Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ogłoszenia dla Kseni sa juz gotowe. Dziekujemy ladySwallow.

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zadzwonił dzisiaj jakis Pan z Gorzowa Wielokopolskiego.. akurat tej nocy jechał tam ze schronu dalmat tez hehe, ale Pan akurat nie za bardzo mi sie spodobał, nie chciał odpowiadac na pytania, gadał tylko juz o transporcie, czy da się psa w klatce wysłać:roll::roll: no na pewno..

Posted

Nie ma mowy oddania komuś, kto wzbudzi we mnie najmniejsza niepewnośc, Ksenia musi iść do domu, nie do kojca, ona potrzebuje ciepełka, nie może tez mieszkac wysoko w bloku.. no chyba ze z windą, i przede wszystkim ludzie muszą być w porządku, to się czuje zazwyczaj od razu..

Posted

Dzisiaj zadzwonił pewnien chłopak.
Widział Ksenie na szerloku, jest z Rudy Śląskiej.
Na początku rozmowa była całkiem ok, mieszka w bloku na 1 pietrze, z dziewczyną i szynszylem. Mówiąc mu o dysplazji -nic nie wie, ale twierdzi ze sobie poradzi i będzie leczył.
Dlaczego Ksenia?-no bo ładna.
Dowiedziałam sie ze ma 22 lata, tak sam jakos powiedział, ale uważam że nie ma co nawet robić wizyty. Chłopak wydaje mi sie byc nieodpowiedzialny,
Ksenia ma miec dom wyjątkowy z dorosłymi i odpowiedzialnymi opiekunami. Temu 'panu' potem zaczęło bardziej zalezac na flirtowaniu, a nie na adopcji. Nie będę sie rozpisywać, bo to az niesmaczne było co pisał za sms-y.

Bardzo mnie zaskoczył fakt, ze ludzie moga sie tak zachowywać, niby dorosły facet a jak totalny gnojek, małolat.
Pisząc mu sms z prośbą o e-mail do przesłania ankiety, odpisał ze da jesli cos tam.. nie wazne. ja odpisałam ze raczej nie zalezy mu na adoipcji i nie podejmuje wspolpracy więc chyba się rozmysle. Nie ma po co przyjezdzac (bo juz chciał) bo Kseni nie dostanie.
A po pierwszej 'normalnej' jeszcze rozmowie napisałam juz kilka próśb o przeprowadzenie wizyty..
No chyba ze ktos się podejmie? Ale ja uwazam ze nie ma sensu, po prostu nie ma..

Posted

No i zadzwoniła dzisiaj bardzo miła Pani - z Krakowa :)
Mieszkaja w domku z ogrodem, sa dzieci, jedno małe 8-mio miesięczne reszte duże, nie wiem ile ich tam dokładnie ;)
W ogóle nie przejmowała sie faktem dysplazji, ale ja kazałam sobie poczytac na ten temat, przemyślec jeszcze i jak coś to oddzwoni.
Ale mam dobre przeczucia, mówiła tak jakby była juz prawie zdecydowana :) Tylko jesli dojdzie do skutku będzie trzeba pomóc w transporcie prawdopodobnie.
Trzymamy kciukasy :)

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Super! To trzymam kciuki!
Transport się znajdzie jakby co, wizytę też ma kto zrobić...

To wiem, mamy ta sama Pania na mysli hehe :) Niech tylko dzwoni!!

Posted

Dziewczyny kochane,
wybaczcie że się wtrącam, ale na dysplazję najlepszy jest Chondrocan - czeski preparat dla psów właśnie na regenerację stawów - dokładnie zwalcza tan problem !
Jest wprawdzie dość drogi, bo opakowanie 500 g (proszek) kosztuje około 160 zł - trafiają się promocje - ale absolutnie wart jest swojej ceny !
Sunia moich dobrych znajomych, 7-letnia bokserka Jaga miała tak potężną dysplazję że wystąpiły u niej neurologiczne objawy i przestała chodzić !
Leczenie rozpoczęło się w wieku 7 lat, czyli dość późno (została przez nich przygarnięta już w takim stanie).
Dziś Jaga jest staruszką i chodzi !!!!!!!!!!!!!!
Ksenia powinna jak najszybciej dostać ten preparat, codziennie minimum przez 3 miesiące czyli na pierwszy rzut byłyby to 2 opakowania - jeden dla ONka starcza na około 1,5 miesiąca.
Podam namiar telefoniczny do bardzo fajnych ludzi - psiarzy - małżeństwa- prowadzą "psi" sklep mają dosłownie wszystko a przede wszystkim serce i podejście !
Jeśli powie się im że to dla bezdomnej chorej biduli to na pewno udzielą rabatu :)
Firma nazywa się Karus, a kontakt do nich : 606 337 424.
Jest też tel. stacjonarny do nich, ale gdzieś mi umknął :roll:
Można po prostu zadzwonić na szybko z prośbą o tel. stacjonarny i spokojnie wszystko obgadać (na pewno fachowo doradzą) i już :)
Ja bardzo polecam :)

