Tośka_m Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Tak jak mówiłam - dwie takie same zabawki, to nie będzie bardziej lubiła/nie lubiła żadnej z nich. Po drugie - nie emanuj posiadaniem drugiej zabawki. Lepiej jak jest mało widoczna dla psa (np. za Twoimi plecami) :cool3: Quote
coztego Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Już więcej nie będziesz się bawiła ringo i frisbee jednocześnie :razz: , więc użyję przykładu z dwoma ringo (ringami?)... Jedno ringo rzucasz, a w tym czasie drugie masz schowane- za plecami albo pod bluzką... Ważne, żeby było łatwo dostępne dla Ciebie, żebyś mogła je nagle i znienacka wyciągnąć, kiedy Sonia podbiegnie do Ciebie z przyniesionym ringo. Wtedy wyciągasz drugie i rzucasz, kiedy tylko Sońka wypuści pierwsze... Pies szybko pojmie, że drugie ringo jest dostępne dopiero wtedy, kiedy przyniesie i wypluje pierwsze. Wdzięcznym obiektem takich zabaw są piłeczki, bo bez trudu można taką tenisową piłkę schować w kieszeni, a nawet w garści... :cool1: Quote
Behemot Posted June 23, 2006 Author Posted June 23, 2006 Tośka_m i Coztego, dzięki wielkie za rady! Kupię drugie ringo i zacznę trening. Oby się udało... Na spacery chodzę objuczona jak wielbłąd: w plecaku mam ringo, frisbee, piłeczkę, butelkę wody dla Soni, miseczkę, chusteczki do mycia rąk zabłoconych od zabawek, plastry na wszelki wypadek ;) No żesz, niech ona to nosi! ;) Aha, przypomniała mi się jeszcze jedna drobnostka (sorry, że tak marudzę ;)). W trakcie spaceru i kiedy już wracamy Sonia lubi nieść ringo w pyszczku. Zachęcać ją do tego, czy nie? Może stąd wynika jej niechęć do oddawania go podczas aportowania? :roll: Quote
coztego Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Ja bym jej pozwoliła nosić, jeśli sprawia jej frajdę to, że może samodzielnie przynieść zdobycz do domu :lol: Kiedyś nie pozwalałam Kreśce nosić aportu w drodze do domu, bo ciągnęła na smyczy mając piłkę w pysku. Ale ostatnio już na tyle dobrze opanowała chodzenie na smyczy, że nie ciągnie i pozwalam jej memłać tę piłeczkę po drodze. Wydaje mi się, że dzięki temu nie ma takich odpałów na punkcie piłki, wie, że i tak w końcu będzie ją sobie niosła... :p No i kiedy siedzimy sobie na łaczce i odpoczywamy podczas zabaw, to daję Kresce obie piłeczki, leżą sobie koło niej, czasem którąś pomemła, a jak odpocznie to łapię tę, która jest bliżej mnie i rzucam ;) Mam wrażenie, że to także pomaga zapanować nad totalnym ześwirowaniem suki na punkcie piłek... Quote
Behemot Posted June 23, 2006 Author Posted June 23, 2006 coztego napisał(a):Ja bym jej pozwoliła nosić, jeśli sprawia jej frajdę to, że może samodzielnie przynieść zdobycz do domu :lol: Sonia robi to z wielką dumą :lol: Tylko czasami upuści je, żeby coś powąchać, i potem zapomni, a ja muszę jej przypominać, pilnować, żeby się nie zgubiło. Raz poleciało na ulicę (na szczęście była na smyczy) i był wielki płacz i zgrzytanie zębów :roll: Na szczęście udało nam się je odzyskać. Quote
Tośka_m Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Tośka_m i Coztego, dzięki wielkie za rady! Nie ma sprawy :oops: Jestem w temacie jeśli chodzi o aporty itp. bo to jest to, z czym mój pies ma (miał ;)) problem. Tylko w drugą stronę niż Sonia - nie był nakręcony na nic zupełnie gdy do mnie trafił, dlatego problemy, które Ty masz ja przerabiałam na swoim, tylko że w odwrotną stronę :lol: Na spacery chodzę objuczona jak wielbłąd: w plecaku mam ringo, frisbee, piłeczkę, butelkę wody dla Soni, miseczkę, chusteczki do mycia rąk zabłoconych od zabawek, plastry na wszelki wypadek ;-) No żesz, niech ona to nosi! ;-) Skąd my to znamy :cool3: A co do noszenia w pysku ringo podczas powrotów - ja bym to utrwalała. Niech się dziewczyna cieszy :lol: Quote
