Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']WŁADCZYNI a próbowałaś zrobić klasywcznie warunkowane przywołanie? Jest sporo roboty, ale robi się psu praktycznie pranie mózgu :razz:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Lomatko i corko. Przeczytalam i prawde mowiac ciesze sie, ze nie musze z Kenia przez to przechodzic...:cool3:
Na szczescie sucz woli ganiac za mna niz za zwierzyna, moze to za sprawa szczesliwego zbiegu okolicznosci, ze pierwsza sarne w zyciu Kenia zobaczyla jak byla na konno-edukacyjnym spacerze ze mna.
To znaczy ja jechalam, ona biegla obok i zjadala mi smakolyki z reki . Kiedy sarna przebiegla nam kolo nosa Kenia bez wiekszego trudu dala sie odwolac, za co dostala w nagrode pogon za uciekajaca na koniu pancia, ktora oprocz tego, ze szybko sie przemieszczala to jeszcze miala zolty serek w kieszeni (Kenia byla wtedy mloda, miala cos kolo 10 miesiecy, wiec nagrodka najlepsza byl zolty ser).
Od tamtej pory cwiczylysmy to jeszcze kilkakrotnie) zadne sarny czy jelenie nam nie straszne...

A moze ja sie nie znam, moze Kenia poprostu nie ma instynktu...:niewiem:
:cool3:

Posted

PATIszon napisał(a):
Lomatko i corko. Przeczytalam i prawde mowiac ciesze sie, ze nie musze z Kenia przez to przechodzic...:cool3:
Na szczescie sucz woli ganiac za mna niz za zwierzyna, moze to za sprawa szczesliwego zbiegu okolicznosci, ze pierwsza sarne w zyciu Kenia zobaczyla jak byla na konno-edukacyjnym spacerze ze mna.
To znaczy ja jechalam, ona biegla obok i zjadala mi smakolyki z reki . Kiedy sarna przebiegla nam kolo nosa Kenia bez wiekszego trudu dala sie odwolac, za co dostala w nagrode pogon za uciekajaca na koniu pancia, ktora oprocz tego, ze szybko sie przemieszczala to jeszcze miala zolty serek w kieszeni (Kenia byla wtedy mloda, miala cos kolo 10 miesiecy, wiec nagrodka najlepsza byl zolty ser).
Od tamtej pory cwiczylysmy to jeszcze kilkakrotnie) zadne sarny czy jelenie nam nie straszne...

A moze ja sie nie znam, moze Kenia poprostu nie ma instynktu...:niewiem:
:cool3:

My w ten sposób ćwiczymy gwizdek.
Dzięki temu można odwołać nawet napalonego samca od suczki z cieczką, więc myślę, że warto poświęcić temu troche uwagi.

Mój pies jest polujący i za sarną czy zającem nie zrobi kroku (oczywiście przeważnie trzeba tego przypilnować komendą słowną :lol:) i w naszym przypadku jest to kwestia wyćwiczenia, a nie słabego instynktu.

Posted

Ćwicze, uczyłam, odwoływałam od innych psów/rzuconej zabawki/biegajacego siostrzeńca/mamy ze smakiem wyjątkiem są te pogonie:( chyba pozostało mi klasyczne warunkowane przywołanie.

Posted

gwizdek wyprobowalam, bo tez mi inni o nim wspominali, ale u nas tylko smycz ma racje bytu. Moge tez psa zajac praca, ale popoludniu ide na ogol z dwoma psami i jest mi troche trudniej sprawowac kontrole:mad: , dlatego Haga ma wybieg bez smyczy rano i wieczorem w parku, a popoludniu w lesie tylko smycz, puszczam ja tylko do wody.

