Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam mieszkanie o metrarzu 45m. jest to 1 wielki pokój, chciałabym w przyszłym roku zakupić golden rerievera a napewno dojdzie jeszcze jeden mały pokój (nie aż taki mały).W okolicy mam park,stadion i jeszcze większy park z 2 stwami.Czy golden nadaje się do takich warunków?? pasjonuję sie tą rasą od dawna i jest to moja marzenie lecz nie chciałabym skrzywdzić takiego psa...

Posted

Toller-Fox napisał(a):
A wogóle to znowu nie aż taki problem- ja mam 50 m, miałam jednego, a teraz przewiduję dwa za czas niedługi :razz:

:-o Tollerki? :loveu: :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

Nie- chłopcy są już od dawna zarezerwowani:razz: , a ja sama zarezerwowałam psiaka z zagranicy w zimie, jak jeszcze myślałam że z Foxem wszystko jest OK...:-( . Ponieważ chcę mieć 2 Tollery w domu, za jakiś czas przywiozę pewnie następnego :cool3: .

Wracając do głównego tematu- myślę, że wszystko zależy od chęci. Znam takie retrievery, któe mieszkają w niedużych mieszkaniach, a aż przyjemnie na nie popatrzeć- wysportowane, radosne, pełne energii na polu, a spokojne w domu. Znam też takie któe niby mają ogromny dom, wieeelki ogród- a siedzą smutne w jego kącie, właścicieli widują na chwilę i od święta- dlatego wg mnie nieważny jest aż tak bardzo metraż (choć wiadomo że 6 Tollerów na kupie byłoby pewnym problemem w moim mieszkaniu :razz: ), ale to ile ruchu i uwagi mozna zapewnić swojemu psu.

Posted

nie chce zakładac nowego topicu, wiec pisze tu. Ile pracy potrzebuje golden czytam labrador ile godzin dziennie spacerów i treningu oprócz dużego ogrodu? Ktos sie zastanawia nad tymi rasami u mnie w rodzinie i nie wiem co powiedzieć, bo nie chce zeby pies byl nieszczesliwy

Posted

[quote name='Kori']Ile pracy potrzebuje golden czytam labrador ile godzin dziennie spacerów i treningu oprócz dużego ogrodu?

Bardzo dobrze, że chcesz wiedziec więcej o wymaganiach tych ras. :lol: Mam labkę, młodą baaardzo temperamentną, no i tak obstawiam na minimum(!!!) 2 godziny intensywnego ruchu, a oczywiście im więcej to jeszcze lepiej. To nie może być spacer na lince wolnym kroczkiem, ale bieganie, zabawy z psami, za pilką. Ważne czy ci ludzie mają gdzie pójść z psem, żeby mógł swobodnie się wybiegać, czy może popływać, czy mają czas na to i to lubią....bo wiesz czas to się by może znalazł, ale jak ktoś nie bardzo lubi długie spacery, w zimie, w deszczu, itp. no to tez nie bedzie to pies dla niego.
Szkolenie zajmuje mi teraz ok. 1 godziny i jest to zabawa, aportowanie, szukanie ukrytych zabawek i tego typu rzeczy, oczywiście szczeniaczkiem inaczej sie zajmujesz, to normalne. Mam tez ogród, ale moja sunia sama właściwie w nim nie chce biegać, za to bardzo lubi się bawić tam z pańcią...więc ogród jest pomocny, ale sam w sobie nie rozwiązuje problemu!!!
Informacje ciekawe o potrzebach labków znajdziesz tu:
http://labradory.info/portal.php
Życzę powodzenia.