Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Byłam ostatnio z Elkerkiem u weta. Eklerkowi robi się zaćma na oczku. Oczko, które ma bardziej wypukłe jest na dodatek zaczerwienione.... Wet przepisał chłopakowi krople Vitredent, proxocin, oraz antybiotyk Adimetin (o ile dobrze doczytałam).

Eklerek wazy niecałe 10 kilo :lol:

• Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

przydaloby sie zmierzyc Eklerkowi cisnienie w oczku, bo jesli zacma to moze sie przypaletac jaskra...nasz staruszek tymczas ma zacme i jaskre...atak jaskry to cos strasznego...oko robi sie wielkie i czerwone... 4 miesiac walczymy zeby jako tako oczko zaczelo wygladac...oczywiscie nastapila calkowita utrata wzroku...wszystko nastapilo w przeciagu paru godzin...

Posted

Kinia1984 napisał(a):
przydaloby sie zmierzyc Eklerkowi cisnienie w oczku, bo jesli zacma to moze sie przypaletac jaskra...nasz staruszek tymczas ma zacme i jaskre...atak jaskry to cos strasznego...oko robi sie wielkie i czerwone... 4 miesiac walczymy zeby jako tako oczko zaczelo wygladac...oczywiscie nastapila calkowita utrata wzroku...wszystko nastapilo w przeciagu paru godzin...

Kinia właśnie na tym drugim zdjęciu widać białą plamkę. Te leki które wcześniej wymieniłam mają mu pomóc.

• 1 month later...
Posted

Nie wiem czy chłopak jeszcze kogoś interesuje, ale jeśli tak to proszę.....:cool3:

Karmę Eklerek już dawno pożarł. Leków nie dostaje....., ale nadal żyje, ogólnie jest bez zmian. Oczko już się zmniejszyło przez pewien okres wylatywała z niego ropa, na szczęście chłopak ma już to za sobą. Na początku to zbagatelizowałam, a póżniej okazało się że stan zapalny wdał się do środka. Oczywiście nie obyło się bez kolejnej wizyty u weta, jego oko wyglądało naprawdę nie ciekawie....

W swoim nowym zapewne pierwszym w życiu kubraczku :loveu:

A tutaj proszę dla niedowiarków, że schorowany ok 15 letni piesek ma w dalszym ciągu swoje .....potrzeby :evil_lol:
Przypominam, że chłopak nie jest wykastrowany (nie pozwala na to jego stan zdrowia), a moja sunia pomimo sterylki, co jakiś czas ma ciąże urojone i takie pseudo cieczki (wabitki:shake:)

Posted

Kinia1984 napisał(a):
wątrobowe tez lekko podwyzszone...i ta kreatynina nie fajna bardzo...jak cos to moge przeslac eklerkowi ten prazol oslonowy...nie zaszkodzi na pewno...

Kinia, jeżeli to nadal aktualne to bardzo bym prosiła:modla:

Posted

[quote name='Kinia1984']wyslij mi na pw adres , ja poszukam bo ostatnio dawalam naszemu dziadkowi i nie wiem czy jeszcze mam...a cos jeszcze ci potrzebne?

w kubraku jak gwiazdor wygląda:)

Przydały by się puszki, albo sucha karma royal renal. Wiem, że to są duże koszty, na które mnie niestety nie stać a tak poza tym jakoś dajemy sobie radę ;)

Posted

Kinia1984 napisał(a):
nasz tymczas nie chce chyba hillsa to moze powiem siostrze zeby sprawdzila czy ma i tez przesle jak cos jest:)
oczywiscie hills renal.

Czekamy i dziękujemy :loveu::loveu:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Kinia1984']niestety karmy juz nie mamy jednak...

Kinia czy wysłałaś paczuszkę z lekami dla Eklerka ??

Eklerek prosi o karmę, jeżeli nie specjalistyczną, to chociaż lepszą dla staruszków !!
:oops:

Pozdrawiamy:loveu:

Posted

Kinia1984 napisał(a):
o matko...przepraszam...mam ten prazol ale tylko 9 tabletek.
ata a czy on ma problemy z chodzenie, ze stawami?

Czasami troszkę się zatacza, tylne nóżki już nie takie... ale jak na razie radzi sobie nie najgorzej. Tylko z racji swojej ślepoty jest ciągle zdezorientowany. Jak słyszy tupot moich psiaków to też wstaje i zaczyna podskakiwać .... Niestety nawet wejście na krawężnik sprawia mu lekkie problemy, dlatego jest znoszony i wnoszony.

