Aluzja Posted January 22, 2005 Posted January 22, 2005 JA tak sie wtracew wolnej chwili.Minio nie zapomnij o jednej zasadzie -pies jest miesozerca i nie ma nic lepszego na stonizowanie flory bakteryjnej jak mieso surowe.Niekoniecznie moze ryba (bo surowa to troche niebezpiecznajest..sprobuj dodawac do jedzienia po malej kulce siekanej surowej wolowiny. No i uciekam roboty w huk a rano trzeba wstac :-(Tego to akurat nie lubie.
aga_ostaszewska Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 Szczeniaki stoja niesamowicie! Nie mam pojecia, jak udalo im sie uzyskac taki efekt! Flaire: Misia jest tak cudna na tej focie, ze do photoszopa sie nie nadaje! I nie mowie tego przez wazeline! Ona wyglada slicznie! TRZYMAM ZA WSZYSTKICH KCIUKI W GLOGOWIE I Z NIECIERPLIWOSCIA CZEKAM NA REALCJE!
Jura Posted January 23, 2005 Posted January 23, 2005 BEBE napisał(a):tak juz to chyna czesto bywa z tymi erdelkami.Niby wytrzymale i wszechstronne ale i delikatne jak "francuskie pieski". Istniej również erdelki o pancernych żołądkach. Mam nadzieję, że Fredzia nadal będzie tak trawić, jak do tej pory. Ona oczywiście chciałaby w większej mierze testować swój przewód pokarmowy, ale ja jestem okrutna.
INA Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Mino- chyba o tych sensacjach to powiedziałaś w złą godzinę :-? Vigo tez od kilku dni ma takowe... Z tym że kupa normalna i na końcu problemowo -rzadka. od piątku taka choć jedna jest a dziś to przeszedł sam siebie . z tym że wydaje mi się że moze z przejedzenia.... Hodow.Viguasia mówiła żeby maluchowi narazie dawać do woli ale dla Vigo do woli( szczególnie suche-- to znaczy że miska musi byc oprózniona-- jak dołożę to zaraz wyczyści .Wczoraj zjadł dawke dzienną karmy i michę got. i chyba przecholowłam bo dziś tyle tych kup i na końcu paskudna ... Czyli do woli nie można u nas nie sprawdz się ---na co Minio sie zdecydowałaś karma czy gotowane? z tym u mnie Mixem było wygodnej. Ja bym wolała gotować--i podawć mięcho .
Flaire Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Ja powiem Wam, że Misia jest moim pierwszym AT z takim wrażliwym brzuszkiem... Poprzednie wszystkie żarły co popadło i trawiły bez problemu. Jedna uważała szklane bombki na choinkę za ulubiony przysmak (oczywiście nie dostawała ich zbyt często, ale przeciętnie raz na rok się zdarzało, niestety) - nigdy żadnych reakcji! Natomiast Misia potrafi mieć "inne" kupy tylko dlatego, że danego dnia trochę więcej biega z psami... Na normalnych spacerach, gdy biega sobie głównie truchcikiem, robi jedną ładną kupę dziennie. Ale jak sobie pogalopuje z pieskami, to robi kilka "poprawek", każda luźniejsza od poprzedniej. Nie wiem, na czym to polega, choć myślę, że jest jakieś wytłumaczenie. Ja surowego mięsa nie podawałabym psu, który ma problemy z trawieniem. Taki pies powinien być na ścisłej diecie dopóki trawienie się nie uporządkuje. Potem radziłabym wprowadzać nowe składniki bardzo powoli, testując każdy przez kilka dni zanim dodam coś nowego. Podobnie zresztą, jak u ludzi - rekonwalescentom żołądkowym podaje się rzeczy lekkostrawne i w małych ilościach i dietę wzbogaca się powoli. Minio, ryba oczywiście nie surowa i bez ości - reszta nie ma znaczenia. Ryba w takiej diecie stanowi lekkostrawną postać białka. Zamiast niej, może byc jakiekolwiek inne chude mięso, ale dopóki pies nie wyzdrowieje, ja unikałabym surowego.
Minio Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 INA U mnie sytuacja opanowana , kupy Kory od dwóch dni jak marzenie :) . Odstawiłam na polecenie wet gotowany posiłek i daje suchą karmę . Weterynarz doradził mi odstawienie nabiału , gdyż pies trawi produkty mleczne tylko do pewnego wieku. Trochę mi szkoda bo lubie gotować pieskom jedzenie :lol: Zabrakło mi jednego zajęcia :P Spróbuj Ina pobserwować . Dawać tylko gotowane przez kilka dni albo tylko karmę .
Minio Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Jak myślisz Flaire czy bede mogła podać od czasu do czasu gotowaną rybę lub mięso zamiast karmy?? Warzywka podobno do woli można podawać .
