Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 379
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nadal u Wiosny; niestety nie ma żadnych propozycji dla niego...
Fundacja nie ma możliwości pomocy.
U Wiosny nie może dłużej siedzieć; niestety jego zachowanie ulega wyłącznie eskalacji.

Ostatnią deską ratunku jest chyba hotel w Bogatyni, zobaczymy co uda się załatwić bo miejsc nie ma a Bruno nie może czekać kilka miesięcy aż zwolni się miejsce...

Posted

Bo wszyscy wstrzymali oddech i czekają... na decyzję. Myślę, że mało kto ma odwagę wypowiedzieć ją na głos, ale rozsądek w środku podpowiada najgorsze :(.

Posted

Jeszcze się wtrącę - dopiero trafiłam na wątek.

Widziałam jak na szkoleniu treser oduczał agresji do zwierząt bardzo agresywnego i nadpobudliwego rottka obrożą elektryczną.
Na początku pies był bezwzględnie w kagańcu, bo się strasznie "ekscytował" na widok innych czworonogów i kłapał pyskiem na lewo i prawo - między innymi także w kierunku próbującego go okiełznać właściciela.
Mimo, że był nauczony komend (po szkoleniu) nic do niego nie docierało - jakby ogłuchł.
Dopiero impuls elektryczny skutecznie wytrącał go z tej ekscytacji i pies łapał kontakt z przewodnikiem.
To po prostu sposób na wytrącenie psa z obecnego stanu - niestety na niektóre nie działa cesarowskie "psytanie".
Taka obroża ma sporą skalę regulacji siły z jaką działa i można dopasować do psa. Impuls musi być na tyle silny, żeby pies zareagował. Z czasem można zmniejszyć siłę działania.
Dodam, że miałam taką obrożę na ręce i to nic strasznego ;)
Po jakimś czasie można było zdjąć psu kaganiec, a później wystarczał sam ostrzegawczy sygnał z obroży.

Nie każdego psa da się oduczyć wszystkiego pozytywnymi metodami pracy.

Może to coś mogłoby pomóc, a może już nie ...
Pewnie Ameryki nie odkryłam ;)

Posted

[quote name='wawer']Bo wszyscy wstrzymali oddech i czekają... na decyzję. Myślę, że mało kto ma odwagę wypowiedzieć ją na głos, ale rozsądek w środku podpowiada najgorsze :(.[/QUOTE]

wiadomo, że oddanie psa komuś nieprzygotowanemu na takie zachowania, bez doświadczenia jest równoznaczne z tym jakbyśmy dali odbezpieczoną broń, która nie wiadomo kiedy i gdzie wypali. ja zmieniłam zdanie na temat agresywnych psów od kiedy mam małe dziecko i dwie suki i notorycznie "napada" na nas suka z bloku obok - lewa bokserka. Szczerze to wolałabym żeby ją odebrali i dali w odpowiedniejsze ręce bo jej właściciele nie pracują z nią w żaden sposób a smyczy nie uznają. Strach pomyśleć co będzie jak Bruno kiedyś trafi też na takich głąbów? kto weźmie za to odpowiedzialność? My? dogomaniacy? a jak kogoś zagryzie? dziecko, które wyjdzie ze swoim psem i weźmie go na ręce? niech bruno zerwie się komuś ze smyczy kiedyś? Ja jestem za uśpieniem go, chyba, że zdarzy się cud i weźmie go jakiś doświadczony szkoleniowiec i nie uczyni z niego maszynki do zabijania... takie jest moje zdanie.

Posted

[quote name='skrzeli']Jeszcze się wtrącę - dopiero trafiłam na wątek.

