Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję za życzenia :)

Melduję, że podczas dzisiejszego spaceru nie udało nam się odnaleźć piłeczki :-( Przekopałyśmy całą łąkę, a piłka jakby pod ziemię się zapadła :shake: Już się z nią pożegnałam, jeszcze tylko liczę na pomoc wiosny :evil_lol:

A pogodę mamy piękną, mróz, śnieg i słoneczko :loveu:

Posted

Kardusia napisał(a):
Flaire - no pięknie ... :crazyeye: w tym wieku jeszcze smoka ciągnąć...:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
No ja wiem... :oops: Ale przecież ciągle piszę, że ona trochę... opóźnona w rozwoju jest... :roll:

Posted

kasia&jaga napisał(a):
Czy używanie trymera King Coat jest właściwe czy nie u airedale'a. Pytam ponieważ zakupiłam sobie takowy i jestem bardzo zadowolona w ciągu 2 dni z wielkiego Jagowego niedziwiedzia zrobiłam super psiaka, co prawda daleko mu do standardu ale dopiero się uczę.;)))

King Coat (rozumiem,że Mars) - jak jest nowy - to bardzo ucina włos, a to nie jest właściwe. Fakt, że usuwa też trochę podszerstka - ale w dużej mierze ścina okrywowy włos. Jeżeli chcesz go używać - musisz go stępić i to mocno. Np. poprzez szarpanie kartek papieru (starej książki). Polecam klasyczne trymery - do wyciągania podszerstka i włosa okrywowego (też nie mogą być ostre). A najlepsze są paluszki :lol:.

Posted

Kardusia napisał(a):
Polecam klasyczne trymery - do wyciągania podszerstka i włosa okrywowego (też nie mogą być ostre). A najlepsze są paluszki :lol:.
Generalnie, ja również, ale o ile dobrze pamiętam włos jagi (wooly coat), to w jej przypadku to nie jest zbyt realne i nie za bardzo ma sens...

Posted

Kardusia napisał(a):

Idziemy na spacerek - ale na pola. Nie do lasu :shake:

No co Ty? :hmmmm: :niewiem:. Spluwę w garść i hajda do lasu zapolować na zboczka :cool3: :diabloti: :eviltong:

Posted

Flaire napisał(a):
No ja wiem... :oops: Ale przecież ciągle piszę, że ona trochę... opóźnona w rozwoju jest... :roll:

Lociu - co ta Twoja Pańcia tu wypisuje :mad::mad::mad:?

Aluzjo - piękny Inguś był :-(:-(:-(. Dolka też ma kawałek Stetsona - ale aż w 4-tym pokoleniu :roll:.

Posted

Aluzja napisał(a):
Lotka nie daj sieeeeeeeeeeee....:eviltong:

Aluzja, lepiej ją przekonaj, że jak będzie jadła śniadanie tak, jak to zrobiła dzisiaj, to nigdy nie nadgoni! :angryy: Chyba przez tę cieczkę... :-(

Ale Lotka ma swoje zalety. Pogodę ducha ma jak mało który pies. :-) Zaczynam myśleć, że to ma coś wspólnego z brakiem... no już wiecie, czego ;-).

A żeby nie było - to Lotka ostatnio zaimponowała naszej trenerce agility... Nie będę wchodzić w techniczne szczgóły, co takiego zrobiła, ale zaskoczyła mnie również i byłam z niej dumna! (Tyle że w tym przypadku, to chyba właśnie brak rozumku jej pomógł! ;-) )

Posted

Miałam kilka razy na stole miotową siostrę Jagi, Daszę . Skubanie jej pzrypomina walke z wiatrakami a jest równie efektywne jak przenoszenie wody sitkiem :cool3: nie wspomnę juz o fakcie,że psa to po prostu boli, bo włos nie jest martwy . Odpuściłam sobie jej trymowania, bo nie jestem sadystką :diabloti: ( no,może czasami ) andis i frugo :oops:

Posted

zadziorny napisał(a):
No co Ty? :hmmmm: :niewiem:. Spluwę w garść i hajda do lasu zapolować na zboczka :cool3: :diabloti: :eviltong:

Chyba dobrze radzisz ;). Zaraz kończę gotować zupkę borowikową :eating:
i wybierzemy się na polowanie :mad::mad::mad:. Dzisiaj :roll: chyba za zimo na goły tyłek w lesie, może go nie spotkam :cool1:.

Posted

Nitencja napisał(a):
Nie obrazcie sie .......ale mi sie wydaje ze airedale kocha sie glownie ze ten szczegolny optymizm i za brak rozumku ........
Ja się nie obrażę, tylko się nie zgodzę z tym. ;-) Optymizm to rzeczywiście cecha rasy (chociaz u Lotki - szczególnie wyrobiona :-) ), ale większość AT, które miałam, to były mądre psy. Chyba dlatego też były tak popularne jako psy pracujące w tak wielu dziedzinach. U mnie, Lotka jest dopiero drugim wyjątkiem od tej reguły.

