Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='borsaf']Taką ściągę fajnie byłoby zrobić. Tylko ja myślę, że to Flaire mogłaby zarządzać i przykleić ja na poczatek. My byśmy zgłaszały na prv nasze psiaki z imienia domowego, rodowodowego i po kim są, z data urodzenia, a Flaire by toto wlepiala sukcesywnie. Jak piesio bezpapierowy to też, bez dyskryminacji i snobizmu. Co myslicie?
Będzie to wyglądalo mniej więcej tak: INA od Vigo.....imie rodow...po o...m...
ur....
Rapidka od Astry, Niedźwiedzica od Koki......i Hesi....
itd itp
oczywiscie bracia mniejsi tez bo tam teraz tez dużo szczeniorów się namnożylo
Borsaf, dokładnie tak, popieram w każdym calu! Takie 'erdelowe who is who', żeby zawsze można było zajrzeć zanim się komuś palnie coś głupiego o psie, który nie jest jego :evil_lol: . Proszę, nawet poetycko mi to wyszło... :cool3:

A wnusia przecudna, słodka Uleńka! Teraz Tobie muszą wszyscy zazdraszczać! :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

Dzień dobry:lol:
wszystkim Szorstkom, szorstkom honorowym, szorstkolubnym,

Jubilatom, półjubilatom wszystkiego najlepszego
:loveu:
ogromne mizianko od Fili i Bajki.

Aluzja ogromne gratulacje.
przy okazji coś o Bajce Twój INGO to dziadek mojej Bajki.
a Ty byłaś zawsze pierwsza z gratulacjami jak wnuczęta Ingo przychodziły na świat :lol: ( zawsze wiedziałaś - ciekawe skąd? ) Dziękuję Ci za to.:loveu:

Też jestem za nie rozdzielaniem na wątki,
chociaż przyznam, że jakaś ściąga by się przydała.
Ta forma jest taka ciepła, rodzinna i chyba dlatego jeszcze bardziej zapragnęłam być wśród Was.

Posted

Borsaf - miło mi,że fotka Dolki się podoba. To moja piewsza wklejka;). A Dolka ma w sobie przecież Equitanę = Babcia Koka + Tato Bondzio :lol:.
Miałam okazję poznać Twoją Uleńkę za pośrednictwem fotek - ucałuj Ją ode mnie :buzi:.
Co do pozostałych tematów (tj. dzielenia na topiki) w swojej opinii jestem z Wami. Wszak to właśnie, że tematy są tak różnorodne i zawsze kręcą się wokół serdeli - czyli to wsio co nas łączy - skłoniło i zachęciło mnie do wpisania się do WASZEGO KLUBU FAJNIE ZAKRĘCONYCH :lol:.
Jestem tu najmłodsza stażem, ale czuję sie jakbym była tu znacznie dłużej.
Może po prostu jeśli będziemy mieli konkretny temat z topiku- trzymajmy sie go i piszmy go tam - gdzie jego szufladka...

Posted

Co do listonoszy to czytałam taką teorię, że psy traktują ich jako strachliwych intruzów na zasadzie: przyszło to-to pod drzwi, ja zaszczekałem, on uciekł (bo już wrzucił korespondencję do skrzynki, ale tego akurat pies nie kuma :evil_lol: ). Czują się wtedy dowartościowane i przy następnej wizycie listonosza znowu chcą sprawdzić czy "to-to" ucieknie jak się zaszczeka no i proszę ... znowu działa! I tak się nakręcają, całe szczęśliwe, że są takie dzielne i przegoniły intruza, a potem to już chyba szczekają na sam widok listonosza dla zasady. :razz:

P.S. Rany, dopiero co ten post był na temat, a już tyle doszło zanim napisałam, że wyskoczyłam jak Filip z konopi... sorry! :oops:

Posted

[quote name='rapidka']borsaf no myślę,że to super pomysł ze ściągą. Ewentulanie osobny wątek gdzie tylko będzie info plus jakaś fotka...

Mi po głowie chodzi pomysł ze spisem treści np:
wystawa Warszawa 2006 - Airedale str ...., Terier walijski str....
problemy z oczami - Kerry blue str ....
itd.....