Widziałam jak na szkoleniu treser oduczał agresji do zwierząt bardzo agresywnego i nadpobudliwego rottka obrożą elektryczną.
Na początku pies był bezwzględnie w kagańcu, bo się strasznie "ekscytował" na widok innych czworonogów i kłapał pyskiem na lewo i prawo - między innymi także w kierunku próbującego go okiełznać właściciela.
Mimo, że był nauczony komend (po szkoleniu) nic do niego nie docierało - jakby ogłuchł.
Dopiero impuls elektryczny skutecznie wytrącał go z tej ekscytacji i pies łapał kontakt z przewodnikiem.
To po prostu sposób na wytrącenie psa z obecnego stanu - niestety na niektóre nie działa cesarowskie "psytanie".
Taka obroża ma sporą skalę regulacji siły z jaką działa i można dopasować do psa. Impuls musi być na tyle silny, żeby pies zareagował. Z czasem można zmniejszyć siłę działania.
Dodam, że miałam taką obrożę na ręce i to nic strasznego ;)
Po jakimś czasie można było zdjąć psu kaganiec, a później wystarczał sam ostrzegawczy sygnał z obroży.

Nie każdego psa da się oduczyć wszystkiego pozytywnymi metodami pracy.

Może to coś mogłoby pomóc, a może już nie ...
Pewnie Ameryki nie odkryłam ;)[/QUOTE]
próbowac kogoś znaleźć, kto umiejętnie posłuży się obrożą można - ale łatwo jest tym narobić więcej szkód niż pożytku...

Posted

Dla mnie uśpienie było od samego początku jedynym rozsądnym rozwiązaniem i naprawdę staram się zrozumieć nad czym się jeszcze dziewczyny zastanawiacie jak już pisałam wcześniej gdyby to był mój pies to tego samego dnia którego by mnie ugryzł bym go uśpiła.

Posted

Dla mnie też w pierwszym momencie istniało tylko jedno rozwiązanie ale po rozmowach z kilkoma fachowcami wszyscy byli zgodni, że nie dyskwalifikuje to jeszcze psa...
Pewnie, że najprościej byłoby uśpić ale skoro wzięliśmy za psa pełną odpowiedzialność to uważam, że należy dać mu szansę...
Z Brunem zgodził się pracować szkoleniowiec z Łodzi, dzięki pomocy Fundacji NiZ udało się dla Bruna załatwić miejsce w hotelu.
Przedwczoraj Patryk zawiózł Bruna do Łodzi; jutro spotkanie ze szkoleniowcem - czekamy na ocenę psa.
Bruno spokojnie zaaklimatyzował się na miejscu, chodzi na spacery.

Oczywiście pociąga to za sobą kolejne koszty:shake:
Transport do Łodzi wyniósł 130zł ; hotel 450zł + nasza karma
po prostu masakra:-(

Posted

tak naprawdę super wieści ciekawe tylko jak w przyszłości kogoś pogryzie kto będzie za to odpowiadał a później cały czas się wszyscy dziwią się skąd tyle pogryzionych dzieci bo w tym roku to już był rekord co chwile jakieś pogryzione dziecko.

Posted

Elza22 napisał(a):
Dla mnie uśpienie było od samego początku jedynym rozsądnym rozwiązaniem i naprawdę staram się zrozumieć nad czym się jeszcze dziewczyny zastanawiacie jak już pisałam wcześniej gdyby to był mój pies to tego samego dnia którego by mnie ugryzł bym go uśpiła.

A ja tego samego dnia z własnym psem poszukałabym pomocy fachowca, a potem poradziła się u drugiego.
Nic nie dzieje się wszak bez przyczyny.
Jeśli nie dawaliby szans uśpiłabym.
Znam ludzi, którzy nauczyli się żyć z agresywnym psem, ale byli to ludzie bardzo bardzo odpowiedzialni.

Elza22 napisał(a):
tak naprawdę super wieści ciekawe tylko jak w przyszłości kogoś pogryzie kto będzie za to odpowiadał a później cały czas się wszyscy dziwią się skąd tyle pogryzionych dzieci bo w tym roku to już był rekord co chwile jakieś pogryzione dziecko.

Też się zastanawiam kiedy się skończy głupota niektórych właścicieli.

