Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

minio- ostatnio na ringu w Sopocie była suka chyba w pośredniej, podobnie "puszysta" :angryy: tu nie chodzi o wiek, tylko o kondycje psa. Nawet ze szczeniaka można zrobic baryłeczke sadła :angryy: -tylko po co ?? Najpierw wydać pieniądze na nadmiar żarełka-a potem na weta-żeby otłuszczone serce leczył i zuzyte stawy :shake:
Moje sucze wspaniałe nie są ( tzn dla mnie sa najwspanialsze ;);)) ale zatuczone i zakudłaczone też nie :diabloti:

Posted

Nitencja napisał(a):
Ja wiem dokladnie co mnie boli w naszych A.T :beznadziejne przygotowanie!

Nitencja, ale jest i druga strona medalu... Pewnie pamiętasz moją opowieść: udało mi się kiedyś (raz! ;-) ) dokładnie trafić z sierścią Api na pewną wystawę - sierść wyglądała super, idealnie równiutkie, przylagające krótkie partie. A Pani Sędzia się mnie pyta, dlaczego tak psa zjechałam maszynką :roll:. Sporo osób z dogo stało obok ringu i to słyszało - niezły ubaw mieli. No i wtedy można się zacząć zastanawiać, czy w ogóle warto psa przygotowywać, jeśli sędzia się nie pozna. Bo ja rozumiem, że sędzia może wybrać gorzej przygotowanego psa, który mu się bardziej podoba - i to akurat mi nie przeszkadza. Natomiast to, że sędzia nie potrafi poznać, który pies jest wytrymowany, albo że mi (inny sędzia) sam ustawia psa, rozciągając go jak jakiegoś wyżła, bo twierdzi, że tak właśnie należy - to mnie do rozpaczy doprowadza, prawdę mówiąc.

Posted

Nitencja napisał(a):
Flaire ze czaprak niezbyt czyst a niech sa grizlee....
Nitencja, ja wiem, że przesiany czaprak to grizzle i Ty też to wiesz. Ale ile jeszcze osób to wie? Bo mnie niedawno ktoś przekonywał, że grizzle to znaczy sierść popielata, i że szary-popielaty grzbiet jest dozwolony u AT... :roll: Ta rozmowa, plus przekonanie pewnego sędziego, że czaprak u AT powinien być "czysty", wiele mi wyjaśniła. Jeśli ludzie - sędziowie! - nawet nie rozumieją, jakie umaszczenia są dozwolone, to nic dziwnego, że po ringach chodzi tyle AT - championów! - z popielatymi czprakami albo czarnymi uszami. :roll:

Posted

Nitencja napisał(a):
Hm nie kazdy sedzia jest ekspertem danej rasy.... itd itp ......
Nitencja - ekspertem nie, ale wzorzec znać powinien. A jak ktoś nie czuje się pewien swojej znajomości danej rasy, to moim zdaniem nie powinien się godzić na sędziowanie tej rasy. :niewiem:

Nitencja napisał(a):
Poza tym Flaire : NObody is perfect ;-)
No dobra, ok. Tylko potem nie narzekaj ;-) , że takie suczki, jak ta, na zdjęciu powyżej, wygrywają NSwR i championaty - sama powiedziałaś - nobody's perfect. ;-) Właśnie te nie "perfect" osoby dały tej suczce jej tytuły.

Posted

Nitencja napisał(a):
Flaire no to dlatego na takim forum jak dogomania nalezy rozpowszechniac wiedze o airedale:cool3: by potem rozroznic championa od "championa"

No ja się staram jak mogę :-). Konkretnie, w temacie przygotowania :-), coraz więcej jest tu na dogomanii osób, które uczyłam podstaw trymowania i z tego jestem bardzo dumna. :-)

Posted

Jełśi chodzi o trymowanie to moja Kora należy do tych gorzej wytrymowanych. A na wystawe wreszcie pójść trzeba.
Ale ona championem nie zostanie więc wybaczcie :evil_lol:

Posted

Nitencja napisał(a):
Minio ja tez sobie wypraszam - moj wteran 9 letni tez lepiej wyglada niz ta suka.....

Wiem , wiem o co chodzi. Tym bardziej , że moja suka ma 2 lata a już na diecie .
Ale tak na pewno nie wygląda. Przysięgam!

Posted

Minio napisał(a):
Jełśi chodzi o trymowanie to moja Kora należy do tych gorzej wytrymowanych.

Minio, z tego co sama pamiętam, jak i z tego, co słyszałam od Elizy, to Twoje trymowanie jest super - szczególnie biorąc pod uwagę niewielkie doświadczenie. Wiem, że masz do tego świetne oko, więc nie wątpię, że Twoje psy na wystawie nie będą należały do tego grona, na które skarży się Nitencja. ;-)

Posted

Flaire czytajac twoj post wychgodzi na to ze to wszystko wina sedziow.....
a hodowcy ktorzy takie psy sprzedaja ,zapewniajac ze to super pieski wystawowe..... itd itp.
Nie mowie ze wszyscy sedziowie sa super ale kazdy kij ma dwa konce.
Wedlug mnie powinien byc zmieniony regulamin. CWC na plec i przede wszystkim wiek.- championem moze byc ktory skonczy 3 lata :p
Psy sie zmieniaja i wiadomo ze niektore championy nie wygladaja tak jak wygladaly kiedy ten tytul otrzymaly.. Sedzia znow nie jest od tego by przewidziec jak dany pies bedzie wygladal za rok czy za dwa lata.