Najlepiej byłoby, żeby taki topik mogli wszyscy edytować, ale pewnie to nie jest możliwe :niewiem: , bo Flaire i Wind i bez pisania spisu mają pewnie sporo pracy

Posted

Jestem jak najbardziej za taka sciaga,nie wiem tylko,czy nasza Flaire podjeła by sie takiego zadania :roll: My piszemy dane o naszych pupilach/bez peselu :evil_lol: / jak bedzie komplet danych wtedy bach na dogo i drukujemy.:lol:

Posted

U nas sprawa listonosza ma się zupełnie inaczej.

Bajka od zawsze nie lubiła wszystkich mundurowych a :cool1:najbardziej patroli.
Nie wiem czy jest to związane z wielozapachowością munduru, bo gdy listonosze zamienili mundury na ciuchy prywatne nic się nie zmieniło.
Potrafi w tłumie wyłuskać każdego listonosza, nawet w cywilu:crazyeye:

W domu w ostatnim czasie kurierzy przynoszący karmę mają u niej specjalne względy.:loveu:

Posted

[quote name='swallow']Mi po głowie chodzi pomysł ze spisem treści np:
wystawa Warszawa 2006 - Airedale str ...., Terier walijski str....
problemy z oczami - Kerry blue str ....
itd.....

Najlepiej byłoby, żeby taki topik mogli wszyscy edytować, ale pewnie to nie jest możliwe :niewiem: , bo Flaire i Wind i bez pisania spisu mają pewnie sporo pracy
swallow a co z pieskami,ktore nie sa wystawiane ?

Posted

[quote name='Mokka']. Co prawda, fama głosi, że kleszczy zimą się nie łapie, a te ataki babeszji, to uaktywnienie złapanych "w sezonie", ale ja wolę nie ryzykować .

Mokka - na własne oczy widziałam, jak tej zimy, a wszyscy pamietamy jaka była :angryy: przyszedł pies do lecznicy z opitym kleszczem, wszyscy się dziwiliśmy jak to możliwe :cool3:

[quote name='Kardusia']Zadziorny, Anisha, Swallow - chiba sie udało! Przekazana wiedza nie poszła w mazurski las :razz:. Poniżej prezentuję mojego domowego stróża :lol:.

No udało sie :multi: :multi: :multi:
Ja dodam jeszcze, że Kardusia potrafi pięknie trymować swoją Dolkę, a zdjęcie pochodzi z okresu, kiedy sunia była szczenna i trymowanie nie wchodziło w tym czasie w rachubę.

Posted

[quote name='rapidka']Anisha no ciekawa teoria:). Te psy to dopiero bohaterskie są;) :D

rapidka
tak to jest że stróżowanie właśnie mało wspólnego z bohaterstwem ma. Pies czuje się niepewnie, czuje zagrożenie, więc odstrasza jak może potencjalnego intruza. Dlatego jako najlepsze urządzenia alarmowe sprawdzają się małe pieski, które robią wiele hałasu o nic ;) Natomiast przesypiające cały dzień molosy, wyglądające jak wielkie, nieruchawe kluchy to potencjalnie największe zagrożenie. Jak taki zdecyduje się na atak to może być interesująco :-o

Co do selekcjonowania gości to podobnie jak Kordusia uważam, że lepiej w przypadku psa sprawdzają się jasne zasady. Moje psy nie szczekają w domu nigdy i każdego serdecznie witają- takie są moje warunki, które narzuciłam. Wymagało to trochę treningu w przypadku szorstkiego, ale jest to bardzo wygodne. W mieszkaniu cisza i spokój, także sąsiedzi nie mają prawa narzekać na moje ptysie. Nawet listonosze się oswoili i mimo że jeszcze trochę są zesztywniali jak moje potwory ich witają to już nie panikują i nie płaczą, że psy powinny być zamknięte w łazience hi hi :evil_lol: Jednym słowem sielanka :D ;)

Posted

[quote name='rita60']swallow a co z pieskami,ktore nie sa wystawiane ?