Posted

U nas byl madry I airedale Pocker - zycie madrosci go nauczylo .... caly czas walesal sie sam po smietnikach , takich durnych mial wlascicieli.
A Jantar .... to nasz taki kochany debilek i slonik w sklepie z procelana. Kocham w nim to ze niedlugo bedzie mial 10 lat a zachowuje sie tak jakby mial 10 miesiecy .......

Posted

nitencja :crazyeye::crazyeye:wszystko moge o moich pasqdach powiedziec, tylko nie to,że brak im rozumku :-o Koka jest madra nad wyraz, aczkolwiek uparta, Heśka z kolei też niegłupia, choc strasznie temperamentna i czasami akustyczna.
Ale po 2 foksterierach airedale to miód na duszę i opoka mądrości, okraszona uśmiechem na paszczy :loveu:

Posted

Niedzwiedzica z moich ogladow hodowli i obserwacji to niestety takie sa AT malo rozgarniete... niektore jeszcze niedotykalskie i jak sie im nie podobalo to gryzly a innym znow w oczy nie wolno patrzec bo tez gryza . Generalnie airedale to lubie na ringach i u kogo innego

Posted

Kardusia napisał(a):
Znam jedną hodowlę ;) - w lipcu bedą u nas :loveu:...

:razz:

Nitencja napisał(a):
Nie obrazcie sie .......ale mi sie wydaje ze airedale kocha sie glownie ze ten szczegolny optymizm i za brak rozumku ........

Nitencja, na wszystko oge narzekać u Fredzi, ale nie na brak rozumku. Niestety posiadanie inteligentnego psa jest koszmarnie niepraktyczne :evil_lol:.

Posted

Ja mam i psy...glupie nie sa napewno .Rozumu maja sporo i sa cwaniackie,To co tu niektorzy nazywaja glupota nazwalabym raczej ich rozrywkowo-luzackim podejsciem do zycia.Wieczne dzieci.
Co do inteligencji ...
nie wypowiadam sie co d szkotow-znalam ale nie mialam -kilka.I jakos mnie nie powalily na nogi.Takie troszke autystyczne z tendencja do "maly pies a mysli ,ze moze wiecej".
Aczkolwiek jakiekolwie dywagacje na temat porownywania inteligencji tych ras sa nie na miejscu.
Airedale jakie znam sa mocno cwane i inteligentne-dlugo jednak dojrzewaja ,dlugo udaja szczeniaki.

No chyba ,ze mowimy o airedale jako glupolkach w sensie " pocieszne stwory"

Jaki pan taki pies -ponoc sie do nas upodabniaja:-):eviltong:

Posted

hm co jak co nie mozna powiedziec by szkot byl autystykiem.... moze trafilas na dziwne egzemplarze.
No ja nie pisze ze glupie tylko durnowate ( to jest ow brak rozumku) i to jest roznica. jak ktos nie pojmuje to nie moj problem :lol:

Jaki pan taki pies -ponoc sie do nas upodabniaja
doswiadczenie przemawia ??? tylko jesli ktos ma wiele ras i rozne charakterki to jak na to patrzec ?? :evil_lol:
Ja bym chciala troche cwaniastwa i luziku w takim razie ;-) od airedale . od welsha pewnosci siebie a od szkota optymizmu i madrosci,.

Posted

ja bym chciala ,zeby moje airedale same sie trymowaly:-)))
od welsha wiecej pewnosci siebie?????????????Jezusicku wtedy bym chyba kazala pociagom skrecac n a moj widok:-))

z psami to tak,,sa jak ludzie mimo pewnych cech sie roznia .
Ja tam airedale kocham ...manchestery tez -te to dopiero inteligenciki -tylko im okularki w metalowych oprawkach zalozyc:-))
A lakeland ( i tutaj widac jak psy roznia sie od siebie) to slodki ,przytulanek, kolezka calego swiata,( iti kazdy z 3 jakie mialam /mam).A mowia ,ze rozbojnicy:-)

Dbranoc kochani

Posted

Nitencja napisał(a):
Niedzwiedzica z moich ogladow hodowli i obserwacji to niestety takie sa AT malo rozgarniete... niektore jeszcze niedotykalskie i jak sie im nie podobalo to gryzly a innym znow w oczy nie wolno patrzec bo tez gryza .
Nitencja, bluźnisz ;-). Nawet nie chcę wiedzieć, jakie hodowle oglądałaś, bo AT nieprzyjazny dla człowieka to jakieś nieporozumienie... A już używanie psa gryzącego człowieka w hodowli - to tragedia bez względu na rasę.

Typowy AT swoje serce nosi na rękawie - może dla niektórych to zbyt mało głębokie czy skomplikowane, ale ja jestem taka sama (bez komentarzy, pliiiiz ;-) ), więc mi to odpowiada.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...