Posted

Dzisiaj miał ktos przyjechac zobaczyc Ksenie-ale nie ode mnie.
Zadzwoniłam do tej Pani zapytać czy się zdecydowała, i powiedziała ze przygarniają inną suczke po przejściach.. Dobre i to.
Z tym lekiem to nie wiem jak to teraz zrobic, mozna by zaproponowac to nowym właścicielom, schroniska na pewno nie stac na taki wydatek dla jednego psa.
Ale dzięki za propozycje :)
Moim zdaniem trzeba ja tez zabrac do jakiegos super weta który się na tym zna, zrobic RTG i zeby okreslił na jakim etapie jest choroba..

Posted

Jeśli chodzi o lek, to zróbmy dla niej zbiórkę - damy radę - to nie jest ogromna kwota - bo lek ten warto i należy podawać w takich wypadkach jak najszybciej - nowy dom będzie kontynuować.
Tak uważam Ciotki kochane.
Ja deklaruję na poczet Chondrocanu dla niuni 20 na początek :)
Kto jeszcze może się dorzucić ?

Posted

[FONT=Calibri]Ewo, nie zbieraj pieniędzy na nonsensowne ,,leki’’. Dysplazja jest chorobą, polegającą głównie na nieprawidłowej budowie stawu, co pociąga za sobą także zmiany w tkankach miękkich. Tego nie usuniesz, a nawet nie załagodzisz żadnym cudownym środkiem. Pomijając bardzo kosztowną operację, polegającą na wstawieniu endoprotezy, niewiele można takiemu psu pomóc - jedynie zmniejszyć ból i stworzyć warunki, by jego życie stało się mniej uciążliwe.[/FONT]
[FONT=Calibri]Chondrocan[/FONT][FONT=Calibri] produkowany jest na bazie glukozoaminy. Wszelkie tego typu preparaty do jedno wielkie oszustwo, piszę to w oparciu o preparaty tzw. ludzkie, ale jak sądzę zwierzęce rządzą się tymi samymi prawami. [/FONT]
[FONT=Calibri]Glukozoamina nie chroni i nie wzmacnia stawów, nie odbudowuje chrząstki stawowej. Z prostej przyczyny – ona natychmiast po zażyciu jest przez organizm spalona, w plazmie krwi nie ma jej śladu.[/FONT]
[FONT=Calibri]Potwierdziły to badania kliniczne. Dlatego glukozoamina, jako ,,lek’’ całkowicie nieskuteczny nie został dopuszczony do obrotu w wielu krajach, np. USA, Anglii, Francji, krajach skandynawskich.We Włoszech swego czasu stosowano iniekcje bezpośrednio do stawów, ale i tego zaprzestano z powodu zerowych efektów i ryzyka zakażeń. [/FONT]
[FONT=Calibri]U nas batalię w sprawie wycofania tych preparatów rozpoczęło kilka lat temu czasopismo ,,Aptekarz’’. Niestety ministerstwo nie podjęło żadnych kroków, ponieważ środki te nie są lekami, a jedynie suplementami diety i nie udowodniono ich szkodliwego działania, a że zbawiennego także, to już pryszcz. W tej sytuacji firmy farmaceutyczne, tracąc zachodnich klientów poczuły się w Polsce jak ryba w wodzie i zarzucają nasz rynek zupełnie nieprzydatnymi specyfikami, to jedynie placebo.[/FONT]
[FONT=Calibri]Nie łączyłabym faktu poprawy stanu zdrowia psa Twoich znajomych z tym ,,cudownym środkiem’’.[/FONT]
[FONT=Calibri]Jeśli szukacie domu dla Kseni, musicie mieć pewność, że nie wyląduje w budzie. Ona powinna mieć ciepło i nie chodzi tu wyłącznie o uczucia. Poczułam ulgę, gdy przeczytałam, że pani z Krakowa zrezygnowała. Jest mało prawdopodobne, by w wielodzietnej rodzinie z małymi ktoś koncentrował się na psie.[/FONT]