Rita nie załapałaś mojej koncepcji :evil_lol:
Mi chodzi o to, że zamiast zakładac nowy topik np o chorobach to lepiej napisać spis treści
choroby oczów - Airedale (i tu chodzi mi o nazwę istniejącego topiku, a nie o rasę) i str ...; Terier walijski str .....
choroby nerek - Kerry Blue str.....
itd..
można ujać np w takim spisie:
wszystko o Parysku - i podac topiki i str gdzie takie informacje sie znajdują

Posted

[quote name='rapidka']nic do mnie nie dotarło:shake:
Strasznie Cię przepraszam, miałam na myśli Kardusię...
Wszystko zaczynam mieszać, chyba pora zostawić kompa i ruszyć z półjubilatem na spacer w las! Rapidka, jeszcze raz przepraszam! :oops:

Posted

Swallow - ikto to mówi? Piękne trymowanie? A czyja to szkoła :razz:. No ale że wklejanie mi dzisiaj idzie i że Borsaf zachęciła mnie do jeszcze jednego - więc - a co tam.... puszczam. Dola tu była szczenna w 5-tym tygodniu i ćwiczyła macierzyństwo na "misi" (płeć zeńska), no.... i trafiła nam się jedna dziewuszka :loveu:.

Posted

[quote name='Kardusia']Zadziorny, Anisha, Swallow - chiba sie udało! Przekazana wiedza nie poszła w mazurski las :razz:. Poniżej prezentuję mojego domowego stróża :lol:.

Brawo :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz:
Tylko lepiej jest oddzielać fotki od tekstu (i oczywiście jedna od drugiej) pustym wierszem tak, jak ja to zrobiłem w Twoim cytacie ;)

Posted

[SIZE=2]OJ W NATŁAKO POSTÓW PRZEOCZYŁAM
SHAGGI - WIECZNEJ RADOŚCI :loveu: I STO ZDROWYCH PSICH LATEK U BOKU SWOJEJ PAŃCI :multi: :loveu: :multi: :loveu: :multi: :loveu: :multi:

[quote name='niedzwiedzica']Ina-pisałam swój post na raty a ty już napisałas to samo :loveu:
...
znowu telepatia - który to już raz:cool3: :cool3: :razz: :lol: :loveu:

swallow - skąd ja to znam:roll: :razz: gotowanie dodakowe( podstawa to karma RC- ) - skórki z kurczaka, dawanie z ręki- :angryy: no niby gdy nie zje zabieram michę ale na drugi dzień juz nie mogę wytrzymać i tak jak lubi grilluje mu - to co nie zjadł- wtedy łaskawie zje:cool1: --Twój post to światełko w tunelu:razz:
,

Nitencja-- też rzucałam mu te kulki i już nawet to na niego nie działa tylko z ręki:mad:

[quote name='Anisha']

A jak Capriola wagowo? Podobna do Szagastego czy szczuplejsza? Ciągle mi się wydaje, że te 20 kg w wieku 6 m-cy to może być przydużo, ale z drugiej strony w starych postach wyczytałam też, że Vigo miał 19,5 kg mając 5 m-cy (naprawdę, Ina :razz: ), czyli chyba wszystko OK.

Pytanie z beczki lekko weterynaryjnej, ale jak fajnie, że mogę (jeszcze :evil_lol: ) zadać tutaj ;) : czy ostatni Frontline teraz wystarczy? To znaczy na jak długo zabezpieczacie swoje psy? Do ok. 25 października (tak wyjdzie) wystarczy, czy powinnam kupić jeszcze jeden "rzut"?
Taaak, i był wtedy takim łakomczuchem - a jak Flaire - przyjechała do nas do domku to nie wierzyła że ten wielkolud to Vigo - ...I CO Z NIEGO WYROSŁO:mad: :placz:
Anisha - a ja dla odminay - mam Preventic odstrasza kleszcze i pchły ale działa też na nużeńca:razz:
ja dawałam w zeszłym roku Frpiex - do listopada i potem od marca na nowo...

Posted

[quote name='INA']
Anisha - a ja dla odminay - mam Preventic odstrasza kleszcze i pchły ale działa też na nużeńca:razz:
ja dawałam w zeszłym roku Frpiex - do listopada i potem od marca na nowo...
i jak ten Preventic wypada w porównaniu z Fiprexem? Bo ja własnie mam Fiprex.

