Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem właścicielką 1,5 rocznego wyżła. Wszyscy domownicy są już załamani jego niereformowalnym charakterem. Psiak jest całkowicie nieodwołalny, na spacerach ciągnie jak szalony, nie słucha. Kiedyś spuszczliśmy go w lasku ze smyczy - teraz nikt nie ma odwagi tego robić - gdyż po spuszczeniu ze smyczy pies z prędkością świtała ucieka w las - wydając przy tym piski, szczeki. Na spacerze zachwouje sie jakby miał ADHD. Wroci kiedy jemu sie zachce. Na widok psów reaguje histeryczną wręcz radością. Teraz biega jedynie po ogrodzie :-( Psiak codziennie chodzi na długie spacery od 2-3h (pomijając spacerki na tzn. ''siusiu''). W domu każdy się z nim bawi, nie brakuje mu absolutnie niczego. Tresura nic nie dała - podobno ma to mu przejść z wiekiem. Nie pomagają prośby, grożby, smakołyki...po spacerze z nim wracam bardziej zestresowana niż po 8h w pracy. Pies socjalizowany było od maluszka. Czy może ma ktoś jakieś wskazówki...ja jestem już załamana...strasznie mi smutno, że zamiast cieszyć się na spacer z psiakiem - to mi aż ciarki przechodzą. :shake:
Oczywiscie rozumiem, ze to taka rasa...dodam, że to psiak uratowany z hoteliku w wieku 2,5miesiąca. Z góry dziękuje za pomoc. Amarena.

Posted

amarena napisał(a):
Witam, jestem właścicielką 1,5 rocznego wyżła. Wszyscy domownicy są już załamani jego niereformowalnym charakterem. Psiak jest całkowicie nieodwołalny, na spacerach ciągnie jak szalony, nie słucha. Kiedyś spuszczliśmy go w lasku ze smyczy - teraz nikt nie ma odwagi tego robić - gdyż po spuszczeniu ze smyczy pies z prędkością świtała ucieka w las - wydając przy tym piski, szczeki. Na spacerze zachwouje sie jakby miał ADHD. Wroci kiedy jemu sie zachce. Na widok psów reaguje histeryczną wręcz radością. Teraz biega jedynie po ogrodzie :-( Psiak codziennie chodzi na długie spacery od 2-3h (pomijając spacerki na tzn. ''siusiu''). W domu każdy się z nim bawi, nie brakuje mu absolutnie niczego. Tresura nic nie dała - podobno ma to mu przejść z wiekiem. Nie pomagają prośby, grożby, smakołyki...po spacerze z nim wracam bardziej zestresowana niż po 8h w pracy. Pies socjalizowany było od maluszka. Czy może ma ktoś jakieś wskazówki...ja jestem już załamana...strasznie mi smutno, że zamiast cieszyć się na spacer z psiakiem - to mi aż ciarki przechodzą. :shake:
Oczywiscie rozumiem, ze to taka rasa...dodam, że to psiak uratowany z hoteliku w wieku 2,5miesiąca. Z góry dziękuje za pomoc. Amarena.

Widać że pies "żyje swoim życiem" :lol: Myślę że tutaj trzeba zacząć od podstaw, od skupienia uwagi psa, w domu, czyli miejscu gdzie nic go nie rozprasza. Pomocny powinien być klikier i ulubiony smakołyk psa albo np. zabawka. Z upływem czasu można zwiększać rozproszenia, zacząć ćwiczyć na dworze. Ćwiczenie z psem to też dobry sposób na "zmęczenie" go. Co do spacerów póki co jedynie halti wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Warto też nauczyć psa że nic nie przychodzi za darmo, na wszystko powinien zasłużyć, np. wyjście na spacer za ładne "siad", miska z jedzeniem za poprawne wykonanie innej komendy itd, to ładnie dyscyplinuje psa i uczy go cierpliwości.

Posted

zastanawia mnie dlaczego pies ucieka jak sie go spusci skoro ma kilka godz spaceru dziennie wiec powinien byc wybiegany a co za tym idzie nie powinien uciekac, psy naczesciej uciekaja bo chca pobiegac ,zwiedzac lub za suczkami
jesli nie macie to kupcie 15m liny/tasmy i pusczajcie na tym psa, bedziecie mieli kontrole nad nim , napewno nie ucieknie a bedzie szczesliwszy niz na krotkiej smyczy
moze jakis sport? jazda na rowerze naprawde meczy psa , moja suka po zrobieniu 9km przy rowerze nie ma sily na glupoty :) mysle ze to mogloby pomoc
kilka godz spaceru moze wymeczyc psa ale nie musi ,zalezy jak wygladaja wasze spacery , 3godz chodzenia na smyczy nie wymeczy psa , ale 3 godz aportowania, wykonywania komend czy zabawy z innymi psami napewno go zmeczy

