nikit1 Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Nitencja, 2 razy pisałam Ci stawkę - cała jest cyrylicą :roll: i dwa razy mi dogomania zjadła posta :mad: :angryy: :shake: Jutro zrobię trzecie podejscie bo jestem za bardzo wkurzona :angryy:
borsaf Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Nikit, dlaczego Ci dogo zjada posty? Ja pisze wolno i mam problemy prawie zawsze bo jak skoncze i klikne wyslij to mi sie pojawia logowanie. No wiec sie loguję ponownie i w tym momencie mam pusta kartę...ale ja poprostu klikam na strzalki i cofam do miejsca pisania postu i on sie pojawia, klikam wyslij i jest. Zawsze mi sie ta sztuczka udaje...no, chyba, ze dogo wogole strajkuje...wtedy faktycznie wcina mi posta.
coztego Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 borsaf, dlaczego nie zaptaszkujesz sobie "Pamiętaj moje logowanie" kiedy logujesz się na Dogomani? Przecież korzystasz z domowego komputera i nikt Ci się nie włamie ;) nikit, mnie też dzisiaj dogo trochę fika, czasem wyskakuje błąd... :p
Anisha Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 coztego, a jak się ma Twój problem komórkowy? Kupiłaś w końcu te piksele? :evil_lol: Jakie?
Ali26762 Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 nikit, ogromne gratulacje za azjatyckie sukcesy! Kardusiu, ja też myślę o Kaliningradzie. Może pojechałybyśmy razem?
Anisha Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Witam przy porannej kawce! :kaffee_2: :lol: My dzisiaj tak wcześnie na nogach, bo jedziemy zamknąć sezon na działce - trzeba przygotować chałupkę do zimy :-( . Eh, aby do wiosny.... Flaire, przy okazji powiększania rodziny o Lotkę pisałaś do którego tygodnia życia szczenię może podróżować samolotem wewnątrz kabiny pasażerskiej, pamiętasz? Możesz mi przypomnieć ile to było? Bo zanim znajdę tego posta ruski rok minie... :shake:
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='Anisha']Flaire, przy okazji powiększania rodziny o Lotkę pisałaś do którego tygodnia życia szczenię może podróżować samolotem wewnątrz kabiny pasażerskiej, pamiętasz? Możesz mi przypomnieć ile to było? Bo zanim znajdę tego posta ruski rok minie... :shake: Nie, nie pisaam, bo nie ma takich ograniczeń. Każda linia lotnicza ma swoje własne ograniczenia i ja znam tylko ograniczenia LOTu. Te stanowią, że aby podróżować w kabinie, pies razem z kontenerkiem musi ważyć nie więcej niż 7 kg. Zasady tego, jak ma wyglądać ten kontenerek też są dokładnie odreślone, chociaż gdy ja leciałam, nikt tego tak dokładnie nie sprawdzał. A jeśli chodzi o szczenięta, to warto jeszcze wiedzieć, że wedle obecnych przepisów, szczenięta do 3 miesięcy życia i bez szczepienia przeciw wściekliźnie nie mają wstępu na teren Polski. Nie pamiętam, czy dotyczy to tylko szczeniąt z poza Unii, ale chyba nie.
niedzwiedzica Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Kochani, polscy siatkarze sa w pólfinale MŚ :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Wygrali 3:2 z druzyną Rosji ! :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: To był mecz :crazyeye::crazyeye: Flaire- szczenię poniżej 3 miesiąca życia i bez szczepinia p/wsciekliźnie może wjechac i wyjechac z Polski,ale w towarzystwie swojej matki , jako tzw szczenię ssące:crazyeye: Nie pytaj tylko dlaczego i po co ta matka ma mu towarzyszyć, bo tego sama nie wiem i nie rozumiem. Na moje pyatnie odpowiedz lekarza Powiatowego była jedna : Takie są przepisy unijne.:evil_lol:
niedzwiedzica Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Kurczę, jeszcze mi adrenalina buzuje po tym meczu :diabloti::crazyeye:po przegranych 2 pierwszych setach nagle cos zagrało w druzynie i kolejne 3 były jak z innej bajki :multi: Gosia- taki 20 letni mesio to sam miód :loveu: a jak pieknie by Luka wygladała w nim ;) Ty sie jeszcze zastanów, poza tym, prezentu nie wypada nie przyjąć .. Anisha- poczekaj jeszcze troszkę i kup lustrzanke cyfrową. Ich ceny naprawde zaczynaja byc przystepne,w porównaniu z tymi spzred kilku lat. Pewnie lada moment ktos wymysli znów jakąs nowinke i te starsze stanieją.
