Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cockermanka napisał(a):
Jakiej konkurencji??? Nie bądź śmieszny ...
Szczenięta nierasowe powinny być do adopcji - a nie sprzedawane jako rasowe,bo rasowymi nie są i jest to oszukiwanie ludzi.

i w ogóle nie powinny być "produkowane". Mniejszy popyt ograniczyłby tanią podaż. Nie jestem hodowcą ale od czegoś ten Związek Kynologiczny jest w końcu. Trzeba ludziom wyjasnić ze rodowód to nie tylko " papier do wystaw" ale gwarancja pochodzenia i zdrowia psa. Im więcej będzie produkowanych psów z wadami , chorych tym więcej ludzie będa mieli z nimi problemów i tym więcej będzie psich nieszczęść... Tylko czy do tych ludzi coś dotrze, bo jak rozmawiam ze znajomymi noszacymi się z zakupem psa o tym, to widzę że patrzą nieraz jak na wariata... Ale każda akcja jest dobra. Ja to mam ochotę czasem na psucie rynku rozdawaniem takich ulotek na giełdach samochodowych, handlarzom. Tylko że jak taki nie sprzeda to pewnie utopi...

Sklepy... gdyby chciaż sprzedawali umiejętnie te szczeniaki a nie każdemu od razu kto wejdzie to może dałoby się to przezyć jeszcze...
Poproszę ulotkę robson.73@vp.pl

• Replies 355
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ulotkę pobrałam, i postaram się porozwieszać w zaprzyjaźnionych sklepach zoologicznych (przede wszytskim na targowisku, gdzie czasem przyjeżdzają i sprzedają szczeniaki z samochodu:angryy:) i u wetów.

Posted

[quote name='joanika']Ulotkę pobrałam, i postaram się porozwieszać w zaprzyjaźnionych sklepach zoologicznych (przede wszytskim na targowisku, gdzie czasem przyjeżdzają i sprzedają szczeniaki z samochodu:angryy:) i u wetów.[/quote]
Fajnie że ktoś robi cos takiego, nie sledze watku ale przeczytałam ulotke i mam wrażenie, ze jest za "dobra" , łagodna i za mądrym językiem napisana, wydaje mi sie ze wypadaloby cos jeszcze wspomniec, że kupujać psa bez papierow sie nie zaoszczedzi a wrecz przeciwnie wyda sie trzy razy tyle na weta albo straci psa, bo jedyne co do tych ludzi przemawia to kasa...
Chociaż juz nie wiem czy w ogole cokolwiek przemawia...
Oczywiście porozklejam i porozdaje na uczelni zawsze jakiś krok, a już mam dość kłótni na zajęciach i fochów typu"moj jest nie jest kundlem!"

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam serdecznie, mam do was ogromną prośbę - najbardziej zależy mi na kontakcie z ludźmi którzy są członkami forum tematycznych - różnych ras ! Ja osobiście jestem z forum Border Collie - wspólnie z forumowiczami zorganizowaliśmy taką akcję : Border Collie (647622598) - Aukcje internetowe Allegro

Fajnie by było gdyby na allegro pojawiło się więcej takich aukcji informacyjnych - każda o innej rasie, ja osobiście służę pomocą przy tworzeniu

Ogólnie sprawa wygląda tak:
- sam opis auckji to poprostu nazwa rasy ( ludzie wchodząc na naszą aukcję tak naprawdę nie wiedzą czego ona dotyczy, a nóż kupią szczeniaka za złotówkę... )
- żeby wszystko było zgodnie z przepisami sprzedajemy coś... tylko co ? no własnie - sprzedajemy tekst naszej aukcji w formacie .doc
- pieniążki zarobione ze sprzedaży tekstu idą na dalsze propagowanie naszej akcji rasowy=rodowodowy , a dokładniej kupujemy koszulki z portreten Bc, oraz napisem RASOWY=RODOWODOWY które będą przedmiotami podczas kolejnego wystawiania naszej aukcji

Aukcją jest zainteresowana baaaaaaardzo duża ilość ludzi !!! ( ta obecnie wystawiona jest już drugą, wcześniejszą widziało 2859 osób !!!! to link do zakończonej aukcji żeby ktoś mi nie zarzucił że jestem gołosłowna : Border Collie (635699510) - Aukcje internetowe Allegro )

Było by super gdyby każda rasa miała taką swoją aukcję, od jej wystawienia na naszym forum http://www.bordercollie**********/ zalogowała się masa ludzi w poszukiwaniu informacji o hodowlach !!! :) Tak naprawdę aukcja to tylko początek - to do was - użytkowników forum poszczególnych ras zależy to czy "nawrócicie" innych czy nie !!!!

