Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Miesiąc temu przybłąkała się do nas strasznie wychudzona sunia. Jakoś tak wyszło że została. W miarę upływu czasu robiła się coraz okrąglejsza. Byłam święcie przekonana że poprostu się jej przytyło. Ale po wizycie u weterynarza okazało się że przygarneliśmy trochę więcej kundelków niż nam się wydawało.. ;)
Noi teraz mamy mały problem bo przedwczoraj urodziło się około 5 szczeniaków. Nie wiem dokładnie bo sunia urodziła pod domem w trakcie naszej nieobecności i teraz nie można jej nawet dosięgnąć..Ale najgorsze jest to że boję się że trudno im będzie znaleźć nowych właścicieli :( bo jak już pojawiają się zainteresowani szczeniakami to jak dowiadują się że to "tylko" kundle to szybko się wycofują..
Ja napewno nie będę mogła ich wszystkich zatrzymać, a schronisko to dla mnie naprawdę ostateczność.. może wy macie jakiś pomysł? Jak mogę im znaleźć nowy dom jak już podrosną?

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kurcze, najgorsze że to kundelki.. na nie nigdy nie ma dużo chętnych :-(

Przed chwilą jakoś się wczołgałam do tej psiej wylęgarni :lol: z latarką i aparatem w zębach noi.. sami zobaczcie ..
Zdjęcia nie są najpiękniejsze ale warunki do ich robienia naprawdę nie były komfortowe ;) ..z góry przepraszam jeśli zdjęcia są za duże.

z tego co się doliczyłam to jest ich aż 7 :question:
Wyglądają jak kreciki.. noi coś mi się wydaje że tatuś był czarny ;)

Dla porównania to jest mamuśka..

Posted

Fajne te szczeniaczki.Niestety ja w środę będę miała westa.Gdybym go nie miała napewno bym wzięła kundelka.Możesz np.wymyśleć jakąś nazwę tej rasy.I na Allegro napisać ,że to nie są kundelki tylko pieski rasowe :P.Powodzenia ;)

Posted

Łukasz! Byłoby świetnie! :shiny:
Tylko powiedz mi skąd jesteś? Bo ja mieszkam w Lublinie.
A tak poza tym pieski byłyby do odebrania dopiero ok 15 sierpnia.

Posted

Sliczne psiaki, na pewno szybko znajdą właścicieli, moze spisz umowe, zeby po pierwszej cieczce suńki zostały wysterylizowane ? ;)

P.S Ola_Fasola_ a Twój west będzie tak samo rasowy jak te kundelki tak...
rasowy=rodowodowy i tyle ;) Po co ludzi oszukiwać ?

Posted

mam pytanko.. kiedy te maluchy zaczną trochę łazić? :) bo chciałam je przetransportować z tej nory w jakieś ustronniejsze miejsce a puki co nawet nie mogę tam dosięgnąć..

Posted

Ola_Fasola_ napisał(a):
Fajne te szczeniaczki.Niestety ja w środę będę miała westa.Gdybym go nie miała napewno bym wzięła kundelka.Możesz np.wymyśleć jakąś nazwę tej rasy.I na Allegro napisać ,że to nie są kundelki tylko pieski rasowe :P.Powodzenia ;)

To nie jest dobry pomysł.

Olu - bardzo dziwi mnie Twoje przekonanie, że kłamstwo (i w tym wypadku i w ogóle) się opłaci.
Myślę, ze Zolly nie zależy na upchnięciu szczeniaków komukolwiek, kto potem się ich pozbędzie (bo okaże sie np. że nie są "rasowe" - zresztą, rasowy pies posiada metryczkę/rodowód, cała reszta to kundelki), tylko na znalezieniu im kochających domków.

NIe ukrywam, że szokuje mnie pomysł, aby sprzedać kundelki jako psy rasowe...

Posted

zolly napisał(a):
mam pytanko.. kiedy te maluchy zaczną trochę łazić? :) bo chciałam je przetransportować z tej nory w jakieś ustronniejsze miejsce a puki co nawet nie mogę tam dosięgnąć..

gdzies kolo 2-3 tygodnia
(cos mi sie wydaje ze sie pomylilam!)
raczej miedzy 3-5,5 tyg

Posted

Kłamstwo ma krótkie nogi droga Olu ;) nie ma co kłamać.. pies to nie buty które można wywalić jak się okaże że nie są "firmowe" ;)

Nathaniel.. dzięki :*

Posted

jestem z Lublina moge popytac znajomych moze znalazłabym jakis domek dla któregos "krecika" przydałyby sie tyllko jeszcze jakies zdjęcia i duzo pomogłoby tez gdyby udało sie ustalic jak duże będą pieski