Nitencja Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Chcialam pogratulowac ALuzji i Niedzwiecicy za GLogow :lol: Mi nie bylo nawet ciutka airedale zobaczyc :( poniewaz nie bylo czasu
Flaire Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Nitencja napisał(a):Chcialam pogratulowac ALuzji i Niedzwiecicy za GLogow :lol: Mi nie bylo nawet ciutka airedale zobaczyc :( poniewaz nie bylo czasuNitencja, a może tak wynikibyś podała, cobyśmy wszyscy mogli gratulować świadomie, a nie w ciemno :wink: ? W każdym razie, dołączam się do gratulacji, choć nie wiem, za co. :wink: Minio, dwie sprawy. Po pierwsze, jeśli chodzi o "dodatki". Jak Ci na tym zależy, to na Twoim miejscu odczekałabym na suchej karmie tydzień-dwa, a potem spróbowała dodać jeden składnik, w niewielkiej ilości (nie więcej jak 1/4 tego, co dajesz), raz. I sprawdzała, co się dzieje. Jak będzie dobrze tolerowany, to możesz zwiększyć ilość następnym razem, albo wypróbować coś innego. Chodzi o to, żeby to były próby kontrolowane - tylko w ten sposób ustalisz, na co sobie możesz pozwolić. Ponieważ mnie nie zależy na gotowaniu dla Misi, to ja jej daje tylko suche i kupy po tym ma świetne. Problemem jest moja babcia, która lubi ją dokarmiać. Ja się po prostu pogodziłam z tym, że raz na tydzień, po wizycie u babci, może się zdarzyć gorsza kupa. Oczywiście babcię próbuję wyedukować i do pewnego stopnia udaje mi się to - ciągle Misię dokarmia, ale stara się dawać jej rzeczy, które jej nie zaszkodzą - więc jest coraz lepiej. Jeszcze co do nabiału - Twój wet ma rację, ALE... Jogurt, biały ser, kwaśne mleko, itp. można podawać (chyba że pies ma alergię na nabiał, co się zdarza). Chodzi o to, że w tych produktach, składniki, których pies nie trawi są już niejako strawione poprzez kultury bakterii, używane do ich produkcji.
Nitencja Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Flaire ..bo ja za duzo nie wiem :) Czekam sama na dokladne wyniki ale moge powiedziec ze rasa poszla do Primusa Inter Pares. Najlepsza Suka w Rasie to HEXA Equitana . Welshy nie bylo wcale :o za to w Rzeszowie bedzie welshy sporawo :)
bo Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Mój wet twierdzi (a to super wet), że jak sucha karma, to tylko sucha i to z najwyższej półki. Nie należy robić bałaganu w przewodzie pokarmowym airedale!
Aluzja Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 a oto stawka i wyniki airedale z Glogowa . psy klasa mlodziezy: PRIMUS INTER PARES Aluzja-dosk.1Zw.Ml.Zw.RASY psy klasa Championów: ANANAS Kocia Łapka-II dosk DISTINCITIVE RAIDER's Antania-I dosk.CWC USTINOV vom Garnsee-III dosk suki klasa posrednia HEXA Equitana-dosk.1Najl.Suka w Rasie CWC championow KAMEA Ramir-dosk.1 CWC Hala nieduza ,yorki jak zwykle okupily cala hale w stylu jeden piesek 2 stoliki -6 kresel ,3 pudelka ( w tym jedno z kokardami) i pancia;-). Podobnie jak westy -ktore nie patrzac na innych opudrowaly wszystko i wszystkich dookola i dziekuej im za dzisiejsza alergie wrr.Oprocz tego to byl naprawde cudownie spedzoeny dzien i znowu byla okazja spotkac sie ze znajomymi i gadac i gadac i gadac.Niestet prawem Murphe'go- w moim aparacie wyczerpaly sie baterie a Fuka niemogla wziac swojego a nitencja pracowala na swoim ringu..wiec foto story nie bedzie;-( A tak swoja droga moj PRIMUS ukonczyl wlaśnie Championat Mł. a FLORENTYNKA manchesterka championat dorosly.Tak wiec wystawa udana. Pozdrawiam cieplo ja i moje zakwasy:-)
Flaire Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Aluzja, wielkie gratulacje i dziękuję za doskonały reportaż! :D Jeszcze tylko napisz, kto sędziował. Ja czasem myślę, żeby pożyczyć takie kokardki od yorków i Misi po jednej na każde uszko! :lol: Jak mi się kiedyś uda to zrobić, to oczywiście nie omieszkam się wstawić zdjęcia! :roflt:
Aluzja Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Uff zapomnialam istotnie dodac,ze sedziowala Andjela Ban z Chorwacji hodowczyni airedale ,kerry blue i westow (hodowla dandy black & blue). Co do kokardek to racja:-)Przypnij szczegolnien aringu.Kiedys z Ramir'ka planowalysmy wtargac na ring takis postument na jakim czsaem wystawiaja yorki i na takim czerwonym pudle pokazac airedale;-))Skoro yorkom wolno to czemu nie nam:-)) Niestety sprawia to klopoty techniczne... Aha Fuka wystawiala Gosi foksiczke krotkowlosa i BIEDRONKA zostala Zw.Rasy. Szkoty wygral Misting's NON STOP Westy U ARE THE du Moulin de Mac Gregor Kerry blue terrier INDI Bez Sukcesu Foksy szorstkie HALY Star Franke Tyle co pamietam Grupe wygral australian silky terrier (sic!) drugi byl west .Nie wiem kto byl trzeci bo akurat jak mowili to wyrywalam Florentynce woerek z kielbasa wlasnosc FUKA ,,,a jak wyrwalam Florentynce musialam wyrywac to samo Primusowi.
