Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cieszę sie, że Vanilek juz u Uli:)
Ula Dzięki :loveu: Poobserwuj proszę Psiaka z tym sikaniem;)

Wandzia prosze usmiechnij się :) :) :)
Psiak już w DT, wiem że na Ciebie i Truskawę trochę spadło,
ale Vanilek teraz dojdzie do siebie, odżyje u Uli, będzie szczęśliwy.

A jak będą nowe zdjęcia to ruszymy z ogłoszeniami :)

Kochani pozdrawiam:loveu:

Posted

No to i ja się pojawiam u Wanilka, któremu jakiś czas temu na prośbę Wandy robiłam plakat (ale na wątek to już mnie nie zaprosiła... :diabloti::mad:). Postaram się jakoś pomóc.
A póki co proszę o numer Vanilkowego konta - mam mu przelać 100 złotych w prezencie od Olka, który już ma kochający dom. Mogę też przelać pieniądze bezpośrednio Ulce, jeśli tak wygodniej.

Może warto zmienić tytuł wątku? W końcu Ulka Wanilka raczej do schronu nie odda...:evil_lol:

Posted

wtatara napisał(a):
bardzo, bardzo przepraszam.
nie wierzyłam ze to sie uda. Dziekuje za plakat , jest super
Co do przelewu to dla mnie nie ma znaczenia.
Wpisuje Cie w pierwszym poscie

nie mniei tylko Olka - proszę, koniecznie wpisz że to Od Olka - ja tylko przelewam jego pieniądze, podarowane mu przez dogomaniaków

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
nie mniei tylko Olka - proszę, koniecznie wpisz że to Od Olka - ja tylko przelewam jego pieniądze, podarowane mu przez dogomaniaków

Małgosiu dzięki wielkie :loveu:
Musimy dla Vanilka znaleśc wspaniały domek:)

Posted

MonikaOnka napisał(a):
chcialam się upewnic co to jest deklaracja stala? czy to dotad az pies znajdzie DS?

mozna deklarować dopóki nie znajdzie DS, ale zdarzają się sytuacje ze trzeba sie wycofac ale można np. na ileś miesięcy- 3, 4

Posted

ULKA12 napisał(a):
Niepokoi mnie to jak sika tzn próbuje sikac i nic oraz jego dziąsła są strasznie zaczerwienione.

U mnie sikał długo ale wychodził 2x dziennie więc nic dziwnego. Może dlatego u Ciebie tylko tak po kropli bo się odzwyczaił od swobody i teraz by chciał siknąć na każdym kroku.
Jak byłam z nim u weta to mu panie w paszcze zaglądały i nic nie było, ja mu też zaglądałam na początku żeby zobaczyć ile mniej więcej może mieć lat i dziąsła też miał ok. Więc nie wiem czemu ma zaczerwienione.

ULKA12 napisał(a):
tu gdzieś było napisane, że on oli gotowane a suchej karmy nie chce

Chce, chce. A że woli gotowane i mięcho to nic dziwnego, fakt, że suchego dużo nie dostawał (tak co 2-3 dni).

Posted

Truskawa dzięki, że tak długo przytrzymałaś u siebie Vanilka. Czy trzeba Ci zwrócić pieniądze za coś czy też już wszystko wyrównane?

Jeśli jedzenie suchej karmy sprawia Vanilkowi problem ze względu na dziąsła, można mu ją moczyć – będzie w sam raz.

Kto będzie teraz zbierał fundusze na Vanilkowe potrzeby?

Posted

[quote name='Pysioo']Truskawa dzięki, że tak długo przytrzymałaś u siebie Vanilka. Czy trzeba Ci zwrócić pieniądze za coś czy też już wszystko wyrównane?

Clo jest mi winna w dalszym ciągu ale czekam aż ona się wywiąże.
To jeszcze ja jestem Wanilkowi winna 20 zł z bazarku który był pierwotnie na Pusie z mojego schroniska/dt ale ona szybko znalazła dom i bazarek zamieniłam na Wanilkowy.
Także poproszę nr konta. W sumie to nie pomyślałam bo mogła gotówkę wysłać razem z Wanilkiem dzisiaj.

To raczej Wanilkowi dziękujcie, że on to wytrzymał. Ja miałam dla niego tak mało czasu, że nawet nie wiem czy mu coś teraz nie dolega (dziąsła) bo sprawdziłam to tylko na początku a potem założyłam, że nic się nie zmieniło. W każdym razie Wanilek do tej pory nie miał lekko, od dziś mu się na pewno poprawiło:)

Posted

truskawa144 napisał(a):
U mnie sikał długo ale wychodził 2x dziennie więc nic dziwnego. Może dlatego u Ciebie tylko tak po kropli bo się odzwyczaił od swobody i teraz by chciał siknąć na każdym kroku.
Jak byłam z nim u weta to mu panie w paszcze zaglądały i nic nie było, ja mu też zaglądałam na początku żeby zobaczyć ile mniej więcej może mieć lat i dziąsła też miał ok. Więc nie wiem czemu ma zaczerwienione.

