bzuma Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 Co sadzicie o silnym inbredowaniu-czy warto ryzykowac ? Czy nie boicie sie pokryc psem u ktorego w rodowodzie wystepuje juz np 2 razy dziadek Waszej suni:roll: (mam na mysli rowniez silniejsze inbredy-takie jakie robia anglicy):crazyeye: poprawione bledy M. Quote
Toller Posted June 8, 2006 Posted June 8, 2006 O INBREDACH było już trochę napisane- poszukaj na forum (opcja szukaj:razz: ). Wszystko zależy od doświadczenia hodowców, "jakości" samych przyszłych rodziców i ich przodków, CELU inbredu (w niektóych zagranicznych hodowlach Tollerów, podaje się cel nawet zwykłego miotu który jest planowany- czy aby wzmocnic lub uwypuklić jakąś cechę eksterieru, itp, a co dopiero cel inbredu ;) ..). Inbred inbredowi nierówny- i ciężko generalizować. Jeden rozmnoży jak popadnie, bo akurat ma takiego psa w hodowli, i nie chce mu się płacić za krycie u innego:angryy: , drugi ma tak wąską pulę genetyczną, że trudno uniknąć inbredu, a trzeci doskonale wie dlaczego i po co w ten sposób krzyżuje. Temat rzeka. Quote
Madzika Posted June 8, 2006 Posted June 8, 2006 I wlasnie o to chodzi aby taki inbreed byl przed kryceim przebadany, rodowody obu stron co chcemy uwydatnic itp. Jednak jak tu pisali lepszy jest inbred dalszy czytaj 4 pokolenia anizeli inbreed bardzi bliski np krycie matki synem:shake: w tym przypadku czesto robione jest to z " lenistwa hodowcy" ktory chce oszczedzic czas i pieniadze:shake:. Jak napisala moja poprzedniczka zalezy jaki hodowca w jakim celu i w ktorym pokoleniu chce inbreedowac:p Quote
bajadera Posted June 8, 2006 Posted June 8, 2006 Imbred jest to problem, co do którego mam mieszane uczucia. Z jednej strony, wiem, po co się to robi; z drugiej opory. W mojej rasie w Polsce praktycznie cała populacja w latach 90-tych to było potomstwo 1 psa i trzech suk (dwie półsiostry i córka jednej z nich z innym psem). Znam taki przypadek, że suka była kryta reproduktorem, jej córka tym samym reproduktorem i córka tej córki jeszcze raz tym samym. To według mnie przegięcie. Nawiasem mówiąc te suki założycielki importowane z dawnej DDR i reproduktor miały żelazne zdrowie. Że w naszej populacji skye terrierów nie było kalek, chrób o podłożu genetycznym i temu podobnych rzeczy to naprawdę cud. Quote
daga10011 Posted June 8, 2006 Posted June 8, 2006 procent "sily" inbredu zalezy w ktorym pokoleniu ten przodek sie powtarza....Jesli np. w pokoleniu dziadkow po stronie suki i psa jest ten sam pies ,to jest to inbred rzedu okolo 6,4 %.. Tak jak pisali poprzednicy-Inbred ma sens tylko wtedy gdy chcemy jakas ceche uwydatnic...Ale....zeby inbredowac,moim zdaniem trzeba znac bardzo dobrze linie na ktora chce sie inbredowac i znac sie troche na genetyce.Pamietaj,ze przy inbredowaniu ujawniaja sie czesciej geny recesywne i moga powstac liczne wady,obok zalet....Wiec jesli Twoja rasa ma duzy wybor w reproduktorach,a nie masz duzego doswiadczenia hodowlanego,to moze lepiej nie ryzykuj;) .Ja mam takiego inbredzika w domciu:razz: .Ten osobnik nastawil mnie bardzo sceptycznie do tematu "Inbred":lol: . Quote
Agnieszka K. Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 [quote name='bzuma']co inni sadza na temat imbredow-jak sie do tego odnosza,czy czesto imbreduja czy raczej uzywaja ``nowych `` psow :p A co do zimbredowanych psow. [quote name='sirion']Imbred jest to problem Oczywiście, że to problem zaczynający się już od nazwy INBRED.:cool1: [quote name='Toller-Fox']O INBREDACH było już trochę napisane Toller-Fox próbowała delikatnie to dać do zrozumienia, ale jak widac "imbred" powraca jak bumerang ..... Quote
daga10011 Posted June 11, 2006 Posted June 11, 2006 Bzuma-no wlasnie..a w jakich to ksiazkach o genetyce uzywa sie slowa "Imbred"????:cool1: .Bo ja sie spotkalam tylko z nazwa INBRED:cool3: .A wlasciwie to jest INBREED... Quote
Myszka.xww Posted June 16, 2006 Posted June 16, 2006 Wystarczy zwrocic uwage na nieprawilowo napisana nazwe ;) Najlepiej jasno, wyraznie i wprost :) Quote
daga10011 Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 Myszka-wczesniej sie tez wypowiedzialam bardziej obszernie i nie zwracalam uwagi na samo slowo:roll: .Moderujesz topiki,wiec chyba je czytasz cale????? Quote
Myszka.xww Posted June 17, 2006 Posted June 17, 2006 Owszem, staram sie czytac :) Ladnie napisane :) Quote
Recommended Posts