Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nescca napisał(a):
to po co Go ratowałaś skoro teraz chcesz zabić? Nigdy nie zrozumiem niektórych ludzi..... to jakaś wyliczanka?
Dziś ratuję - jutro skazuję?

Ratowałam normalnego biednego pieska którego właściciele chcieli uśpić bez powodu. Oferowałam mu nawet dt jednak wtedy właśnie pojechał do nowych właścicieli miałam kiedyś u siebie na tymczasie dobermana w kiepskim stanie jago pani wyjechała został u jej rodziny która nienawidziła psa pan który się nim zajmował groził nawet że odetnie mu łeb i zakopie w lesie.Kiedy go do mnie przywieźli aż z rzeczowa pies był bardzo dziwny dla mnie był obojętny patrzył tempo w jeden punkt nie cieszył się nie merdał ogonem ani nie wykazywał agresji tylko tak stał jednak kiedy pan który go przywiózł podszedł niby chciał sie pożegnać z nim czy coś to pies rzucił się na niego widocznie musiał wycierpieć wiele złego z jego strony był strasznie agresywny do psów miałam problemy z utrzymaniem go ale kolczatka i kaganiec i duzo miłości załatwiło sprawę po kilku dosłownie dniach to był inny pies szalał z radości na mój widok był bardzo agresywny do psów ale dawał nad sobą panować nie rzucał sie na mnie z zębami.Po jakimś czasie znalazł bardzo dobry dom stały.Opisałam ten trudny przypadek żeby porównać go z bruna sytuacją on pogryzł człowieka żaden specjalista na całym świecie nie da nam gwarancji że to się nie powtórzy.I przede wszystkim kto zechce adoptować psa wiedząc o jego przeszłości???? I najważniejsze czy jesteście gotowe na to że jak kiedyś w przyszłości pogryzie kogoś będziecie potrafiły żyć z wyrzutami że to przez was bo chciałyście ratować psa dla którego jest za późno to oczywiście moje zdanie wasze zapewne jest zupełnie inne.Dla mnie każdy pies który pogryzł człowieka powinien być uśpiony chodzi mi o przypadki kiedy pies ugryzł bez przyczyny.

• Replies 379
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Elza22']Ratowałam normalnego biednego pieska którego właściciele chcieli uśpić bez powodu. Oferowałam mu nawet dt jednak wtedy właśnie pojechał do nowych właścicieli miałam kiedyś u siebie na tymczasie dobermana w kiepskim stanie jago pani wyjechała został u jej rodziny która nienawidziła psa pan który się nim zajmował groził nawet że odetnie mu łeb i zakopie w lesie.Kiedy go do mnie przywieźli aż z rzeczowa pies był bardzo dziwny dla mnie był obojętny patrzył tempo w jeden punkt nie cieszył się nie merdał ogonem ani nie wykazywał agresji tylko tak stał jednak kiedy pan który go przywiózł podszedł niby chciał sie pożegnać z nim czy coś to pies rzucił się na niego widocznie musiał wycierpieć wiele złego z jego strony był strasznie agresywny do psów miałam problemy z utrzymaniem go ale kolczatka i kaganiec i duzo miłości załatwiło sprawę po kilku dosłownie dniach to był inny pies szalał z radości na mój widok był bardzo agresywny do psów ale dawał nad sobą panować nie rzucał sie na mnie z zębami.Po jakimś czasie znalazł bardzo dobry dom stały.Opisałam ten trudny przypadek żeby porównać go z bruna sytuacją on pogryzł człowieka żaden specjalista na całym świecie nie da nam gwarancji że to się nie powtórzy.I przede wszystkim kto zechce adoptować psa wiedząc o jego przeszłości???? I najważniejsze czy jesteście gotowe na to że jak kiedyś w przyszłości pogryzie kogoś będziecie potrafiły żyć z wyrzutami że to przez was bo chciałyście ratować psa dla którego jest za późno to oczywiście moje zdanie wasze zapewne jest zupełnie inne.Dla mnie każdy pies który pogryzł człowieka powinien być uśpiony chodzi mi o przypadki kiedy pies ugryzł bez przyczyny.