Mam nadzieję że przekonałam choć jedna osobe do takiej akcji !!!!

kontakt ze mną : 1430789 - gg , Agnieszka

Posted

Moze warto by na pocztaek zrobic taka akcje, gdzie bedzie mowa o tych najpopularniejszych rasach? Na przyklad ONach, labach, yorkach itp. najabrdziej popularnych ras.

Posted

popieram takie akcje są teraz baaardzo potrzebne.
p.s warto by też zrobić o yorkach i innych miniaturach wiadomo ludzie kupują mninatury bo myślą że mniejszy kłopot

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Ja również POPIERAM[SIZE=2] tą akcję z całego serca :lol:
I krew mnie zalewa :angryy:, jak czytam wypowiedzi typu:

cytat krotka
"oba psiaki nie były wystawiane, bo nie były to "maszynki do robienia pieniędzy",a kochane istoty traktowane jak członkowie rodziny. Żadnych tytułów, więc rodowodu nie było."

Przecież do wystawienia przez ZK metryk (regulaminowego pokrycia) nie są potrzebne tytuły, a oceny rodziców- w przypadku suk bardzo dobre, w przypadku psów doskonałe. A to wszystko po to, by wykluczyć z hodowli osobniki nie nadające się do rozmnażania!!! Osobniki, które jeżeli mają jakieś wady, mogące przekazywać potomstwu!!!
Chyba nikt nie chce psa, który jako szczeniak jest super, a jak dorośnie, wychodzą u niego jakieś wady genetyczne, "skrzywiona" psychika", dysplazja, choroby oczu itp.
Potem cierpi zarówno pies, jak i właściciel i jego kieszeń:roll:
Poza tym, jak to wcześniej już było powiedziane, wystawy, metryki, szczepienia itp. to kuuupa kasy, jaką trzeba wyłożyć z własnej kieszeni, ale na to już nikt nie patrzy :roll:
A maszynki do robienia pieniędzy mają tylko i wyłącznie pseudohodowcy:angryy:, którzy nie przejmują się bytem swoich psów/szczeniąt, nie zapewniając im odpowiednich warunków, bo to kosztuje!!!:mad:
Poza tym, czy posiadanie rodowodu/metryki psa wyklucza kochanie Go i traktowania jak członka rodziny? :crazyeye: :stop:

kolejne od krotki:
"Szansa, że pies z domieszką innej krwii będzie spełniał wszystkie kryteria danej rasy jest znikoma."
Otóż moja droga zanim się będziesz w ten sposób wypowiadała, poczytaj choć trochę na temat genetyki!!! To, że pies jest w typie rasy nie znaczy, że kolejne pokolenia też będą!!!

"A jeśli dla Was wartość psa jest liczona na podstawie rodowodu i tytułów jakie posiada, to współczuję najbardziej Waszym psom, że mają takich ograniczonych i snobistycznych właścicieli." Brak słów poprostu...

Nie będę dalej cytować krotki, bo musiałabym chyba wkleić po kolei większość jej wypowiedzi...:-?

Jednocześnie kolejna osoba Santerin:
"Zobaczcie jak mało jest hodowców posiadających swoje "seniory". "

Owszem, jak wszędzie są ludzie i "ludzie", ale nie wrzucaj wszystkich do jednego worka!!! Weterany, czyli psy które ukończyły 8 lat, często nie są wystawiane ze względów np. zdrowotnych i kondycyjnych, co nie znaczy, że wszyscy się ich pozbywają!!!:nono:
Ja akurat mam 2 psy i dwie suki :loveu:, z czego tylko jedna suka nie jest weteranką!!! Starsze mają 10,12 i 15 lat i ani mi w głowie się ich pozbywać!!! Do tego 12 letniego psa nadal wystawiam w weteranach i jestem z niego bardzo dumna, pomimo jego wieku!!!:multi:

RASOWY=RODOWODOWY
:bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: Hasło proste, ale bardzo mądre:bluepaw::bluepaw::bluepaw::bluepaw:

Jeżeli komuś nie zależy na "czystości" rasy, a jedynie na psie w jej typie, to niech go adoptuje!!!
Napewno psiak będzie baardzo kochany:loveu::loveu::loveu: i oddany, tak samo jak pies rasowy:eviltong:

Ja będę drukować ulotki i namawiać na to innych:evil_lol::lol:
oraz nadal szukać domów tym bezpańskim bidom :(

• 3 weeks later...
  • 1 month later...