Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

z tym rozsądkiem to róznie bywa... niestety, ja odnosze wrażenie, że zdecydowanie większości ludzi go brakuje...

Tekla - wybacz - zachowanie tych Twoich znajomych, to dla mnie kolejny przykład niefrasobliwości i kompletnego braku wyobraźni... dobrze, że skończyło się na kurtce, bo gdyby nie daj Bóg złapał, jeszcze by go wzięli na obserwacje i mogłoby sie to gorzej skończyć - mówię oczywiście o psie, który jak dla mnie jako jedyny zachował się prawidłowo w takiej sytuacji...

Saththa, dobrze że napisałas o tej kolczatce, że to dla Tazza... bo niechybnie zjawił by się ktoś kto by się czepnął ...:saint1:.... :diabloti:

Fakt, mały pies dla małego dziecka juz nie jest taki mały, ale dla głupiego rodzica, pies, który jest wzrostu przeciętnego kota i sprawia wrażenie maskotki wydaje sie być niegroźny - a jak wiadomo pozory mylą :razz:, druga rzecz, że gdyby w tamtym momencie Mia ugryzła, ja bym sie mocno nie zdziwiła... wyobraźcie sobie, że spokojnie idziecie chodnikiem, wąchacie trawkę, a tu nagle wprost przed waszym nosem bez ostrzeżenia ląduje człowiek - co z tego że "mały", gdy od was jest i tak pięć razy większy? ja bym pewnie dziabnęła na oślep i zwiała...

A duży pies? ma przerąbane za sam wzrost! Owszem, wiadomo, "duży może więcej" więc przy ewentualnej "aferze" duży może zrobić znacznie większe szkody niż mały... jak to powiedział mój znajomy "jamnik Ci głowy nie odgryzie a amstaff może", jednak dlaczego to duży wzrost ma być wyrazem agresji psa?! ja zostałam ostatnio dziabnięta przez mini jamnika - bez ostrzeżenia, za sam fakt, że śmiałam iśc chodnikiem... a jamnik sięga moim dziewczynkom do kolan...

Mój pies jest duży, ma 70 cm w kłębie, i waży ponad 40 kilo, ale nie jest krwiożerczą bestią lecz świadomym swojej siły zrównoważonym psem, o którego zarówno edukację jak i savoir-vivre nalezycie zadbałam i nie życzę sobie, aby w oczach ludzi robił za potwora... niestety ludzie myslą inaczej...
ech... przepraszam Fides, już Ci tu nie będę się rozpisywać... aż mam ochotę stworzyć wielką opowieśc na ten temat....

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no to powiem wam jeszcze cos ale zaraz najpierw odpowiem Sandrze
nie wygralby bo dziecko wazniejsze i ja sie z tym ogolnie zgadzam ale powinni rodzice byc bardziej swiadomi!!!!! i brac odpowiedzialanosc na siebie jesli popelnili blad ino ze tak nie jest niestety.

a co do tego co chcilam powiedziec , do mnie przyjezdza sporo rodzicow z dziecmi, moje jamniki akurat sa dziwnymi egzemplarzami [mimo ze torche sie przewinelo ich przez moje rece to Mefisto z Gustawem dla mnie sa wyjatkami] bo uwielbiaja dzici szanuja je i porafia sie z nimi bawic ale... no wlasnie jak to ajmniki nie pozwola sie krzywdzic wiec jesli dzieci nie potrafia sie bawic przyzwoicie to potrafia przywolac dziecko do porzadku!!! wiem co mowie nie chodzi o zrobienie dziecku krzywdy ale pokazanie z skoro ono krzywdzi to moze byc tez skrzywdzone.
I nim powole by moje psy wyszly do malych gosci najpierw przeprowadzam rozmowe i tlumacze i rodzicom i dzieciom jak to powinno byc i jak powinny sie zachowywac, wiele z nich bardzo ladnie reaguje i bez wielkich problemow dostosowuja sie .ale oczywiscie zdarzaja sie wyjatki i jesli nie moge sie dogadac przede wszystkim z rodzicami to psy nie sa dopuszczane do zabwy , ale jesli i rodzicie podchodza zdrowo a dziecie ma za wiele "energii" i nie idzie mu wytlumaczyc, pozwalam wraz z rodzicami tegoz dziciecia, by psy same pokazaly granice , nigdy zadnemu dziecku nie zrobily takiej krzywdy by sie zabawa skonczyla ale ja widze, w ktorym momencie dziecko nabiera szacunku do czworonogow, i uwerzcie mi jest to niesamowite gdy trafia do takiego malucha ze zadany bol moze wrocic w tej samej formie.