Elzo pomagalas moim dobkom w ogloszeniach za co jestem wdzieczna,ale jak czytam co Ty wypisujesz to zal mi sie robi.....brak mi po prostu slow na to podejscie. Bez przyczyny?a ile dajesz mu czasu na jej znalezienie? usypialabys od razu, jesli Twoim zdaniem ugryzlby bez przyczyny czy staralabys sie ja jednak znalesc?
Dobrze,ze o tym usypianiu mozesz sobie tylko pogadac, bo tak pomagac psom.....
Zawsze jest jakas przyczyna i te psy sa wlasnie najbiedniejsze, bo sa od razu przez osoby jak Ty spisywane na straty.

Posted

karusiap napisał(a):
Elzo pomagalas moim dobkom w ogloszeniach za co jestem wdzieczna,ale jak czytam co Ty wypisujesz to zal mi sie robi.....brak mi po prostu slow na to podejscie. Bez przyczyny?a ile dajesz mu czasu na jej znalezienie? usypialabys od razu, jesli Twoim zdaniem ugryzlby bez przyczyny czy staralabys sie ja jednak znalesc?
Dobrze,ze o tym usypianiu mozesz sobie tylko pogadac, bo tak pomagac psom.....
Zawsze jest jakas przyczyna i te psy sa wlasnie najbiedniejsze, bo sa od razu przez osoby jak Ty spisywane na straty.

Biedne to są dzieci pogryzione właśnie przez takie psy!!!! Widzę że wszyscy tu maja zupełnie inne zdanie niż ja każdy ma prawo do własnego zdania wiec będę śledziła wątek bez obaw nie będę się udzielać zobaczymy jak skończy się ta historia na końcu okaże się kto miał racje.

Posted

[quote name='karusiap']Biedne sa tez psy meczone przez dzieci i co w zwiazku z tym?[/QUOT

Ale to winna tylko i wyłącznie rodziców albo opiekunów wiem z własnego doświadczenia że 2 letnie dziecko w krótkim czasie da sie nauczyć szacunku do zwierząt wystarczy chcieć no ale niestety znam bardzo mało ludzi zwracających na to uwagę ludzie myślą że jak dziecko męczy psa ciągnie go szarpie itd. to nie robić nic złego bo to tylko pies dla mnie to nigdy nie był tylko pies tylko członek rodziny ale jak starłam się zwrócić uwagę kuzynce cioci itd. jak mogą na coś takiego pozwolić to zawsze było to odebrane wybuchem śmiechu z takim zacofaniem bo inaczej nie mogę tego nazwać spotkam się każdego dnia ale ludzi nie da się zmienić.

Posted

Każdy ma prawo do własnego zdania natomiast uważam, że o życiu psa powinien w takim przypadku decydować specjalista.
To behawiorysta powinien ocenić czy atak psa był 'bez powodu' a w związku z tym na ile jego zachowanie będzie przewidywalne w przyszłości...
Bruno dostał szansę i mam nadzieję, że słusznie.

A póki co mamy masakrę finansową - zero kasy, długi prawie 2000zł !!! i nie wiadomo czy adopcyjnego psa w hotelu; jeżeli adopcyjnego to kiedy ??
A ponadto nikt nie chciał łagodnego, fajnego 5-6letniego Bruna to mamy coraz starszego psa z takim incydentem w życiorysie...:flaming:

Posted

Bruno w hoteliku sprawuje sie bardzo dobrze - o dziwo ma psa obok w kojcu i wcale nie wariuje
szkoleniowiec, który z nim pracuje twierdzi, ze te ugryzienia to nawyk wyuczony raczej ze strachu niz z agresji- ma określić jak głęboko jest to zakorzenione i czy jest w ogole możliwe wyeliminowanie u Bruno takiego zachowania ..by to stwierdzić i powiedziec cos wiecej o psie jesteśmy wstepnie umówieni na 5 sesji całodniowych - koszt jednej 150zl + hotelik 15zl /dobe + karma

tu bazarek na JEgo utrzymanie:
http://www.dogomania.pl/threads/217131-Różności-na-zagrożonego-uśpieniem-Bruna-do-15.11!!-krawaty-ksiazki-ciuszki

• 2 weeks later...
Posted

Bruno ma sie dobrze, w hoteliku sprawuje sie w porzadku - niestety szkoleniowiec który mial przychodzic do Bruna jak narazie olał sprawe...ma sie pojawic jak tylko bedzie mogl....