Posted

[quote name='zachraniarka']

INA
znam trochę psów po kastracji i wcale po tym zabiegu temperamentu nie straciły, jeżeli chodzi o wspólpracę z człowiekiem. Zmieniło się ich nastawienie co do psów i tutaj można powiedzieć, że w jakimś stopniu są mniej temperamentne. No ale jeżeli chodzi o pasję, o motor do pracy to pozostał taki sam, także nie masz co się martwić.
Historie o tym jak to po kastracji czy sterylizacji psy stają się tłuste i ospałe dotyczą chyba tylko psiaków, których jedynym stymulatorem w życiu były inne psy. Jak pies lubi coś robić z człowiekiem to po zabiegu mu to nie przejdzie.
zach - z ust takiej znawczyni tematu - ta informacja powoduje że wątpliwości zaczynają być coraz mniejsze

[quote name='Anisha']

Ina, ja też się podpisuję pod usunięciem obu jąder u Vigusia. Nasz ON-ek był wykastrowany w wieku około roku i zupełnie w niczym nie zmieniło to jego temperamentu, chęci do zabaw czy czegokolwiek, w tym posłuszeństwa (braku) też nie :evil_lol: Nie utył, nie miał żadnych dolegliwości z kastracją związanych, a za to wszyscy weci jak słyszeli, że jest wykastrowany (miał dużo futra i na oko nie było tego widać) to prawie ręce nam ściskali za dobrą decyzję :razz: . Krótko mówiąc skoro Vigo i tak powinien mieć usunięte jedno jąderko niech nie ma i tego drugiego - będzie zdrowszy i pewnie szczęśliwszy.
dzięki Anisha -:loveu:

[quote name='Mokka']Dodałabym jeszcze, że problem nadwagi dotyczy również psów, które nigdy nie miały wystarczającej ilości ruchu i zajęcia z przewodnikiem i z czasem, siłą rzeczy, przybierały na wadze i traciły chęć do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Mój Leon (bezjajeczny) ma obecnie ok. 7-8 lat, a temperamentu i żwawości niejeden młodziak mógłby mu pozazdrościć.

proszszsz

tłuszczyk? lenistwo?
Mokka - bardzo mi sie ta fota podoba:lol: Proszę powiedz mi jeszcze czy widać że pies nie ma jąderek jak to wygląda - jak jest z oznaczaniem terytorium - Vigo ma fjoła natym punkcie:mad:
( a i czy susia po męsku):roll: :oops: )

Posted

[quote name='swallow']Rita nie załapałaś mojej koncepcji :evil_lol:
Mi chodzi o to, że zamiast zakładac nowy topik np o chorobach to lepiej napisać spis treści
choroby oczów - Airedale (i tu chodzi mi o nazwę istniejącego topiku, a nie o rasę) i str ...; Terier walijski str .....
choroby nerek - Kerry Blue str.....
itd..
można ujać np w takim spisie:
wszystko o Parysku - i podac topiki i str gdzie takie informacje sie znajdują
Sorry:oops: :oops: :oops:

Posted

[quote name='INA']
Mokka - bardzo mi sie ta fota podoba:lol: Proszę powiedz mi jeszcze czy widać że pies nie ma jąderek jak to wygląda - jak jest z oznaczaniem terytorium - Vigo ma fjoła natym punkcie:mad:
( a i czy susia po męsku):roll: :oops: )

Oczywiście, że siusia po męsku, a jak ma to robić? :lol:
Czy widać? Jak ktoś zajrzy, to widać, ale mało kto zagląda ;) .
Wszystko zależy od szaty psa. U krótkowłosych (np. bokser) widać na pierwszy rzut oka, im psiur bardziej kudłaty, tym trudniej zauważyć pewne braki. Sorki, że pytam, ale czy masz z tym jakiś problem? ;)
Jeśli chodzi o znaczenie terenu, to (o ile pamiętam), Leon nigdy nie był maniakiem. Znam suczki, które robią to o wiele częściej niż on. Owszem, lubi sobie siknąć tu i ówdzie, ale bez przesady, nie szuka na siłę obiektów do podlania.
Wiesz, Leon to taki twardziel, który nie dba o zewnętrzne oznaki swej "męskości", nie robi z siebie na siłę macho. Podlewanie, jajka, szczekanie - to wszystko są sprawy drugorzędne, nie warto sobie nimi zawracać głowy. On działa, jak mu się trafi okazja do zadymy. Wtedy sobie sieknie pacjenta nie podnosząc głosu, a po wdeptaniu go w ziemię, z godnością odchodzi (bo pańcia woła, chyba jej się nudzi).

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...