Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 3 months later...
Posted

My już po tzw "przeglądzie kwalifikacyjnym" :)
Umówiliśmy się z sędziną, która w moim oddziale zajmuje się pudlami - wymierzyła, obejrzała, wypisała papier i o. od niedawna mam już pudla średniego a nie miniaturę :) nic nie płaciłam, dostałam ksero kwalifikacji do innej rasy i teraz już mogę do wystawiać jako średniaka, mimo że w metryce ma miniatura :)

• 3 years later...
Posted

To nie jest żaden żart. Np. chihuahua krótkowłose i długowłose mogą się urodzić w jednym miocie, a to są 2 różne rasy. I w zależności od tego co wyrośnie ze szczeniaka to się je kwalifikuje. Ja to tak rozumiem jako laik.

Posted

Błąd jest jedynie w tytule wątku powinno być przepisanie do innej odmiany rasy, a nie do innej rasy.
Wszystko zgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem. Dotyczy niektórych ras występujących w kilku odmianach wzrostowych lub odmianach długości sierści. Bo np: u belgów widać to od razu i jesli z rodziców gronków czyli czarnych rodzi się trewik czyli brązowy, to przecież w metryce będzie miał wpisane tervueren, a nie groenendael

Posted

Rasy które podlegają kwalifikacji odmiany rasowej po ukończeniu 9 msc życia :
pudel toy/miniatura/średni/duży
papillon/phalene
jamnik króliczy/miniaturowy/standard
szpic miniaturowy/mały

a także ze względu na występowanie cech innej odmiany tej samej rasy w momencie urodzenia, w tych rasach jest dozwolone łączenie odmian
chihuahua długowłosy/krótkowłosy
gryfonik belgijski/brukselski/brabancki
oraz o czym nie wiedziałam że w miotach groenendael może się urodzić teruveren (nie wiem czy wolno wam łączyć te odmiany)

oraz szereg ras gdzie mamy rozgraniczenie kolorystyczne w jednej rasie i gdzie odmiany są w zależności od kraju oceniane oddzielnie albo razem, gdzie kryje się miedzy kolorami w jednej rasie ale też są takie krycia w obrębie odmiany że ze względu na kolor są niedozwolone:
dog arlekin/czarny
dog żółty/pręgowany
bokser żółty/pręgowany
chiński grzywacz powder puff/ łysy
pudel w kolorach biały/brązowy/czarny
pudel w kolorach morelowy/red - srebrny
cocker spaniel czarny/czekoladowy/czarne i czekoladowe
podpalane/złoty - kolorowy
szpic kolory klasyczne/kolory inne
cavalier king charles spaniel blenheim/tricolor - ruby/black and tan
itd

Posted

[quote name='aneta']oraz o czym nie wiedziałam że w miotach groenendael może się urodzić teruveren (nie wiem czy wolno wam łączyć te odmiany) Na krycie międzyodmianowe musi się zgodzić klub.
Nie spotkałam się z belgiem, który zmieniłby odmianę wcześniej wpisaną - przy przeglądzie już dobrze widać jakiej odmiany jest szczenię.

Jak mogą wyglądać rodowody OB pod względem odmian, gdyby ktoś sobie chciał pooglądać parę przykładów.. ;)
tervueren (po malinois)
groenendael (po tervueren)
groenendael (po srebrnych tervuerenach)
malinois (ojciec malinois, matka tervueren)
tervueren, srebrny (po groenendael)

Posted

Kolor widać już w momencie urodzenia ;) Długość sierści .... w sumie w 99% też. Natomiast wielkość .... no cóż z tym jest różnie. W pudlach mamy w przodkach szczeniaka różne odmiany wielkościowe więc niespodzianki są nie należą do rzadkości ;)

Posted (edited)

vpassione napisał(a):
Na krycie międzyodmianowe musi się zgodzić klub.
Nie spotkałam się z belgiem, który zmieniłby odmianę wcześniej wpisaną - przy przeglądzie już dobrze widać jakiej odmiany jest szczenię.

