AsiaR Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi chyba naprawde musze poczekac z moim wolontariatem jeszcze jakis czas a teraz postaram sie poamgac tak jak to mi doradziła Pinkmoon robiac ogłoszenia. Jeszcze raz bardzo wszystkim dziekuje. Quote
muu Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 W Kaliszu - na stronie internetowej - znajduje się informacja, że wolontariuszem można zostać po ukończeniu 16. roku życia - za zgodą rodziców/opiekunów. W praktyce czasem wygląda to inaczej. Pojechałam osobiście i, mimo że mam niecałe 15 lat, kierowniczka schroniska nie miała nic przeciw młodszemu wolontariuszowi i - jak często mówi - nie żałuje, bo każda para rąk się przyda :). Może pojedź osobiście, porozmawiaj. Quote
Mysia_ Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 to już dość stary wątek, bo sprzed 4 lat, wiec raczej średnio aktualny ;) ale to prawda, do nas też czasem trafiają młodsze osoby :) Quote
Ppx Posted September 17, 2010 Posted September 17, 2010 Tak w skrócie, ponieważ z moim szczęściem rozchorowałam się na weekend i katar wkura&męczy. -.- Umówiłam się po szkole z koleżanką, aby poszła ze mną do schroniska (chciałam się zapytać o wolontariat). Schronisko nie jest lepszych luksusów, ale wiele psów też tam nie ma (7-8 ?). W biurze (z którym były problemy ze znalezieniem) dowiedziałyśmy się, że nie ma możliwości zapisania się do wolontariatu, ponieważ niektóre psy są niebezpieczne/mogą być (bo raczej na przyjazne wyglądały wg. mnie), a psami zajmują się skazańcy/więźniowie. Więcej się nie pytałam, nie wiedziałam co i dostałam zakrztuszenia własnym kaszlem XD, więc poszłyśmy. Chociaż teraz też nie wiem, co by można było spytać. Dla mnie to co najmniej dziwne, gdyż pamiętam, że słyszałam o kimś kto jest w wolontariacie niepełnoletni (to w podstawówce/gimnazjum jeszcze chyba był), a koleżance się przypomniało, że jej babcia kiedyś mówiła o artykule z gazety o wolontariuszach schroniska z gimnazjum... Co mam o tym sądzić? Bo sama nie wiem. o; Quote
requiem. Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 W Tarnowie jest od 18 ;/ byłam, pytałam się. To jest azyl, wolontariatu brakuje, ale od 18tki. ... Pan oprowadzający, pracujący na wysypisku obok (chyba należy do wolontariatu, w końcu jedna firma ...) powiedział że większość wolontariuszy ma słomiany zapał i po paru tygodniach nie pokazuje się w schronisku. Cóż, jedyne co mogę zrobić to łazić po wsi i po szkole i zbierać na karmę dla schroniska, bo takowej brakuje ... Quote
kagome19 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Ja jeżdże do schroniska w Tczewie i tam jest od 15 lat wolontariat. Sądzę, że to wiek idealny gdyż młodsi mogą nie być w stanie poradzić sobie z psiakami Quote
marzenaP Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Wszystko zależy od dobrej woli ludzi ze schroniska Quote
Rumi. Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 [quote name='Ppx']Tak w skrócie, ponieważ z moim szczęściem rozchorowałam się na weekend i katar wkura&męczy. -.- Umówiłam się po szkole z koleżanką, aby poszła ze mną do schroniska (chciałam się zapytać o wolontariat). Schronisko nie jest lepszych luksusów, ale wiele psów też tam nie ma (7-8 ?). W biurze (z którym były problemy ze znalezieniem) dowiedziałyśmy się, że nie ma możliwości zapisania się do wolontariatu, ponieważ niektóre psy są niebezpieczne/mogą być (bo raczej na przyjazne wyglądały wg. mnie), a psami zajmują się skazańcy/więźniowie. Więcej się nie pytałam, nie wiedziałam co i dostałam zakrztuszenia własnym kaszlem XD, więc poszłyśmy. Chociaż teraz też nie wiem, co by można było spytać. Dla mnie to co najmniej dziwne, gdyż pamiętam, że słyszałam o kimś kto jest w wolontariacie niepełnoletni (to w podstawówce/gimnazjum jeszcze chyba był), a koleżance się przypomniało, że jej babcia kiedyś mówiła o artykule z gazety o wolontariuszach schroniska z gimnazjum... Co mam o tym sądzić? Bo sama nie wiem. o; A gdzie to takie schronisko jest w którym jest 8 psów? :D bo jestem ciekawa Quote
Talucha Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Ja jestem od ponad roku w Gdyńskim schronisku Ciapkowie wolontariuszką. U nas jest od 15 lat za zgodą rodziców i od 18 to już można jechać samemu się zapisać. Wolontariat polega na wyprowadzaniu psów, czesaniu, kąpaniu, oswajaniu i socjalizowaniu zwierząt, pomocy u weterynarza (chociażby przytrzymanie psa do obmycia rany), szkoleniu psów, szukaniu im domów itp, itd. Quote
Recommended Posts