aga_ostaszewska Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 niedzwiedzica napisał(a):Kochani, polscy siatkarze sa w pólfinale MŚ :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Wygrali 3:2 z druzyną Rosji ! :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: To był mecz :crazyeye::crazyeye::evil_lol: Przez mecz spoznilam sie do pracy! Szef nic nie powiedzial.... a ja zamiast byc o 9 to weszlam dokancelarii o 10 hihihi :Poland: :Poland: :Poland: POLSKA! :Poland: :Poland: :Poland:
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='niedzwiedzica']Flaire- szczenię poniżej 3 miesiąca życia i bez szczepinia p/wsciekliźnie może wjechac i wyjechac z Polski,ale w towarzystwie swojej matki , jako tzw szczenię ssące:crazyeye: Nie pytaj tylko dlaczego i po co ta matka ma mu towarzyszyć, bo tego sama nie wiem i nie rozumiem. Na moje pyatnie odpowiedz lekarza Powiatowego była jedna : Takie są przepisy unijne.:evil_lol:niedźwiedzica, mnie powiatowy też powiedział różne rzeczy, które jednakże okazały się niezgodne z prawdą. ;-) Natomiast te przepisy można znaleźć na stronie Głównej Izby Weterynaryjnej. A tam jest dokument, w którym tłustym drukiem, samymi dużymi literami, podkreślone i na czerwono jest napisane co następuje: UWAGA! PRZEMIESZCZANIE PSÓW, KOTÓW I FRETEK W WIEKU PONIŻEJ 3 MIESIĄCA ŻYCIA NA TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ JEST NIEDOZWOLONE NB, to znajduje się w dokumencie na temat wwozu zwierząt domowych z innych krajów Unii do Polski - więc nawet z innych krajów Unii nie można. To nie jest przepis unijny - przepis unijny mówi, że odnośnie zwierząt poniżej 3 miechó, każdy kraj ustanawia własne przepisy. Więc to jest przepis polski.
nikit1 Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 NO DOBRA PODEJŚCIE TRZECIE :mad: psy pośr Twantengen Samule o. Bonaj, m. Twantengen Efrocinja suki juniory Twantengen fijucie (:evil_lol: ) o. Udar, m. Zanussi suki pośrednia Twantengen uelci kwin o. Siwierskij Ljuti, m. Twantengen Gotica :multi: :multi: :multi:
Nitencja Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 FLaire ........ moja mala jechala do Nemiec i miala 7 tygodni ;-) Byla u powiatowego weta zalatwilismy paszport. Panowie celnicy sprawdzili i wszystko bylo ok. NIe wierz wszystkiemu co w Polsce pisze w regulaminach ;-)
nikit1 Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 airedaile pies ch Twantengen nugaletos o. Xanto Van't Asbroek, mTwantengen Winter Ledi suki ch Arkadenc diana di beli fljet o. Big Lady's Manipulator, m arkadendc alliluja augusta (z ta allilują moze być pomyłka, ale nie jestm pewna liter) wszystko pisane cyrylicą :crazyeye: Dobra jestem!
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Nitencja napisał(a):FLaire ........ moja mala jechala do Nemiec i miala 7 tygodni ;-) Byla u powiatowego weta zalatwilismy paszport. Panowie celnicy sprawdzili i wszystko bylo ok. NIe wierz wszystkiemu co w Polsce pisze w regulaminach ;-)Nitencja, to akurat nie zaprzecza niczemu, co jest w przepisach Izby Weterynaryjnej, ani niczemu, co ja tu napisałam. ;-) Twoja mała pojechała DO Niemiec - czyli obowiązywały ją niemieckie przepisy odnośnie wwozu. A ja pisałam o wwozie zwierząt do Polski. Unijne przepisy pozostawiają sprawę przemieszczania psów poniże 3 miesięcy państwom członkowskim i prawo w Polsce i w Niemczech może się różnić. Jak zapewne pamiętacie Lotka też przyjechała w wieku 8 tygodni, bo powiatowy poinformował mnie, że tak jest ok (i ten powiatowy akurat nic nie wspominał o matce czy ssaniu ;-) ). Ale całkiem wyraźnie jest to wbrew przepisom... ;-) A czy akurat się przyczepią, czy nie, albo czy w ogóle zauważą - to inna sprawa.