Behemot Posted June 23, 2006 Author Posted June 23, 2006 Zauważyłąm też, że kiedy Sonia niesie ringo, mniej ciągnie na smyczy. Może ta "praca" bardzo ją pochłania? :cool3: Może to jest jakiś sposób na oduczenie jej ciągnięcia? :roll: Quote
Tośka_m Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 No jasne, że ta praca ją pochłania. Przecież musi być tak skupiona na ringu, żeby go nie upuścić, no i żeby wszyscy widzieli jaka ona jest dzielna i jakie fajne ma to ringo :evil_lol: Swoją drogą bardzo fajnie wyglądają takie psiaki noszące swoje zabawki w dziobach :loveu: W pewnym stopniu może to pomóc w nieciągnięciu, ale wydaje mi się, że lepiej jest po prostu opanować nieciągnięcie osobno. Ringo to jest substytut, więc nie liczyłabym na to, że niosąc go w dziobie automatycznie stanie się aniołkiem na smyczy :cool3: Quote
coztego Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Behemot napisał(a): Może to jest jakiś sposób na oduczenie jej ciągnięcia? :roll: Pewnie można by to jakoś wykorzystać, ale osobiście nie mam pomysłu jak ;) Do nauki nieciągnięcia potrzebne Ci są dłuuugie spacery na smyczy, najlepiej z lekko wybieganą suką. :cool1: Quote
nathaniel Posted June 24, 2006 Posted June 24, 2006 Że się tak wyrażę jak mojemu chłopaczkowi vel Buni zakomunikować, że za piłeczką się lata, a nie patrzy i idze w drugą stronę... ? Totalnie nie chce się bawić piłkami etc, czasami mu coś "odbije" to pobiegnie za piłka, piłkę w pysk i latamy w kółko ! :evil_lol: Quote
Tośka_m Posted June 24, 2006 Posted June 24, 2006 Musiałabyś go nakręcić na piłeczkę. Przerabiałam to ze swoim. Czyli - od dzisiaj piłeczka jest tylko i wyłącznie Twoją zabawką, pies nie ma do niej żadnego dostępu, jest ona schowana w szufladzie. Dwa, trzy razy dziennie (nie częściej) robisz cyrk - mówisz do psa teatralnym głosem "piłeczka", skradasz się do szuflady powoli i z uczuciem, na chwilę zamierasz przed szufladą, powolutku ją otwierasz i... jakbyś w lotka wygrała 15 milionów cieszysz się z tego, że znalazłaś w niej piłeczkę. Zaczynasz szaleć po pokoju, podrzucasz ją sobie, bawisz się nią tak aby pies to widział ale NIE MA ON PRAWA DOTKNĄĆ PIŁECZKI, bo jest to tylko Twoja zabawka i sama bawisz sie nią wybornie. 3 minuty cyrku, odkładasz piłeczkę do szuflady, odchodzisz i olewasz psa. Tak przez 2 tygodnie ;) Powinien się nakręcić. Łatwiej jest zrobić to wszystko z piłeczką na sznurku. Możesz taką kupić albo zrobić. Quote
nathaniel Posted June 24, 2006 Posted June 24, 2006 Próbowałam już, cyrk nie miłosierny , bo on mi zabawkę zabrac próbuje, a na spacerach i tak olewa, no ale ja to robiłam tylko przez 3 dni, trza zainwestować w piłkę na sznurku (u mnie w zoologu takie piłki szły po 25 zł ostatnio... chyba :roll::roll: , więc raczej ją zrobimy ) Quote
Tośka_m Posted June 24, 2006 Posted June 24, 2006 3 dni to zdecydowanie za mało :razz: W moim przypadku trwało to ze 2 tygodnie, ale ten czas może być różny dla różnych psów. Quote
Cimi Posted June 24, 2006 Posted June 24, 2006 nathaniel napisał(a):(u mnie w zoologu takie piłki szły po 25 zł ostatnio... chyba :roll::roll: , więc raczej ją zrobimy ) W Tesco są fajne z Hiltona takie miękkie chyba coś 12 zł kosztują. Quote
Recommended Posts