Jump to content
Dogomania

Szelki dla suczki - 50 cm M-ka, czy 54 cm L-ka?!

Recommended Posts

Posted

Stoję właśnie przed takim oto dylematem, albowiem nie za bardzo się orientuję, ile też może wynosić standardowy (sic!) obwód szyi (czy w tym wypadku bardziej karku, skoro rozmiar takowej uprzęży chyba bardziej się jego tyczy???) dorosłej suki Husky (teraz mając obrożę 40 cm już o dziwo nie mogła się za bardzo wbić w 42 cm XS-ke, także i o 48 cm S-ce nie chcę myśleć, która prawdopodobnie będąc na styk może już za dwa miesiące okazać się również za mała), a już teraz chciałbym się od razu na przyszłość zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt zaprzęgowy (moja prawie 7-miesięczna sunia ciągle pewnie jeszcze będzie rosła, gdyż nawet nie osiągnęła dolnego pułapu wzorcowego wzrostu, mając de facto poniżej 50 cm w kłębie, stąd też jeszcze przynajmniej o te 5 cm powinna urosnąć).

Z w/w względów byłbym Wam bardzo wdzięczny, gdybyście podzielili się ze mną Waszymi opiniami na ten temat (sprawdzając jednocześnie na przykładzie własnych dorosłych już suczek, ile też były one w stanie zyskać w karku i barkach od okresu szczenięcego do w pełni dojrzałego), co bym nie musiał za kilka miesięcy dojść do irytującego wniosku, że jednak nie za bardzo wstrzeliłem się rozmiarowo w te nieszczęsne szelki (dobierając je za małe, bądź też zapobiegliwie przeholowując w drugą stronę).

Posted

[quote name='Śnieżynka']...nie lepiej poczekać i kupić jak suczka urośnie ?[/QUOTE]

Niby tak, ale zaopatruję się w dość specyficzny sprzęt, który nie wiadomo jak długo będzie dostępny na polskim rynku (tym bardziej, że już teraz można go dostać wyłącznie drogą internetową) i stąd m.in. wynika z mojej strony ten pośpiech (uzasadniony tym większą obawą, że już wiele interesujących mnie akcesoriów tej firmy wycofano z masowej produkcji, stąd nie wiadomo, jak długo reszta pozostanie w detalicznym obiegu).

• 4 weeks later...
Posted

Wydaje mi się,że ten sprzęt-w tym wypadku szelki,będzie długo dostępny na polskim rynku. Zobacz jak duży wybór masz chociażby w sklepach internetowych,naprawdę nie zabraknie. Poza tym najlepiej jest poczekać aż suczka przestanie rosnąć i dopiero wtedy zmierzyć obwód szyi itd. Wg mnie to najbardziej rozsądne rozwiązanie:)