Posted

Skoro same wracają to ja tez chce węgierskiego:-D

wiecie co, ja to tak do końca nie wiem jak to z tym węgierskim sznaucerem jest i czy ów Pan mówił o Felku (ja to tak zrozumiałam) czy o swojej suni (bo ona miała troche inną linię jak na sznaucera:lol: )
ale jesli Pan mówił o moim, to nie dość ze ma inną linie, to na dodatek jest mocno wybrakowany bo sam nie chce wracac :hmmmm::evillaug: a szkoda ;)

jambi
z tym rozsądkiem to róznie bywa... niestety, ja odnosze wrażenie, że zdecydowanie większości ludzi go brakuje...

zgadzam się z Tobą w 100 a nawet 200% :)

ech... przepraszam Fides, już Ci tu nie będę się rozpisywać... aż mam ochotę stworzyć wielką opowieśc na ten temat....

nie ma za co ;)
a co do opowieści to twórz śmiało, chętnie do Ciebie zajrze poczytać :shiny:

Posted

mam dziś w miare fajne światło w domu, tzn. miałam
i postanowiłam sfotografować mój kalendarz i zaprezentować Wam psy z jego kart :lol:
niestety nie ma w nim sznaucerów, szkoda, ale są za to inne piękne psiaki ;)

Posted

[quote name='jambi']bardzo piękny kalendarz :)

co do opowieści to niestety... czasu mi kurcze zbrakło wczoraj....

Dziś wszystko przed Tobą, nowy dzień mamy:)

A kurcze wcześniejsej twej odpowiedxi nie widziałam hmm

Saththa, dobrze że napisałas o tej kolczatce, że to dla Tazza... bo niechybnie zjawił by się ktoś kto by się czepnął ...:saint1:.... :diabloti:

Tak też myślałam :)
(...)druga rzecz, że gdyby w tamtym momencie Mia ugryzła, ja bym sie mocno nie zdziwiła... wyobraźcie sobie, że spokojnie idziecie chodnikiem, wąchacie trawkę, a tu nagle wprost przed waszym nosem bez ostrzeżenia ląduje człowiek - co z tego że "mały", gdy od was jest i tak pięć razy większy? ja bym pewnie dziabnęła na oślep i zwiała...

I ja myślę, że z zaskoczenia capnełabym zębami i uciekła:roll:

(...)
ja zostałam ostatnio dziabnięta przez mini jamnika - bez ostrzeżenia, za sam fakt, że śmiałam iśc chodnikiem... a jamnik sięga moim dziewczynkom do kolan...

Osttani pisałam o suce rotweilera z która się bawiłam i z która mogłam jako 6 letnie dziecie zrobić wszystko. A urzarła mnie jakas mała popierdółka zreszta miałam dużo szczęścia, ze użarła w łuk brwiowy a nie w gałkę oczną, 1 cm heh różnicy. Do dzis mam bliznę :shake:

Mój pies jest duży, ma 70 cm w kłębie, i waży ponad 40 kilo, ale nie jest krwiożerczą bestią lecz świadomym swojej siły zrównoważonym psem, o którego zarówno edukację jak i savoir-vivre nalezycie zadbałam i nie życzę sobie, aby w oczach ludzi robił za potwora... niestety ludzie myslą inaczej...

Heh chciałabym aby pewne elementy naszego środowiska były równie dobrze wychowane :roll:

Stwórz, stwórz o Stwórco wyśmienitych historyjek proszę :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Hyhy Pozdrawiam Fides w ten śloneczny poradek :cool3:

Posted

Saththa napisał(a):

Hyhy ja też :lol: ... i przepraszam za małą prywate ;)

Saththa napisał(a):
Dziś wszystko przed Tobą, nowy dzień mamy:)

dziś nie wiem czy dam rade, ranek w pracy zajęty, a teraz własnie chce sie wyrwać do hurtowni po HMB dla Arona ...

Posted

jambi napisał(a):

dziś nie wiem czy dam rade, ranek w pracy zajęty, a teraz własnie chce sie wyrwać do hurtowni po HMB dla Arona ...

A to w takim razie jutro tez jest dzień;)

Posted

[quote name='Tekla64']mnie weimary czy waimary ujely niesamowicie!!!!

ohhh weimary też mi sie niezwykle podobają, nie tylko na tym zdjęciu z kalendarza :lol:
a i sunia z lutego - wywalona na grzbiecik w pościeli (chyba) też mnie rozwala :loveu:

Stwórz, stwórz o Stwórco wyśmienitych historyjek proszę :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

:fadein::shiny::mdrmed:

hi hi to ja Cie pozdrawiam też, ino deczko później :lol:

Posted

[quote name='Fides79']no to dziś ja błysnęłam umiejętnością czytania ;) zamiast "łapki mu się nie mieszczą" przeczytałam "łapki mu się marszczą " i siedzę i się zastanawiam, kurde o co jej chodzi :roll::hmmmm:

:stupid::turn-l:

Hyhy no może i mu sie marszcza ale włoski na łapkach :D

Posted

jooo ja bych tyz chciala coby to moje adha tez czesem chcialo se tak polezec u mnie na kolankach ale coz kazdy jest inny!!!!
Felus kolankowy jest cudny naprawde i te jego zalotne oczy!!!! a jeszcze wypatrzylam ze tez dla potrzeb promocji potrafi blysnac biela zabkow!!!
ugh fajowy jest!

Posted

Saththa napisał(a):
Przed jambi nic sie nie ukryje :shake:

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

no ba! nic a nic! stała inwigilacja :diabloti: a potem wszystko notuje skrzętnie kto, co z kim i dlaczego :diabloti: