Jump to content
Dogomania

Bingo staruszek - pudel - zaćma, padaczka, chore serce. $ - POMOCY!

Recommended Posts

Posted

majqa napisał(a):
Tak, poproszę Leni i może jakoś, hm... wtrynić w tytuł, że domowy DT? Jak sądzisz? Daj Boże, że zdarzy się cud.

Byłoby najlepiej dla Bingusia, ale domowy dt bez innych psiaków to chyba marzenie ściętej głowy, chyba w każdym dt są psiaki

Posted

Dziewczyny, obejrzałam ten filmik, nie czytałam wątku - jedynie filmik, posta podesłała mi malawaszka, w związku z innym tematem innego psiaka - nie wiem więc dokłądnie jaka jest sytuacja tego psiaka, ale

moja suczka - sznaucerka miniaturka co jakiś czas (kilka miesięcy, czasem dłużej) miewa podobne ataki

początrkowo lekarze zdiagnoZowali u niej padaczke - skutkiem tego przez 8 lat sunia przyjmowała Luminal, w zeszłym ro,ku wyszło na jaw, że to wcale nie padaczka lecz Choroba Menniera! ataki sa podobne ale pies nigdy nie traci przytomności! zachowuje świadomość, piszczy, "szuka pomocy", ale nie może ustac na nogach...
jedno jest pewne - Luminal jest w tym wypadku niepotrzebny bo z tym można żyć! bez leków tak drastycznych i wyniszczających organizm jak luminal

jeśli ktoś będzie chciał dokładniej - podam linki, napisze więcej

Posted

Prosze - tutaj jest opis jak zdiagnozowano Chorobe Menniera u sznaucera Olbrzyma (moja historia tez tam jest) http://www.forum.e-sznaucery.pl/viewtopic.php?t=1007

w pierwszym poście na samym końcu jest link do filmu z atakiem u tamtego psa - na podstawie tak sfilmowanego ataku i badań lekarz zdiagnozował że to Mennier a nie padaczka - poczytajcie - warto!!!

dodatkowo tu jest wątek z dogo - tego samego użytkownika http://www.dogomania.pl/threads/138248-Padaczka-czy-choroba-Meniera-podobne-objawy

no i filmik:

[video=youtube;dd8t1571I2E]http://www.youtube.com/watch?v=dd8t1571I2E[/video]

Posted

Choroba Ménière'a (idiopatyczny wodniak błędnika, łac. morbus Ménière, ang. Ménière's disease) – rzadka choroba (częstość wynosi około 50:100 000 osób), której przyczyną jest nadmierne gromadzenie się i wzrost ciśnienia endolimfy w błędniku. Objawia się układowymi zawrotami głowy, szumem usznym i postępującą utratą słuchu. Chorobę opisał w 1861 roku Prosper Ménière (1799-1862)[1][2].

Posted

Romka napisał(a):
Choroba Ménière'a (idiopatyczny wodniak błędnika, łac. morbus Ménière, ang. Ménière's disease) – rzadka choroba (częstość wynosi około 50:100 000 osób), której przyczyną jest nadmierne gromadzenie się i wzrost ciśnienia endolimfy w błędniku. Objawia się układowymi zawrotami głowy, szumem usznym i postępującą utratą słuchu. Chorobę opisał w 1861 roku Prosper Ménière (1799-1862)[1][2].

tak Romka - u ludzi, i u ludzi powoduje postępująca głuchotę

u psów jeszcze kilka lat temu nie diagnozowana - przez co przypadkli meniera "podciagano" pod padaczke

Posted

Wieści od Sylwii cd...

Dobrze nie jest. Sylwia nie chciała jednak poknocić czego w przekazie. Poprosiła panią doktor o mailowy opis wyniku badań. Mail miał pójść do Mamanabank i przez nią ma być wstawiony.
Kasa - Sylwia zapłaciła 154zł + 30zł + 50zł, odzyska komputer, wstawi zapewne info. Ponieważ nie mam pewności, czy dobrze zapamiętałam kwoty, upewnię się jutro, ewentualnie skoryguję je i dopiero wrzucę w rozliczenie.

Dodatkowo doszła wpłata 100zł od Coronaaj. :loveu:

Posted

Zamiast Luminalu (jeśli jest konieczny) można podawać bromek potasu - ostatnio to stosują weci z dobrymi rezultatami, poza tym nie jest tak szkodliwy jak Luminal

Jakieś wieści o Bingusiu? trzymam kciuki nieustająco