Posted

Flaire napisał(a):
Minio, z tego co sama pamiętam, jak i z tego, co słyszałam od Elizy, to Twoje trymowanie jest super - szczególnie biorąc pod uwagę niewielkie doświadczenie. Wiem, że masz do tego świetne oko, więc nie wątpię, że Twoje psy na wystawie nie będą należały do tego grona, na które skarży się Nitencja. ;-)

eeee... po ostatnim spotkaniu Eliza chyba zmieniła zdanie :lol:
A ja dwa dni wcześniej chyba sie rozpędziłam z trymerem. POszłam na spotkanie z łysym psem .
Zostałam zaprowadzona do stoiska z trymerami w celu nabycia kilku odpowiednich noży;)

Posted

Nitencja napisał(a):

Nie, ja absolutnie tak nie uważam! Reagowałam tylko na to, co właśnie Ty napisałaś:
Nitencja napisał(a):
kochani wybaczcie ....ale jesli ta suka dostala NSwR..... ideal siegnal bruku........

Bo kogo, jeśli nie sędziego, winisz tu za przyznanie tej suce na tej wystawie (teraz - nic sędzia nie musiał przewidywać!) tytułu NSwR?

Posted

Minio napisał(a):
eeee... po ostatnim spotkaniu Eliza chyba zmieniła zdanie :lol:
Chyba nie - rozmawiałam z nią właśnie chyba po tym.
Minio napisał(a):
Zostałam zaprowadzona do stoiska z trymerami w celu nabycia kilku odpowiednich noży;)
Nie zapominaj, że jeden z Twoich trymerów ciągle u mnie mieszka... (Mam nadzieję, że uda mi się go odnaleźć... :roll:)

Posted

Flaire napisał(a):
No ja się staram jak mogę :-). Konkretnie, w temacie przygotowania :-), coraz więcej jest tu na dogomanii osób, które uczyłam podstaw trymowania i z tego jestem bardzo dumna. :-)

:klacz:
.........
Wieści muratora...
Projektowanie domu idzie pełną parą. I powiem Wam, że jest to zajęcie FASCYNYJĄCE!!! :ghost_2: :megagrin:

Posted

[quote name='Nitencja']Ja wiem dokladnie co mnie boli w naszych A.T :beznadziejne przygotowanie! Wiadomo - idealow nie ma. Ale to co ja widze na wystawwach to tylko za glowe sie lapac ! Jest nisko osadzony goon - no to dzieki trymowaniu jeszcze bardziej jest nisko osadzony.... Sa krzywe lapy z tylu to poprzez poprawienie trymowaniem sa bardziej krzywe wrrr itd itp ......

Nitencjo
ale co zrobić, jeżeli nie umie się lepiej przygotować? Odpuścić sobie wystawy? Ten temat był już wielokrotnie wałkowany i pewnie nigdy tego nie zrozumiem. Pytam się w sumie czysto teoretycznie, bo nie wystawiam mojego pierdla. W każdym bądź razie dla mnie ten ból związany z beznadziejnym przygotowaniem jest trochę niesprawiedliwy. Na AT się znam słabo, ale widzę znaczną różnicę między tym jak wygląda mój pies, kiedy głowę mu wyskubała Flaire lub Fuka, a jak wygląda kiedy zrobię to ja. Mimo że się staram bardzo i cały czas się w temacie dokształcam. Także gdzie tu logika? Ostatnio Jura wkleiła trzy linki do psa- jak go zobaczyłam to nie pomyślałam o jaki piękny, tylko o jak pięknie przygotowany. Gdyby ktoś tak dopieścił mojego szorstkiego to też by pewnie ładniej wyglądał niż wytrymowany przeze mnie. A z tym niskim osadzeniem ogona czy krzywymi łapami to chyba dobrze, że widać, bo chyba to od razu powinno obniżać ocenę? Po co to maskować? By psy dostawały championa i przekazywały to dalej na szczeniaki? Też to dla mnie nie jasne, może dlatego że zaczęłam od labów, gdzie nic się nie da zamaskować, ani złego kątowania, ani wypukłego grzbietu.. Może kiedyś zrozumiem temat przygotowania, ale póki co jest to ciut dla mnie mętne.

Ale przyznaję, że NSwR robi wrażenie :evil_lol: po tym jak ją zobaczyłam, zrozumiałam Nitencjo dlaczego możesz uważać, że użytki są fuja :diabloti: ;)

Posted

Nitencja napisał(a):
a hodowcy ktorzy takie psy sprzedaja ,zapewniajac ze to super pieski wystawowe..... itd itp.

