Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam podobną sytuację z kobietą w Otwocku :( Tamta niby psy kocha, głodne nie są, do weterynarza jak ma za co - jeździ, ale rękę ma ciężką... A jak jest z psem problem - morbital, już jednego psa musiałam na cito zabierać, bo nie akceptował innych samców :roll: I też jest problem, bo niby się zgadza na adopcje, ale tylko wybranych psów i to też niechętnie, poza tym psy nie mogą iść prosto od niej, bo to w większości zastraszone dzikusy...

Pożaliłam się trochę, ale mam nadzieję, że u tego faceta psy mają lepiej...

• Replies 622
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Kociabanda2']jeszcze jedno: CZY ZNACIE NA DOGO KOGOŚ z Warki/Kozienic??? Dostałam maila od Pani Agnieszki. Agnieszka to taki nasz cichy anioł dogo :) Nie loguje się, ale śledzi różne wątki i pomaga finansowo. Ostatnio była przejazdem w Warce/Kozienicach i natrafiła na psa, któremu prawdopodobnie potrzebna jest pomoc. Niestety nie dał się jej złapać. Przydałoby się żeby ktoś z tamtych okolic oblukał sprawę.

A co z tym psem? Bezdomny czy u kogoś?

Posted

Awit napisał(a):
A co z tym psem? Bezdomny czy u kogoś?

bezdomny :( Chyba wawalony. Ma obrożę. Koczuje przy jakimś pomniku. Marlenka oblukała sprawę tam na miejscu, ale nie mamy co z nim zrobić :(

Posted

To wg mnie dla niego lepsze wyjście iść do schroniska.
Słomę będzie miał, psa jakiegoś do którego się przytuli.
Jest tak strasznie na dworze:-(:-(

Posted

Kociabanda2 napisał(a):
słuszna uwaga. Trzeba mieć coś w łapkach jak się tam będziemy wybierać. Piszę w liczbie mnogiej, bo mam nadzieję, że ktoś ze mną pójdzie.

Ja mogę tam z Tobą pójśc np. w sobotę. Wzięłabym jakąś karmę na początek, przynajmniej pieski sie ucieszą:)

Posted

Ciapek/Łatek był wczoraj wieczorem na naszym osiedlu :( Cały zmarznięty :( Czemu przyszedł w taką pogodę? Przecież przy mleczarni ma budę... Ma się gdzie schować... Może był głodny? Coś czuję, że z tym dokarmianiem go to wcale nie jest tam tak dobrze jak mówiła ta kobitka z kiosku :( Inaczej po co by ciągle gdzieś łaził? Po co jego kompani polowali na sarny (za co dostali po kulce w łeb :( )? Jak mąż mi wczoraj po wieczornym spacerze z psem powiedział, że spotkał Ciapka już całkiem mi ręce opadły :( Czuję się kurde kompletnie bezsilna :( a przecież on mógłby być już u Renaty. Tyle, że ja sierota nie umiem go złapać :( TZ próbował do niego ładnie mówić, zachęcić by poszedł za nim do domu... ale oczywiście nic z tego.

Witaj Elu! :) Kolejna dogomaniaczka nam wyrosła :D Witamy!
Myślę, że w sobotę powinnam dać radę :) Spróbujemy się przynajmniej rozeznać w sytuacji...
No i Ciapkowi/Łatkowi koniecznie trzeba nagotować jedzonko i zanieść. Niech zje przynajmniej coś normalnego, a nie tylko suche bułki.

Posted

Lulka napisał(a):
myślisz, że na lasso da się złapać?

aaaa i czy w budzie ma słome?

słomy nie ma :( ma kołdrę po jakimś bezdomnym :( Od kilku dni się zastanawiam skąd wziąć mu słomę... mieszkam na wsi od trzech lat a pojęcia nie mam skąd mam słomę wytrzasnąć :/
Lasso? A co Ty kochana rodeo ćwiczysz? :D ;) Pojęcia nie mam czy by się dał na lasso złapać, ale nie znam też nikogo, kto by potrafił tym rzucać :P Widziałam takich tylko na filmach o dzikim zachodzie :P Nie no domyślam się, że mówisz o jakimś wynalazku, ale nie wiem co masz na myśli.