Posted

Witam - ze smakołykami próbowalismy (szynka, kabanos, serek, psie przysmaiki eucanuba, hills..........itd.) - trudno jest mu skupic uwagę....linka 15metrowa - zakupiona - niestety lezy w domu - pies 3 razy mnie przewrocil w lesie - raz przeciął palce :-( na razie mamy zwykłą skórzaną - probowalam z nią kantarka - pies dostał szału i uderzał głową w drzewo (!!!), jest także taśmowa wysuwana ale z tego co wiem, na niej psa suie nie da nauczyc poprawnego chodzenia na smyczy :-/ przy rowerze ? w obawie o swoje zdrowie i zycie (hahaha jak to brzmi) oraz psa - nie mam odwagi (psiak, jak widzi innego psa dostaje wrecz histerycznej euforii). Poza tymi problemami psiak jest cudowny - kochany, rozumny, dobry..... :-)
aportowanie - nie interesuje go - nie przynosi (patyka,pilki,zabawek -nic) uwielbia za to zabawy z innymi psami - tylko, że jak inni wlascicieli spuszaja swoje psiaki te poslusznie biegaja sobie dookola nich, moj niestety pierwsze co po spuszczeniu bedzi w jednym kierunku jak oszalały potem wraca bawi sie potem znowu biegnie....wyglada to tak, jakby nikt sie nim nie zajmował, a jest wrecz odwrotnie. moze za duzo sie mu poswieca uwagi ..... juz sama nie wiem.

Posted

amarena napisał(a):
Witam - ze smakołykami próbowalismy (szynka, kabanos, serek, psie przysmaiki eucanuba, hills..........itd.) - trudno jest mu skupic uwagę....linka 15metrowa - zakupiona - niestety lezy w domu - pies 3 razy mnie przewrocil w lesie - raz przeciął palce :-( na razie mamy zwykłą skórzaną - probowalam z nią kantarka - pies dostał szału i uderzał głową w drzewo (!!!), jest także taśmowa wysuwana ale z tego co wiem, na niej psa suie nie da nauczyc poprawnego chodzenia na smyczy :-/ przy rowerze ? w obawie o swoje zdrowie i zycie (hahaha jak to brzmi) oraz psa - nie mam odwagi (psiak, jak widzi innego psa dostaje wrecz histerycznej euforii). Poza tymi problemami psiak jest cudowny - kochany, rozumny, dobry..... :-)
aportowanie - nie interesuje go - nie przynosi (patyka,pilki,zabawek -nic) uwielbia za to zabawy z innymi psami - tylko, że jak inni wlascicieli spuszaja swoje psiaki te poslusznie biegaja sobie dookola nich, moj niestety pierwsze co po spuszczeniu bedzi w jednym kierunku jak oszalały potem wraca bawi sie potem znowu biegnie....wyglada to tak, jakby nikt sie nim nie zajmował, a jest wrecz odwrotnie. moze za duzo sie mu poswieca uwagi ..... juz sama nie wiem.

Odpowiednio dobrana obroża uzdowa nie zrobi psu krzywdy ale jeżeli pies jej nie toleruje od razu należy go do niej stopniowo przyzwyczaić. A co do skupienia uwagi, to ćwiczenia należy rozpocząć w takim miejscu gdzie psa NIC nie rozprasza, np.w domu. I trzeba psu dać do zrozumienia że nic nie ma za darmo, a spuszczać ze smyczy dopiero jak się uspokoi i np. ładnie zrobi "siad". Psy uwielbiają jasne proste zasady, gorzej jeżeli nie wiedzą czego się od nich oczekuje wówczas same decydują.
Powodzenia

Posted

amarena napisał(a):
linka 15metrowa - zakupiona - niestety lezy w domu - pies 3 razy mnie przewrocil w lesie - raz przeciął palce :-(

Na spacer z psem zakładaj rękawiczki, robocze albo skórzane - nawet jeszcze lepsze.

I intryguje mnie co z psem robiliście przez te wszystkie miesiące poza socjalizacją? Bo z tego co piszesz to dzicz totalna, ani na smyczy chodzić, ani na zawołanie nie wraca, ani na Tobie skupiony jakby 3 dni temu ze schroniskowego boksu wyciągnięty, a nie wychowany w rodzinie od szczeniaka.
Wyżeł to pies pracujący, jemu nie wystarczy bieganie i zabawa - wyżeł trochę jak owczarek potrzebuje codziennie szkolenia i nagradzanej współpracy z przewodnikiem - tylko jest przy tym o wiele trudniejszy od owczarka.
Jak dla mnie czeka Was praca od podstaw jeśli chodzi o układanie psa, bo to nie w braku ruchu tkwi problem.