Nitencjo, ale oni są przekonani, że tak jest. Przecież ich psy otrzymują oceny "doskonałe", są czempionami. Jak już kiedyś pisałam, nie mogę pojąć tej pobłażliwości sędziów.
Nitencja napisał(a):
Wedlug mnie powinien byc zmieniony regulamin. CWC na plec i przede wszystkim wiek.- championem moze byc ktory skonczy 3 lata :p
:klacz:
Niestety zdroworozsądkowo myśląc nie przypuszczam, by w kwestii regulaminów coś się zmieniło.

Posted

Witam,
Mnie się ta sunia też nie podobaale ja preferuję ATtakie bardziej rudo-czarne. Dlatego mojego nazywałam Skrzetuski bo sie słabo wybarwiał i jeszcze mu do Ludwika daleko ale po Virgini juz nie będę na niego tak mówić. Pani Skrzetuska sie pojawiła.
NSwR to ona dostała, ponieważ uznano, ze jest lepsza od konkurentki. W Toruniu miala liczniejsza stawke więc nic z tytułów jej sie nie dostało. To nic nie daje ,a w koncu sędzie musial wybrać tą NSwR i tegoNPwR z tego, co mial na ringu.

Posted

[quote name='Nitencja']:crazyeye: kochani wybaczcie ....ale jesli ta suka dostala NSwR..... ideal siegnal bruku........

Już kiedyś temat tej suczki poruszaliśmy, było to o ile dobrze kojarze przy okazji wystawy warszawskiej z ubiegłego roku. W ogóle temat dawania tytułów psom zwłaszcza CWC czy CACIBÓW jest poruszany co jakis czas tuż po wystawach.

Nitencja pozwole sobie przypomnieć co napisałas, przy okazji dyskusji dawania tytułów psom na wystawach po wystawie w Sopocie; (str 1311 topik welszowy)

[quote name='Nitencja']
Swallow obowiazku dania nie ma. Ale czasem pies ma ladna anatomie i ruch i wybitnie wyroznia sie na tle innych psow i dlatego czasem warto dac takiemu psu wyroznienie. Sedziowanie jest "tu i teraz" czyli mam taka i taka stawke psow i z tego wybieram.

Ja to przyjęłam do wiadomości i już mnie nic nie dziwi

A co do samej suczki to tak gruba wyszła na fotce, w rzeczywistości nie była zatuczona

Posted

borsaf napisał(a):
To nic nie daje ,a w koncu sędzie musial wybrać tą NSwR i tegoNPwR z tego, co mial na ringu.

Borsaf,musi to na Rusi...;)

A jesli idzie o zatluszczenie to to w sumie smutne jest.I przerazajace.Ja rozumiem,ze ktos wychodzi z zalozenia,ze "piesek ma byc dobrze odkarmiony",ale na rany koguta nie przesadzac z tym...Szczegolnie,ze potem pokutuja za to stawy (zreszta nie tylko,bo zdaje sie,ze odbija sie to rowniez na m.in.gornej lini)i przyjemne to to nie jest.

Posted

borsaf napisał(a):
NSwR to ona dostała, ponieważ uznano, ze jest lepsza od konkurentki. W Toruniu miala liczniejsza stawke więc nic z tytułów jej sie nie dostało. To nic nie daje ,a w koncu sędzie musial wybrać tą NSwR i tegoNPwR z tego, co mial na ringu.

NIE! Sędzia nie ma obowiązku przyznawać tytułów. I niektórzy sędziowie tytułów nie przyznają gdy uważają, że nie ma z czego wybierać. Na przykład Misia, u jednego polskiego sędziego, CWC ani żadnych innych tytułów nie dostała, pomimo że była jedyną wystawianą suczką. :roll:

Posted

Kochani, chyba sie nie rozumiemy, albo ja coś opacznie pojęłam, co najbliższe prawdy. NSwR to tytuł, który może, ale nie musi być przyznany?
Jeśli tak, to oczywiste, że mógł go sędzia nie dać.
Jeżeli jest konkurs piękności na miss Cyckołynia Małego to w końcu z tych, które stanęły do rywalizacji któras jest najpiękniejsza i zostanie miss, czy jest garbata, zezowata, glupia jak but itp. W danym dniu, w Cyckołyniu małym ona zdobędzie ten tytuł bo trzeba kogos wyłonić na tym pokazie.
Ze potem,to na szarym końcu się znajdzie i w przedbiegach odpadnie to już inna bajka.
Tak też mozna traktować niektóre NSwR na wystawach, na ktorych konkurentki nie dojechały.
Ten tytuł powinien sie wiązać jednak z podaniem konkretnej wystawy i bez tego nie powinien zaistnieć. Mam wtedy mozliwośc sprawdzić jak to było naprawdę. Jesli wejde na stronke jakiejś hodowli i tam będe cztać, ze takie to, a takie tytuły uzyskał pies w 2006 roku to jeszcze mi nic konkretnego nie mówi,a wręcz zaciemnia sprawę. Jeżeli jest konkretna wystawa to i ranga wystawy sie liczy i mozna konkurencje sprawdzic.
To takie sobie rozwazania bo ja się nigdzie po redelka nie wybieram, a Regona to brałam tylko z zastzreżeniem by był zdrowy.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...