bullterrierka Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 kopiuję z forum amstaff - pitbull Trening klatkowy 1 - Wazne jest pierwsze wrazenie /drzwiczki zawsze otwarte/ . pozwul psu samodzielnie ogladnac klatkei odkryc jej uroki .ustaw klatke w najbardziej ruchliwej czesci domu, skad widac jak najwieksza czesc mieszkania . wysciel jej dno miekka poduszka . czesto wsypuj jedzenie do klatki .wrzucaj niepostrzezenie bardzo smakowite kaski, co jakis czas ukrywajac je pod poduszka/lub kocykiem/niech beda mila niespodzianka .przywiaz ulubiona zabawke do zucia mocnym sznurkiemw najdalszym koncu klatki 2-Kilka dni pozniej mozna przystapic do sesji treningowych .wybierz odpowiednie komendy/ wejdz , wyjdz /sa zbyt do siebie podobne .sesja treningowa -wydaj polecenie ... i wrzuc do klatki smakolyk -chwal gdy wchodzi i je smakolyk -wydaj polecenie... i zachec do wyjscia/bez uzycia smakolyka/ -pochwal bardzo wylewnie gdy wyjdzie/bez smakolyka / -powtorz wchodzenie i wychodzenie kilka razy -teraz zmien kolejnosc wydarzen, wydaj polecenie do wejscia i jak pies wejdzie dopiero wrzuc smakolyk -jesli nie wchodzi po wydaniu polecenie po prostu czekaj -nie powtarzaj polecenia drugi raz ,nie pękaj i nie wrzucaj smakolyka do klatki, zeby po niego poszedl -jesli nie chce wejsc skoncz sesjezostawiajac psa bez slowa -po chwili wroc do sesji znowu wydajac polecenie i czekajac az pies wejdzie , nagrodz go wtedy smakolykiem -kiedy wejdzie/wszystkie wkoncu wchodza wczesniej czy pozniej/nagrodz go sowicie kilkoma super smakolykami - zawsze po sesji pies powinien miec uczucie niedosytui chec do dalszych cwiczen 3-dalszy trening wypozycz sobie srednio interesujacy film i przygotuj zestaw "zuwaczy " dla psa - ten trening zaczynamy gdy pies wchodzi na polecenie do klatki -ustaw lkatke obok telewizyjnego fotela , kaz psu wejsc ,daj mu cos smacznego do zucia co zajmie go przez dluzszy czas, zamknij drzwiczki, usadow sie wygodnie i ogladaj swoj film - podczas filmu wyjdz kilka razy z pokoju /po orzeszki ,czy herbatke , czy cos tam // nigdy nie dluzej niz 60 sekund -ewentualne protesty dochodzace z klatki ABSOLUTNIE zignoruj/kazde twoje skarcenie glosem , spojrzenie bedzie w tym wypadku nagroda dla psa -po filmie kiedy pies jest spokojny otworz dzwiczki, i wydaj mu polecenie wyjscia -kiedy wyjdzie zachowuj sie neutralnie/ dobre rzeczy zdarzaja sie w klatce poza nia nie/ - kaz psu wejsc do klatki jesli nie chce mozesz zachecic go smakolykiem - nie zamykaj tym razem drzwi -nagrodz w klatce czyms wyjatkowym i obsyp psa pochwalami -kaz wyjsc -zachowuj sie neutralnie -mozna ten trening uznac za skonczony 4 kolejne zamkniecie drzwiczek -zacznij zamykac psa na rozmaite okresy czasukiedy jestes w domu i zajmujesz sie swoimi sprawami -zawsze dawaj mu cos smakowitego do zucia - ewentualne protest ABSOLUTNIE ignoruj 5 Ostateczne zamkniecie dzrwiczek - kiedy pies na polecenie chetnie wchodzido klatki i przebywaw niej przez dluzszy czas bez protestow, mozesz zaczac wychodzic z mieszkania Jeżeli klatka ma 2 drzwiczki, otwórz obie, by mógł spokojnie i swobodnie przechodzic. Wszelkie jedzenie (podstawowe posiłki i smakołyki) dawaj w klatce. Nagradzaj każde podejście i wejście do klatki. Możesz wrzucac zabawki, by on je stamtąd wyjmował i przynosił do Ciebie. Jak już swobodnie będzie wchodzić i siadać na posłanku, zamknij jedne drzwiczki, po czym od razu otwórz i nagrod psa. Powtarzaj, az zacznie mu sie dobrze kojarzyc. Pozniej wydluzaj zamykanie drzwiczek. Za kazde zostanie w klatce - nagradzaj, niech ma dobre skojarzenie. Pozniej wychodz do pokoju obok na chwile a on niech pozostanie w kojcu. Wracasz - nagradzasz. Wydluzasz czas. Poźniej wychodzisz z domu na chwile, wracasz, psa wypuszczasz i nagradzasz. Wydluzasz czas. To tak w skrocie Quote
Monday Posted October 2, 2010 Author Posted October 2, 2010 Plus taki, że u Plamki można zacząć od punktu trzeciego. Ja widziałam u tej dziewczyny jak ładnie weszła do klatki, dostała ucho do jedzenia i położyła się i jadła. Wtedy właśnie ja wyszłam, podejrzewam, że dziewczyna niedługo po mnie....a jak wróciła, to Plamka zdążyła już włożyć wystarczająco duzo wysiłku w zdemolowanie klatki i wydostanie się z niej. Quote