Posted

zolly napisał(a):
Kłamstwo ma krótkie nogi droga Olu ;) nie ma co kłamać.. pies to nie buty które można wywalić jak się okaże że nie są "firmowe" ;)

Nathaniel.. dzięki :*

Znaczy tak mi się wydaje, moga zacząć człapkac w 3 tygodniu, ale chyba jednak między 3-5,5 ;)

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
Moje maluchy mają 3.5tyg i już chodzą, ale nie oddalają się..

człpakac to mogą wczesniej wokol mamuski pewnie, ale zeby samodzielnie zwiedzac to raczej nie ? Zreszta ja mowie tyle co wiem, a wiem tyle co nic jesli chodzi o szczenieta (moze to i lepiej) to laze po galeriach i sie doksztalcam :)

Posted

Za jakiś czas chciałabym je przenieść w jakieś przytulniejsze miejsce.. Myślicie że mamuśka pozwoli mi bez problemu prznieść tą jej dzieciarnie?
Z sunią mam świetny kontakt ale co prawda znam się z nią dopiero miesiąc więc nie wiem jak zareaguje..

Noi mam jeszcze jamniora długowłosego (suczka) i zastanawiam się czy mogę jej pozwolić obwąchać maluchy jeśli będzie chciała?

Posted

zolly, maluszki możesz przenieść i to nawet jest wskazane jak najszybciej, żeby nie marzły w nocy i nie zmoczyły się w czasie ewentualnej ulewy, jak napada im do tej dziury. Jeśli sunia pozwoli, to spokojnie i delikatnie przełóż każde maleństwo do tekturowego pudełka, tak żeby widziała maluchy i mogła je w tym pudełku powąchać. Dopiero gdy już wszystkie przełożysz, przenieś je powoli w wybrane miejsce, na przygotowane uprzednio legowisko. Sunia cały czas powinna móc iść obok Ciebie i móc zaglądać do pudełka, to zmniejszy jej stres. Odradzam przenoszenie szczeniąt pojedynczo, podczas gdy reszta zostaje w norze. Sunia będzie się wtedy bardzo denerwować, biegać od jednego miejsca do drugiego, być może zechce też z powrotem przenosić do nory szczeniaki już położone na posłanku. Najlepiej wszystkie razem.:p

Acha, jeśli sunia będzie warczeć i bronić maluchów (ale nie powinno być tak źle, skoro pozwoliła Ci zrobić fotki maluchom z tak bliska) to druga osoba powinna przytrzymać ją na smyczy, ale też możliwie blisko żeby widziała że maluchom nie dzieje się krzywda i potem razem z Tobą powinna pujść na miejsce, gdzie będzie nowe legowisko.

Dbaj o to, by sunieczka miała teraz pełnowartosciową karmę, nie ogranizaj jej jedzenia, taka chudzinka a musi wykarmić 7 maluchów.

A o wyadoptowanie się nie martw! Szczeniorki, nawet kundelki, z reguły szybko znajdują domy. Już teraz możesz je ogłaszać, na allegro i na dogo na "psy w potrzebie" koniecznie je wrzuć. W razie czego pomogę!;) Tylko plis, nie pisz że są rasowe.:evil_lol:

Posted

Asiu wielkie dzięki za rady ;) .. napewno zastosuję w prawktyce :* tylko niech zacznął chociaż troszkę pełzać bo narazie w ogóle nie mogę ich dosięgnąć..

Dbaj o to, by sunieczka miała teraz pełnowartosciową karmę, nie ogranizaj jej jedzenia, taka chudzinka a musi wykarmić 7 maluchów.

Sunia rzeczywiście zrobiła się chuda jak patyk :crazyeye: jest prawie tak chuda jak wtedy kiedy ją znaleźliśmy..Karmę pochłania w ogromnych ilościach ale mam wrażenie że te małe potworki i tak wszystko z niej wysysają ;) Bo kluchy się już z nich zrobiły :P

A o wyadoptowanie się nie martw! Szczeniorki, nawet kundelki, z reguły szybko znajdują domy. Już teraz możesz je ogłaszać, na allegro i na dogo na "psy w potrzebie" koniecznie je wrzuć. W razie czego pomogę!;) Tylko plis, nie pisz że są rasowe.:evil_lol:

Podniosłaś mnie na duchu.. dzięki wielkie :*
A że są rasowe nie mam zamiaru pisać ;) ..chyba że tylko tyle że są to najbardziej rasowe kundle na świecie :lol: