Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Jeśli wątek ten był już omawiany gdzie indziej, to proszę mnie przekierować.
Póki co nie znalazłem nigdzie tego tematu.

Problem mój polega na tym, że spacery z psem zdominowane są przez jego ciągłe nachalne wąchanie czegoś na ziemi. Podejrzewam, że chodzi o szukanie suki. Czasem zdarzy się, że gdy coś wywącha to to liże.
Jest to labrador zmieszany z jakąś inną rasą (ma wszystkie cechy labradora). Być może to jego instynkt łowiecki... nie wiem. Ma 6 lat i tylko sporadycznie się bawi z innymi psami.

Jego obsesja jest o tyle męcząca, że pies długo po tym jak wyjdzie na spacer, nie interesuje się niczym więcej, tylko ciągnie w różne miejsca, aby wąchać.
Zdaję sobie sprawę z tego, że na spacerach poświęcam mu niewiele uwagi, zwykle jest tak, że po prostu udajemy się w jakieś miejsce i z powrotem. A gdy jest spuszczany, to biega sobie swobodnie. Aportuję mu głownie nad jeziorem, ale to nie zmienia faktu, że gdy przerywam zabawę z nim to on dalej wraca do tropienia.

Pies wykazuje też duże zainteresowanie innymi psami, gdy jest spuszczony i jakiegoś zobaczy to leci jak opętany.

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna tego zachowania? Jak zaradzić na tę obsesję?

Posted

węszenie to naturalna potrzeba psa. Nie możesz mu tego zakazać. Psy węszyły od zawsze i węszyć będą. Spacer służy między innymi właśnie temu by pies mógł odkrywać nowe zapachy. Dla psa najlepszy spacer to taki na którym może wąchać do woli. Więc warto brać go w miejsca gdzie jest dużo różnych zapachów.
Ale też nie może być tak że pies cię wszędzie ciąga dlatego musisz popracować nad chodzeniem na luźnej smyczy.

Nic dziwnego że pies leci jak opętany do każdego czworonoga skoro jak przyznajesz poświęcasz mu niewiele uwagi. Jeśli pies ma niewiele możliwości zabawy skorzysta z każdej okazji. Pies stwierdza że spacer z tobą nie jest interesujący dlatego woli zabawę z innymi czworonogami. Musisz psu poświęcić więcej czasu. Trochę zabawy, trochę szkolenia. Musisz psu pokazać że z tobą nie jest nudno.

Najbardziej wartościowy spacer to taki w którym dostarczamy psu zarówno wysiłku fizycznego jak i umysłowego. A do tych umysłowych należy także węszenie. Nie odbieraj psu tego co najlepsze na spacerze. Takie chodzenie tam i z powrotem może być dla psa nudne, a gdyby został pozbawiony jeszcze możliwości węszenia byłby dla niego wręcz męczący.

Posted

[quote name='Ulxaaf']
Jego obsesja jest o tyle męcząca, że pies długo po tym jak wyjdzie na spacer, nie interesuje się niczym więcej, tylko ciągnie w różne miejsca, aby wąchać.
Zdaję sobie sprawę z tego, że na spacerach poświęcam mu niewiele uwagi, zwykle jest tak, że po prostu udajemy się w jakieś miejsce i z powrotem. A gdy jest spuszczany, to biega sobie swobodnie.[/QUOTE]

To ja bym się cieszyła, że pies tylko węszy i ucieka do psów, a nie stał się np. agresywny czy nie wynalazł sobie innych niebezpiecznych zajęć... Masz mieszańca rasy pracującej, który potrzebuje pracy z przewodnikiem, zabawy, czegoś więcej niż porzucanie czasami kija - jeśli przeszkadza Ci węszenie, to do dziela, zajmij psa ;) Bo co on tak naprawdę ma robić? Rozpiera go energia, Ty mu czasu nie zajmujesz, dreptanie na smyczy nie absorbuje go w pełni, więc sam znajduje sobie zajęcia.