Jump to content
Dogomania

Po dwóch latach adopcji chcą uspić Irme!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

• Replies 809
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Kenny napisał(a):
dzwoniliście konkretnie do Asior ? ja bym tak zrobiła.

Dziewczyny chyba dzwoniły i okazało się, że mają za dużo spraw, żeby się zająć tą..

Trisza - zgadza się?

Posted

Trisza napisał(a):
Słuchajcie?A nie lepiej zrobić to szybko, nie czekac na Gmine tylko po prostu wykupić szczeniaki i zabrać matkę???
Jestem za.

Ja też jestem za.... jak nie ma innego wyjścia...

Posted

[quote name='Trisza']Słuchajcie?A nie lepiej zrobić to szybko, nie czekac na Gmine tylko po prostu wykupić szczeniaki i zabrać matkę???
Jestem za.

... a za otrzymane pieniądze chłop kupi sobie nowy łańcuch i nowego psa, którego zagłodzi a wtedy przyjdzie ktoś znowu zagłodzonego wykupić, by se chłop miał za co wymienić go na nowy model.

Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt każda organizacja działająca statutowo na rzecz zwierząt może podjąć inerwencję:

Art.7
(...)
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]3. W przypadkach niecierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także upoważniony przedstawiciel organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia.[/FONT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]4. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 3, kosztami transportu, utrzymania i koniecznego leczenia zwierzęcia obciąża się jego dotychczasowego właściciela lub opiekuna.[/FONT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]5. Do należności z tytułu kosztów określonych w ust. 4 stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.[/FONT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]6. Odebrane zwierzę podlega zwrotowi, jeżeli sąd nie orzeknie w trybie art. 35 ust.3 przepadku zwierzęcia, a także jeżeli postępowanie karne w tej sprawie zostanie umorzone.[/FONT][/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]Tak więc może zadziałać także inna niż TOZ organizacja (towarzystwo, stowarzyszenie, fundacja, związek itp).[/FONT][/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=Arial]Każdy mijający dzień życia tego wątku, to dzień ubywający z życia tej suczki. A ile jej w tym stanie dni jeszcze zostało? I co to za życie na łańcuchu?[/FONT][/FONT]

Posted

[quote name='polubek']***

proszę banerki ;)
polubek :loveu:

mondralala - a co my zrobimy, jak zadziała np. policja i zawiezie psa do azylu? Ona tam nie doczeka umorzenia przez sąd, czy orzeczenia przepadku...

Posted

Będę dzisiaj w kontakcie z Efrą. Niestety w tym przypadku trzeba będzie chyba wykupić małe z matką. Ja się boję,że kiedy przyjedzie KTOZ bądż urzędnik i zobaczą,że ma wodę w misce..i po sprawie...I że ma budę np i osłonę od deszczu,śniegu. I nie będzie podstaw do zabrania. Trzeba szykować się na weekend do odebrania!

Posted

[quote name='_Aga_']polubek :loveu:

mondralala - a co my zrobimy, jak zadziała np. policja i zawiezie psa do azylu? Ona tam nie doczeka umorzenia przez sąd, czy orzeczenia przepadku...

Fundacja może przejąć psy w trybie pilnym. Zgłosić to przejęcie wójtowi z wnioskiem o decyzję przekazującą ich fundacji . Odebrać można także w asyście policji lub straży miejskiej (mają obowiązek współpracy) i spisać protokół z przejęcia (jeden egzemplarz dla chłopa, jeden dla fundacji, kopia dołączona do pismą dla wójta wraz z dokumentacją fotograficzną i wyczerpującym opisem oraz zgłoszeniem naruszenia ustawy - wskazać artykuły i punkty, które zostały naruszone). Chłop może też dostać zakaz (ale to już sądowy, jeśli ktoś, np. wójt wniesie sprawę z urzędu) posiadanie psów. Albo nadzór.

W szczególach postępowania w takich sprawach dobrze zorienowana jest Straż dla Zwierząt http://www.sdz.org.pl/ . Można poprosić o radę i wsparcie.

Posted

a czy z azylu nie możemy wziąć psiaka na tymczas..? byłby z tym jakiś problem?

chce dla suni jak najlepiej, ale jeżeli ten gość nie dostanie zakazu posiadania zwierząt, czy chociaż nie postraszy się go jakimiś kontrolami, to faktycznie my mu damy kasiorę, a on pojedzie na targ i przywiezie sobie nową bidę...
więc lepiej byłoby psiaka odebrać organizacją / policją / strażą.... ale w trybie natychmiastowym...

wiem, że łatwo mi się pisze z daleka, sama tyłka nie ruszę, ale tak tylko dumam...
wspieram Was we wszelkich działaniach zmierzających do uratowania suni i maluchów..

Posted

No nie jest tak łatwo, bo kiedy przyjadą na miejsce stwierdzą,że psina ma budę i miskę...Jak cholera wykazac ,że psina jest zastraszona i być może uderzana....

Posted

a tak sobie myślałam.. z innej beczki ;)
nie ma ktoś znajomego policjanta z blachą? gdyby podejść do gościa i zrobić niby-interwencję? ;) zabrać zwierzaki, budę i postraszyć np grzywną za znęcanie nad kolejnym zwierzakiem...?

Posted

Kurcze, naprawdę cały czas myślimy jak to rozegrać...:(((Widzicie,że nawet TOZ jest bezradny, bo mają takich spraw multum...Efra tam ma jechać,zobaczyć co i jak. Tylko,że on ma prawo do psa i basta...:(.cholera!!!!!Sunię obiecał,że odda ale szczeniaki już nie...

Posted

grrr...

aż by się chciało ciemną nocą zrobić "skok przez płot" ;)

zastanawiam się na ile ten gość jest kumaty.. gdyby zrobić "fałszywy" nakaz odebrania zwierząt przez nieistniejącą organizację... może coś takiego.. z tym że to już jest oszustwo=przestępstwo..
nie wiem...
gdybam...

bo faktycznie drogą biurokratyczną to potrwa wieki :(

Posted

Trisza napisał(a):
Słuchajcie?A nie lepiej zrobić to szybko, nie czekac na Gmine tylko po prostu wykupić szczeniaki i zabrać matkę???
Jestem za.

Myslalam tak na poczatku, ale nawet jak je sprzeda, to wezmie przeciez nastepnego psa na lancuch ,a jesli umiesci na tym lancuchu suczke , to znowu beda szczeniaki . Stwierdzi ,ze to dobry interes bo znowu od niego wykupia psy.
Wydaje mi ,ze najlepsza bylaby interwencja , tylko kogo..?

Posted

Jak pies ma budę i wystawione miski to nikt mu tego psa z interwencji nie odbierze niestety znam ten problem :(. Wydaje mi się że nawet gdyby jakimś cudem udało się przez interwencje odebrać mu te psy to i tak weźmie następnego. Więc jak dla mnie najlepiej je wykupić i trzymać kciuki żeby szybko przepił tą kasę. Niestety trzeba mieć takiego faceta ciągle na oku :(. Powodzenia życzę i trzymam mocna kciuki za suczkę i maleństwa.