Wpłaty:
100zl Halina R.
200zl Elza22
100zł Elza22
100zł Betka
20zł dzodzo
5zł wawer bazarek
120zł Elza22
120zl wawer bazarek
150zl bazarek danavas

razem 765zł

Wydatki:
70zl transport dobka do hoteliku
70zl transport dobka na kastracje
150zl kastracja
300zł hotel czerwiec
300zł hotel lipiec
300zł hotel sierpień
300zl hotel wrzesien
50zl transport Katowice
150 hotelik pazdziernik
130 transport do hoteliku w Łodzi
225 hotelik pazdziernik Łodz
88zl karma

dług 1218zł

Posted

Bruno jest na Malowniczej; odwiedzić napewno go można, nie wiem jak to wygląda ze spacerami... trzeba najlepiej osobiście porozmawiać z właścicielką hotelu.

Karilka a jakie warunki oferujesz w swoim DT? mamy suńkę z maluchami do natychmiastowego zabrania...

Posted

Strasznie trudno podjąć ostateczną decyzję ale niestety chyba stoimy pod ścianą...
Bruno pogryzł szkoleniowca - co w jego opinii dalej nie przesądza sprawy bo Bruno zareagował tak jak poprzednio z Patrykiem - ale świadczy to o głębokim utrwalaniu reakcji; mamy wrażenie, że niestety agresywne zachowania ulegają wyłącznie eskalacji... Bruno nie może być w boksach wewnętrznych bo nakręcając się na inne psy nie ma możliwości nawet bezpiecznego założenia mu kagańca... Żeby wyprowadzić go z kojca, właścicielka hotelu musi najpierw wyprowadzić sąsiadującego psa a potem zakładać kaganiec Brunowi... To jest dalej świetny pies w przypadku gdy w jego zasięgu wzroku/słuchu nie pojawi się czynnik go nakręcający wtedy Bruno traci absolutnie kontakt z rzeczywistością i atakuje bez żadnej kontroli...

Posted

Którego szkoleniowca pogryzł? Kiedy zaatakował? Cholera.. wiadomo coś wiecej? Czy on atakuje w sytuacji kiedy jest nakręcony i TYLKO wtedy? Nakręca się TYLKO na inne psy?

Posted

Bruno przekroczył wczoraj TM...

Masakra!! pierwsza taka decyzja , tragedia świetnego psa i nas...
Bruno nie ugryzł, on dwukrotnie pogryzł bardzo poważnie dwóch silnych facetów, którzy ledwo z nim sobie poradzili... przy ostatnim ataku wyszarpał kawałki mięśni..
To była agresja przenoszona w sytuacji nakręcenia się tracił kontakt z rzeczywistością i na nic nie reagował...
Cholernie mi żal tego psa, który całe życie cierpiał przez głupotę człowieka ale niestety nie mogliśmy narażać innych..

Żegnaj psiaku:-(:-(
Przepraszam, nie tak miało być...
Biegaj wolny....

Posted

Biedny... Człowiek stworzył tę rasę i tylko człowiek jest winny, że nie zawsze może nad nią zapanować. Pies jest niewinny. Wy tylko chroniłyście ludzi, którzy chcieli mu pomóc. Szkoda, że on nie mógł tego zrozumieć...

Posted

ehhh nie tak miało byc...porażka nasza i psa...cholernie mi przykro psiaku...

[quote name='Lu_Gosiak']

Wpłaty:
100zl Halina R.
200zl Elza22
100zł Elza22
100zł Betka
20zł dzodzo
5zł wawer bazarek
120zł Elza22
120zl wawer bazarek
150zl bazarek danavas

razem 765zł