Effrem Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Witam. Mam młodą suczkę owczarka niemieckiego, ma teraz prawie rok. Niedawno miała cieczkę. Od jakiegoś tygodnia zauważyłam zmiany zachowania w relacjach z innymi psami. Idą w kierunku dominacji. Zaczepia inne psy, zachęca do zabawy, jak nie chcą się bawić, to na nie szczeka. Potulne ustawia, nawet jak już schodzą jej z drogi. Z bardziej dominującymi psami zaczyna wchodzić w konflikty. Skończył się etap bezkolizyjnych kontaktów, teraz prawie każde spotkanie z psem to próba ustawienia tego drugiego. Wczoraj widziałam u swojego psa pierwszy raz w życiu zęby na wierzchu w kontakcie z innym psem. Tak jakby zobaczyła, że może i zaczęło jej się podobać. Zaczynam się zastanawiać co powinnam zrobić, żeby szybko zareagować na te jej zachowania. Zaskakuje mnie ta nagła zmiana. A może to taki etap dojrzewania? Macie takie doświadczenia? Quote
Pies Pustyni Posted September 8, 2010 Posted September 8, 2010 Mialem "niemca" przez 13 lat. Kiedy byl w podobnym wieku jak Twoja suka,tez szukal guza ;). Tylko,ze on nie bardzo lubil bawic sie z innymi psami,wiec nie bylo takiego przejscia z zabawy w walke,tylko ewentualnie po psychicznej probie sil cos tam sie zakotlowalo. Najprostrze co mozesz zrobic,to konczyc zabawe kiedy zauwazysz,ze cos zaczyna iskrzyc. Jednak nie jest to takie proste,bo to co Ty zinterpretujesz jako agresje,dla psow moze jeszcze nia nie byc. Ale lepsze to niz nic. Mimo to nie unikaj kontaktow z psami,zapewnij jej jak najwiecej wrazen,bodzcow,zabieraj ze soba wszedzie,gdzie tylko mozesz. A najlepiej zapiszcie sie na jakies szkolenie. Quote
sator_k_ Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Dopiszę się do tego tematu z takim pytaniem, czy wogóle u psa występuje coś takiego jak "okres dojrzewania" w taim ludzkim sęsie. Np. czasowe niesłuchanie się, próby cwaniakowania, ociągania się, chadzania własnymi ścieżkami. Pytam dlatego, że ostatnio mój już prawie dwuletni psiak jest taki rozkojarzony, ale w sumie wtedy kiedy się mnie słuchać trzeba,(Jak coś sobie tropi to jest w pełni skupiony na zadaniu, które sobie wyznaczył ;)) albo kiedy czasami coś razem robimy. I nie ma jakoś od tego reguły, bo ostatnie dwa dni zabawy na podwórku (czyli teoretycznie mało nieznanych bodźców) były tragiczne, a dzisiaj w lesie nawet aportować nam się udało i ćwiczyć przy psach, które były co prawda dość daleko, ale były i dodatkowo szczekały. I tak się zastanawiem, czy to takie "nieposłuszeństwo" może być spowodowane takim nastoletnim buntem? Czy po prostu mamy "gorsze dni". Quote
Elka_Ka Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 [SIZE="3"]Zapraszamy na manifestację w sprawie mordowni w Dyminach. Przyłączcie się, pokażmy kieleckim urzędasom, ilu nas jest! http://www.dogomania.pl/threads/196014-Walka-o-schron-kielce-dyminy-organizujemy-manifestację-przyłącz-się-do-nas!!! [SIZE="2"]Wspomóż nas podpisując petycję http://www.petycje.pl/petycja/5853/petycja_w_sprawie_schroniska_dla_bezdomnych_zwierzĄt_w_kielcach_dyminy.html Quote
Recommended Posts