Posted

Kociabanda2 napisał(a):
Ciapek/Łatek był wczoraj wieczorem na naszym osiedlu :( Cały zmarznięty :( Czemu przyszedł w taką pogodę? Przecież przy mleczarni ma budę... Ma się gdzie schować... Może był głodny? Coś czuję, że z tym dokarmianiem go to wcale nie jest tam tak dobrze jak mówiła ta kobitka z kiosku :( Inaczej po co by ciągle gdzieś łaził? Po co jego kompani polowali na sarny (za co dostali po kulce w łeb :( )? Jak mąż mi wczoraj po wieczornym spacerze z psem powiedział, że spotkał Ciapka już całkiem mi ręce opadły :( Czuję się kurde kompletnie bezsilna :( a przecież on mógłby być już u Renaty. Tyle, że ja sierota nie umiem go złapać :( TZ próbował do niego ładnie mówić, zachęcić by poszedł za nim do domu... ale oczywiście nic z tego.

Witaj Elu! :) Kolejna dogomaniaczka nam wyrosła :D Witamy!
Myślę, że w sobotę powinnam dać radę :) Spróbujemy się przynajmniej rozeznać w sytuacji...
No i Ciapkowi/Łatkowi koniecznie trzeba nagotować jedzonko i zanieść. Niech zje przynajmniej coś normalnego, a nie tylko suche bułki.

Cześć Kamilo, tak śledzę te wątki od jakiegoś czasu, więc stwierdziłam, że czas najwyższy się zalogować:)OK to zdzwonimy się jakoś w sobotę i pójdziemy do Łatka i pozostałych. Co do tego dokarmiania, to też wydaje mi się, że nie jest tak kolorowo jak ta Pani z kiosku twierdzi:(

Posted

kakadu napisał(a):
jablonniacy sie obraza za te wies ;)
a slome kup w ogrodniczym - sa maty slomiane do ocieplania w ogrodach - 1,80 na 1,50 za 15 zlotych

Dzięki!! To teraz jeszcze tylko muszę znaleźć jakiś sklep ogrodniczy w okolicy... a może w OBI by coś takiego mieli??

ELMIKA napisał(a):
Cześć Kamilo, tak śledzę te wątki od jakiegoś czasu, więc stwierdziłam, że czas najwyższy się zalogować:)OK to zdzwonimy się jakoś w sobotę i pójdziemy do Łatka i pozostałych. Co do tego dokarmiania, to też wydaje mi się, że nie jest tak kolorowo jak ta Pani z kiosku twierdzi:(

ok. To zdzwonimy się :)

Neigh napisał(a):
Powitać nową dogomaniaczkę:-)

Kama a co z tym kotem, którego znalazłaś???

Już wrócił do właściciela :) Koteczka jest wypuszczana i tak łazi :( Przyplątała się do tych ludzi kiedyś tam i była już w ciąży. Już wtedy była kotem domowym. Przygarnęli ją i wysterylizowali jak było po wszystkim z kociakami. Jednego sobie zachowali - chłopca. Niestety mamusia go nie lubi i woli się szlajać niż siedzieć w domu...

Posted

[quote name='Neigh']Powitać nową dogomaniaczkę:-)

Witam, witam, bo się faktycznie nie przywitałam:)
Miczka - moja sunia, też wita i merda z zawrotną prędkością ogonem:D

Posted

slome mozna kupic na targu w legionowie po 10 zł za kostkę, cena kosmiczna jak za kostkę, ale lepsza niż za te matę :eviltong: no i słomy napchasz na maxa to bedzie cieplutko

o ktorej sie jutro wybieracie? Mozliwe ze bede w stajni w Rajszewie, wiec mogłybyscie podjechac to bym Wam kostke lub dwie załatwiła ;-)

Lasso - mam na mysli taki kij z pętlą jakiej uzywa SM do odławiania psów, nie lasso westernowe ;-)

A jakby tak poprosić gminę, żeby go hycel złapał? tylko tez kurcze strach, że on do niego strzeli, a ten poleci pod samochody.....chyba żeby na tym terenie zamkniętnym go łapać?