Mokka Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Aluzja napisał(a): Hala nieduza ,yorki jak zwykle okupily cala hale w stylu jeden piesek 2 stoliki -6 kresel ,3 pudelka ( w tym jedno z kokardami) i pancia;-). Podobnie jak westy -ktore nie patrzac na innych opudrowaly wszystko i wszystkich dookola i dziekuej im za dzisiejsza alergie wrr. :roflt:
Nitencja Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 III na grupie byl Misting's NON STOP czyli terier szkocki :)
niedzwiedzica Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Nitencja-dzięki za gratulacje !!! Cieszymy się z Heksia po wystawie obie- :multi: :multi: :multi: ja z jej pierwszego CWC i BOS,zwłaszcza,że to jeszcze psi dzieciak,a ona z faktu,że zamiast na ring, poszła dzis do lasu, poszaleć na śniegu. A jak ganiaja moje paszczury, dokumentuje załaczona fotka (równiez bez photoshopa :wink: )
bogula Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Aluzja--gratulacje! :D nitencja--kto bedzie w Rzeszowie?
aga_ostaszewska Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 Aluzja: GRATULUJEMY! :multi: niedzwiedzica: Fota jest wystrzalowa!
bogula Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Hej! niedźwiedzica fotka fajnista; możesz sie w photoshopować jako treser dzikich bestii :wink: ; gratulacje. INA--czy bablowi już lepiej? posyłam dobre mysli w Waszą stronę :D ... Pozdro dla wszystkich!
aga_ostaszewska Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Ina: Moze rzeczywiscie sprobuj podawac malenstwu albo suche albo gotowane... moze to jakas bujda, ale slyszalam juz od nie jednego weta, ze nie nalezy suchego laczyc z gotowanym przez siebie. Daj znac jakie tam kupki sa na widakach :wink:
INA Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Aluzja Gratuluję. .... "dziadziuś" Vigusia- Sasza też zabłysnął w klasie championów :lol: Vigus robi sie coraz bardzej podobny to taty i dziadka :P bogula staram sie być dobrej mysli ale mamy problemy z żołądeczkiem Vigo :roll: Te dobre myśli przydadzą się-dzięki. Vigo wczoraj zwymiotował całą suchą karmę którą dostał na posiłek. Jednak tak ogólnie to mu nic nie doleg. W poniedziałek rano postanowiłam go przegłodzić i dać tylko suchę gdześ około 13.00 i potem 17.00. Przez całe rano warjował z głodu( chciał nawet zjesc drzwi...) Dostał to suche ale niewielkie ilosc-- pochłonął i był głodny...(Zdecydował sie karmić suchym bo miał ładniejsze kupy niz po gotowanym...a got wycofywać...) o 17.00- gdy wył z głodu na cały regulator dałam mu II ale niewielką porcję zjadł i było ok. Nie miał biegunki broił jak szatan więc byłam dobrej myśli---przyszła pora na kolację--got serduszka --gdy mu kroiłam porwał jedną w całości połknął i za chwilę zwrócił wszystko łącznie z nieztrawioną karmą ...... Odczekałam godzinę dłużej nie mogłam bo Vigo warjował z głodu... i dałam to gotowane które mu wczesniej zrobiłam z tym że --1 łyżka, potem znowu i jesze jedna.Nic się nie wydarzyło ( :roll: ) a kupką rano ładna. Tylko teraz już nie wiem co zrobic. Chyba bede mu got.( skoro miał ładą kupę) i dodam stopniowo mu do posiłku dziennego suchę - myśle że 1/3 dawki dziennej. Zobacze czy może łączyć czy nie toleruje mieszanego. (Ale swoją droga przez te dwa miesiące było ok-z mieszaniem a teraz :roll:
Minio Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 Ina Naszej Korze wszystko wróciło do normy ale niestety nie dostaje gotowanego .
Flaire Posted January 25, 2005 Posted January 25, 2005 INA, z Twojego opisu wnioskuję, że on wymiotuje tylko i wyłącznie dlatego, że pożera zbyt łakomie. To się zdarza bardzo często i nie ma się czym przejmować. Większość psów potem zjada to zwymiotowane już spokojniej i nie ma problemu. Jak ma ładne kupy i zwraca niestrawione, to nie jest to problem z jelitami.
Recommended Posts