Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam nadzieję że do dobrego działu trafiłam, chciałabym porozmawiać o problemach (wszystkich) związanych z prześlicznym i przesłodkim maluszku

Mimo nalegań i błagań mój brat kupił szczeniaka z pseudo.

Jest to shih tzu - jest maleńki,
jak myślicie ile może mieć skoro nie ma jeszcze ząbków?
Psiak mocno gryzie czuć że wybijają mu się te ząbki.
U mojego psa szukał cycka, nie wiem co robić, nie mogę znaleźć argumentów żeby mój brat mnie słuchał, doradzam mu karme royala dla maleństw ale nie oni mają dla niego ryż i kurczaka. Żadnych witamin.

Okazało się że psiak ma glisty, zabrali go do weta i teraz go leczą.
Psiak nie jest mocnej budowy jest wiotki, oczywiście biega i bawi się ale jak dla mnie jest za malutki żeby żyć w oddali od swojej mamy.

Nie wiadomo co jeszcze czas przyniesie psiaka mają ok 5 dni.
A chodoffca miał pełno szczeniaków :-(

Posted

No cóż, brat jeszcze będzie załowal, jak policzy, ile wyłożył na leczenie psa.

Ryż i kurczak jest ok, ale pies powinien jeść co 3-4 godziny, jeśli rzeczywiście jest tak malutki. Do tego powinny być witaminy, do picia tylko mleko.

Glisty u tkiego malucha to zmora - wiem, bo moja tymczaska je również ma. Walczymy.

Posted

ladySwallow napisał(a):
No cóż, brat jeszcze będzie załowal, jak policzy, ile wyłożył na leczenie psa.

Oczywiście, a te pieniądze można by było wydać na dobra karme oraz akcesoria dla malca.

No niestety co się stało, to się nie odstanie psiak jest i już, to decyzja twojego brata.

Posted

Spróbuj przetłumaczyć bratu,że podawanie ryżu z kurczakiem na każdy posiłek,nie jest dobre dla malutkiego pieska. Głównym składnikiem jego pokarmu powinny być witaminy,a jedzenie podawane co 3-4 godziny,o czym piszą forumowicze powyżej. Czy piesek był odrobaczany? Jeżeli nie to trzeba to czym prędzej zrobić.

Posted

[quote name='ABCtresury']Czy piesek był odrobaczany? Jeżeli nie to trzeba to czym prędzej zrobić.

jest odrobaczany

Okazało się że psiak ma glisty, zabrali go do weta i teraz go leczą.

Posted

[quote name='ABCtresury']Spróbuj przetłumaczyć bratu,że podawanie ryżu z kurczakiem na każdy posiłek,nie jest dobre dla malutkiego pieska. Głównym składnikiem jego pokarmu powinny być witaminy,a jedzenie podawane co 3-4 godziny,o czym pisza forumowicze powyżej. Czy piesek był odrobaczany? Jeżeli nie to trzeba to czym prędzej zrobić.

głównym składnikiem witaminy? no bez przesady, witaminy nie służą do jedzenia, nadmiar może być bardzo szkodliwy. bez przesady, ryż z kurczakiem jest ok - byle papka i byle często i z dodatkiem preparatu mineralno-witaminowego poleconego przez weterynarza dla takiego malucha. 30 lat temu nie było suchego żarcia a psy jakoś przetrwały i to całkiem nieźle.

[quote name='ladySwallow']
Ryż i kurczak jest ok, ale pies powinien jeść co 3-4 godziny, jeśli rzeczywiście jest tak malutki. Do tego powinny być witaminy, do picia tylko mleko.

do picia to chyba woda. mleko krowie - ciekawe, niektóre psy mają niezłe biegunki po mleku, dla takiego bączka to chyba nie najlepsze wyjście. jak już to chudy twaróg i jogurt naturalny.
a mleko to może być zastępcze dla szczeniąt - do kupienia u weta/w sklepach zoo, można mu dawać, jak zębów jeszcze nie ma to ja nie wiem w jakim to wieku musi być szkrab. nie chcę zmyślać, ale chyba kozie mleko można jak już podać - ale do sprawdzenia.

Posted

pauli_lodz napisał(a):
głównym składnikiem witaminy? no bez przesady, witaminy nie służą do jedzenia, nadmiar może być bardzo szkodliwy. bez przesady, ryż z kurczakiem jest ok - byle papka i byle często i z dodatkiem preparatu mineralno-witaminowego poleconego przez weterynarza dla takiego malucha. 30 lat temu nie było suchego żarcia a psy jakoś przetrwały i to całkiem nieźle.

do picia to chyba woda. mleko krowie - ciekawe, niektóre psy mają niezłe biegunki po mleku, dla takiego bączka to chyba nie najlepsze wyjście. jak już to chudy twaróg i jogurt naturalny.
a mleko to może być zastępcze dla szczeniąt - do kupienia u weta/w sklepach zoo, można mu dawać, jak zębów jeszcze nie ma to ja nie wiem w jakim to wieku musi być szkrab. nie chcę zmyślać, ale chyba kozie mleko można jak już podać - ale do sprawdzenia.

Pauli, oczywiście, ze chodziło mi o tylko wodę - nie wiem, dlaczego napisałam, że mleko. Może chodziło mi o mleko takie dla szczeniąt, w przypadku bardzo młodego psa, ale skoro ten je suche, to oczywiście tylko woda.

Posted

[FONT=MS Shell Dlg 2][FONT=MS Shell Dlg 2]Jak ma się dostęp do koziego mleka to polecam. [/FONT]

Na kozim mleku i mleku dla niemowlaków odchowałam kotka którego matka odrzuciła w pierwszym tygodniu życia. Wyrósł z niego ogromny kocur. No ale wtedy nie wiedziałam ze można kupić specjalne zastępcze mleko. W każdym razie kozie jest dobre :) [/FONT]

Posted

Skoro wiesz gdzie znajduje się ta pseudo hodowla, to może ktoś mógłby się temu bliżej przyjrzeć? Takie miejsca powinno się likwidować...

Posted

U miniaturowych ras zdarza się, że ząbki wyrzynają się nieco później niż u wiekszości psów, ale tak czy siak pies w przepisowym wieku oddania 8 tygodni powinien już te zęby mieć.