anhata Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 Biedulka, ile się musiała whycierpieć, ze teraz tak się zachowuje. Quote
Monday Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 Ona pewnie nie cierpiała. Ona nie wie że można zostać samej i nic złego się nie stanie... AnnaA, nie wiem czy rozmawiałaś z Beatą, w przyszłym tyg się wybierzemy, żeby popracować z Plamką. Ja pod koniec października mam wolne, to z nią popracuję też... Quote
Aimez_moi Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Kurcze......ale dziewczyna rozrabiara jest.......:) Quote
bullterrierka Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Monday napisał(a):Ona pewnie nie cierpiała. Ona nie wie że można zostać samej i nic złego się nie stanie... AnnaA, nie wiem czy rozmawiałaś z Beatą, w przyszłym tyg się wybierzemy, żeby popracować z Plamką. Ja pod koniec października mam wolne, to z nią popracuję też... Ania ma zepsuty ruter z tego co mi mówiła to przez dwa tygodnie nie będzie miała dostępu do netu. Kontakt z nią tylko tel. Quote
Monday Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 Beata M napisał(a):Ania ma zepsuty ruter z tego co mi mówiła to przez dwa tygodnie nie będzie miała dostępu do netu. Kontakt z nią tylko tel. Szkoda :( Na bieżąco by były wiadomości. A jak z Blanką? Quote
bullterrierka Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Rozmawiałam z Anią. Blanka jest bardzo grzeczna nie sprawia żadnych kłopotów,ma straszny apetyt zajada się nawet suchą karmą :) Quote
Monday Posted October 4, 2010 Author Posted October 4, 2010 Beata M napisał(a):Rozmawiałam z Anią. Blanka jest bardzo grzeczna nie sprawia żadnych kłopotów,ma straszny apetyt zajada się nawet suchą karmą :) ???????????? Zajada się nawet suchą karmą??? O, to nowość :) To jak takie zmiany, to może też sama będzie ładnie w domu zostawać??? Może pokona ten lęk :) AnnaA jest cudotwórczynią :) Quote
Monday Posted October 4, 2010 Author Posted October 4, 2010 Zapraszam na bazarki dla Yogiego http://www.dogomania.pl/threads/193786-MEEEGAAA-wielki-i-tani-ANTYKWARIAT.-Aukcja-do-18.10-dla-YOGIEGO http://www.dogomania.pl/threads/193927-DRUGI-MEEEGAAA-wielki-i-tani-ANTYKWARIAT.-Aukcja-do-20.10-dla-YOGIEGO Quote
Aimez_moi Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Blanka...:) Plamka.....:) jest super psiunia...... Czuje pewnie troske Panci nad soba.......:):) Quote
wiking042 Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Zajrzyjcie proszę: [quote name='MaDi']Przepraszam za offa ale to psiaki w wielkiej potrzebie: http://www.dogomania.pl/threads/193951-Tragiczne-warunki-szczeni%C4%99ta-potrzebuj%C4%85-pomcy!!! Edit: I tu... Piesek ma tylko czas do soboty... http://www.dogomania.pl/threads/181366-lt-lt-lt-Schronisko-w-Rybniku-gt-gt-gt-zapraszamy-!!!?p=15494037&viewfull=1#post15494037 Quote
Aimez_moi Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 A co tam nowego u Blanki.....:) Plamki....:):) Quote
anhata Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Dobrze, ze jest u Anny...bo idzie takie zimnoo Quote
Monday Posted October 8, 2010 Author Posted October 8, 2010 Ano jest u Anny...ale nadal pozostaje problem nauczenia jej zostawać samej w domu. Quote
anhata Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 I jak Sarunia??? GŁOSUJCIE NA RADOMSKIE SCHRONISKO ! http://www.zoonatura.pl/atrakcje/konkursschroniska/mazowieckie Quote
Aimez_moi Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Zaproszonka dla slicznej na wirtualny spacerek.......:):) Quote
Monday Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Plamka podobno grzeczna. Proszę o pomoc w ogłoszeniach !!!! Quote
Aimez_moi Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Piekne zdjecia........sliczna sunia.....:):) Quote
Monday Posted October 14, 2010 Author Posted October 14, 2010 Te zdjecia z dzieckiem fajne do ogłoszeń !!! Ludzie zobaczą, że to przyjazny pies. Proszę o pomoc w ogłoszeniach !!! Quote
wiking042 Posted October 14, 2010 Posted October 14, 2010 Wszystkie zdjęcia są super... Pies jest przyjazny, to nie ulega wątpliwości... :cool3: ...Ale domku to chyba potrzebuje szczególnego... takiego, jak u Anny...? Quote
Recommended Posts