Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ewanka']Może to, co napiszę, jest niepolityczne, ale uczciwe ...

Berenika jest tu nowa i może nie zdaje spobie sprawy z tego, że adopcja [DS] wiąże się z tym, że wszystkie koszty: opieki, wyżywienia, leczenia- które z pewnością będą wysokie, pokrywa sama.
Natomiast przy wersji DT [dom tymczasowy], nawet dożywotni, to zupełnie inna sprawa. Koszty staramy się pokrywać wspólnie. Berenika ma z pewnością wielkie serce, ale nie wiemy jaki ma portfel ;) ... może się okazać, że tak chory psiak po prostu przerośnie jej finansowe możliwości.

Tak czy siak, gratuluję Bereniko decyzji i trzymam kciuki , żeby wszystko się udało, a Delma zaznała miłości i cieszyła się jak najdłużej zdrowiem.

Tak tez myślałam że zaczniecie się wymądrzać, oceniać człowieka jest najlepiej nie znając go. WIELKIE DZIĘKI !!!! Twój portfel jest z pewnością wciąż pełny. Gratuluje

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Berenika44']Tak tez myślałam że zaczniecie się wymądrzać, oceniać człowieka jest najlepiej nie znając go. WIELKIE DZIĘKI !!!! Twój portfel jest z pewnością wciąż pełny. Gratuluje

Przykro mi bardzo, ale zupełnie opatrznie zrozumiałaś mój wpis :(

Po liczbie Twoich postów, sądzę, że jesteś tu od niedawna i nie wiem, czy orientujesz się w zawiłościacch zwyczajów Dogomanii. Mój portfel jest niestety pusty, mam b. niską rentę i kiedyś brałam psiaki na płatny DT, bo na inną formę pomocy nie mogłam sobie pozwolić. Chciałam byś uniknęła nieporozumienia i tyle.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak kosztowny może być chory psiak, ja sobie kiedyś nie zdawałam, dopóki nie przeczytałam wielu wątków i sama nie miałam własnych doświadczeń z różnymi psiakami.

Pozdrawiam serdecznie i naprawdę wierzę, że Delmie będzie u Ciebie wspaniale, jeśli trafi do Twego domu.

Powtórzę raz jeszcze, że przykro mi, ze odwrotnie odczytałaś intencję mojej wypowiedzi.

Edit.: ... zastanawiam się dlaczego ludzie nie wierzą w życzliwość i szczerość intencji?

... co się dzieje z tym światem ??? :(

Posted

Berenika44, nie myśl że ktoś tu na ciebie naskakuje czy coś, ale pies z rakiem jest bardzo trudny do utrzymania i nie każdy jest w stanie to zrobić...

Posted

Foxowa napisał(a):
Berenika44, nie myśl że ktoś tu na ciebie naskakuje czy coś, ale pies z rakiem jest bardzo trudny do utrzymania i nie każdy jest w stanie to zrobić...

Dzięki za potraktowanie mnie jak małego nierozumnego dziecka, jednak opinia o osobach na Dogomanii sie potwierdziła i to bardzo szybko. Ja nikogo nie osądzam, a jakie Wy macie prawo ?? Takie "diamenty " z Was ?? Dzięki, szukajcie sobie kogoś o wiele bardziej odpowiedniego ciekawe jakie kryteria Wami kierują ?? Widocznie ten post to tylko podpucha ze szukacie

Posted

jak jest szansa dla tak chorego psiaka i osoba chetna do podjęcia sie opiek, nie zniechecajcie jej. berenika pisała, ze ma świadomość, że pies jest chory i potrzebuje duzo uwagi.

Posted

Słuchajcie dziewczyny jeżeli bereninka pisze że podejmuje taką a nie inną decyzję to napewno ją przemyślała, raczej mało ludzi przychodzi na dogo adoptować psa wcześniej sie nad tym nie zastanawiając chyba ze są to osoby typu " przyjmę chetnie szczeniaczka yorka", pomyślcie troche, czy osoba która nie przemyślała decyzji, która jest totalnie spłukana finansowo i jakaś niepoważna przyszłaby na dogo aby zaoferować dom dla 10 ledniej suki z rakiem?