Posted

Na lekach sie nie znam, więc wypowiadać sie nie będę. Na pewno nie możemy zbierac pieniedzy na psa w schronisku bez zgody kierownika, i bez konsultacji z weterynarzem, tym ze schroniska ale moim zdaniem tez takim, który jest na prawde w tej dziedzinie bardzo dobry. Ksenia powinna znalezc dom szybko, wczoraj tez dzwonił jeden pan z Katowic, chce psa do domu, ale ma dom z ogrodem, powiedziałam jak wygląda sprawa dysplazji i sie jeszcze raz ma zastanowic przemyśleć, przedyskutować.
Ona na pewno nie moze mieszkać na dworze, przynajmniej cały rok, ale uważam ze w o ogóle. Musi miec tez ograniczony ruch, bieganie.. niestety.

Posted

[quote name='amber8'][FONT=Calibri]Ewo, nie zbieraj pieniędzy na nonsensowne ,,leki’’. Dysplazja jest chorobą, polegającą głównie na nieprawidłowej budowie stawu, co pociąga za sobą także zmiany w tkankach miękkich. Tego nie usuniesz, a nawet nie załagodzisz żadnym cudownym środkiem. Pomijając bardzo kosztowną operację, polegającą na wstawieniu endoprotezy, niewiele można takiemu psu pomóc - jedynie zmniejszyć ból i stworzyć warunki, by jego życie stało się mniej uciążliwe.[/FONT]
[FONT=Calibri]Chondrocan[/FONT][FONT=Calibri] produkowany jest na bazie glukozoaminy. Wszelkie tego typu preparaty do jedno wielkie oszustwo, piszę to w oparciu o preparaty tzw. ludzkie, ale jak sądzę zwierzęce rządzą się tymi samymi prawami. [/FONT]
[FONT=Calibri]Glukozoamina nie chroni i nie wzmacnia stawów, nie odbudowuje chrząstki stawowej. Z prostej przyczyny – ona natychmiast po zażyciu jest przez organizm spalona, w plazmie krwi nie ma jej śladu.[/FONT]
[FONT=Calibri]Potwierdziły to badania kliniczne. Dlatego glukozoamina, jako ,,lek’’ całkowicie nieskuteczny nie został dopuszczony do obrotu w wielu krajach, np. USA, Anglii, Francji, krajach skandynawskich.We Włoszech swego czasu stosowano iniekcje bezpośrednio do stawów, ale i tego zaprzestano z powodu zerowych efektów i ryzyka zakażeń. [/FONT]
[FONT=Calibri]U nas batalię w sprawie wycofania tych preparatów rozpoczęło kilka lat temu czasopismo ,,Aptekarz’’. Niestety ministerstwo nie podjęło żadnych kroków, ponieważ środki te nie są lekami, a jedynie suplementami diety i nie udowodniono ich szkodliwego działania, a że zbawiennego także, to już pryszcz. W tej sytuacji firmy farmaceutyczne, tracąc zachodnich klientów poczuły się w Polsce jak ryba w wodzie i zarzucają nasz rynek zupełnie nieprzydatnymi specyfikami, to jedynie placebo.[/FONT]
[FONT=Calibri]Nie łączyłabym faktu poprawy stanu zdrowia psa Twoich znajomych z tym ,,cudownym środkiem’’.[/FONT]
[FONT=Calibri]Jeśli szukacie domu dla Kseni, musicie mieć pewność, że nie wyląduje w budzie. Ona powinna mieć ciepło i nie chodzi tu wyłącznie o uczucia. Poczułam ulgę, gdy przeczytałam, że pani z Krakowa zrezygnowała. Jest mało prawdopodobne, by w wielodzietnej rodzinie z małymi ktoś koncentrował się na psie.[/FONT]

Nie zgadzam się z Tobą i mam dokładnie odmienne doświadczenia - a także spory zakres porównawczy, gdyż jestem posiadaczką i hodowcą ONków.
Pochodzę z lekarskiej rodziny i w związku z tym faktem - bez urazy - czasopismo "aptekarz" tudzież inne o podobnym charakterze nie jest dla mnie autorytetem ani wykładnią.
To co piszesz nie odpowiada prawdzie albowiem już ludziom koło 40-tki - czyli takim jak ja - zaleca się spożywanie zwiększonej ilości glukozaminy, chondroityny i kolagenu - właśnie z uwagi na konieczność pierwszego wsparcia taanki łącznej i stawów.