Chce, chce. A że woli gotowane i mięcho to nic dziwnego, fakt, że suchego dużo nie dostawał (tak co 2-3 dni).

Tak więc zawiezliśmy Vanilka do Uli .Mily ,fajny i ladny pies .Nawet dobrze zniósl jazdę ,choć podeptal mnie niezle ,bo trzymalam go za obrożę i smycz/przypiętą też/ -dla bezpieczeństwa nas wszystkich.Trochę siedzial ,ale głownie rozgladal się na boki i staral się przedostać między corkę i kierowcę ,czyli TZ.Po drodze zwiedzil kawalek lasu i rzucil okiem na zalew w Poraju-byl kwadrans na wc Vanilka.Może kilka fot. będzie /do ogloszeń/.
Rozmawialyśmy już z Ulą o tych problemach Vanilak z pęcherzem/nerkami i dluzszym sikaniem ,albo usilowaniem sikania /po drodze to też zauważylismy oraz potem u Uli . Pisalam teraz do wtatary o tym i o zmianach na dziąslach . Możliwe ,że od dawna byl zaniedbany i nie leczony nigdy-jak to w środowisku takich ludzi .Pijacy nie dbają na ogol o psy czy koty,nie leczą ani szczepią -wiadomo..Pewnie nawet p/wściekliznie nie byl regularnie szczepiony.
Mogą to być problemy z nerkami ,kamieniami ,czy prostatą-jesli od dluższego czasu to trwa-tam gdzie zyl dotąd.

Posted

My już jesteśmy po wizycie u weta. a więc tak, jeśli chodzi o sikanie Vanilek dostał urosept dwa razy dziennie, na razie nic nie będziemy więcej robic bo może to zwykłe przeziębienie a może tak jak pisze Truskawa, przyzwyczajenia miał inne. Jeśli chodzi o dziąsła to tutaj jest gorzej, psiak dostał antybiotyk betamox, dzisiaj i ma dostać jeszcze w środę. Mogłas nie zauważyć Truskawa ale tylne zęby Vanilek ma całe w kamieniu, te z przodu nie są w tak złym stanie. Strasznie mu jedzie z paszczy :-) Jest propozycja czyszczenia zębów i wtedy wszystko powinno minąć, koszt 60 zł, pytanie czy stać nas na to? Poza tym Vanilek zachowuje sie u lekarza grzecznie, wazy nieco ponad 11 kg i na moje oko ma w sobie coś z owczarka coli. Za dzisiejszą wizytę nic nie płaciłam mam zapłacić jak już skończymy leczenie i będę odbierać fakturę. Trzeba też przemyśleć opcję kastracji chłopaka.

Posted

polecam czyszczenie ząbków u tego lekarza - moja tymczasowiczka Bibi miała okropny kamień, ból, jeść nie mogła, a po czyszczeniu jest jak nowa :loveu: czyszczenie ultradźwiękami więc bardzo przyjazne dla psiaka!

Ula tylko jak on może mieć w sobie krew/geny collie to uważajcie z ew. narkozą - dla collaków musi być jakaś inna zdaje się?

Posted

olga7 napisał(a):

Rozmawialyśmy już z Ulą o tych problemach Vanilak z pęcherzem/nerkami i dluzszym sikaniem ,albo usilowaniem sikania /po drodze to też zauważylismy oraz potem u Uli . Pisalam teraz do wtatary o tym i o zmianach na dziąslach

Mógł się przeziębić bo sama widziałaś, że mieszkam w 80 letniej kamienicy, stare grube mury i zimne. W piwnicy jest cieplej jak na dworze do tego miał 2 koce ale wiadomo, że szału nie było.
Co do sikania to u mnie wychodził 2x dziennie i sikał konkretnie no ale nic dziwnego skoro był właśnie tylko dwa razy. Nie wiem jak u Uli ale u mnie nie pił dużo (an nie jadł), widać mu warunki nie służyły. On już na tej stacji mało jadł a miski z wodą chyba nie widziałam.

ULKA12 napisał(a):
Mogłas nie zauważyć Truskawa ale tylne zęby Vanilek ma całe w kamieniu, te z przodu nie są w tak złym stanie.

No na tył nie zaglądałam, głównie patrzyłam po kątem wieku. Ale kurde byliśmy u weta i one też nic nie widziały. Ale pisałam tu już wtedy, że to jest wet do którego się jedzie co najwyżej szczepić bo nigdy bym im zwierzaka nie pozwoliła leczyć no i się znowu sprawdziło. A pamiętam dokładnie, że mu wetka w paszcze zaglądała.