Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 562
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

eliza_sk napisał(a):
Jutro odbierając listy musimy na potwierdzeniu napisać godzinę odbioru listu w razie czego. Tylko jak juto udowadniać baranom, że "nie wiemy, że nie możemy" ?

A może zarządać od nich zwrotki ;) Przecież list wysyłali poleconym, więc powinni dostać zwrotkę. Ale z baranami może być ciężka dyskusja..

Posted

Nie mamy dziennika korespondencji, co nie zmienia faktu, że na ew. zwrotce (zakładając, ze wysłali poleconym) będzie data jutrzejsza (jeśli przyjdzie jutro), więc sprawa w perspektywie przyszłości na naszą korzyść. Jutro na miejscu tylko będzie ciężko wytłumaczyć policji czy innym służbom, że nie wiemy, że nie możemy. Ale nie pozostaje nam nic innego jak 14 grupy co 2-3 metry :)

Posted

Jesli SOZ odelal zwrotke, to UM ja dostal. Jak list pojdzie w swiat to nadawca nie ma juz za bardzo wplywu na to, czy zwrotka do niego przyjdzie.

a czy miasto moze w ogole nie zgodzic sie na manifestacje? przeciez to jest wolnosc zgromadzen...

http://portalwiedzy.onet.pl/83753,,,,wolnosc_zgromadzen,haslo.html

my nie zgrazamy ani moralnosci, ani bezpieczenstwu, ani niczemu innemu... manifestacja ma charakter pokojowy przeciez. widzimisie urzedasow nie moze chyba o tym decydowac?

Posted

"Po rozpatrzeniu wniosku organ gminy decyduje o dopuszczeniu lub zakazie organizacji zgromadzenia.

Z przepisów ustawy wynika, że jedynie w przypadku zakazu manifestacji organ ma obowiązek wydać decyzję, która powinna być doręczona organizatorowi w terminie 3 dni od dnia złożenia zawiadomienia, nie później jednak niż na 24 godziny przed planowanym rozpoczęciem zgromadzenia — milczenie organu można zatem uznać za zgodę. "

Ani w piątek, ani w poniedziałek, ani we wtorek do SOZu NIE PRZYSZŁO żadne pismo z UM Kielce, ani w formie listu poleconego, ani zwykłego.

Posted

Linssi napisał(a):
Jesli SOZ odelal zwrotke, to UM ja dostal. Jak list pojdzie w swiat to nadawca nie ma juz za bardzo wplywu na to, czy zwrotka do niego przyjdzie.

Ale w razie czego na poczcie jest wykaz, na którym kwituje się odbiór listów poleconych i wszystko można sprawdzić.

Posted

eliza_sk napisał(a):
Może trzeba przygotować jakieś "hałasniki" - w sensie butelka po wodzie napełniona żwirkiem - jak myślicie ?

Ja mam już 8 takich ;D Zapowiadałam że się o to postaram, jednak nie zdołałam więcej butelek skołować.

Posted

Wg mnie jeśli urząd nie dostarczył odmowy w określonym terminie, to manifestację należy uznać za legalną. Nie jest odmową to, że pani Hania powiedziała pani Zeni, że podobno takie pismo zostało wysłane. Pisałyście, że odmowa powinna być dostarczona organizatorowi 24 godz. przed manifestacją (TVN nie jest organizatorem i do tego otrzymał informację w formie ustnej)

Posted

Aktualne i potwierdzone wiadomości z ostatniej chwili:

1) Do dnia dzisiejszego, organizator zgromadzenia NIE OTRZYMAŁ żadnej informacji od organu gminy Kielce o wyrażeniu niezgody na zgromadzenie - dead line upłynął dzisiaj o 11.00 - nie dotarło do nas ŻADNE oficjalne powiadomienie o braku zgody, ani za pomocą poczty, kuriera z urzędu, gołębi pocztowych, telefonicznie, itd.

