoju delektowac sie tym co "upolowaly".Wiem wiem ,ze to moze nie zbyt smaczne ale..w przypadku Viga nie zabranialabym zjesc tego co zwroci.Jest to fizjologicznie nawet uzasadnione.Pies lykajac szybko nie mial czasu na wstepne trawienie w jamie "pyskowej" i taki lekko potraktowany kwasami zolodkowymi pokarm powtornie zjadany jest dla psa o tyle dobry ,ze sie latwiej przyswoi.Byc moze czasem zachowania zwierzat sa z naszego punktu widzenia niezby apetyczne ale nie zawsze to co ladne jest zdrowe:-) Co do Saszy Ino przylazl nawet na male poglaskanko lobuz jeden:-) MARTINI-jesli pies zarosl jak baranek to pozostaje Ci wytrymowac go radykalnie.Watpie abys uzyskal/uzyskala rozna dlugosc wlosa na tym etapie.Co do pogody :jesli pies mieszka w domu to tym bardziej sugeruje trymowanie.MAlo osb zdaje sobie sprawe ,ze w zimie psy w mieszkaniach maja cieplej jak latem !!A spacery nie trwaja przeciez alymi dniami .Na dodatek pies na spacerze biega ,szaleje ..wiec nie zmarznie.Co innego jesli pod haslem spacer rozumiesz zabranie psa do sklepu i uwiazanie go tam aby czekal na ciebie:-). Trymuj wiec spokojnie.Jesli chcesz teraz uzyskac stopniowe odrastanie wlosa to mozesz sprobowac metody 'na pawiana"(Flaire to slowo to moj wymysl:-) ) Czyli znajaca zasade gdzie wlos ma byc w zamierzeniu dluzszy te czesc wtrymowujesz JUZ (czyli Klab,grzbiet,uda) .Potem przez jakis czas pies chodzi jak pawian wyskubany po to aby pp pewnym czasie doskubac partie gdzie wlos ma byc krotszy .Ta metoda nie jest zla jest tylko problem pies przez pewien czas wyglada delikatniemowiac jak gupolek.Oczywiscie psu to nie przeszkadza. Pozdrawiam Agnieszka i stado pawianow:-))
Martini*** Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Jestem "tą" Martinką ( jeśli moje płeć nie została zidentyfikowana :wink: ). Dzięki za rady co do trymowania. Mam jeszcze jedno pytanie...jaki kaganiec dla airedale???( jeśli to możliwe to proszą podać jakis przykładowy model, jaki mają wasze psiaki ). przyznaję jestem trochę wygodnicka 8) wolę jadnak uniknąć problemów w sklepie zoologicznym. :) Dodam że mój piesio nie jest agresywny więc nie potrzebuje "maski", chodzi o coś wygodnego, lekkiwgo coś czego kierowca autobusu nie nazwie "szmatą" odmawiając mi transpotru :-?
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Misia i jej córa Api mają takie same plasikowe, nr 9. Chyba nawet gdzieś w tym topiku jest ich zdjęcie w tych kagańcach. Ani jedna, ani druga nie jest agresywna, ale spacerujemy czasami z Mokką po torach wyścigów konnych (zdjęcia właśnie z tamtąd), a kagańce zapobiegają częstowaniu się końskim g :wink: .
Aluzja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Martini ,,,ja praktykuje wyjazdowe kagance parciane ( a raczej z czarnego czegos)...latwo wlozyc je do torebki ( a wiec trudno zgubic)...wygladaja dosc konkretnie na psiej mordzie wiec nikt Ci nie zarzuci "szmaty".Co do rozmiarow to musiz niestety ruszyc tyleczek:-)i mierzyc poniewaz spotkalam sie z rozna numeracja ,ktora po prostu moze zmylic. Pozdrawiam
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Tutaj masz serię zdjęć psów (w tym Misi) w kagańcach, które polecałam.
Nitencja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 ......straszne te kagance. Jantarowi zakladam cos haltopodobne :) pies sie nie meczy , straz sie nie czepia wiec wszystko ok :)
bogula Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 E, tam stękacie! bardzo fajne te plastikowe ochraniacze---bedąc kierowca autobusu od razu czułabym się pewniej z tak zabezpieczonym psem za plecami :D ...kto by podskoczył?! nie uważam, że erdelki są do straszenia ludzi, ale czasami lepiej jak ktoś się powstrzyma 8) i pamiętajmy o celu używania tego cudactwa :lol: ; Fafik ma do autobusu taka szmaciano-sztywna rurkę tj. ma Aluzja w torebce :lol:
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Niestety, ani nic w typie halti, ani szmaciana rurka nie zapobiegnie częstowaniu się końskim g. Poza tym, Misia nie cierpi a nie jednego, ani drugiego, a już tego szmacianego szczególnie. Tego plastikowego kagańca też nie kocha, ale przynajmniej za bardzo nie protestuje i, jak widać na tych zdjęciach, biega z nim bez problemu, podczas gdy tamte dwa ustrojstwa cały czas próbuje sciągnąć z pyska. Nie wiem, czemu, bo szczególnie ta obroża uzdowa (w naszym przypadku, nie Halti, tylko Gentle Leader) to raptem dwa paski, ale Misię strasznie one denerwują i nie da za wygraną, dopóki nie sciągnie.