Posted

dzis wyslalam ci:
1,5 kg karmy hills renal
7 tabletek prazolu- lek oslonowy 1 tabletka dziennie, wazne zeby psiak jej nie rozgryzl
Venter -pare tabletek, lek na oslone watroby i calego przewodu pokarmowego, nasz psiak dostawal go przy wysokim moczniku bo robily mu sie wrzody, 1/2 tabletki raz dziennie
Arthrofos - cale opakowanie prawie lek na stawy , jedna tabletka dziennie, jest z witamina c wiec uszczelni tez naczynia krwionosne, tez wazne zeby psiak nie rozgryzl tabletki.

Jesli bedziesz miala czas to zajrzyj na watek naszego tymczasa skarbusia (u mnie w podpisie) ma identyczne prawie schorzenia jak Eklerek, tylko nasz dodatkowo przeszedl niedawno wylew.

Paczke wyslalam poleconym ekonomicznym wiec pare dni moze isc.

Posted

Kinia1984 napisał(a):
dzis wyslalam ci:
1,5 kg karmy hills renal
7 tabletek prazolu- lek oslonowy 1 tabletka dziennie, wazne zeby psiak jej nie rozgryzl
Venter -pare tabletek, lek na oslone watroby i calego przewodu pokarmowego, nasz psiak dostawal go przy wysokim moczniku bo robily mu sie wrzody, 1/2 tabletki raz dziennie
Arthrofos - cale opakowanie prawie lek na stawy , jedna tabletka dziennie, jest z witamina c wiec uszczelni tez naczynia krwionosne, tez wazne zeby psiak nie rozgryzl tabletki.

Jesli bedziesz miala czas to zajrzyj na watek naszego tymczasa skarbusia (u mnie w podpisie) ma identyczne prawie schorzenia jak Eklerek, tylko nasz dodatkowo przeszedl niedawno wylew.

Paczke wyslalam poleconym ekonomicznym wiec pare dni moze isc.

Kinia, Bardzo Dziękuję :loveu:

• 3 weeks later...
Posted

Kinia, bardzo dziękuję za paczkę dla Eklerka:)

Jednak nie mam najlepszych wieści... nie wiem, czy to zmiana karmy czy tabletka na odrobaczenie, czy może coś jeszcze innego... Eklerek od paru dni miał coraz bardziej luzną ku.. zaczęła pojawiać się krew.... w końcu zaczęło się z niego "lać" momentami sama krew...
Jutro Eklerek kończy 2 dniową ścisłą dietą. Podaję mu lakcid oraz nifuroxazidum (z polecenia veta) ...... na razie cisza, jutro rano dostanie kaszkę ryżową oraz odrobinę kurczaka dla lepszego smaku.
Dzisiaj ok. 1ej w nocy obudziło mnie jakieś stukanie... okazało się, że to Eklerek leży na boczku i ma atak padaczki.... jak już doszedł do siebie i mógł wstać to przez ok 1,5h godziny szybko chodził a nawet starał się biegać.... Na szczęście mam w domu kojec dzięki któremu mogłam w miarę zabezpieczyć chłopaka, aby sobie nie zrobił krzywdy. Nagle wszystko ucichło, Eklerek zasną i obudził się dopiero rano... Wiem, że jest głodny, ale dla jego dobra musi jeszcze troszkę wytrzymać...

Trzymajcie kciuki za staruszka.

Posted

[quote name='Kinia1984']ja mysle ze podniosl mu sie mocznik...u naszego psa (*) tez tak bylo...moze warto by zrobic sama biochemie? i poplukac kroplowkami?

Ogólnie wet przekazał, że ta padaczka to wynik odwodnienia czy coś takiego, tak jak piszesz związany z nerkami. Płukanie to są ogromne koszty i trzeba to robić systematycznie....

Już poprzedni wynik badania krwi był bardzo zły.... teraz może być już tylko gorzej...
Ja niestety nie mam żadnych środków finansowych... jeszcze mam dług u weta za kota. Na ostatnie leki wydałam ok 40zł.
Pomimo tego, że Eklerek od 2ch dni nic nie jadł oprócz tabletek dzisiaj zrobił twardego ..... to chyba pozostałość po wcześniejszym jedzeniu.
Rano dostał leki i kleik ryżowy z połową małego słoiczka gerberka. Ładnie delikatnie wszystko zjadł. Teraz śpi. jak się obudzi to dostanie drugą małą porcję papu...

Czy byłby ktoś w stanie zamówić dla Eklerka pare paczuszek kleiku ryżowego (takiego jak dla dzieci) oraz parę słoiczków gerbera ???