A ponieważ na Zachodzie i w Czechach nie ma problemów z kryciem międzyodmianowym, to czasami wychodzi to w polskich miotach po dziadkach i dalszych przodkach.
Raz zdarzyło mi się być świadkiem, gdy na wystawie w Szczecinie parę lat temu, sędzina odmówiła oceny terwiczki z Wiedzimskiej Stajni uzasasdniając to tym, że ma przed soba malinę.

Edited by Brezyl
Posted

Zgodnie z pochodzeniem i rodowodem po moim Carewiczu Rosji rodzą się szczeniaki docelowo średnie, miniaturowe i toy :)
Wszystkie mają wpisane w metrykę odmianę urodzeniową po matce, natomiast po 9 msc właściciele mają prawo wystąpić o zmianę przynależności do odmiany zgodnej z wzrostem.

Sachma - autorka tematu na psa urodzonego jako miniatura, zakwalifikowanego po takim przeglądzie do odmiany średniego pudla.

Dodam, że dziadek Lenney'go jest również dziadkiem mojego Carewicza - jest to przepiękny Zw.Świata urodzony w Szwecji a mieszkający w Moskwie - 27,5 cm toy pudel :)

Posted

Aneta, a to ciekawe z tymi pudlami :), jak masz miot, to tak naprawdę do końca nie wiadomo jakie bądą maluchy :), w sensie wzrostu :), to się Ciebie poradzę, nie teraz, ale za 3-4 lata planuję pudla, no cóż może jestem staromodna, ale uważam, ze to niedoceniona, kiedyś super modna rasa, teraz niesłusznie poszła trochę w zapomnienie, to inteligentne fajne też do sportu psy, ale chciałabym średniego, to jak mam to zrobić? Na kursie asystenckim też dowiedziałam się, że zdarzają się pudle w łaty )wzorzec nie przewiduje), a to musi fajnie wyglądać, co się dzieje z takimi łaciatymi? idą jako pety? w życiu nie widziałam pudla w laty i dopiero kobitka od genetyki podała takie info.

Posted

Itske.
Możesz pisać, coś doradzę jak będziesz na kupnie :)
Są w miotach szczeniaki że od razu widzisz że to będzie średniak, albo miniatura albo toy, Ale są takie przypadki że do końca się nie wie szczególnie w przypadku osobników które są na granicach wzrostowych. Wtedy 0,5 cm i masz inną odmianę ;)

Co do popularności, pudle miały swój szczyt popularności w latach 70-80, i to je zniszczyło. Teraz rasa jest dalej popularna ale w sposób zdrowy ! I oby znowu nie wypłynęła na fali popularności. Niestety wzmożone zapytania o rasę sprawiły, ze w ostatnich latach pojawiły się osoby które się wzięły za pudle -(
A był taki spokój przez kilkanaście lat .... było tylko grono samych pasjonatów o których można było w ciemno mówić ze jak szczeniak z papierami to brać bez pytania ....

Zgodnie z okólnikiem FCI psy podpalane i łaciate nie mogą być wystawiane na wystawach FCI pod nazwą "pudel". Mogą być jako gr XI - rasy nieuznane za zgodą rozporządzenia w danym kraju.
Chodzi ciągle o podejrzenie domieszki. Jeżeli przez lata nie występował problem pudla "łaciatego" to skąd się wziął ?
Napiszę moje osobiste obserwacje,
Pierwsze łaciate i podpalane widziałam około 20 temu na MWPR w Poznaniu , ich głowy, ruch odbiegały od anatomii pudli, miniaturowe arlekiny jakie mieli Niemcy dość dziwnie przebierały "na sztywno" nogami, dla mnie podobnie do foksterierów. Podpalane były malutkie i miały bardziej okrągłe głowy, nieco odstające uszy co nie bardzo synchronizowało z stojącymi obok pudlami czarnymi, a dodam, że toye 20 lat temu jeszcze nie były aż takie liczne ....
Z drugiej strony podpalanie jest noszone poprzez morelowe i srebrne, w tych odmianach zdarzają się osobniki o jaśniejszych nogach. W momencie łączenia z czarnym w następnych pokoleniach mogą wyjść w miocie czarnych i miotach czarnych z morelowymi podpalania.