Ja jestem pewna że bereninka ma najlepsze intencje i jeżli decyduje sie juz na adopcje chorego i starego psa to napewno nie ma złych zamiarów i napewno sobie poradzi.
Wystarczy żeby ktoś do Bereninki podskoczył na wizyte i tyle :)
Bereninka skąd jestes?

Posted

Miałam się już tu nie odzywać, bo moje słowa są błędnie rozumiane i powstaje tylko niepotrzebne zamieszanie.

Jednak chciałam wyjaśnić jedną sprawę.

Czytam, że Berenika proponuje DT - to jest tu:

[quote name='Berenika44']Moim zdaniem Delma jest w typie chińskiego grzywacza powder puff.
Mój Yoshi na fotkach zimowych i letnich :) Jeżeli Delma nadal szuka domu to zgłaszam się jako DT.

Tu z kolei czegoś nie rozumiem, jak nastąpi remisja - co jak wiadomo jest cofnięciem się choroby - to wtedy TM ... ??????

[quote name='Berenika44']Czytałam watek i wiem, że Delma jest jak bąbelek na wodzie. Jeżeli dojdzie do remisjii to jej " kolega" szybko zaprowadzi ją za tęczowy most. Jestem tego w pełni świadoma, że takich psów nikt nie chce. Moja propozycja jest nadal aktualna.

Propozycja nadal aktualna - czyli DT !!!

Jest pytanie o adopcję, na które brak jednoznaczniej odpowiedzi ! Berenika ani razu nie napisała, że chce adoptować Delmę, tylko że proponuje jej DT.

[quote name='brazowa1']Bereniko,czy jesteś gotowa ja adoptować? zreszta,napiszę PM.tak będzie szybciej i lepiej. Skąd jesteś?
Wybacz,że sie dopytuję,ale muszę. Czy masz jakiegos pieska z adopcji?

Napisałam w swoim pierwszym poście na temat Delmy, kierując swoje słowa do osoby początkującej na tym forum, o różnicy między DT a DS i tyle, a to zostało potraktowane przez Berenikę jako coś jej nieprzychylnego.

Mam nadzieję, że teraz jasno widać, że nie miałam złych intencji.

Posted

Bereniko,Ewanka nie miała nic zlego na myśli. I nikt tu nie chce rozliczac z portfela,w ogole nie o to chodzi! Tylko o kwestię uprzedzenia,że pies z taką przeszłością,będzie kosztował w przyszłości więcej. Najbardziej na swiecie chcemy uniknąc niedopowiedzeń w każdej kwestii-zdrowotnej,czy finansowej-dla dobra psa i osób adoptujących. Dziewczyny pisza o tym, bo widzą,że jesteś nowa. Więc nie gniewaj sie i daj sie poznać.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, chciałabym przedstawić Wam sunię, która moim zdaniem przypomina grzywacza- z tego też względu pozwoliłam sobie ją tutaj podesłać. Sunia szuka domku, mieszka w schronie.

A oto link do wątku suni:
www.dogomania.pl/threads/207036-Lady-cudna-biszkoptowa-sunia-w-schronisku.

edit: wczytując się dokładniej w wątek suczki, okazało się, że jest ona większa od grzywacza- choć z wyglądu niewątpliwie go przypomina:roll:...

Przepraszam że się wtrącę, ale chciałabym napisać coś Berenice... Nie kieruj się stereotypami, (chodzi mi o to, że to co słyszałaś o ludziach z Dogo to prawda), tutaj po prostu wciąż widzi się psie tragedie i po jakimś czasie człowiek staje się bardzo ostrożny- nie wydaje mi się, by ktoś tutaj miał coś do Ciebie personalnie :) Jest taka zasada- przed każdą adopcją, sprawdza się potencjalny dom. I nie ma w tym nic złego- to po prostu odpowiedzialność za psa- pomyśl, co by się działo, gdyby psy były wydawane każdemu kto chce...(a są przypadki że cwaniaczki nawet podszywają się pod kogoś innego). Tak więc jeżeli zdecydowałaś się na adopcję, nie rezygnuj- tylko pokaż dziewczynom, że Ci zależy i jesteś świadoma tego, co może się dziać, jeżeli (odpukać) nastąpi reemisja raka. Bo to naprawdę jest trudne- brać psa z takim bagażem- a pytanie o DT może w tym wypadku okazać się tzw Dożywotnim Domem Tymczasowym (taka bardzo smutna nazwa, mówiąca sama za siebie)- stąd pewnie pytania o adopcję...

