Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Nasza ukochana 6 miesięczna suczka ( owczarek australijski ) została śmiertelnie potrącona na szlaku górskim gdzie obowiązuje zakaz ruchu za wyj. ALP i mieszkańców ( ok 2 gospodarstwa )oraz ogr. predkosci 30km/h Kierująca otrzymała mandat 500 zł a my odmówiliśmy przyjęcia mandatu z art 77 chyba KW za to, że pies szedł bez smyczy. Nie będę opisywał dramatu sytuacji ( naszych 3 dzieci, rozpacz, krew itp ), absolutny brak empatii ze strony tej kobiety nie tylko wobec psa ale wobec nas zrozpaczonych również, nawet słowa przepraszam.
W mojej i świadków ocenie kierująca jechała ok 65km/h robiliśmy test czy jeżeli jechać 30 doszłoby do śmiertelnego potrącenia ( pies był bardzo silnie uderzony i zdruzgotany pod kołami a samochód zatrzymał się ok 70 metrów dalej) i test dowiódł że pies nie miał prawa być potrącony śmiertelnie.

Pytania:
Czy możemy dochodzić odszkodowania z OC sprawcy
Czy wygramy sprawę w sądzie jeżeli chodzi o ewentualne nasze wykroczenie art 77
Czy możemy żądać odszkodowania od sprawcy
Nadmieniam, że dla nas to dramat ( kochaliśmy tego psa bardzo ), żona na zwolnieniu ciągle płacze, dzieci również strata jest niepowetowana.
Pies był długo wyczekiwany z przeznaczeniem do dogoterapii i ew. hodowli ( absolutnie niekomercyjnej ). Na wystawach w swojej klasie zdobywał 1 miejsca i oceny " wybitnie obiecujący" sporo zainwestowaliśmy w tego psa- serca, czasu, pieniędzy ( chociaż bez wachania oddalibyśmy wszystkie nasze oszczędności aby mieć go spowrotem ).
Proszę o radę i pomoc w sprawie

Posted

Współczuję :-(. Próbowałabym zglosic szkode z oc sprawcy, myslę, że ewentualnie można liczyć się z odmową lub przyczynieniem (pies bez smyczy), ale spóbować warto.TU nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia takiej szkody. Z II strony trzeba też pamiętać, ze jeśli pojazd ma jakies uszkodzenia po kolizji z psem, to Wy również odpowiadacie za to i powinniście pokryć koszty naprawy.
Ogólnie sprawa będzie ciężka.
Znacie towarzystwo kierowcy?

Posted

Obawiam sie, ze tylko proces cywilny pozostaje i moze uda sie cokolwiek wyegzekwowac.
Sprawa bedzie dosc trudna, bo obydwie strony zlamaly przepisy, i pewnie kosztowna.

• 4 weeks later...
Posted

z ta smyczą to nie jestem pewna - u mnie np. jest tak, że moge puścic psa ze smyczy w mało uczęśzczanycm miejscu - sprawdz jak jest to u Was. A ta Pani z tego co piszesz powinna dostać mandat za przekroczenie prędkości, wjazd na zakazie i ew. jeśli pies mógł biegać bez smyczy - spowodowanie wypadku??Nie jestem prawnikiem - tak na "chłopski rozum" sobie to przekładam.

• 2 months later...
Posted

sprawa jest ciężka bo pies poruszał się bez smyczy. sprawdźcie jak prawo zapatruje się na to w tym , konkretnym rejonie. opócz tego jeśli proces to z powództwa cywilnego za poruszanie się po drodze niedozwolonej, przekroczenie prędkości plus straty moralne. ja powołałabym się na szok dzieci spowodowany widokiem / do tego celu warto mieć zaświadczenia z wizyt u psychologa/ podejrzewam , że idąc w tym kierunku - poszkodowanie psychiczne dzieci łatwiej będzie wygrać.
a psiaka szkoda:( sprawy nie powinniście przegrac w najgorszym przypadku będzie współwina i koszta na pół / koszta sądowe/ warto zawalczyć..