niedzwiedzica Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 MARTINI:jesli chcesz zobaczyć na trysunkach, na czym polega opisane przez Aluzje trymowanie " na pawiana", zajrzyj na tę stronkę.Znajdzisz równiez ciekawy opis przygotowania terriera wysokonożnego ( czyli równiez twojego serdelka ) do wystaw i nie tylko :wink: http://www.strippingknives.com/grooming/staging.htm
Nitencja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 A tu jest adres na strone Poezji Ruchu i artykul o umaszczeniu sobolowo-mahoniowym http://poezjaruchu.w.interia.pl/sobolowo-mahoniowy.htm
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 [quote name='Martini***']...haltopodobnego...?????. Co to?? :oMartini***, Halti to marka obroży uzdowej. Wygląda tak: Nie jest to w żadnym wypadku kaganiec i nie zapobiega pogryzieniom, ale ponieważ jest noszone na pysku, to niektórzy kierowcy autobusów (słyszałam, że nie wszyscy) dają się nabrać.
Nitencja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 hihi a poza tym pisze tylko ze pies ma miec zalozony kaganiec , ale nie okresli gdzie ;-)
Aluzja Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Nitencja napisał(a):hihi a poza tym pisze tylko ze pies ma miec zalozony kaganiec , ale nie okresli gdzie ;-) hje heje jak ma rozwolnienie to.......na:-))
Martini*** Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Ale się pozmieniało na stronie poezji ..... 8) jestem mile zaskoczona. Dziękuję za linki :)
Martini*** Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Pokażę wam mojego psiaczka :D http://www.gotpetsonline.com/pictures/gallery/dogs/alphabetically/airedale-terriers/airedale-terrier-0013/ http://www.gotpetsonline.com/pictures/gallery/dogs/alphabetically/airedale-terriers/airedale-terrier-0010/ http://www.gotpetsonline.com/pictures/gallery/dogs/alphabetically/airedale-terriers/airedale-terrier-0015/ Czy to jest airedale??? tak jest w podpisie... http://www.gotpetsonline.com/pictures/gallery/dogs/alphabetically/airedale-terriers/airedale-terrier-0011/
bogula Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Ha! na tym linku z końcówką 0015 jest nawet ...FAFIK :D :wink:
Nitencja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Martini - tak na tym ostatnim to tez airedale. Niewyzyci hodowcy wymyslili sobie czarnego airedale.....Zostawie to bez komentarza. A twoj airedale tez z Poezji Ruchu ??
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 tak to czarne jest airedale.Chociaz raczej mieszancem niz do konca airedalem.Sa hodowcy ,ktorzy "udoskonalaja" rase na swoj wlasny wizerunek i tak powstaly czarne airedale ,widzialam rowniez calkowicie rude i niebieskie ( a raczej szare).Na cale szczescie takie praktyki nie maja miejsca w Europie:-) Nie sa rowniez uznane przez organizacje zrzeszajace hodowcow psow rasowych. A psom ...i tak zwisa jaki maja kolor:-)))))) Moje lubia np miec kolor blotny:-))))z odpowiednim zapachem:-)
Mokka Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Nitencja napisał(a):Martini - tak na tym ostatnim to tez airedale. Niewyzyci hodowcy wymyslili sobie czarnego airedale.....Zostawie to bez komentarza. Nitencja, ale to dzięki takim "niewyżytym" powstawały nowe rasy. :P Gdyby ludzie osiedli na laurach, nie wymyśliliby tylu nowych, fajnych rzeczy. Co prawda ten psiak akurat niespecjalnie na airedalka mi się widzi (uszy ma dziwne, czy mi się tylko wydaje :-? ), ale może to zaczątek jakiejs nowej rasy terierów? :wink:
Flaire Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 Aluzja napisał(a):Na cale szczescie takie praktyki nie maja miejsca w Europie:-)A gdzie? Bo w USA też się z tym nigdy nie spotkałam...
Aluzja Posted January 26, 2005 Posted January 26, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='Aluzja']Na cale szczescie takie praktyki nie maja miejsca w Europie:-)A gdzie? Bo w USA też się z tym nigdy nie spotkałam... Flaire a ten czarny airedale to skad jest Twoim zdaniem?? Wszelkie informacje o czarnych airedale oraz o calkowicie rudych znalazlam na stronach amerykanskich hodowcow.Huk wie czy zrzeszonych w AKC ale jednak amerykanskich. Podaje Ci linka,,, http://www.hkairedales.com/
Recommended Posts