Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ile trzeba zapłacić za border collie z rodowodem? Oczywiście, średnio... Nie mam na myśli "najlepszego" psa z miotu, z szansami na czempionaty, ale takiego normalnego psiaka, do kochania ;)

Posted

BC w Polsce kosztuje średnio 2000-2500zł ale to zależy od hodowli i rodziców szczeniąt. Na przyszłość polecam zadzwonić do hodowli z takimi pytaniami :-)

Posted

Myślę, że pies niewystawowy, niehodowlany (pet) będzie sporo tańszy.
A do hodowli lepiej nie dzwonić tylko z pytaniem "dzień dobry po ile szczeniaki", bo większość hodowców odkłada słuchawkę ;)

Posted

Wydaje mi się że bardzo rzadko rodzą się pety. Hodowcy w PL (w większości) dość skrupulatnie dobierają rodziców dlatego szczeniaczki są zdrowe i zgodne z wzorcem. W Czechach rodzi się podobno sporo petów, ostatnio w jakiejś czeskiej hodowli widziałam miot gdzie prawie wszystkie szczenięta miały złe ubarwienie (były w ponad 50% białe) i niebieskie oczy.
A co do pytań do hodowcy chodziło mi o to że po prostu lepiej się kontaktować z hodowlą i wiadomo że nie na wstępie pytać o cenę ale właśnie dowiedzieć się o planowany miot (lub obecny), zapytać o peta (a raczej "pupila" bo to dla mnie bardziej przyjazne słówko :-)) i potem ewentualnie o cenę. To i tak na końcu hodowca decyduje czy wyda nam psiaka czy nie :-)

Posted

lottie- w polsce rodzi sie mniej petow bo jest mniej psow niz w czechach. ale niewzorcowych bc w polsce jest sporo i jezeli ktos podzwoni i popyta to mozna takiego znalezc. To ,ze dobierzesz skrupulatnie rodzicow nie znaczy ,ze w miocie nie bedzie peta.