Posted

Lulka napisał(a):
slome mozna kupic na targu w legionowie po 10 zł za kostkę, cena kosmiczna jak za kostkę, ale lepsza niż za te matę :eviltong: no i słomy napchasz na maxa to bedzie cieplutko

o ktorej sie jutro wybieracie? Mozliwe ze bede w stajni w Rajszewie, wiec mogłybyscie podjechac to bym Wam kostke lub dwie załatwiła ;-)

Lasso - mam na mysli taki kij z pętlą jakiej uzywa SM do odławiania psów, nie lasso westernowe ;-)

A jakby tak poprosić gminę, żeby go hycel złapał? tylko tez kurcze strach, że on do niego strzeli, a ten poleci pod samochody.....chyba żeby na tym terenie zamkniętnym go łapać?

O super! Tylko na targ ja nie dojadę, bo słabo jeszcze jeżdżę autem i sama się boję, a mój TZ rano trenuje :( Swoją drogą byłam na tym bazarku (o ile myślę o tym co potrzeba) tylko dwa razy i nic nie mogłam tam znaleźć. Po prostu nie znam, gdzie czego szukać :P

Jesteśmy umówione o 10.00, ale ja miałam iść po tą słomianą matę do OBI już po 9.00. W tej sytuacji wolałabym faktycznie kupić więcej tej słomy i napchać mu na maksa. Tylko bez samochodu... Kurczaki no :(

Aaaa takie lasso! Mru z TZem probowali na coś takiego, ale mieliśmy tylko jedno podejście i się nie udało :(

O tym hyclu też myślałam... no nie wiem :/ Ten cały teren to trudno nazwać zamikniętym. Płot dziurawy jak sito i brama wiecznie otwarta...

Posted

kurcze no nie wlazlam rano na dogo i nie widzialam odpowiedzi...
a ja dzis znalazlam psa na drodze miedzy Jablonna a Rajszewem:( najlepiej sie z domu nie ruszac!

Posted

TZ nie poszedł na trening :) Pojechaliśmy po słomę na targ. Ze słomą i jedzonkiem do Ciapka/Łatka. Jedzonko gotowałam mu wczoraj do 1 nad ranem :P Ela nagotowała kaszy z warzywami i rybką, a ja wątróbki i wieprzowinę z warzywami i ryżem. Ciapek miał więc ucztę :)