Nitencja Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 dwa razy sprowadzalam psy ponizej 3 miechow :) mialam tylko pisemko od powiatowego i bylo to podbitego przez weta z kraju skad psy bralam .... nie dzialo sie nic :roll: inni tez tak robili i nie bylo problemu. Przepisy przepisami a swoje i tak sie robi :diabloti: Duzooooooo takich przepisow jest......wiec nie ma sobie czym glowy zawracac.
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Nitencja napisał(a):dwa razy sprowadzalam psy ponizej 3 miechow :) mialam tylko pisemko od powiatowego i bylo to podbitego przez weta z kraju skad psy bralam .... nie dzialo sie nic :roll: inni tez tak robili i nie bylo problemu. Przepisy przepisami a swoje i tak sie robi :diabloti: Duzooooooo takich przepisow jest......wiec nie ma sobie czym glowy zawracac. Nitencja, te przepisy zmieniły się pod koniec 2004 roku (przedtem pozwalały na wwożenie młodych szczeniąt - Ty chyba sprowadzałaś wcześniej), a świadomość wśród celników itp. o tej zmianie - no cóż, bywa różna. Piszę o tym, bo ta świadomość ewidentnie się zwiększa i myślę, że z czasem będzie coraz trudniej wwozić młode szczenięta do Polski. Ale może się mylę. :niewiem:
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Nitencja napisał(a):Flaire - pewnie ze sie mylisz;-):loveu:No, przyszłość pokaże. :-) Ja osobiście mam nadzieję, że po prostu zmienią te przepisy. :roll:
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 A jeszcze tak, żeby uściślić, to ja pisałam tylko i wyłącznie o tym, jakie są przepisy... ;-) Bo co się "da załatwić" - to już zupełnie inna sprawa i ja się na tym nie znam. ;-) Wiem tylko, że to zawsze troszkę zależy od środków, jakimi jesteśmy gotowi się posługiwać. ;-)
niedzwiedzica Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Flaire-te "szczeniaki ssące " dotyczyło wywozu z Polski,sprawdzałam w maju, gdy mój Carlos do Niemiec jechał. Ta matka do towarzystwa była dla mnie totalnie niezrozumiała,więc dalej nie wnikałam w problem. Natomiast przytoczony przez ciebie przepis zabrania przemieszczania szczeniat po Polsce,wiec teoretycznie uniemozliwia równiez jakąlkowiek sprzedaz szczeniaka, także w obrębie kraju. Bo jak spzredac i nie przemieścić go ?
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 niedźwiedzica napisał(a):Flaire-te "szczeniaki ssące " dotyczyło wywozu z Polski,sprawdzałam w maju, gdy mój Carlos do Niemiec jechał. Ta matka do towarzystwa była dla mnie totalnie niezrozumiała,więc dalej nie wnikałam w problem. No to znów pisałyśmy o dwóch różnych rzeczach, bo ja cały czas piszę o wwozie do Polski. niedzwiedzica napisał(a):Natomiast przytoczony przez ciebie przepis zabrania przemieszczania szczeniat po PolsceTo nie tak - jak już pisałam, to zdanie pochodzi z dokumentu dotyczącego wwozu zwierząt do Polski i tego dotyczy. Zgadzam się, że samo zdanie poza kontekstem nie jest jednoznaczne, ale wydaje mi się, że kontekst raczej nie pozostawia wątpliwości. :-)
zadziorny Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Suma sumarum to kolejny idiotyczny przepis, który należy zmienić :mad: :shake: :angryy:
Flaire Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Flaire napisał(a):Zgadzam się, że samo zdanie poza kontekstem nie jest jednoznaczneZaczęłam się zastanawiać, dlaczego to zdanie jest niejednozanczne i problemem jest fakt, że słowo "terytorium" się nie odmienia. Gdyby to słowo zamienić w tym zdaniu słowem "teren", to mielibyśmy dwie możliwości: "Przemieszczanie [...] na terenie Rzeczpospolitej" - co jak słusznie zauważyła niedźwiedzica, nie ma sensu, oraz "Przemieszczanie [...] na teren Rzeczpospolitej" co jak najbardziej ma sens (chociaż jest głupim przepisem ;-) ). A że zamiast "teren" jest użyte nieodmienialne słowo "terytorium", to mamy niejednoznaczność, którą wyjaśnie tylko kontekst.
Recommended Posts