Posted

skrzeli napisał(a):
A ja tego samego dnia z własnym psem poszukałabym pomocy fachowca, a potem poradziła się u drugiego.
Nic nie dzieje się wszak bez przyczyny.
Jeśli nie dawaliby szans uśpiłabym.
Znam ludzi, którzy nauczyli się żyć z agresywnym psem, ale byli to ludzie bardzo bardzo odpowiedzialni.

Też się zastanawiam kiedy się skończy głupota niektórych właścicieli.

Właśnie tego nigdy nie zrozumiem do pomocy ogłoszeń wsparcia nigdy nie ma chętnych ale do wymądrzania się zawsze ktoś się znajdzie. Nie będę tego w inny sposób komentowała bo nie mam zamiaru zniżać się do twojego poziomu.

Posted

Elza22 napisał(a):
Właśnie tego nigdy nie zrozumiem do pomocy ogłoszeń wsparcia nigdy nie ma chętnych ale do wymądrzania się zawsze ktoś się znajdzie. Nie będę tego w inny sposób komentowała bo nie mam zamiaru zniżać się do twojego poziomu.

Tak jest :)

Posted

Elza22 napisał(a):

liczę na to, że psa nie dadzą mimo pobytu u szkoleniowca w pierwsze lepsze ręce, wg mnie jemu zawsze powinno się ufać w minimalnym stopniu. szkoleniowiec powinien ocenić czy on się nadaje do życia wśród ludzi czy nie.

Posted

Elza22 napisał(a):

a co chcesz ogłaszać? oddam psa, który może Cię zagryźć?

Posted

pietrucha204 napisał(a):
a co chcesz ogłaszać? oddam psa, który może Cię zagryźć?

Kolejna mądra osoba która nawet nie pofatygowała się przeczytać całego wątku tylko wpada pod koniec i udaje mądrą a jakie masz do tego prawo nie masz żadnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Elza22 napisał(a):
Kolejna mądra osoba która nawet nie pofatygowała się przeczytać całego wątku tylko wpada pod koniec i udaje mądrą a jakie masz do tego prawo nie masz żadnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Może jednak nerwy na wodzy, bo bez powodu obrażasz tylko ludzi, którzy śmią mieć odmienne zdanie.
Akurat prawa do wypowiedzi na forum publicznym to Ty nikomu zabronić nie możesz :p

Posted

Skończcie to daremne bicie piany. Zdecydowałyśmy ,że dajemy szanse temu psu i tyle. Nie jestem ciekawa zdania ludzi którzy myślą inaczej. My za to płacimy...od tych którzy są przeciwni pies nie dostanie nawet złotowki.....a my musimy opłacić wszystko ,więc nie życzymy sobie na wątku tego rodzaju przepychanek. To ma być miejsce gdzie spotykają sięludzie chcący Bruno pomóc a nie szkodzić.

Posted

nescca napisał(a):
Skończcie to daremne bicie piany. Zdecydowałyśmy ,że dajemy szanse temu psu i tyle. Nie jestem ciekawa zdania ludzi którzy myślą inaczej. My za to płacimy...od tych którzy są przeciwni pies nie dostanie nawet złotowki.....a my musimy opłacić wszystko ,więc nie życzymy sobie na wątku tego rodzaju przepychanek. To ma być miejsce gdzie spotykają sięludzie chcący Bruno pomóc a nie szkodzić.

Bruno w sumie dostał odemnie 420 zł a teraz nawet swojego zdania nie mogę wypowiedzieć naprawdę super już kilka razy słyszałam że nie warto tu pomagać i teraz muszę się zgodzić z Tą osobą.

Posted

Elza22 napisał(a):
Bruno w sumie dostał odemnie 420 zł a teraz nawet swojego zdania nie mogę wypowiedzieć naprawdę super już kilka razy słyszałam że nie warto tu pomagać i teraz muszę się zgodzić z Tą osobą.

to po co Go ratowałaś skoro teraz chcesz zabić? Nigdy nie zrozumiem niektórych ludzi..... to jakaś wyliczanka?
Dziś ratuję - jutro skazuję?