Najpierw pojechaliśmy do Ciapka. Weszliśmy na posesję, daliśmy mu jeść i poszłam pytać Panią z kiosku, gdzie ta jego buda, żeby włożyć mu tę słomę. Okazało się, że budy jednak nie ma :angryy: Ciapek śpi na gołym betonie pod rampą. Kołdry też jakoś nie widziałam. Powiedziałam Pani, że mamy słomę dla niego i że w takim razie położymy mu pod rampą. Pani na to, że śmierdzieć będzie :angryy::angryy::angryy: W między czasie wjechał jakiś dostawczak i pakował się tyłem pod kiosk niezważając na to, że Ciapek stoi mu na drodze i je :angryy::angryy: Musieliśmy go zatrzymać, żeby psa nie rozjechał. Facet skwitował tylko, że on ucieknie. Mówimy, że tam jest miska i że on je, więc niech chwilę zaczeka - przesuniemy miskę. Miał to jednak w dupie. Musieliśmy mu zajść drogę żeby łaskawie poczekał te kilka sekund :angryy: Ciapek przestraszył się zamieszania i wlazł pod jakiś ogromny kontener. Wtedy mój TZ wszedł pod rampę i wyłożył mu słomę. Schowaliśmy też tam miski z jedzeniem i pojechaliśmy dalej szukać tego rozpadającego się domku i faceta od tych wszystkich zwierzaków. Trafiliśmy do niego jadąc za psami... nie było trudno. Facet myślał, że jesteśmy z jakiejś pomocy społecznej czy coś, a może brał nas za wolontariuszki ze schroniska... nie wiem. Mówił coś o pani dyrektor ze schroniska w Józefowie. Wygląda na to, że dostaje jakąś pomoc. Z tego co opowiadał wcześniej miał 20 psów, teraz mówi, że ma 7 i było 7... ale jak odjeżdżaliśmy przyszedł ósmy :P Psy wyglądają dobrze, ale wszystkie są wypuszczane. Jest wśród nich jedna szczeniorka i dwie dorosłe suczki :( Facet nie chce ich oddać z wyjątkiem jednej czarnej suczki (jeśli dobrze zrozumiałam ma 6 miesięcy). Mówi, że ona chce króliki zjadać. Koty są tylko dwa (z tego co mówił). Oba samce. Resztę wytruto... :( Wszystkie zwierzaki śpią z nim w domku. Przynajmniej tak mówi. Podobno mają swoją kanapę. Na podwórku stoją też jakieś małe budy.
Bardzo chętnie przyjął od nas jedzenie dla psów i poprosił jeszcze o sianko dla królików. Pojechaliśmy mu po to sianko. Mówił, że dostaje z pobliskiego supermarketu łby ryb i z tego gotuje jedzenie dla zwierzaków. Dodaje do tego suchy chleb. Ciągle nas mylił z jakimiś wolontariuszami czy opieką społeczną i prosił o suchy chleb :P Jak drugi raz przyjechaliśmy z siankiem to psy właśnie jadły suchą karmę od nas. Jak mnie zobaczył to zapytał czy jutro przywieziemy wiecej takiej :D Tłumaczyłam mu, że my nie jesteśmy z żadnej organizacji i że nie mamy więcej, ale nie wiem czy cos zrozumiał :P
Widać jednak, że ktoś już nad nim pracował, bo słowa strylizacja/kastracja nie są mu obce :) On nie chce szczeniąt. Mówi, że suczki da do sterylizacji :) Muszę się dowiedzieć, kto tam przy nim działa i czy suczki będą miały załatwioną tą sterylkę... Czarnej suni trzeba zrobić dobre zdjęcia i szukać domu dla niej.

Wracając do Ciapka/Łatka... nie wygląda dobrze :( Jest zmarznięty, brudny, mocno kuleje :( Śpi w śniegu na betonie. Karmiony jest suchymi piętkami od chleba... Obraz biedy i rozpaczy :( Trzeba go stamtąd zabrać!! Dzwoniłam już do Renaty z Tymiankowa. Zobaczymy czy jest dla niego miejsce. Łapanie na sedalin odpada. Raz, że jest zimno, dwa, że tuż obok ruchliwa ulica, trzy tam jest mnóstwo miejsc gdzie on może się schowa i w życiu go nie wyciągniemy (dziura pod kioskiem, wielkie kontenery pod które Ciapek się chowa, przestrzeń między budynkami, gdzie on wejdzie - człowiek na pewno nie...). Jedyne co przychodzi mi do głowy to klatka pułapka i tak trzeba będzie spróbować. Postaram się taką pożyczyć od Mru lub z vivy.

Posted

[quote name='Lulka']kurcze no nie wlazlam rano na dogo i nie widzialam odpowiedzi...
a ja dzis znalazlam psa na drodze miedzy Jablonna a Rajszewem:( najlepiej sie z domu nie ruszac![/QUOTE]
no pięknie :( i co z nim?

Posted

Dziś też u mnie po podwórku latał pies, mały biały. Podbiegał do ludzi.
Córki koleżanka szła z matką, psiak na nich niemal skakał, a one kazały mu pana szukać:mad:
Ona polazła do domu a dziewczyna do mnie i dzwoni i pyta o córkę. Jej nie było, usłyszałam słowo pies, wyszłam na klatkę, i słyszę o tym psiaku. Szybko buty, kurtka, bez szalików, czapek i biegiem na dwór.
Oczywiście psa nie było, obleciałam blok, ludzi pytałam, i nic.
Jak można nie wziąć psa, który pcha się na ręce niemal w mróz 10stopniowy?:angryy:
Pocieszam się, że ktoś go wziął, bidula błagającego o wzięcie.
A na dodatek, to mam grodzone osiedle, i pani stróż mówiła do niego idz do pana, Chryste, i ona ma psa!!