Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanko mam pieska 10tyg owczarka i podaje mu gotowaną kasze z dodatkiem karmy dla piesków dostaje to codziennie i czy to nie zaszkodzi pieskowi.od tyg jak go mam robi kupę na rzadko i nie wiem czy to może jest spowodowane ta kaszą i tym podawaniem

Posted

[quote name='EVAN99']Witam mam pytanko mam pieska 10tyg owczarka i podaje mu gotowaną kasze z dodatkiem karmy dla piesków dostaje to codziennie i czy to nie zaszkodzi pieskowi.od tyg jak go mam robi kupę na rzadko i nie wiem czy to może jest spowodowane ta kaszą i tym podawaniem[/QUOTE]

Ani kasza nie jest dobra dla psów, ani kasza z karmą, a już tym bardziej dla rosnącego szczeniaka dużej rasy. Tu więcej o gotowanym jedzeniu:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/191404-Gotowane-%C5%BCare%C5%82ko[/url]
Jaką w ogóle podajesz karmę?

Posted

witam pieskowi podaję tzw kiełbasę dla psa z nią mieszam kaszę i dostaje suchą nie podaję warzyw bo nie chce jeść ani owoców i nic mlecznego a witaminy jakie muszę podawać

Posted

[quote name='EVAN99']pieskowi podaję tzw kiełbasę dla psa z nią mieszam kaszę i dostaje suchą[/QUOTE]

Takie kiełbasy to niezbyt dobre jedzenie, pełno chemii i zwykle robi się je z niezbyt świeżych resztek. Lepiej kupić w mięsnym zwykłe skrawki, ścinki z mięsa (nie z wędlin) czy poprosić, żeby odkładali, co im się nie sprzeda z mięs - to kupowac za grosze i gotować z ryżem, makaronem, platkami jęczmiennymi oraz do tego gotowane warzywa, może być włoszczyzna z zupy - mało który pies je wazrywa same. Kasza jest za cięzkostrawna i może powodować biegunkę, wzdęcia; nie powinno się jej podawać.
Witaminy możesz kupić u weterynarza albo w zoologiku np. Can-vit i podawać jak najszybciej zgodnie z instrukcją z opakowania, bo owczarek w okresie wzrostu potrzebuje bardzo dużo wapnia i jego braki rzutują na cale życie psa, np. krzywicą.
Do pokarmu dodawaj też trochę olej - na sierść.

Jaką karmę podajesz? Jeśli cos z supermarketu typu Chappi, Pedigree, czy z biedronki, to daruj sobie karmę w ogóle - to są śmieci i lepiej karmić psa samym gotowanym takim jak pisałam wyżej niż tanią, kiepskiej jakości karmą.