janstrychalski Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Mam 12 tygodniowego owczarka niemieckiego. Mamy cały czas dziwne ataki które na początku wyglądają jakby się czegoś bał pies jest na obniżonych łapach i odwraca od nas wzrok po czym następuję popuszczenie tego stanu o albo jest wszystko ok albo następuje bezwład chwilowy . Lekarze podejrzewają padaczkę lub zaburzenia OUN spowodowane silnym zarobaczeniem. Dostajemy Luminal na razie w czopkach aby szybciej pies się nasycił nim. Myślicie że to będzie padaczka ?? Jestem z Katowic czy znacie jakiegoś dobrego neurologa (weterynarza) do diagnozy i gdzie ewentualnie jest najbliższy. Quote
ewtos Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Pies może mieć wady wrodzone w obrębie mózgu, może być zarobaczony(larwy wędrujące),jak piszesz,może mieć choroby zakaźne (np. toksoplazmozę),wadliwe krążenie wątrobowe. Nic nie piszesz o badaniach a potrzebna by była biochemia krwi, (profil wąrtobowy), tomografia , badanie kału,poziom cukru. Padaczka jest skutkiem choroby a nie przyczyną . Poczytaj jeszcze ten wątek http://www.dogomania.pl/threads/185652-choroba-Meniera-u-psów-czy-padaczka A co na to hodowca ? Quote
janstrychalski Posted September 24, 2010 Author Posted September 24, 2010 Jest zarobaczony i to bardzo , chorób układu metabolicznego nie ma badaliśmy biochemia i morfologia w normie , cukier w normie nie robiliśmy jeszcze tomografii. A hodowca powiedział że on nie miał w swoich miotach wrodzonej padaczki. Hodowla "Wilczy Diament" z Rybnika - już dowiedziałem się aż nadto o tej hodowli- powinni strzelać do takich ludzi - choc pewnie i tak do niego pojadę "porozmawiać" Ale to nie jest teraz ważne bo najważniejsze żeby ustalić co dokładnie jest "KARATOWI" i go leczyć. Quote
janstrychalski Posted September 25, 2010 Author Posted September 25, 2010 Czy ktoś wiem może gdzie można na śląsku zrobić tomografie komputerową Czy ktoś ma namiar na dobrego neurologa na ślasku Proszę o pomoc Quote
janstrychalski Posted November 16, 2010 Author Posted November 16, 2010 Jakby ktoś był zainteresowany to polecam z problemami padaczkowymi dr Wrzoska z Wrocławia Quote
janstrychalski Posted March 13, 2011 Author Posted March 13, 2011 karat ma teraz 8,5 miesiąca. Przeszliśmy pełne badania neurologiczne ( cztery wizyty, rezonans, pobranie płynu rdzeniowo mózgowego) we Wrocławiu u dr Wrzoska - świetny lekarz, przy okazji okazało się że mamy pełna dysplazję bioder, pies jest już po dwóch operacjach które nie przyniosły oczekiwanego efektu. Jak to mi kiedyś żona powiedziała - jest to członek Naszej rodziny i będziemy o niego walczyć - i walczymy ale rokowania są coraz gorsze. Quote
ania i negra Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 [quote name='janstrychalski']karat ma teraz 8,5 miesiąca. Przeszliśmy pełne badania neurologiczne ( cztery wizyty, rezonans, pobranie płynu rdzeniowo mózgowego) we Wrocławiu u dr Wrzoska - świetny lekarz, przy okazji okazało się że mamy pełna dysplazję bioder, pies jest już po dwóch operacjach które nie przyniosły oczekiwanego efektu. Jak to mi kiedyś żona powiedziała - jest to członek Naszej rodziny i będziemy o niego walczyć - i walczymy ale rokowania są coraz gorsze.[/QUOTE] Bardzo współczuje :( choroba przyjaciela to tragedia, sama przez to przechodzę i nie życzę nikomu :(. Trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło i żeby psiak wrócił do zdrowia. Quote
marta23t Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 ale czy lekarz zdiagnozował padaczkę? jak często są te ataki? czy pogłębiają się czy ich przebieg jest bez zmian? Quote
Recommended Posts