aeniolek Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Witam.Mam pytanie odnośnie wystaw.Otóż słyszałam,że są organizowane wystawy dla psiaków niehodowlanych.Czy ktoś wie czy to prawda?? Pozdrawiam :) Quote
zakla Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Wszystkie psy hodowlane byly kiedys niehodowlane, niektore cale zycie sa niehodowlane ale na wystawach bywaja... Cos jeszcze??:lol: Quote
aeniolek Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 tak. chodzi mi o pieski, które np. nie są dopuszczane do wystaw z powodu jakich wad wrodzonych (krzywy zgryz, dysplazja, wnętrostwo). czy dla takich piesków, które nie są idealne pod względem genetycznym też są organizowane wystawy czy jest to tylko przywilej najzdrowszych osobników?? Quote
Agasia Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 aeniolek napisał(a):tak. chodzi mi o pieski, które np. nie są dopuszczane do wystaw z powodu jakich wad wrodzonych (krzywy zgryz, dysplazja, wnętrostwo). czy dla takich piesków, które nie są idealne pod względem genetycznym też są organizowane wystawy czy jest to tylko przywilej najzdrowszych osobników?? Są wystawy tzw. psow nierasowych, ale to raczej tylko zabawa :) Quote
aeniolek Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 co to znaczy,że to tylko zabawa??proszę o wyjaśnienie:) Quote
Julka Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Tzn że kundelki się nie wystawia na poważnie. Wystawy, a właściwie jakieś pokazy z kundelkami organizowane są dosyć rzadko. Wybierany jest np. najsympatyczniejszy piesek. Nie ma sędziego, który ocenia pod kontem budowy itp. Quote
aeniolek Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 hm. ja wcale nie pisałam o kundelkach. tylko o rasowych psach z rodowodem, które ze względu na różne wady bądź czynniki dyskwalifikujące nie mogą pokazywać się na wystawach psów rasowych. Quote
jo-jo Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Jezeli rsowy z takimi wadami to nie stety nie ma czego szukać na wystawach bo będzie dyskwalifikoany za takie wady, i nie ma specjalnych wystaw dla psów które mają jakieś wady... Quote
zakla Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Szczerze to takie wystawy kojarzylyby mi sie z propagowaniem wad dyskwalifikujacych ;) Skoro ktos kupuje psa jako PETa, to musi sie liczyc z tym, ze na wystawy moze chodzic, ale bez psa, no chyba ze w sumie moze go zglaszac i placic, ale na ringu i tak nie ma czego szukac...;) Quote
Basik Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 W rasie dog niemiecki na niektórych wystawach, niestety nie w Polsce, jest tzw. pet class - tam pokazywane sa psy z wadami zgryzu, dogi merle i porcelany:) Ja jestem za - kiedyś rozmawialiśmy, aby i na naszej klubowej była taka klasa - właściciele szruszków i innych petów chętnie by sie pokazali - o juz pamietam, było to po klubówce na której towarzysko był dożek z Saxifragi, który robił furorę, piękny biało złoty arlekin:) Quote
jo-jo Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 oj Fargo to cuuuuuuuuuuuuudo :loveu: To nawet nie wiedziałam o takowych klasach, no ale cuż cvałe życie się uczzymy :) Quote
Basik Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Miło by było zobaczyć go na ringu, a ile merle jest fajowych... Ale wiesz jakbedziemy naciskać to moze da się to zrobić! Quote
Pheobe Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Basik napisał(a):W rasie dog niemiecki na niektórych wystawach, niestety nie w Polsce, jest tzw. pet class - tam pokazywane sa psy z wadami zgryzu, dogi merle i porcelany:) Ja jestem za - kiedyś rozmawialiśmy, aby i na naszej klubowej była taka klasa - właściciele szruszków i innych petów chętnie by sie pokazali - o juz pamietam, było to po klubówce na której towarzysko był dożek z Saxifragi, który robił furorę, piękny biało złoty arlekin:) Czy mozna zobaczyc tego psiaka na fotce??? Pytam z ciekawosci.... Bardzo bym chciala zobaczyc....;) Bardzo prosze o fotke!!!!;) Co to sa "porcelany" ? Quote