Biorac szczeniaka trudno powiedziec czy pies bedzie mial instynkt czy nie. Mam dwoch kolegow, ktorzy nic nie robia ze swoimi owczarkami i psy chodza i przy nodze i nie oddalaja sie za zadna zwierzyna, a ja ze swoja pracuje i stale cos nowego wymyslam i nic:razz: :shake:

• 2 months later...
Posted

ecch :( odkopałam, bo mam dokładnie ten sam problem. Tyle, ze moja głupota biega za samochodami i rowerami, do biegaczy tylko podbiega, 2-3 szczeknie i zostawia. Za żwierzakami nie goni, nawet za kotami.
Ale pojazdy to tragedia. Jest dokładnie to, co opisaliście- momentalnie głuchnie na wszystko, działa jak w amoku, mogłby biegać od jednego do drugiego samochodu. Miałam okazję zoabczyć to tylko raz- gdy wyskoczył mi z przedsionka u weta przez uchylone drzwi wprost na ulicę. Na szczęście wtedy nic się nie stało. Zaczeło się, jak miał jakies 5 mies, teraz ma ok 6,5. OD 3 tygodni intensywnie pracujemy. Metoda, jak podana wyżej - tzn, za każdym razem, gdy juz widzi samochód, czy rower- wołam i gdy przyjdzie- dostaje smakołyk. NIe reaguje, gdy nas mija- smakołyk. No i ciagłe skupianie uwagi na mnie, tak bym ja wydawała się atrakcyjniejsza niż to, co można obszczekać - tzn- zabawa z pogonia za sznurkiem, troche biegu, troche jakichś hopek przez przeszkody.
To działa, ale niestety za wolno się utrwala spokoj jako pożądane zachowanie :(,więc na razie działa tylko, gdy zwracam na siebie jego uwage. To za mało- dzisiaj wpadł mi pod samochód :(. Na szczeście skonczyło się na jego bolu i moim ogromnym przerazeniu. Spuściłam go na łące, gdzie NIE MA samochodów. Padało okropnie, wiec miałam kaptur i zalewało mi oczy. No i niestety- on pierwszy zauwazył samochód, ktory wjechał tam chyba, zeby zawrócić z takiej ślepej uliczki. Od 3 miesiecy tam chodzę i nie widziałam tam jeszcze samochodu. Wkurzona byłam na siebie, ale i na kierowce. Jechał chyba z 5 km na godzinę, mogł się zatrzymać w miejscu, ale nie- widząc biegnącego na jego przednie koło psiaka jechał do przodu- no i potracił. Skowyt straszny był :(. Muszę go jakos oduczyć tego biegania i pomimo, że do tej pory byłam zdeklarowanym przeciwnikiem takich rozwiązan, jak elektryczna smycz, to zaczynam się zastanawiać. Myśle, ze to ma działać troche na zasadzie, jak dyski fischera- tzn wiązać w umysle psa okreslone ( dla nas niepożądane zachowanie ) z nieprzyjemnym odczuciem, a jednoczesnie pozbawić zwiazku pomiedzy odczuciem, a włascicielem. Na razie wzdragam się- ale mając do wyboru jego zycie, a to...
Korzystalam z innych rozwiązań- byłam juz u behawiorystki z nim, czytałam kupę literatury, wdrazam wszystko w zycie- ale tylko ci, ktorzy pisali wyzej mogą zrozumiec, ze pies, ktory doskonale reaguje w kazdej innej sytuacji, przychodzi na zawolanie zawsze ( naprawde!! 6- miesięczny pies ), nagle głuchnie i kompletnie zamyka się na wszystko- istnieje tylko cel pogoni. W dodatku pani psycholog psia zdiagnozowała, że jest psem autystycznym, wiec tym bardziej takie tendencje u niego występujĄ. Mój psiak, co parę osób juz stwierdziło, ma coś w sobie z teriera- i też to samo, co wyzej- jest nie do zajeżdzenia, prędzej dostanie zawału serca, niż odpuści celowi. po 2 h biegania po lesie za moim rowerem, ledwo zipiąc, po dostrzeżeniu kolejnego roweru- i tak pobiegł jak strzała.
A smycz cały czas nie wchodzi w grę. Juz probowałam- widzę, ze na dłuższą mete jest po prostu nieszcześliwy, jesli choc części spaceru nie może spedzić, biegając w swoje miesjca, a poza tym smycz tego instyntu pogoni nie likwiduje- powoduje jedynie, ze moj pies ( jesli nie odwracam jego uwagi ) zaczyna mi się wieszac na smyczy nakręcając się na kolejne przejeżdzające rowery, samochody. Spacer jest koszmarny wtedy. Poza tym zdarzyło się, że przekładając coś z ręki do ręki zluzowałam uchwyt na rączce smyczy, w tym momencie przejeżdzał samochod i młody się wyrwał. Wprost na ulicę. Znowu na szczęście- jechał tylko ten jeden samochód. Nota bene przeciął mi taśmą skorę pomiędzy palcami ciagnąc smycz za sobą jak oszalały.
NIestety, mieszkam w takim miejscu, że aby dojść do miejsca, gdzie pies może się wybiegać, muszę przejsc obok miejsc uczęszczanych przez samochody. Ze nie wspomnę o parkingu pod blokiem- a małego najbardziej nakręcają ruszające samochody.
Tak właściwie to wygadac się chciałam, bo naprawde jestem cholernie zmeczona. Od miesiąca nie miałam spokojnego spaceru, cały czas szkolę, ćwiczę, bawię się, a przecież czasem każdemu z nas potrzebny jest taki, by moc zapasc we własne myśli, a mimo to nie udało mi się dopilnować :(. A juz się cieszyłam ostatnio, że naprawde widać efekty- i nie tylko ja je widziałam, co ważne !! ;)
Musze jeszcze poczytać o tym warunkowym przywoływaniu, Czy ktoś z osób wypowiadajacych się tu, a mających problem z tą pogonią, zaczał to stosować? I jak efekty?