Posted

[quote name='arielka186']Witam, chciałabym przedstawić Wam sunię, która moim zdaniem przypomina grzywacza- z tego też względu pozwoliłam sobie ją tutaj podesłać. Sunia szuka domku, mieszka w schronie.

A oto link do wątku suni:
www.dogomania.pl/threads/207036-Lady-cudna-biszkoptowa-sunia-w-schronisku.

Przepraszam że się wtrącę, ale chciałabym napisać coś Berenice... Nie kieruj się stereotypami, (chodzi mi o to, że to co słyszałaś o ludziach z Dogo to prawda), tutaj po prostu wciąż widzi się psie tragedie i po jakimś czasie człowiek staje się bardzo ostrożny- nie wydaje mi się, by ktoś tutaj miał coś do Ciebie personalnie :) Jest taka zasada- przed każdą adopcją, sprawdza się potencjalny dom. I nie ma w tym nic złego- to po prostu odpowiedzialność za psa- pomyśl, co by się działo, gdyby psy były wydawane każdemu kto chce...(a są przypadki że cwaniaczki nawet podszywają się pod kogoś innego). Tak więc jeżeli zdecydowałaś się na adopcję, nie rezygnuj- tylko pokaż dziewczynom, że Ci zależy i jesteś świadoma tego, co może się dziać, jeżeli (odpukać) nastąpi reemisja raka. Bo to naprawdę jest trudne- brać psa z takim bagażem- a pytanie o DT może w tym wypadku okazać się tzw Dożywotnim Domem Tymczasowym (taka bardzo smutna nazwa, mówiąca sama za siebie)- stąd pewnie pytania o adopcję...

Moja droga arielko jeszcze musisz pożyć na tym świecie :lol: pogadamy za 20 lat jestem ciekawa jakie będziesz miała wtedy przemyślenia na temat ludzi. Dzięki za rady i powodzenia na Dogo :cool3:

Posted

Berenika44 napisał(a):
Moja droga arielko jeszcze musisz pożyć na tym świecie :lol: pogadamy za 20 lat jestem ciekawa jakie będziesz miała wtedy przemyślenia na temat ludzi. Dzięki za rady i powodzenia na Dogo :cool3:

Moja "droga" Bereniko, po pierwsze- nie znamy się, więc nie możesz wiedzieć ile mam lat, a ja nie zamierzam tego publicznie ogłaszać- w każdym razie na pewno jestem dorosła :D uwierz na słowo :D
Po drugie- chyba zostałaś skrzywdzona przez życie, jeżeli z takim jadem i antypatią odnosisz się do ludzi, którzy chcą Ci pomóc... Nie każdy kombinuje za plecami- uwierz że i na Dogo są ludzie którzy chcą pomagać zwierzętom :lol: Jeżeli odrzucasz tę pomoc- Twoja sprawa, ale nie masz prawa osądzać nikogo- chociażby dlatego że trochę za krótko tutaj jesteś... a zdanie Twoich znajomych niespecjalnie mnie interesuje- nie wiem co to za ludzie więc tak jakby ich nie było.
Powodzenia na Dogo ja bym mogła Tobie życzyć- a przyda się- z takim podejściem...

Posted

arielka186 napisał(a):
Moja "droga" Bereniko, po pierwsze- nie znamy się, więc nie możesz wiedzieć ile mam lat, a ja nie zamierzam tego publicznie ogłaszać- w każdym razie na pewno jestem dorosła :D uwierz na słowo :D
Po drugie- chyba zostałaś skrzywdzona przez życie, jeżeli z takim jadem i antypatią odnosisz się do ludzi, którzy chcą Ci pomóc... Nie każdy kombinuje za plecami- uwierz że i na Dogo są ludzie którzy chcą pomagać zwierzętom :lol: Jeżeli odrzucasz tę pomoc- Twoja sprawa, ale nie masz prawa osądzać nikogo- chociażby dlatego że trochę za krótko tutaj jesteś... a zdanie Twoich znajomych niespecjalnie mnie interesuje- nie wiem co to za ludzie więc tak jakby ich nie było.
Powodzenia na Dogo ja bym mogła Tobie życzyć- a przyda się- z takim podejściem...

