MajaMM Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 Mam trzy suki od 3 miesięcy karmione Barfem, w sposób przemyślany układam im jadłospis(przynajmniej tak myślałam). Wczoraj odebrałam ich badania biochemiczne i jedna z nich ma znacznie podniesiony poziom fosforu we krwi, druga lekko, a trzeci wynik jest w górnej granicy normy. Pomimo zjadania kości poziom wapnia u wszystkich jest poniżej normy. Czy faktycznie Barf jest prawidłową dietą, czy popełniam błąd ? Podstawowym pokarmem dla moich suk są korpusy kurczaków, wołowina i podroby w małych ilościach, ser biały 2 razy w tygodniu (zamiennie z kefirem), czasami wołowa kość, warzywa i owoce, raz w tygodniu jajko. Dodaję też Algolith. Quote
Martens Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 To trzeba by policzyć dokładnie całość diety - możesz wpisac cały jadłospis z ilościami jakie stosujesz? To raz. Dwa, badania stosunku wapnia do fosforu we krwi różnie się mają do stanu faktycznego, szczególnie u psów rosnących. Trzy, różne psy, różnie wchlaniają wapń z pokarmu i czasem trzeba zmodyfikowac dietę pod konkretnego psa. Robiłaś profil nerkowy? Masz porównanie do wyników "nerkowych" z poprzednich badań? Jeżeli faktycznie fosforu jest za dużo, powinno się to odbić nawet nieznacznie na tych wynikach. Quote
MajaMM Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Ilości są różne, bo suki są w różnym wieku 13 mies, 2,5 roku i 4 lata. Wszystkie ważą ponad 30 kg. Odpowiednio 30,32,34. Procentowo wyrażę to tak 80% to mięsne kości z korpusów, skrzydełka. 10%podroby lub wołowina, reszta 10% warzywa owoce lub ser.Raz w tygodniu jajko. Algolith codziennie. Quote
MajaMM Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Profilu nerkowego nie robiłam. Nie wiem też jak szybko dieta przekłada się na wyniki we krwi oraz jaki związek ma wynik we krwi, a faktyczna ilość w kościach. Martwi mnie to jeśli chodzi o tą dorastającą sukę. Nie wykonałam też badania poziomu wit D3 (ze względu na wysokie koszty tego badania). Quote
Martens Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 Nie podajesz innych kości tylko korpusy? Bo w korpusach akurat tych kości jest dość mało; większość to chrząstki i miękkie części. Zdecydowanie dołożyłabym do diety coś bardziej "kościstego". Najwyższy fosfor ma najmłodsza suka? To w ogóle układa się wiekowo? Quote
Recommended Posts