Posted

[FONT=Arial]Ze mną możesz się nie zgodzić. Ja tylko powołuję się na badania kliniczne, przeprowadzane w krajach, w których kiedyś firmy farmaceutyczne żerowały na pacjentach, głownie emerytach. Niestety nasi lekarze są często nieświadomi i sami zalecają pacjentom to badziewie. Jeszcze raz powtórzę – to nie są leki, tylko suplementy diety. Na temat skuteczności tych preparatów można sobie poczytać np. w naukowym, medycznym czasopiśmie ,,Lancet’’. - [/FONT][FONT=Arial]Reginstar, J.V. et alia: "Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomized, placebo-controlled clinical trial". [/FONT][FONT=Arial]Lancet 357 (2001), 251-256.[/FONT]
[FONT=Arial]oraz w nast. publikacjach : [/FONT][FONT=Arial]. Rindone, J.P. et alia: "Randomized, controlled trial of glucosamine for treating osteoarthritis of the knee". West. J. Med. 172 (2000), 91-94.[/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial] Reichelt, A. et alia: "Efficacy and safety of intramuscular glucosamine
sulfate in osteo-arthritis of the knee". Arzneim. Forsch. 44 (1994), 75-80.

[/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial].Setnikar, I. et alia: "Pharmacokinetics of glucosamine in man". Arzneim.
Forsch. 43 (1993), 1109-1113[/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial]Oczywiście i woda święcona może mieć zbawienne właściwości, kwestia wiary. Póki co, odradzam wszystkim dokonywania wpłat na takie cudowności.[/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]

Posted

amber8 napisał(a):
[FONT=Arial]Ze mną możesz się nie zgodzić. Ja tylko powołuję się na badania kliniczne, przeprowadzane w krajach, w których kiedyś firmy farmaceutyczne żerowały na pacjentach, głownie emerytach. Niestety nasi lekarze są często nieświadomi i sami zalecają pacjentom to badziewie. Jeszcze raz powtórzę – to nie są leki, tylko suplementy diety. Na temat skuteczności tych preparatów można sobie poczytać np. w naukowym, medycznym czasopiśmie ,,Lancet’’. - [/FONT][FONT=Arial]Reginstar, J.V. et alia: "Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomized, placebo-controlled clinical trial". [/FONT][FONT=Arial]Lancet 357 (2001), 251-256.[/FONT]
[FONT=Arial]oraz w nast. publikacjach : [/FONT][FONT=Arial]. Rindone, J.P. et alia: "Randomized, controlled trial of glucosamine for treating osteoarthritis of the knee". West. J. Med. 172 (2000), 91-94.[/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial] Reichelt, A. et alia: "Efficacy and safety of intramuscular glucosamine
sulfate in osteo-arthritis of the knee". Arzneim. Forsch. 44 (1994), 75-80.

[/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial].Setnikar, I. et alia: "Pharmacokinetics of glucosamine in man". Arzneim.
Forsch. 43 (1993), 1109-1113[/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]
[FONT=Arial]Oczywiście i woda święcona może mieć zbawienne właściwości, kwestia wiary. Póki co, odradzam wszystkim dokonywania wpłat na takie cudowności.[/FONT][FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial] [/FONT]

Co proponujesz ?
Czy tylko negujesz ? Bo Twoje wywody nie pomogą choremu psu.

Ponawiam ofertę i zbiórkę na Chondrocan dla suńki.
To naprawdę super preparat i działa ! Ale musi być podawany przynajmniej przez 3 miesiace - jak każdy zresztą preparat naprawczy.
Ksenia jest młoda, warto jej pomóc ponieważ jej organizm - odpowiednio wsparty - ma jeszcze zdolności regeneracyjne.
Stan chrząstki i mazi stawowej na pewno się poprawi :)

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
a czy nie można przypadkiem uzyskac podobnego efektu podając psu galaretę z kurzych nóg? Serio pytam, bo się nie znam.

Oczywiście że tak !
Tak samo jak i gotowane kurze nogi - to jest właśnie naturalny kolagen i pozostałe składniki.
Z tym, że psiak musiałby zjeść tego bardzo dużo, aby odbudować chrzastkę, dlatego wspomaganie jest konieczne.
Wszystkie nasze staruszki na tym ciągną na własnych nogach do ostatnich dni.