Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Flaire']zach, ja Was zgłosiłam, bo Ty miałaś się do egzaminu uczyć, a nie w necie siedzieć! :mad: :mad: :mad:

ale ja tak z nerwów siedziałam, ale już jestem po egzaminie.. i teraz pozostaje tylko czekać do piątku na wyniki..

ale mam nowy pomysł na nazwę zespółu: Terror Team Terrier :cool3:

[quote name='Martini***']Dla mnie to też okropne. Chyba jednak ktoś mądrze tego używał skoro pies ciągle ma taką radochę z pracy. Tylko szkoda, że w ogóle używał sokoro, jak sama napisałaś, można to zrobić inaczej.

Trochę wysoka ta cena za sportowo wyszkolonego psa … :/

Martini
to jest bardzo trudny temat. Ja nie napisałam, że to można zrobić inaczej, tylko że ja to robiłam inaczej, ale też z innym psem, do czego innego szkolonym i z innymi efektami.

Co do ceny za sportowe wyszkolenie to pamiętaj, że to filmik z belgijskiego ringu, gdzie wymagania i obciążenia są bardzo duże. Psie sporty są bardzo różne i nie koniecznie trzeba mieć w planach wygranie Mistrzostw Świata :)

Posted

carragan napisał(a):
Zach,nie przejmuj sie lapami Ludwisia,bo i tak Cie przebijam.Swego czasu na trzy dni przed wystawa wyskubalam Malenstwo doslownie na lyso,nie oszczedzilam nawet ogona...Nie musze chyba mowic,ze znacznie spotegowalam tym jego owczesny "wiek szczurka"... :gent:

hi hi mój też był łysy nie raz choć nie wystawiany, ale prezentowany na pokazach, wszyscy się mnie pytali czy piesek miał problemy ze skórą :evil_lol:

Posted

Polski airedales taki sportowy! COOL!!!!JA zawiść. :roll: Mój najmłodszy airedales bardzo zręczny , czynić nie życzyć zostać najmować u pewien ploszadka dressirowana.. Tylko wobec grać.:mad:

Brighton Raiders Antania pies XXL :evil_lol:

Z lewa naprawo:
BRIGHTON,BRITTANA,DIVINE ......RAIDERS ANTANIA

Posted

Zach – rzeczywiście trochę przerobiłam Twoje słowa :oops:

Psie sporty są bardzo różne i nie koniecznie trzeba mieć w planach wygranie Mistrzostw Świata
;) ;) no to kamień spadł mi z serca bo ja się ma MŚ nie wybieram :) :p ale filmiki te i inne oglądam pełna podziwu ( i troszkę rozmarzona :loveu: ).
Jeszcze chciałabym wiedzieć ( tak nie nadużywając Twojej przedegzaminacyjnej cierpliwości) czy tak przeszkolony pies ma 2 tryby, czyli „w pracy” i „domowo, po pracy” czy on się sprawdzi już tylko w jednym środowisku? I, czy ten owczarek mógłby pracować z kimś innym niż ten przewodnik, z którym go widzimy? Amen i Bóg zapłać dobra kobieto :loveu: ( więcej męczyć nie będę )

Posted

Jest godzina 19.30 wita państwa Viva Polonia, rozpoczynamy WIADOMOŚCI
A oto wiadomości dnia w telegraficznym skrócie:
1. Dorota G. złamała oko więc zapowiadać będę ja VIVA P.
2. Euro i dolar w górę, złoty słabnie wyraźnie, analitycy szacują że powodem jest przerwanie ciągłości kości przedramienia
3. Śnieg się utrzymał więc właściciele psów nie powinni oglądać M jak MIŁOŚĆ tylko iść z psami na spacer
4. Tak poza tym to nic nowego
Dobranoc Państwu

Posted

Martini*** napisał(a):
Jeszcze chciałabym wiedzieć ( tak nie nadużywając Twojej przedegzaminacyjnej cierpliwości) czy tak przeszkolony pies ma 2 tryby, czyli „w pracy” i „domowo, po pracy” czy on się sprawdzi już tylko w jednym środowisku? I, czy ten owczarek mógłby pracować z kimś innym niż ten przewodnik, z którym go widzimy? Amen i Bóg zapłać dobra kobieto :loveu: ( więcej męczyć nie będę )

Ale ja już jestem po egzaminie, a o szkoleniu mogę długo i namiętnie, tylko pytanie czy nie zanudzimy tu innych :evil_lol:

To czy pies ma 2 tryby to zależy w dużej mierze od tego jak jest prowadzony. Są psy które prezentują wysoki poziom sportowy, a są normalnymi psiakami w domu, śpią w łóżku i chodzą na spacerki do parku.

A czy mógłby pracować z kimś innym? To trudno powiedzieć- to już zależy od tego psa i osoby, z którą miałby pracować. Myślę, że przy jego zaangażowaniu to pewnie pracowałby z każdym, teraz kwestia na ile udałoby mu się znaleźć takie porozumienie, które zaowocowało by takimi efektami.

I nie męczysz mnie nic a nic, ja też uwielbiam oglądać takie filmiki i później je sobie analizować. Jak się napatrzę na czołówkę to potem zazwyczaj przeżywam załamanie, które na szczęście przechodzi :lol:

Posted

zachraniarka napisał(a):
To czy pies ma 2 tryby to zależy w dużej mierze od tego jak jest prowadzony. Są psy które prezentują wysoki poziom sportowy, a są normalnymi psiakami w domu, śpią w łóżku i chodzą na spacerki do parku.
Ja jeszcze dodam, że są poważani szkoleniowcy, którzy twierdzą, że to niemożliwe. Że pies sportowy, aby prezentować najwyższy poziom, musi być trzymany w kojcu, i że taki pies nie ma wersji on-off, jest tylko wersja on. Słyszałam między innymi (od osób powołujących się na poważanych szkoleniowców - więc z drugiej ręki - trudno zgadnąć, na ile powtarzali ze zrozumieniem) że psy, które trenują posłuszeństwo na najwyższym poziomie muszą, gdy są "na luzie", ciągnąć na smyczy... Dla mnie osobiście pies ciągnący na smyczy jest nie do przyjęcia (szczególnie na śliskich warszawskich chodnikach... :roll:), więc wierzę, że nie musi tak być. Ale póki co, moim psom daleko do tego najwyższego poziomu.

Posted

’[COLOR=black napisał(a):
Gonpak[/FONT">[FONT=Verdana]’]1. Dorota G. złamała oko więc zapowiadać będę ja VIVA P.

Donoszę, że moje oczy są prawie w porządku i nabyta ciężką pracą wada ( -5) nie pogłębiwszy się przez ostatnie pół roku pozwala mi w końcu czytać spokojnie w nocy…

'Zach' napisał(a):
Jak się napatrzę na czołówkę to potem zazwyczaj przeżywam załamanie, które na szczęście przechodzi
a myślałam, że tylko ja tak mam

Posted

'Flaire' napisał(a):
psy, które trenują posłuszeństwo na najwyższym poziomie muszą, gdy są "na luzie", ciągnąć na smyczy...

Mi się coś takiego rzuciło w oczy na filmie z egzaminu SchH1 (cokolwiek to znaczy ;) ), pies super idzie w trakcie a na smyczy przy podchodzeniu do sędziego ciągnie tak że aż charczy …
Może warto uczyć 2 zestawów komend ( na użytek domowy i sportowy ) bo chyba żaden pies nie chodzi przy nodze na b. wysokim poziomie przez całe życie

Posted

Flaire napisał(a):
Że pies sportowy, aby prezentować najwyższy poziom, musi być trzymany w kojcu, i że taki pies nie ma wersji on-off, jest tylko wersja on.

Bardzo malutko na świecie jest psów, które prezentują najwyższy poziom. Za takiego psa uważam suczkę Aikę M. Manharta i potwierdzają to jej wyniki w IPO. Cieszę się, że to on właśnie zaprzeczył tym bez sensownym zasadom, że pies do sportu musi być trzymany w kojcu.

Martini*** napisał(a):
Może warto uczyć 2 zestawów komend ( na użytek domowy i sportowy ) bo chyba żaden pies nie chodzi przy nodze na b. wysokim poziomie przez całe życie

Uważam, że warto. Ja u Ludwika rozgraniczam komendy. Dla mnie sportowe posłuszeństwo jest jak balet, panują tu zasady, oceniana jest precyzja, dynamika, kontakt. Na zwykłym spacerze to nie potrzebne i nie ma sensu wymagać tego od psa, zwłaszcza kiedy nie można jeszcze tego wyegzekwować.

Posted

o matko co sie dzieje:
1. Sławek śpi z Marzeną, ale coś im nie wychodzi bycie ze sobą
2. Leszek ma drugą żonę i dziecko synka Mikołaja
3. a Marysia zdecyduje się na romans z kolegą chyba

Ale sensacje w M jak Miłość:placz:

mój pies cierpi bo ja oglądam M jak Miłość

Posted

[quote name='Martini***']
My tak mamy :obrazic:(tę ikonkę czytaj: pękamy z dumy) , chociż my ani nie sportowe, ani na poziomie :evil_lol:
Borsaf, Ty nasz trzytysięczniku :loveu:

Raider's Antania, Gonpak, Zach dzięki za słodkości.

Posted

Flaire napisał(a):
Ja jeszcze dodam, że są poważani szkoleniowcy, którzy twierdzą, że to niemożliwe. Że pies sportowy, aby prezentować najwyższy poziom, musi być trzymany w kojcu, i że taki pies nie ma wersji on-off, jest tylko wersja on. Słyszałam między innymi (od osób powołujących się na poważanych szkoleniowców - więc z drugiej ręki - trudno zgadnąć, na ile powtarzali ze zrozumieniem) że psy, które trenują posłuszeństwo na najwyższym poziomie muszą, gdy są "na luzie", ciągnąć na smyczy... Dla mnie osobiście pies ciągnący na smyczy jest nie do przyjęcia (szczególnie na śliskich warszawskich chodnikach... :roll:), więc wierzę, że nie musi tak być. Ale póki co, moim psom daleko do tego najwyższego poziomu.

No to ja mam psa na najwyższym poziomie ;) ;) bo jak idziemy na szkolenie to ciągnie , że nogi bolą ;) ;)

Posted

Zach ile miesięcy ma ten piesek na zdjęciu czy jest mniej więcej w wieku mojej Vivy teraz tzn. 3 miesiące?:lol:
on taki ładny ostrzyżony a moja mała taka nieokrzesana...

Posted

[quote name='gonpak']Zach ile miesięcy ma ten piesek na zdjęciu czy jest mniej więcej w wieku mojej Vivy teraz tzn. 3 miesiące?:lol:
on taki ładny ostrzyżony a moja mała taka nieokrzesana...

To jest mój Ludwiczek w dniu odbioru. Zdjęcie zrobione u hodowcy zaraz po tym jak został właśnie ostrzyżony. Miał wtedy 8 tygodniu.

Równo 3 miesiące bez 2 dni miał tu:

Posted

Słuchajcie erdelowcy, bo ja tak po cichu w swoim i waszym imieniuproszę Rider's Antanie, żeby wkleiła fotki erdeli z wystaw w Rosji, np w Moskwie???
Chyba wszyscy chętnie oglądną piekne erdelki.
Mamy topik: teriery ufocone na wystawach i zaraz go z lamusa wyciągnę!
Antania, pliiiiis:modla:jak masz fotki erdeli na wystawach w Rosji to wklejaj proszę na ten topik.:lol:

Posted

[quote name='borsaf']Słuchajcie erdelowcy, bo ja tak po cichu w swoim i waszym imieniuproszę Rider's Antanie, żeby wkleiła fotki erdeli z wystaw w Rosji, np w Moskwie???
Chyba wszyscy chętnie oglądną piekne erdelki.
Mamy topik: teriery ufocone na wystawach i zaraz go z lamusa wyciągnę!
Antania, pliiiiis:modla:jak masz fotki erdeli na wystawach w Rosji to wklejaj proszę na ten topik.:lol:
;) OK!Co
dokładnie Vas zainteresowanie?:multi:
Aloiz Deli Zlata Magik - Belarussian AT -INT.CH. suszka.
Gorka Hektora

W Rosji est web-sites z wystaw,tam bedze mnogo foto.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...