2) W związku z powyższym MANIFESTACJA JEST LEGALNA I ODBĘDZIE SIĘ W RAMACH ZAKREŚLONYCH ZGŁOSZENIEM.

3)
Jestem krótko po rozmowie w tej sprawie z policjantem asp. Markiem Znojkiem (zresztą miłym i rzeczowym), odpowiedzialnym za zabezpieczenie przebiegu manifestacji.

4) Jeśli okaże się, że ul. Leśna jest w remoncie i nadal nie jest oddana do użytku, to z policją zostało ustalone, iż przechodzimy pod parking PUK i UM wcześniejszą bądź następną ulicą nie będąca w remoncie i dopuszczoną do ruchu (tj. albo ul. Planty, albo ul. Małą) - przejście ulicami nie zawartymi w zgłoszeniu powinno odbyć się
w grupkach 14 osobowych (NA WSZELKI WYPADEK).

Zastanówmy się teraz, która opcja nam się bardziej opłaca, jeśli chodzi o widoczność:

- zbiórka róg Żelaznej i Sienkiewicza, przemarsz na Planty 11 (postój), następnie ulicą Planty i Piotrkowską pod parking PUK (postój), następnie pod UM (postój, wręczenie petycji) - tutaj widzą nas na rondzie IX Wieków i z Urzędu Wojewódzkiego

lub

-
zbiórka róg Żelaznej i Sienkiewicza, przemarsz na Planty 11 (postój), następnie w górę ulicą Sienkiewicza, Małą (lub następną otwartą dla ruchu), pod parking PUK (postój), następnie pod UM (postój, wręczenie petycji) - tutaj dłużej nas widzą na Sienkiewicza

Posted

Mam jeszcze jedną parę "BamBam" z olimpiady w Vancouver - też zabiorę.

Czy ktoś dysponuje zdjęciami psów z Dymin w dużym rozmiarze?? Mogę wydrukować i zrobić transparenty ze zdjęciami tylko. Ale potrzebuję plików w ciągu 2 godzin!

Posted

ewab ma rację.
Poza tym za doręczenie uważa się fizyczne dostarczenie, a nie np. awizowanie.
Ustane powiadomienie przez osoby trzecie się nie liczy w sensie skutków prawnych.
Trzeba protestować, bo podobno prezydent Kielc to super gość, ma 68% poparcia mieszkańców Kielc :). Info z oficjalnej strony miasta z dzisiejszego dnia :)

Posted

Viris napisał(a):

Czy ktoś dysponuje zdjęciami psów z Dymin w dużym rozmiarze?? Mogę wydrukować i zrobić transparenty ze zdjęciami tylko. Ale potrzebuję plików w ciągu 2 godzin!

Viris - poszło, zobacz czy ok, bo to to co znalazłam na poczcie u nas. Reszta w domu na kompie.

Posted

Viris napisał(a):

Andzia niedługo podeśle ci jeszcze jakieś zdjęcia :)

edit: widzę że Eliza była szybsza ;)

Posted

nie zapominajcie o "identyfikatorach" , choć w tej sytuacji kiedy nie mamy zgody, nie wiem czy możemy je mieć???

Jak to nie mamy? Organizator nie otrzymał sprzeciwu oficjalnego do godziny 11 dzis, wiec teraz sobie moga w dupe wsadzic wszelkie pisemka ze sprzeciwami.

Posted

No to co z tymi identyfikatorami?? To może być np "wstążeczka" tylko? Czy musi być coś inszego?

Eliza - coś się wybierze, a macie te zdjęcia zwłok psich??

Posted

potoczanka sprawdza w tej chwili - ul. Leśna jest dopuszczona do ruchu pieszego, jest zakaz ruchu samochodów. Chodniki są drożne i normalnie po nich chodzą ludzie, na jezdni układana jest kostka.

Ul. Mała jest normalnie otwarta dla ruchu.

Po wizji lokalnej na miejscu potoczanka twierdzi, że w porównaniu do przejścia Plantami wersją z Małą jest lepsza.