jo-jo Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 [quote name='Basik']Miło by było zobaczyć go na ringu, a ile merle jest fajowych... Ale wiesz jakbedziemy naciskać to moze da się to zrobić! Oj tylko Komisja nie chce Szarych :( U nasz własnie szary płasczyk się urodził i ta bym chciała zobaczyck keidyś jak stoi obok siebie na wystawie szary arlekin ze zwykłym :loveu: Pheobe prosze Bardzo ;-)) Quote
Pheobe Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 [quote name='jo-jo']Oj tylko Komisja nie chce Szarych :( U nasz własnie szary płasczyk się urodził i ta bym chciała zobaczyck keidyś jak stoi obok siebie na wystawie szary arlekin ze zwykłym :loveu: Pheobe prosze Bardzo ;-)) Jest przesliczny!!!! A wytlumaczycie mi co to za kolor porcelanowy?????;) Quote
Pheobe Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Ja wogole to taka dziwna jestem, ze lubie wszystko co jest inne.... Podobaja mi sie biale boxery, nietypowe umaszczenia u innych ras i laciate charciki wloskie, ktore nie sa uznane przez FCI. A o ile ciekawsze i weselsze sa takie pieski...... I marzy mi sie laciaty afgan, ktory podobno tez jest nie uznany.... A byl kiedys taki w Polsce..... ;) Quote
bajadera Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Mnóstwo jest takich nie uznanych we wzorcach FCI form barwnych. Jamniki łaciate na białym tle (kiedys widziałam takiego , bardzo fajny), pudle domino (w biało czarne łaty), skye terriery brązowe tzw. dudley i wiele innych. Czasem taka odrzucona odmiana może stać się rasą - piekny przykład to biały owczarek szwajcarski (chyba nie pomyliłam nazwy obecnie obowiązującej). Czasem nowe formy barwne po długiej walce są uznawane - przykład tego mamy u gończych polskich. Quote
Elitesse Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 albo czarno - srebrne sznaucery olbrzymy i srednie :loveu: Quote
bajadera Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Porcelanowy dog o ile dobrze wiem, to taki jaby arlekin, który tło ma jasno szare, a łatki ciemno szare. Jo-jo dobrze mówię ? Quote
jo-jo Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Porcelanka to arlekinek który ma białe ciałko w żółciutkie plamki ;-)) Tło szare i łatki ciemniejsze bądź na odwrót to merle czyli szaraczek ;-) Quote
bajadera Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Dziękuję Jo-jo za uświadomienie. Jeszcze inny przykład odmiany barwnej nie uznanej, to błękitne podpalane dobermany. Kiedyś była to uznana odmiana obok czarnych i brązowych podpalanych, ale okazało się, że ma tyle genetycznych wad, że została wycofana. Kiedyś spotkałam taką sukę. To znaczy, gdy ją spotkałam, to była łysą dobermanką. Jednym ze schorzeń tej odmiany było łysienie. Ta znana mi zmarła młodo, bo zanim w ogóle ustalono związek pomiędzy tą odmianą a łysieniem, była intensywnie leczona, co uszkodziło jej wątrobę. To jest już dawna historia. Błekitne podpalane dobermany rodzą się czasem dotąd. Moja znajoma miała takiego szczeniaka w miocie i była wściekła, bo jak mówiła, była to sztuka o najlepszej budowie z całego miotu. W USA hodują dobermany o barwie od kremowej do izabelowatej o oczach od czerwonych do błękitnych. Są one wynikiem mutacji, która oprócz tej dziwnej barwy niesie wiele niekorzystnych zmian w zdrowiu psów. No ale tam lubią dziwactwa. Był na ten temat kiedyś ciekawy artykuł w "Psie". Quote
bajadera Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Jo-jo, jak patrzałam na stronę hodowli Saxifraga, to tam prawie w każdym miocie był jakiś szczeniak o nie wzorcowym ubarwieniu. Czy to typowe u dogów ? I skąd się bierze ? Quote
zakla Posted June 15, 2006 Posted June 15, 2006 Albo aussie dilute, plowe czy sobole ;) Te pierwsze dosyc czesto spotykane, plowe raczej juz sporadycznie, bo to jeszcze pozostalosc z domieszki collie, sobolowe to juz w ogole moze kilka psow. Ale zadne z tych umaszczen nie wiaze sie z jakimis chorobami itp. Nie mialabym chyba nic przeciwko0, gdyby dilute zostaly uznane, bo jest to bardzo ladne (grafitowe;)) umaszczenie i jak juz wspominalam dosyc czesto pojawiajace sie:p Quote
Recommended Posts