jo-jo Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='sirion']Jo-jo, jak patrzałam na stronę hodowli Saxifraga, to tam prawie w każdym miocie był jakiś szczeniak o nie wzorcowym ubarwieniu. Czy to typowe u dogów ? I skąd się bierze ? W naszym miocie teraz po Jojku też jest jedna suczka nieprawidłowa, poprostu to są geny ja nie potrafie tego dobrze wyjaśnić bo zupełnie na genetyce się nie znam ;-)) Ostatnio była rozmowa o szarych arlekinach własnie u nas w temacie dogowym, ale dla mnie to nadal troszke za trudne ;-)) Jak patrze na tabele miotów z tego roku i z zeszłego to w prawie kazdym jest przynajmneij jeden szary.. Ale zdarzyło się już w tym roku że w miocie zarnych była..pręguska:loveu: Ale z tymi pytaniami to radze zgosić się do hodowców lub ludzii dłużej związanych z dogami niż ja :diabloti: Quote
bajadera Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Ja tak z pustej ciekawości, bo sama hoduję cos zupełnie innego, gdzie też mogą byc nieprawidłowości, ale tu wiem dlaczego. Quote
natasza Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 jo-jo napisał(a): Jak patrze na tabele miotów z tego roku i z zeszłego to w prawie kazdym jest przynajmneij jeden szary.. Ale zdarzyło się już w tym roku że w miocie zarnych była..pręguska:loveu: Ale z tymi pytaniami to radze zgosić się do hodowców lub ludzii dłużej związanych z dogami niż ja :diabloti: Hmm,np skoro te odmiany barwne są takie częste to musi być chyba jakiś powód nieuznania ich,oprócz "nie bo nie"?Czy zwiazane są z nimi jakieś nieprawidłowości budowy albo inne rzeczy,które sprawiają,ze lepiej nie hodować takich cudaków? :cool1: Quote
jo-jo Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 natasza napisał(a):Hmm,np skoro te odmiany barwne są takie częste to musi być chyba jakiś powód nieuznania ich,oprócz "nie bo nie"?Czy zwiazane są z nimi jakieś nieprawidłowości budowy albo inne rzeczy,które sprawiają,ze lepiej nie hodować takich cudaków? :cool1: Z tego co mi się wydaje (moze mi się tylko wydawać!) było kiedyś podejrzenie że krycie szrego szarym bądź arlekina powoduje zbicie genów i dochodzi do urodzenia samych szarych, co jest nie prawdą bo sa hodowle w krajach (gdzie szary jest dopuszczony), że w miotach są równiez arlekiny, a na anatomie to nie ma chyba jakiegokolwiek wpływu... Ale to lepiej wytłumaczą hodowcy bo ja zaraz jeszcze coś pokićkam.. Quote
nidhogg Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 co do nieuznanych przez FCI, mi sie strasznie podobaja brazowe merle Mudi.. uznaje je wegierski kennel club, ale fci nie, a tez sa genialne. lepsiejsi musieliby sie wypowiedziec, czy red merle niesie jakies wady oprcz tego. co do dogow - to takie szare laciate (sory za kompletna ignorancje)- to sa merle ? Quote
jo-jo Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='nidhogg'] co do dogow - to takie szare laciate (sory za kompletna ignorancje)- to sa merle ? Prosze tak wygląda merle :) Piękny Dyzio Saxifraga, bardzo żałuje że nie można ich wystawiać... Quote
zakla Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 Red merle, przynajmniej u australijczykow, jest normalnym kolorem. Nie niesie ze soba zadnych innych chorob itp., jest umaszczeniem takim jak czarny, czekoladowy czy blue merle ;) Jedyne, co nie jest polecane, to krycie marmurka marmurkiem ze wzgledu z tego co pamietam na zwiekszone ryzyko wystopienia mismarksow. Quote
natasza Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 zakla napisał(a):Red merle, przynajmniej u australijczykow, jest normalnym kolorem. Nie niesie ze soba zadnych innych chorob itp., jest umaszczeniem takim jak czarny, czekoladowy czy blue merle ;) Jedyne, co nie jest polecane, to krycie marmurka marmurkiem ze wzgledu z tego co pamietam na zwiekszone ryzyko wystopienia mismarksow. Przepraszam jeśli pytanie jest głupie ale co to są mismarksy??Coś związanego ze znaczeniami? Quote
zakla Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 Mismarki to zbyt duzo bialego. Czyli biale laty pomiedzy klebem a ogonkiem, na uszach, wokol oczu itd...:cool3: Quote
nidhogg Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 zakla napisał(a):Red merle, przynajmniej u australijczykow, jest normalnym kolorem. Nie niesie ze soba zadnych innych chorob itp., jest umaszczeniem takim jak czarny, czekoladowy czy blue merle ;) Jedyne, co nie jest polecane, to krycie marmurka marmurkiem ze wzgledu z tego co pamietam na zwiekszone ryzyko wystopienia mismarksow. nie no ale to normalnie, w zadnej rasie chyba nie kryje sie marmurka marmurkiem nie tyle ze wzgledu na znaczenia, co na slepote, gluchote i inne "bonusy" genetyczne. Quote
Pheobe Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 nidhogg napisał(a):nie no ale to normalnie, w zadnej rasie chyba nie kryje sie marmurka marmurkiem nie tyle ze wzgledu na znaczenia, co na slepote, gluchote i inne "bonusy" genetyczne. Czy marmurek u dogow to gen letalny???? Tak pytam z ciekawosci..... Ogladalam te stronke - posiedzialam troche i przyznam, ze mile spedzilam czas na tej stronce???? ;) ;) ;) pozdrawiam.....;) Quote
daga10011 Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 a ja dodam,ze u dogow tez zdazaja sie biale:lol: .W naszej zaprzyjaznionej hodowli byla biala suka-no prawie biala,bo miala 2 i "pol" kropki:lol: .A teraz urodzil sie piesek z trzema i "pol" kropka jak to nazwali hodowcy.Bialy kolor sie jednak wiaze z wieloma powiklaniami-na przyklad szczenie moze byc gluche..Porcelanka podobno tak samo-w tej hodowli wyszla porcelana i biala w jednym miocie-porcelana jest glucha,a biala nie.Za to biala ma genialna budowe:loveu: ,niesamowite katowanie:loveu: ..I takie psikusy moze dawac hodowla-pies fantastyczny anatomicznie,a niehodowlany:-( .W mojej rasie moze sie przydarzyc brazowa maska lub za duzo bialych znaczen-ale to jest bardzo rzadkie:lol: . Quote
Basik Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 Białe nie muszą być głuche od początku! Głuchną też niestety z wiekiem... Jak każdy biały pies mają częściej problemy ze skórą... Kiedyś mówiono o głuchocie wśród merle, ale to się nie potwierdziło, wiele krajów chce, aby były uznane. Podobno kryjąc merle można uzyskać piękne arlekiny o czystym tle (był program hodowlany chyba we Francji). Merle rodzą się z kryć w czarnych i arlekinach i jest to norma. Ja jestem przeciw połaczenią arlekin z arlekinem, miałabym trudność w uśpieniu białych szczeniat, a z tym trzeba sie liczyc... Tyle już było białych głuchych na adopcjach... Nie każdy sobie radził z takim psem, w stadzie często są nie akceptowane przez inne psy... Po co fundować im taki los??? Akurat biała z Myśliwych Wodana trafiła do kochajacej dogi osoby i nawet jeśli zacznie sie coś dziać to nikt jej nie odda... Quote
Recommended Posts