Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U mnie w zoologu też nie ma tego. Niedawno otworzyli sklep mięsny "Ł-meat Łuków" i tam jest tak półka ze smaczkami, karmą etc.
W składzie jednej puszki wyczytałam, że na pierwszym miejscu są mięso i podroby, z czego 50% to mięcho + 8% wołowiny. To dobry skład jak na puszki?

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam.
Znajomi mają na zbyciu,puszki-Mięsne kawałki w aksamitnym sosie-masa 1250gr.z wołowiną,kurczakiem,to nowość firmy-Dolina Noteci.Bardzo tanio,jeśli ktoś jest zainteresowany,to bardzo proszę na pw.

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Kupiłam psu wczoraj baton 450 g ten pomarańczowy http://www.dolina-noteci.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=151:baton-rafi-500g-i-900g&catid=48:psy-karmy&Itemid=428 (jest dosyć tani 1,29 w sklepie spożywczym "aldik") za baton 450 g) i wcinał ze smakiem, a powiem że moje stworzenie jest wybredne i ma dość wrażliwy układ pokarmowy. Na razie nic mu po nim nie było ale ostrożnie porcjuję mu przysmak (pies waży 10 kg więc dostaje odpowiednio mniejsze porcje) i patrzę na reakcję organizmu. Jedząc wyglądał jakby mówił, że "zjedzenie całego batona nie sprawiłoby mi problemu więc pańcia nie musisz mi tak sępić po kawałku:)". Na co dzień je gotowane jedzenie: ryż z mięsem i warzywami.

E: Wypróbowałam jeszcze niebieskie batony i te mojemu psu nie podeszły....Jadł po nich trawę, burczało mu w brzuchu i miał lekka biegunkę. Podejrzewam, że sprawcą tej reakcji były drożdże zawarte w tych batonach, których mój pies najwidoczniej nie toleruje.

Po pomarańczowych batonach z kolei miał zaparcie, gdy dostawał je same choć bardzo mu smakowały. Ale za to po lekkim podgotowaniu z ryżem i warzywami nie ma takich problemów.
Batony są sterylizowane i mogą być trzymane w temperaturze pokojowej, podobnie jak konserwy. Ale ja i tak je przechowuję w lodówce, szczególnie po otwarciu.

• 3 months later...
Posted

Zgadzam się z powyższym postem.:mad: Ostatnio gdy kroiłem mojemu psu RAFI znalazłem w tej karmie kawałki papierów z innych karm. Z tego wniosek jest taki że odkąd firma RAFI trafiła do innego producenta robione są te karmy z resztek innych karm !!! :angryy::placz::angryy:

• 1 month later...
Posted (edited)

W Dolinie Noteci produkują tylko karmę w puszkach, baton robią dalej w Łukowie.
Zresztą producent jest jeden tylko fabryki dwie.
Jak można robić karmy z resztek innych karm ? jeśli już to mogą je robić ze swoich karm, bo przecież nie kupuja karmy w innych firmach i nie robią z nich swojch karm, sensu by to nie miało.
Wydaje mi się, żd jesli znajdzie się coś w karmie powinno sie to zgłosić producentowi.
A moje psy bardzo lubią od lat.

Edited by felis 200
  • 2 months later...
Posted

ja kupiłam niedawno 2 puchy rafi z wolowina-trochę dużo tluszczu,więc wywaliłam(lato jest) ten tłuszcz w srodku widac że mielone miecho-bo sa włukna miesniowe,jakies kawałki podrobów-zawartośc puszki jest to kawal"miecha"z niewielka iloscia sosiku,moje wybredne psy zjadły aby furczało.polecam(w leclercu była promocja 850g za nie całe 4 zł)