justynia Posted June 11, 2006 Posted June 11, 2006 Kupiłam mojej psince szczotkę- drucianą, z długimi, cienkimi drutami. Pies ma dość długą, ale nie gęstą sierść, zazwyczaj czeszę ją grzebieniem. Ale grzebień nie wyciągnie martwych włosów. Zastanawia mnie tylko jedno- czy taka szczotka drapie psią skórę, czy nie. Pani w zoologiku zapewniała, że nie, ale sama już nie wiem- przejeżdżając sobie po ręce, zostawia biały ślad... Co o tym sądzicie? Ps. Większość szczotek jest właśnie taka. Mam też z naturalnego włosia, ale nie jest dobra... Quote
Gosiak Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 gumowe kuleczki na końcach drutów często powodują nadmierne rozrywanie i wyciaganie podszerstka - a nie zawsze jest to pożądane. Ja używam szczotek z gładkimi drutami, bez zakończeń i jestem bardzo zadowolona. Drut prześlizguje sie gładko przez włos rozczesując go a nie przerywając. Nic nie drapie. Musisz wypróbować, bo dużo też zależy od rodzaju szaty u psa. Quote
justynia Posted June 12, 2006 Author Posted June 12, 2006 coztego napisał(a):A ma gumowe kuleczki na końcach drutów? Nie ma niestety :shake: Gosiak napisał(a):gumowe kuleczki na końcach drutów często powodują nadmierne rozrywanie i wyciaganie podszerstka - a nie zawsze jest to pożądane. Ja używam szczotek z gładkimi drutami, bez zakończeń i jestem bardzo zadowolona. Drut prześlizguje sie gładko przez włos rozczesując go a nie przerywając. Nic nie drapie. Musisz wypróbować, bo dużo też zależy od rodzaju szaty u psa. Sierść ma długą, ale nie puchatą. Myślę, że podobną do goldena. Na pewno grubego podszerstka nie ma. I dlatego zastanawiam się, czy dobrze wybrałam szczotkę... Quote
coztego Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 [quote name='Gosiak']gumowe kuleczki na końcach drutów często powodują nadmierne rozrywanie i wyciaganie podszerstka Pewnie zależy od szaty, bo ja wciąż mam wrażenie, że szczotka wyciąga za mało ;) Nawet się zastanawiałam, czy nie kupić takiej bez kuleczek, liczyłam na to, że wyczesze więcej :diabloti: Ale kuleczki mam maluteńkie :razz: Ale mój pierwszy pies miał bez kuleczek i nie narzekał na drapanie. Justynia, przecież nie czeszesz drapiąc po skórze, tylko ciągnąc za sierść ;) Quote
justynia Posted June 12, 2006 Author Posted June 12, 2006 [quote name='coztego']Pewnie zależy od szaty, bo ja wciąż mam wrażenie, że szczotka wyciąga za mało ;) Nawet się zastanawiałam, czy nie kupić takiej bez kuleczek, liczyłam na to, że wyczesze więcej :diabloti: Ale kuleczki mam maluteńkie :razz: Ale mój pierwszy pies miał bez kuleczek i nie narzekał na drapanie. Justynia, przecież nie czeszesz drapiąc po skórze, tylko ciągnąc za sierść ;) Hmm, no właśnie niby nie drapie, ale żeby złapać sierść, muszę przycisnąć szczotkę, więc przejedzie wtedy po skórze... Tama ma chyba podobną sierść jak Kreska, tylko nieco krótszą. Już sama nie wiem, czy nie robię jej krzywdę... Quote
coztego Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 [quote name='justynia']Tama ma chyba podobną sierść jak Kreska, tylko nieco krótszą. Chyba dłuższą? :cool3: Kreśka ma bardzo grubą sierść, mnóstwo podszerstka, podejrzewam, że te druciki ze szczotki w ogóle do skóry nie dochodzą. Już sama nie wiem, czy nie robię jej krzywdę... Bez przesady ;) Skoro Tamcia ma sierść podobną do goldena, to poszukaj w dziale goldenów, czym czeszą psy. :cool1: Quote
justynia Posted June 12, 2006 Author Posted June 12, 2006 [quote name='coztego']Chyba dłuższą? :cool3: Kreśka ma bardzo grubą sierść, mnóstwo podszerstka, podejrzewam, że te druciki ze szczotki w ogóle do skóry nie dochodzą. Tak, tak, Tama ma dłuższą... Przejęzyczyłam się :oops: Skoro Kreśka ma dużo podszerstka, więc jednak nie mają takiej samej sierści... Szczotka dochodzi do skóry, tego jestem pewna. Ciężko określić jaką, jak się nie ma doświadczenia w tych sprawach i ma się kundelka :lol: [quote name='coztego'] Bez przesady ;) Skoro Tamcia ma sierść podobną do goldena, to poszukaj w dziale goldenów, czym czeszą psy. :cool1: Wizualnie podobną, więc się mogę mylić, bo aż wstyd się przyznać, ale nie głaskałam nigdy goldenka :oops: więc mogę się mylić tak jak co do Twojej Kreski. Dzięki coztego za rady, poszukam na goldenkach ;) Quote
Recommended Posts