Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kopiuję z forum amstaff - pitbull

Trening klatkowy
1 - Wazne jest pierwsze wrazenie /drzwiczki zawsze otwarte/
. pozwul psu samodzielnie ogladnac klatkei odkryc jej uroki
.ustaw klatke w najbardziej ruchliwej czesci domu, skad widac jak najwieksza czesc mieszkania
. wysciel jej dno miekka poduszka
. czesto wsypuj jedzenie do klatki
.wrzucaj niepostrzezenie bardzo smakowite kaski, co jakis czas ukrywajac je pod poduszka/lub kocykiem/niech beda mila niespodzianka
.przywiaz ulubiona zabawke do zucia mocnym sznurkiemw najdalszym koncu klatki

2-Kilka dni pozniej mozna przystapic do sesji treningowych

.wybierz odpowiednie komendy/ wejdz , wyjdz /sa zbyt do siebie podobne
.sesja treningowa

-wydaj polecenie ... i wrzuc do klatki smakolyk
-chwal gdy wchodzi i je smakolyk
-wydaj polecenie... i zachec do wyjscia/bez uzycia smakolyka/
-pochwal bardzo wylewnie gdy wyjdzie/bez smakolyka /
-powtorz wchodzenie i wychodzenie kilka razy
-teraz zmien kolejnosc wydarzen, wydaj polecenie do wejscia i jak pies wejdzie dopiero wrzuc smakolyk
-jesli nie wchodzi po wydaniu polecenie po prostu czekaj
-nie powtarzaj polecenia drugi raz ,nie pękaj i nie wrzucaj smakolyka do klatki, zeby po niego poszedl
-jesli nie chce wejsc skoncz sesjezostawiajac psa bez slowa
-po chwili wroc do sesji znowu wydajac polecenie i czekajac az pies wejdzie , nagrodz go wtedy smakolykiem
-kiedy wejdzie/wszystkie wkoncu wchodza wczesniej czy pozniej/nagrodz go sowicie kilkoma super smakolykami
- zawsze po sesji pies powinien miec uczucie niedosytui chec do dalszych cwiczen

3-dalszy trening

wypozycz sobie srednio interesujacy film i przygotuj zestaw "zuwaczy " dla psa
- ten trening zaczynamy gdy pies wchodzi na polecenie do klatki
-ustaw lkatke obok telewizyjnego fotela , kaz psu wejsc ,daj mu cos smacznego do zucia co zajmie go przez dluzszy czas, zamknij drzwiczki, usadow sie wygodnie i ogladaj swoj film
- podczas filmu wyjdz kilka razy z pokoju /po orzeszki ,czy herbatke , czy cos tam // nigdy nie dluzej niz 60 sekund
-ewentualne protesty dochodzace z klatki ABSOLUTNIE zignoruj/kazde twoje skarcenie glosem , spojrzenie bedzie w tym wypadku nagroda dla psa
-po filmie kiedy pies jest spokojny otworz dzwiczki, i wydaj mu polecenie wyjscia
-kiedy wyjdzie zachowuj sie neutralnie/ dobre rzeczy zdarzaja sie w klatce poza nia nie/
- kaz psu wejsc do klatki jesli nie chce mozesz zachecic go smakolykiem
- nie zamykaj tym razem drzwi
-nagrodz w klatce czyms wyjatkowym i obsyp psa pochwalami
-kaz wyjsc
-zachowuj sie neutralnie
-mozna ten trening uznac za skonczony

4 kolejne zamkniecie drzwiczek

-zacznij zamykac psa na rozmaite okresy czasukiedy jestes w domu i zajmujesz sie swoimi sprawami
-zawsze dawaj mu cos smakowitego do zucia
- ewentualne protest ABSOLUTNIE ignoruj

5 Ostateczne zamkniecie dzrwiczek

- kiedy pies na polecenie chetnie wchodzido klatki i przebywaw niej przez dluzszy czas bez protestow, mozesz zaczac wychodzic z mieszkania
Jeżeli klatka ma 2 drzwiczki, otwórz obie, by mógł spokojnie i swobodnie przechodzic.
Wszelkie jedzenie (podstawowe posiłki i smakołyki) dawaj w klatce.
Nagradzaj każde podejście i wejście do klatki.
Możesz wrzucac zabawki, by on je stamtąd wyjmował i przynosił do Ciebie.
Jak już swobodnie będzie wchodzić i siadać na posłanku, zamknij jedne drzwiczki, po czym od razu otwórz i nagrod psa.
Powtarzaj, az zacznie mu sie dobrze kojarzyc. Pozniej wydluzaj zamykanie drzwiczek. Za kazde zostanie w klatce - nagradzaj, niech ma dobre skojarzenie.

Pozniej wychodz do pokoju obok na chwile a on niech pozostanie w kojcu. Wracasz - nagradzasz. Wydluzasz czas.
Poźniej wychodzisz z domu na chwile, wracasz, psa wypuszczasz i nagradzasz.
Wydluzasz czas. To tak w skrocie

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Plus taki, że u Plamki można zacząć od punktu trzeciego.

Ja widziałam u tej dziewczyny jak ładnie weszła do klatki, dostała ucho do jedzenia i położyła się i jadła. Wtedy właśnie ja wyszłam, podejrzewam, że dziewczyna niedługo po mnie....a jak wróciła, to Plamka zdążyła już włożyć wystarczająco duzo wysiłku w zdemolowanie klatki i wydostanie się z niej.

Posted

Ona pewnie nie cierpiała. Ona nie wie że można zostać samej i nic złego się nie stanie...
AnnaA, nie wiem czy rozmawiałaś z Beatą, w przyszłym tyg się wybierzemy, żeby popracować z Plamką.
Ja pod koniec października mam wolne, to z nią popracuję też...

Posted

Monday napisał(a):
Ona pewnie nie cierpiała. Ona nie wie że można zostać samej i nic złego się nie stanie...
AnnaA, nie wiem czy rozmawiałaś z Beatą, w przyszłym tyg się wybierzemy, żeby popracować z Plamką.
Ja pod koniec października mam wolne, to z nią popracuję też...

Ania ma zepsuty ruter z tego co mi mówiła to przez dwa tygodnie nie będzie miała dostępu do netu.
Kontakt z nią tylko tel.

Posted

Beata M napisał(a):
Ania ma zepsuty ruter z tego co mi mówiła to przez dwa tygodnie nie będzie miała dostępu do netu.
Kontakt z nią tylko tel.

Szkoda :(
Na bieżąco by były wiadomości. A jak z Blanką?

Posted

Beata M napisał(a):
Rozmawiałam z Anią. Blanka jest bardzo grzeczna nie sprawia żadnych kłopotów,ma straszny apetyt zajada się nawet suchą karmą :)

????????????
Zajada się nawet suchą karmą???
O, to nowość :)
To jak takie zmiany, to może też sama będzie ładnie w domu zostawać??? Może pokona ten lęk :)
AnnaA jest cudotwórczynią :)