iwa77 Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 Stareńki , schorowany , słaby i bezradny psi staruszek ... Nie wiadomo co się wydarzyło w jego życiu , że trafił jako "znaleziony " do naszego wrocławskiego schroniska. Popatrzcie prosze , jakże jest piękny i dostojny w tej swej psiej starości ... Staruszeczek ma 16 a może i więcej lat. Na początku pobytu w schronisku jakoś sobie radził biedulek... Troszkę zjadł , popił ,co prawda na sztywnych i słabiutkich nózkach ale i na spacerek ochoczo podreptał . A tak ,to zwinięty w kłebuszek ,przesypiał dnie wcisniety w mała izolatkową klatkę. I tak mijały dziadziowi kolejne dni . Zdecydowane pogorszenie jego stanu nastąpiło w ostatni weekend. Staruszek przestał jeść , niewiele pił , robił się coraz słabszy i apatyczny. Mówiąc krótko rozpoczęła się powolna agonia ... Stanowisko schroniska było jasne w takim przypadku - wskazanie do eutanazji , gdyż pies jest nieadopcyjny i w warunkach schroniskowych , nie ma szans na przeżycie . Ja odwiedzałam staruszka codziennie i patrząc na niego , w jego cudne oczy nie mogłam się z tym pogodzić. Opowiedziałam o staruszeczku Kikou i podjęłyśmy decyzję ,że zabieramy dziadzia ze schroniska .Udało nam się uprosić schronisko o przebadanie dziadzi i podjęcie niezbędnego na początek leczenia. Dziadziuś otrzymał leki , kroplówki . Wiemy ,że "nowego życia " dziadziowi nie jesteśmy w stanie dać . Ale przynajmniej możemy wpłynąć na jakość tej życiowej " ostatniej prostej " na jakiej się dziadziuś niewątpliwie znajduje. W piątek 27.08. dziadziuś pojechał do Kikou. Quote
Poker Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 Biedny dziadzio , ma szczęście ,że trafił do kikou. Natomiast martwi ,mnie ,że kikou ma tyla staruszków. Jak Ona da radę na dłuższą metę? Przecież to praca 24 godz. na dobę jak na oddziale geriatrycznym w szpitalu . Trudno sobie wyobrazić ile tej pracy i jak ciężkiej ma dziewczyna. Quote
iwa77 Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 Mojsiu pokazuj się dziadziuniu ! Dziadziuś zaczął troszkę lepiej jeść ... oby tak dalej ! Bardzo prosimy o wsparcie grosikiem dziadziunia - na rosołek , który tak mu smakuje .:p:p:p Quote
kikou Posted August 31, 2010 Posted August 31, 2010 Mojżesik na szczęście zaczął jeść... wieczorne jedzonko wylizał ze smakiem tak szybciutko, szybciej niż inne pieski.... ale z tymi kudełkami to jeszcze sie nie uporałam, kołtun na kołtunie, aż nie wiem jak sie za to zabrać... Quote
iwa77 Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 prosze nie zapominajcie o Mojsiu ... Quote
kikou Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 Mojżuś chwilowo tak sie ożywił, że dzisiaj otwieram lodówke, a tu nagle jakiś kosmaty kosmita zębiskami wyszarpuje karton mleka.... byłam w szoku, mam tak duzo piesiów i nawet te najłakomsze i najsprawniejsze nie zrobiły nigdy zamachu na karton mleka..... a Mojsiu i owszem... teraz bez przerwy by jadł.... ;) Quote
iwa77 Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Mojsiu co ty wyprawiasz , taki atak na karton mleka .... A tak poważnie , to starsznie się cieszę , ze dziadzius ma apetyt ! Quote
Roberto Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Szukam psa dla mojej babci. MIeszka we Wroclawiu, calym zyciem byla dla niej sunia-mieszanka wyzla. Odkad odeszla, babcia bala sie brac psa, ze wzgledu na swoje lata. Dzis udalo mi sie ja przekonac do wziecia staruszka. Myslicie, ze Mojzesz by sie nadal...? Jakiej jest wielkosci? Babcia jest swiadoma, ze pies moze dlugo nie pozyc, szczerze piszac, to jest dla niej zaleta... Bardzo sie boi co bedzie z psem po jej smierci. Quote
kikou Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Roberto']Szukam psa dla mojej babci. MIeszka we Wroclawiu, calym zyciem byla dla niej sunia-mieszanka wyzla. Odkad odeszla, babcia bala sie brac psa, ze wzgledu na swoje lata. Dzis udalo mi sie ja przekonac do wziecia staruszka. Myslicie, ze Mojzesz by sie nadal...? Jakiej jest wielkosci? Babcia jest swiadoma, ze pies moze dlugo nie pozyc, szczerze piszac, to jest dla niej zaleta... Bardzo sie boi co bedzie z psem po jej smierci.[/QUOTE] Mojzesik jest duzy, jesli by zaniemógł Babcia go nie podniesie... Quote
Roberto Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Szkoda. Sliczny psiak. Stad moje pytanie.. Quote
Poker Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Staruszków jest naprawdę dużo, trzeba się rozejrzeć po wątkach. W jakim przedziale wiekowym jest babcia? Quote
kikou Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Roberto']Szkoda. Sliczny psiak. Stad moje pytanie..[/QUOTE] zajrzyj np tu: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/190811-Koszyczek-niechcianych-staruszków-które-czekają-w-kolejce-na-śmierć-spis-str-1-i-2[/URL] Quote
Roberto Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Poker']Staruszków jest naprawdę dużo, trzeba się rozejrzeć po wątkach. W jakim przedziale wiekowym jest babcia?[/QUOTE] 75-85, ale duzo przeszla, i jesli tylko bedzie miala dla kogo, to duzo jeszcze przezyje! Quote
Korenia Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Kikou mogę Cię zgłosić do ankiety na dogo, na Krakvet? ;) Quote
kikou Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Korenia napisał(a):Kikou mogę Cię zgłosić do ankiety na dogo, na Krakvet? ;) nie, nie zgłaszaj mnie, ponieważ oprócz tych rozbitków bezpłatnych mam też kilka płatnych psów... i jak to zwykle na dogo bywa, wiecej bedzie bicia piany niż to wszystko warte... Quote
Korenia Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 kikou napisał(a):nie, nie zgłaszaj mnie, ponieważ oprócz tych rozbitków bezpłatnych mam też kilka płatnych psów... i jak to zwykle na dogo bywa, wiecej bedzie bicia piany niż to wszystko warte... Ok, szkoda :( bo pomoc by się przydała, zwłaszcza, że jak na razie 1 czy 2 kandydatów się zgłosiło, ale rozumiem. Quote
Roberto Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 On ma cos z owczarka collie/sheltie... Quote
kikou Posted September 11, 2010 Posted September 11, 2010 Mojżesik stracił włoski, jego sierść to była masakra, wieloletnie sklejenia... aż nie dało sie tego poprzecinać, twarde jak beton.... skórka aż poodparzana w wielu miejscach... cztery godziny walki nożycami.... teraz Mojsiu "pomyka" w kurtce żeby łatwiej zniósł tąróżnice temperatur bez dawneo pancerza... Quote
Korenia Posted September 11, 2010 Posted September 11, 2010 Fajnie wygląda:) Pamiętaj, że piesom długowłosym, które mają obfite owłosienie między palcami trzeba kontrolować czy przy skórze (tak bardzo, bardzo blisko) nie robią się dredziki. Ja swojej muszę regularnie przycinać, rozczesywać itd, bo inaczej jej się mocno mierzwią i robi się taki zbity wałeczek ;) Quote
Recommended Posts