To jest temat dla grzywaczy w potrzebie, a nie do mądrowania się kto co i jak. Jeżeli jesteś niedowartościowana to polecam inne fora. Ja nie mam zamiaru rozpisywać sie tutaj na temat relacji międzyludzkich.

Posted

Sorry- ja w swoim pierwszym poście, skierowanym do Ciebie, pisałam na temat psa. I nie ja zaczęłam się wymądrzać (czy "mędrkować")... W jednym tylko przyznam Ci rację- że jest to OffTopic ;). Przepraszam innych użytkowników.
A kto pisał o niedowartościowaniu? Podobno cechy które usiłujemy "nadać" innym, sami posiadamy. I to będzie moja cała dyskusja z Tobą- bo do niczego to nie prowadzi. Tobie polecam inne fora- przecież na dogomaniakach do których wcześniej byłaś uprzedzona już się przejechałaś... :lol:

Posted

paniMysza napisał(a):
nie słyszałam o takowej. a chcesz przygarnąć grzywacza, czy szukasz domu dla psiaka?

znajoma szuka domu dla 'grzywka' odebranego wlascicielom. Psiak jest niekastrowany niestety...

Posted

a co to za psiak? w jakim wieku? nagi/owłosiony? mogę pomoc w zrobieniu watku na dogo, utworzyc wydarzenie na fb.
w umowie adopcyjnej najlepiej zawrzeć zapis, ze kastracja obowiązkowa.

Posted

Rewelacja napisał(a):
Szukam Fundacji zajmujacej sie adopcja grzywek.

nie ma takiej. musicie niestety same zająć się znalezieniem domku dla grzywka. W razie co moge pomóc w ogłoszeniach :)

Posted

[quote name='Rewelacja']Dziekuje dziewczyny :)
To grzywek Powder Puff z metryka :( Kastracja m u s o w a ! Czekam na wiecej informacji a z propozycji ogloszen bardzo chetnie skorzystam :)

ok, to jak będziesz miała więcej info podeślij mi na meila dorosea@gmail.com

Posted

Dziewczyny potrzebuję fachowca w dziedzinie grzywek. Zrządzeniem losu stałam się dożywotnim domem dla grzywki, nieowłosionej panienki. Panienka ma 6 lat, padaczkę, nie kastrowana + obustronna przepuchlina pachwinowa. Konieczny jest zabieg ale muszę wiedzieć jak grzywki reagują na poszczególne rodzaje narkozy, w jaki sposób katabolizują, czy są jakieś szczególne wskazania lub przeciw wskazania. Pomóżcie.

Posted

jaanna019 napisał(a):
Dziewczyny potrzebuję fachowca w dziedzinie grzywek. Zrządzeniem losu stałam się dożywotnim domem dla grzywki, nieowłosionej panienki. Panienka ma 6 lat, padaczkę, nie kastrowana + obustronna przepuchlina pachwinowa. Konieczny jest zabieg ale muszę wiedzieć jak grzywki reagują na poszczególne rodzaje narkozy, w jaki sposób katabolizują, czy są jakieś szczególne wskazania lub przeciw wskazania. Pomóżcie.

musisz po prostu przebadac psiaka przed operacją. koniecznie badanie krwi i serca.najlepiej zeby weci podali jak najmniejsza dawke narkozy, w razie potrzeby dołozyli w czasie zabiegu.

Posted

jaanna019 napisał(a):
No nie bardzo o to mi chodziło ale dzięki.

grzywacz to taki sam pies, jak inne rasy, czy kundelki. może lepiej popytaj ludzi, którzy maja psiaki z padaczką. moim zdaniem rasa nie ma tu znaczenia.