Miśka Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 pewnie juz czesc z Was zauwazyla ze we wzorcu wielu ras, w tym siberian husky (FCI 270) dodana zostala formulka, z pozoru oczywista, bo dyskwalifikacje z powodu agresji czy plochliwosci wymuszala dotad definicja tej oceny na wystawach, jednak dopiero teraz wyraznie zaznaczono to w akapicie "wady dyskwalifikujace". Obecnie wyglada on tak: ELIMINATING FAULTS : Aggresive or overly shy. Dogs over 23,5 inches (60 cm) and bitches over 22 inches (56 cm). Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified. http://www.fci.be/nomenclatures.asp?lang=en&sel=0 Quote
HUSKYTEAM Posted June 18, 2006 Posted June 18, 2006 No ale ja bym zwrócił wiekszą uwagę na druga część zdania - płochliwość. Na chwilę obecną jest to pusty przepis, przynajmniej ja nigdy nie widziałem, żeby zdyskwalifikowany został pies/suka, który się czołga po ringu... Quote
Miśka Posted June 18, 2006 Author Posted June 18, 2006 HUSKYTEAM napisał(a):No ale ja bym zwrócił wiekszą uwagę na druga część zdania - płochliwość. Na chwilę obecną jest to pusty przepis, przynajmniej ja nigdy nie widziałem, żeby zdyskwalifikowany został pies/suka, który się czołga po ringu... pewnie i nie sadze zeby teraz to sie radykalnie zmienilo... chce sie mylic. zdarzalo sie ze psy, ktore nie dawaly sie do siebie zblizyc otrzymywaly note "nie do oceny" - jak na przyklad w tym roku w Dobrym Miescie. Quote
Janosik Posted June 18, 2006 Posted June 18, 2006 Co do agresji na ringu to dobrze, że się zmieniło.Ja jak niektórym wiadomo:lol: pauzuje w tym sezonie, ale w 2003 roku w Białymstoku Kasus przegrał z psem porównanie który o mało nas nie zjadł, a pani Boryczko nie przeszkadzało to zupełnie. Quote
efra-husky Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 ELIMINATING FAULTS : Dogs over 23,5 inches (60 cm) and bitches over 22 inches (56 cm). Rozumiem, że wszystkie psy teraz będą ważone i mierzone na wystawach :roll: Quote
agacia Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 Akurat ten zapis o wielkosci psa nie jest nowy,wiec nie sadze ze cos sie zmieni w tym wzgledzie. Pozatym wiekszosc sedziow ma miarke w oczach:cool3: Quote
Daisunia Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 a czy cos zmienilo sie we wzorcu malamuta ? jesli tak czy ktoś moglby mi przetlumaczyć ? Jesli oczewiscie nie sprawi to problemu ( z angielskiego zbyt dobra nie jestem) Quote
Canis_lupus_husky Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 Dlaczego psy "powyżej" będą dyskwalifikowane, a "poniżej" już nie? Quote
efra-husky Posted June 19, 2006 Posted June 19, 2006 Clh może dlatego, że mniejsze psy mogę jeszcze nabrać wzrostu a za duże już nie bardzo zmniejszysz (no chyba że przytniesz łapki ;) ) Quote
Miśka Posted June 19, 2006 Author Posted June 19, 2006 eeejj... dziewczyny... ale notka odnosnie wzrostu to stoi tak jak stala od daty opublikowania wzorca :roll: Wy dopiero teraz...? tu chodzi o to ze dodano agresje lub nadmierna plochliwosc jako druga, za wzrostem wade dyskwalifikujaca. Quote
efra-husky Posted June 20, 2006 Posted June 20, 2006 Miśka oczywiście, że zauważyłam że dodano płochliwość jako wadę dyskwalifikującą ;) Chciałam tylko spytać czy sędziowie będą konsekwentni w swych ocenach :roll: Quote
Recommended Posts