Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='a_niusia']moze zle sie wyrazilam: nagrody sa oczywiscie super.
sami tez nie zalujemy ich naszemu psu. nawet mamy podzial: super nagroda, nagroda standard i mala nagrodka:)

ale w przedszkolu widze gromade pieskow wpatrzonych w kieszenie swoich wlacicieli (a nie w nich samych), a nawet w sumie jest to obojetne czy to wlasciciel czy nie . wazne zeby kieszen byla pelna. i to mi sie nie do konca podoba.

moze jestem idealistka, ale wole, zeby moj pies byl zwiazany ze mna a nie z moja kieszenia.

no ale generalnie przedszkole polecam ze wzgledu na socjaizacje, mozliwosc zabawy z rowiesnikami itd. jesli chodzi o szkolenie...to i takbez pracy w domu nic sie nie osiagnie.

skopiowane z innego forum:
" moj pies ma prawie 4 miesiace. pracujemy z nia odkad ja przywiezlismy do domu.

i tak mamy calkiem okrzesane szczenie, ktore wie, ze nie biega sie za rowerami, nie skacze sie na starsze pieski, bo to niekulturalnie i roznie skonczyc sie moze, umie siadac, lezec...ale przede wszystkim: przychodzi zawsze na "do mnie", a jesli wiemy, ze nie uslyszy lub nie zareaguje, bo jest zajeta np zabawa to na gwizdek.
uczymy sie kolejnych rzeczy-coraz lepiej idzia nam komenda "stoj", nie mamy juz prawie problemow z "nie rusz"-nawet z miski moj pies zaczyna jesc wtedy, kiedy mu na to pozwole.

mloda jest bardzo inteligentnym psem.
nie chce powiedziec, ze to jakis geniusz. to szczeniak. ma wzloty i upadki.

ale teraz tak: nie uczylismy jej tego wszystkiego za pomoca worka przysmakow. nasz pies jest z nami bardzo zwiazany i my te wiez pielegnujemy. nie chce miec psa, ktory kocha moja kieszen. chce miec psa, ktory kocha mnie.

do czego zmierzam: bylismy pierwszy raz z nasza mloda w psim przedszkolu. i tak: psy tam sa uczone metoda "na kieszen". za kazda glupote przysmaki.

przyklad: pies ma wejsc do wanienki i usiasc. no to ja kucam przy wanience, moj tz tez i mowimy do mlodej "chodz, nie wyglupiaj sie, to zwykla wanna, pan tu jest, pani tu jest, obronimy cie...no dawaj, mloda...odwazna dziewczyna". mloda niepewnie wchodzi do wanienki jedna lapa przednia my: "o widzisz, nic tu nie ma strasznego...". mloda wie, ze my chcemy, zeby to zrobila, zbiera sie w sobie...i nagle przychodzi pani, bierze smaczek i macha mojemu psu przed nochalem!!!
to jest skandal.

te psy zachowuja sie jak banda nieokrzesancow.
wskakuja na kazdeggo byle dorwac sie do jego kieszeni.
masakra.

i teraz mam dylemat-isc na nastepne zajecia czy olac sprawe?

moj tz mowi, ze miesiac pochodzimy do tej szkoly specjalnej, ale nie pozwolimy traktowac naszej mlodej jak idiotki, robocika na zarcie. oczywiscie juz powiedzial mi, co mi kupi, jak bede trzymac jezor za zebami i nic tej babce wrednego nie powiem))

ja mam mieszane uczucia. nie wiem, czy chce tam jeszcze isc, jestem coraz bardziej na nie.

wiecie...ja nie uwazam, ze psa nie wolno karcic. wolno.
dla jego wlasnego bezpieczenstwa.
mam szczenie, ktore zrobi dla mnie wszystko i nie chce tego zepsuc.

a wy co myslicie? "

czyżbyś też tu była, dobrze kojarzę i jednak zmiana zdania?

Posted

:))))

moi drodzy,

moj pies umie to, co 4miesieczny szczeniak umiec moim zdaniem powinien.

nie umie wszystkiego, bo zyje na tym swiecie zaledwie 4miesiace, ale z kazdym dniem umie wiecej.

jestem z niej strasznie dumna mimo ze nie jest tresowana malpka na sznurku i nigdy nie bedzie. to jest w koncu wyzel.

wy tez macie prawo byc dumni ze swoich psow;)))

jest ogolnie szczesliwym, wesolym pieskiem, ktory dostaje to, co kazdy piesek w tym wieku dostawac powinien.
czyli: po pierwsze duzo milosci i zainteresowania. zarcie stawiamy tak jakos na drugim miejscu i idzie nam uwazam bardzo dobrze.
i tym samym sie odplaca: zainteresowaniem przewodnikiem a nie jego kieszenia.

chcecie sobie urzadzac nagonke, bo nie pase mojego psa przysmakami? no chyba bez przesady. dostaje ich dokladnie tyle, ile dostawac.

przedszkole: jak najbardziej, ale nie wierzyc do konca we wszystko, co tam mowia.

troche smieszne jest to, co sie tu dzieje...

Posted

jaką nagonkę? Ty chyba nie wiesz co to jest, nikt Ci nic nie robi,
po prostu pytam z ciekawości, bo na poprzednim forum obrażałaś osoby szkolące psy przez smakołyki i pisałaś jak to siłą woli przekonujesz psa, a teraz nagle piszesz,że jednak smakołyki ok, więc pytam,czy to oby na pewno o tego samego psa chodzi, forum jest po to by pytać,czytać i wyciągać wnioski, można też komentować,więc skoro piszesz, to zgadzasz się z tym

Posted

smerfetka123 napisał(a):
jaką nagonkę? Ty chyba nie wiesz co to jest, nikt Ci nic nie robi,
po prostu pytam z ciekawości, bo na poprzednim forum obrażałaś osoby szkolące psy przez smakołyki i pisałaś jak to siłą woli przekonujesz psa, a teraz nagle piszesz,że jednak smakołyki ok, więc pytam,czy to oby na pewno o tego samego psa chodzi, forum jest po to by pytać,czytać i wyciągać wnioski, można też komentować,więc skoro piszesz, to zgadzasz się z tym

obrazalam?!!!

moja droga...
chyba troche cie ponosi.
w jaki sposob obrazalam?!!!
to, ze ktos ma poglad inny niz twoj, nie znaczy, ze cie obraza.
wprost przeciwnie. to raczej ty niezbyt zdrowo podekscytowana zwykla forumowa dyskusja pozwalalas sobie na zbyt wiele.
nikogo nie obrazam-jestem osoba kulturalna i dobrze wychowana. w przeciwienstwie do ciebie umiem uszanowac to, ze ktos ma inne zdanie niz ja.
nie loguje sie na forum, zeby kogos obrazac.

a o tym, jak bardzo ty jestes zacietrzewiona swiadczy tez to, w jaki sposob przenioslas rozmow na to forum.

ani tu ani tam nie napisalam, ze moj pies nie dostaje smakolykow. napisalam za to, ze wole inne metody niz "na kieszen". i nie jst to bynajmniej "sila woli". juz ci o tym pisalam, ale moze nie doczytalas;-)

w tamtym watku zakonczylam rozmowe z toba, bo za duzo sobie wobec mnie pozwalalas.
uszanuj to prosze.