Cathedral Posted June 11, 2006 Posted June 11, 2006 Moim najnowszym hobby jest analiza składu karm... Przejrzałam ofertę karm Tessab i... Karma Oib Can reklamuje się jako karma z wysoką zawartością białka "+ 80%" cokolwiek to ma znaczyć. Tymczasem głównym składnikiem karmy Oib Can Maintenence są... płatki zbożowe. A przynajmniej są na pierwszym miejscu. Na drugim miejscu jest "mięso", zawartość białka w karmie to 22%. Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi? Quote
ktrebor Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 Podejrzewam, że chodzi o "przyswajalność białka" rzędu 80% - wtedy to powiedzmy ma sens. [quote name='OIB CAN'][SIZE=4]Płatki zbożowe, mięso, kwas oleinowy, białko pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, pulpa buraczana, drożdże, witaminy i minerały.Przeciwutleniacz EEC.Konserwowany propionianiem wapnia. Ogólnie rzecz biorąc, z tak podanego składu wychodzi niezłe paskudztwo. Nie ma podanej informacji o jakiego rodzaju mięso chodzi, a określenie białko pochodzenia roślinnego, też jest zbyt ogólne - zazwyczaj w takim przypadku chodzi o przetworzone chemicznie odpady z przemysłu spożywczego dla ludzi. Quote
AM Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi? Chodzi o to, że 80% z całej zawartości białka w karmie jest pochodzenia zwierzęcego... Czyli gdy karma ma 22% białka to z tego 17,6% białka jest pochodzenia zwierzęcego :) Quote
beluszka Posted August 15, 2006 Posted August 15, 2006 Ja tym karmię psa i póki co jestem zadowolona. Quote
cuciola Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 a psy Beluszki mozna poogladac na stronie jakie piekne :D Quote
beluszka Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 :oops: :oops: :oops: Dziękujemy :oops: :oops: :oops: :loveu: :loveu: :loveu: Quote
Recommended Posts