• 1 month later...
Posted

U mnie lepiej - znaczy Su zaleznie od szybkości mojeje reakcji albo tylko bystrzeje (uszy jak radary, oczy w potencjalny obiad i napięte wszystko co się da + ogon jak szczota) albo rozdziera paszczę. Więc efekty są - intensywne ćwiczenie komend + nakręcenie na zabawki. Jeśli się bawimy/pracujemy a pies jest bez smyczy to moge ją zatrzymać komendą (ostatnio cała aż "chodziła" i miauczała a nie poszła za kotem) lub przywołać. Odwołanie od zabawy z psem też nie jest problemem- woli bawić się ze mną (ah ten zwierzęcy magnetyzm!):diabloti: Nie jest (jeszcze) idealnie ale dużo lepiej i przede wszystkim nie czuje się już tak bezradna, a jak mi źle to czytam komentarz Flaire (po tym jak nas widziała na treningu) - że mamy potencjał i podoba jej się to jak pracujemy:razz: .
Teraz musze ją przyzwyczaić do stetoskopu- u weterynarza odstawiła dziki cyrk z włażeniem na mnie żeby tylko uciec. Nie wiem co jej biedny stetoskop zawinił ale na sam widok wiała. Mój pies to większa panikara niż ja:evil_lol: Wczoraj jakiś pan się pytałz jakiego cyrku ją wziełam- jak by to było dziwne że pies odbija piłkę nosem.;)

Posted

no ja muszę powiedziec, ze tez z tym akurat aspektem jest lepiej. To potracenie spowodowało, ze nawet jesli zaczyna biegac za samochodem- mam jakiegoś pecha, trafiają mi się tam, gdzie się ich nie spodziewam zupelnie- ostatnio w srodku lasu straż lesna :( - to obszczekujac trzyma się na dystans.. Poza tym- zarówno rowery, jak i samochody chwile obszczeknie, ale wraca, gdy go wołam, a juz szczególnie chetnie, gdy kuszę go ulubioną zabawą- piłką ze sznurkiem. Ale wystarczy, ze zapraszam go do wspolnego biegu- juz na to reaguje dobrze. Czyli- generalnie metdy odwracania uwagi skupiania uwagi na sobie, czynienia siebie atrakcyjniejsza niz to wszystko szybko ruszające się. Da się to zrobić, ale wymaga pracy duzo.